195 Α' 2007

ΝΟΜΟΣ 3606/2007

Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ, ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥ, ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Άρθρο 83 - Μεταβατικές διατάξεις για τα συστήματα εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών των αγορών αξιών και παραγώγων του Χ.Α.
17 Αυγούστου 2007

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 195
17 Αυγούστου 2007

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3606
Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 83Μεταβατικές διατάξεις για τα συστήματα εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών των αγορών αξιών και παραγώγων του Χ.Α.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η εταιρία «Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.» (ΕΧΑΕ), με την ιδιότητα του διαχειριστή του Συστήματος εκκαθάρισης και διακανονισμού αξιών και παραγώγων, όπως προβλέπονται στους εν ισχύ κανονισμούς του άρθρου 5 του ν. 3152/2003 (ΦΕΚ 152 Α΄), ενεργεί ως διαχειριστής συστήματος κατά την έννοια του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η ΕΧΑΕ υποχρεούται να λάβει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άδεια λειτουργίας διαχειριστή για τα συστήματα εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών επί άυλων αξιών (Σύστημα Αξιών) και επί παραγώγων (Σύστημα Παραγώγων) που διαχειρίζεται, μέσα σε δεκαοκτώ (18) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Η ΕΧΑΕ θα διαχειρίζεται ως διαχειριστής του Συστήματος Αξιών το υφιστάμενο κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου Επικουρικό Κεφάλαιο του ν. 2471/ 1997 (ΦΕΚ 46 Α΄), σύμφωνα με τους όρους του παρόντος νόμου και τους όρους του Κανονισμού του σχετικού Συστήματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χορηγεί άδεια στο Σύστημα Αξιών και στο Σύστημα Παραγώγων εγκρίνοντας ταυτόχρονα τον Κανονισμό κάθε συστήματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η ΕΧΑΕ θα συνεχίσει να ασκεί τις δραστηριότητες διαχείρισης του Συστήματος Άυλων Τίτλων, τις οποίες ασκεί υπό την ιδιότητα του διαχειριστή του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, σύμφωνα με τον κανονισμό που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 105 του ν. 2533/ 1997 και στα άρθρα 39 και επ. του ν. 2396/1996, με την επιφύλαξη του άρθρου 74 του νόμου αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η ΕΧΑΕ μπορεί, ύστερα από έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες αναφορικά με τη διαχείριση του Συστήματος Άυλων Τίτλων που ασκεί ως διαχειριστής του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, σύμφωνα με τα άρθρα 39 επ. του ν. 2396/1996 και κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον εν ισχύ κανονισμό της παραγράφου 3 του άρθρου 105 του ν. 2533/ 1997, σε τρίτο πρόσωπο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί ταυτόχρονα με τη χορήγηση της έγκρισης να θέτει ειδικούς όρους για τη μεταβίβαση της διαχείρισης, να ορίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο νέος διαχειριστής και να ρυθμίζει κάθε άλλο σχετικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια.

Αθήνα, 17 Αυγούστου 2007
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
ΥΦΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του
Κράτους.