258 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4310/2014

Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Άρθρο 16 - Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου διευθυντές ινστιτούτων
08 Δεκεμβρίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 258
8 Δεκεμβρίου 2014

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4310
Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 16Διευθυντής του ερευνητικού κέντρου διευθυντές ινστιτούτωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου πρέπει: α) Να γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, όπως βεβαιώνεται από την ειδική επιτροπή κριτών της παραγράφου 10, που τον επιλέγει. β) Να είναι επιστήμονας με διεθνές κύρος, διοικητική πείρα και ερευνητική και τεχνολογική δραστηριότητα σχετική με ένα ή περισσότερα από τα αντικείμενα των ινστιτούτων του ερευνητικού κέντρου, με εμπειρία στην προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα ή έργα και στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας. γ) Να έχει τα προσόντα διορισμού σε θέση βαθμίδας Α΄ ερευνητή ή αντίστοιχης βαθμίδας καθηγητή ΑΕΙ ή αντίστοιχης βαθμίδας φορέα της αλλοδαπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Σε περίπτωση έλλειψης για οποιονδήποτε λόγο διευθυντή ή κωλύματός του να ασκήσει τα καθήκοντά του, που βεβαιώνονται με αιτιολογημένη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, τα καθήκοντά του ασκούνται από τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και σε περίπτωση έλλειψης ή κωλύματος και αυτού, από τον αρχαιότερο διοικητικό σύμβουλο, διευθυντή ινστιτούτου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου έχει τα εξής καθήκοντα, τα οποία εξειδικεύονται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ερευνητικού κέντρου: α) Συγκαλεί το διοικητικό συμβούλιο, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου. β) Εκτελεί τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. γ) Εκπροσωπεί νομίμως το ερευνητικό κέντρο στις σχέσεις του με διοικητικές, δικαστικές, άλλες Αρχές και τρίτους στην ημεδαπή ή αλλοδαπή. δ) Εισηγείται στο διοικητικό συμβούλιο το ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του ερευνητικού κέντρου και τον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό, με βάση τις επιμέρους προτάσεις των ινστιτούτων, το Σχέδιο Δράσης του κέντρου και τους στόχους της ΕΣΕΤΑΚ. ε) Εισηγείται τον ετήσιο οικονομικό προϋπολογισμό και τον ταμειακό προγραμματισμό και απολογισμό, τους οποίους υποβάλλει προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο. στ) Δικαιούται να μεταβιβάζει το δικαίωμα υπογραφής εγγράφων στους διευθυντές των ινστιτούτων. ζ) Υπογράφει προγραμματικές συμφωνίες, μελέτες σκοπιμότητας και τροποποιήσεις τους με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας τις οποίες αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο. η) Ασκεί τα καθήκοντα που του ανατίθενται με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας ή με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου μπορεί να παυθεί με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, για λόγους αδυναμίας ή ανεπάρκειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου ή πρόταση των τριών πέμπτων (3/5) των μελών του. Στη σχετική συνεδρίαση ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου απέχει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο διευθυντής του ινστιτούτου προΐσταται των υπηρεσιών του και πρέπει να κατέχει τα προσόντα ερευνητή Α΄ βαθμίδας ή καθηγητή Α΄ βαθμίδας ΑΕΙ και να γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, όπως βεβαιώνεται από την ειδική επιτροπή κριτών, που τον επιλέγει. Ο διευθυντής έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του ινστιτούτου, την κατάρτιση και εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο του ερευνητικού κέντρου του ερευνητικού και αναπτυξιακού προγράμματος του ινστιτούτου, την κατάρτιση σχεδίου για τα κονδύλια του ετησίου προϋπολογισμού του ερευνητικού κέντρου που αφορούν στις δραστηριότητες του ινστιτούτου και ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται με τον εσωτερικό κανονισμό ή ειδικότερα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου και οι διευθυντές των ινστιτούτων είναι πλήρους απασχόλησης και διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για ορισμένο χρόνο, διάρκειας τεσσάρων (4) ετών. Σε περίπτωση κατά την οποία κατά το χρόνο λήξης της θητείας του διευθυντή ερευνητικού κέντρου δεν έχει ακόμη διορισθεί νέος διευθυντής ερευνητικού κέντρου και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εκλογής και διορισμού του, ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, ως προεδρεύων του διοικητικού συμβουλίου μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της ειδικής επιτροπής κριτών και σε κάθε περίπτωση μέχρι έξι (6) μήνες. Σε περίπτωση που η επιτροπή προτείνει να διοριστεί ως πρώτος ή η επιτροπή δεν συγκροτηθεί ή δεν προτείνει νέο πρόσωπο, ως διευθυντή, ο υπηρετών διευθυντής συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι το διορισμό νέου διευθυντή. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πρότασης της επιτροπής ή σε περίπτωση κένωσης της θέσης του για οποιονδήποτε λόγο, το διοικητικό συμβούλιο, κατ’ εξαίρεση εκλέγει μεταξύ των μελών του, προεδρεύοντα του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα του διευθυντή μέχρι το διορισμό του νέου διευθυντή του ερευνητικού κέντρου σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Σε περίπτωση κατά την οποία κατά το χρόνο λήξης της θητείας του διευθυντή ινστιτούτου δεν έχει ακόμη διορισθεί νέος διευθυντής του ινστιτούτου αυτού και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εκλογής και διορισμού του, ο διευθυντής του ινστιτούτου συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της ειδικής επιτροπής κριτών και σε περίπτωση μέχρι έξι (6) μήνες. Σε περίπτωση πρότασης της επιτροπής διορισμού του, ως πρώτου ή μη συγκρότησης της επιτροπής ή η επιτροπή δεν προτείνει νέο πρόσωπο, ως διευθυντή, συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, μέχρι το διορισμό νέου διευθυντή. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πρότασης της επιτροπής ή σε περίπτωση κένωσης της θέσης του για οποιονδήποτε λόγο, το διοικητικό συμβούλιο, κατ’ εξαίρεση αναθέτει προσωρινώς στον αναπληρωτή διευθυντή, εάν δεν είναι υποψήφιος, καθήκοντα διαχείρισης των τρεχουσών υποθέσεων, όπως ορίζεται σε σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Εάν ο αναπληρωτής διευθυντής είναι υποψήφιος, τα καθήκοντα του διευθυντή ινστιτούτου ασκούνται από τον διευθυντή του ερευνητικού κέντρου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μέχρι το διορισμό του νέου διευθυντή του ινστιτούτου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Για την πλήρωση της κενής θέσης του διευθυντή του ερευνητικού κέντρου ή ινστιτούτου ερευνητικού κέντρου, εκδίδεται προκήρυξη από τη ΓΓΕΤ τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του. Η προκήρυξη δημοσιεύεται μία φορά σε μία ημερήσια εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας, μία εφημερίδα της έδρας του ερευνητικού κέντρου, εφόσον υπάρχει, αναρτάται στο διαδικτυακό τόπο του ερευνητικού κέντρου και της ΓΓΕΤ και αποστέλλεται στις σχετικές διεθνείς επιστημονικές λίστες ψηφιακά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Για την αξιολόγηση των υποψηφίων να καταλάβουν θέση διευθυντή ερευνητικού κέντρου ή ινστιτούτου, συγκροτείται με απόφαση του εποπτεύοντος Υπουργού, ύστερα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ερευνητικού κέντρου, ειδική επιτροπή κριτών από επτά (7) επιστήμονες με αναγνωρισμένο κύρος, γνώση των ερευνητικών αντικειμένων, των επιστημονικών πεδίων ειδίκευσης του ινστιτούτου ή του ερευνητικού κέντρου και επαρκή εθνική και διεθνή εμπειρία σε θέματα αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και διοίκησης φορέων ή ερευνητικών ομάδων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Για τη συγκρότηση της ειδικής επιτροπής κρίσης, το διοικητικό συμβούλιο του ερευνητικού κέντρου προτείνει στο ΕΣΕΤΑΚ κατάλογο τουλάχιστον είκοσι ενός (21) μελών, που έχουν τα προσόντα ερευνητών Α΄ βαθμίδας, εκ των οποίων ποσοστό ενός τρίτου (1/3) προέρχονται από το ερευνητικό κέντρο. Το ΕΣΕΤΑΚ δικαιούται να προσθέσει και άλλα μέλη στον κατάλογο αυτό ή αντίστοιχα να αφαιρέσει από αυτόν. Από τον τελικό κατάλογο που προτείνει το ΕΣΕΤΑΚ, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων επιλέγει και ορίζει τα επτά (7) μέλη με τους αναπληρωτές τους, τα οποία απαρτίζουν την ειδική επιτροπή κριτών, εκ των οποίων δύο (2) προέρχονται από το ερευνητικό κέντρο, καθώς και τον συντονιστή της, ο οποίος προέρχεται από εξωτερικά μέλη. Τα μέλη της επιτροπής αυτής δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι για τη θέση που έχει προκηρυχθεί. Η ειδική επιτροπή κριτών αξιολογεί με ειδική αιτιολόγηση τους υποψηφίους και υποβάλλει στον εποπτεύοντα Υπουργό πίνακα κατά τη σειρά αξιολόγησής τους. Για την αξιολόγηση λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του διευθυντή του ερευνητικού κέντρου, η οποία εκφράζεται ενώπιον της επιτροπής, καθώς και οι γνώμες των ερευνητών του ερευνητικού κέντρου ή του ινστιτούτου εάν πρόκειται για επιλογή διευθυντή ινστιτούτου, οι οποίες εκφράζονται, όπως ορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό του ερευνητικού κέντρου. Σε περίπτωση που υποψήφιος είναι διευθυντής του ερευνητικού κέντρου δεν εκφράζεται γνώμη από αυτόν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Ο εποπτεύων Υπουργός με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, διορίζει υποχρεωτικά ως διευθυντή του ερευνητικού κέντρου ή του ινστιτούτου, κατά περίπτωση, τον πρώτο στον πίνακα αξιολόγησης, άλλως, σε περίπτωση μη αποδοχής του διορισμού του από τον συγκεκριμένο υποψήφιο, διορίζει τον δεύτερο, άλλως τον τρίτο. Με τον διευθυντή που διορίζεται, συνάπτεται σύμβαση ορισμένου χρόνου ή σε περίπτωση διορισμού, ως διευθυντή, δημοσίου υπαλλήλου ανατίθενται σε αυτόν τα καθήκοντα του διευθυντή. Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου ή ινστιτούτου δικαιούται με την ίδια διαδικασία να υποβάλει υποψηφιότητα για μία ακόμη θητεία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Οι διευθυντές του ερευνητικού κέντρου ή ινστιτούτων τους υποβάλλουν κατά τη λήξη της θητείας τους έκθεση πεπραγμένων της θητείας τους, η οποία αξιολογείται από τριμελή ειδική επιτροπή κριτών που ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου ή ο διευθυντής ινστιτούτου μπορεί να ασκεί και ερευνητικά καθήκοντα στο ίδιο ερευνητικό κέντρο και αν είναι μέλος ΔΕΠ μπορεί να διδάσκει, όπως ορίζεται στο ν. 4009/2011.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία πιστοποίησης κατοχής των απαιτούμενων προσόντων και εφαρμογής των διατάξεων των παραγράφων 1, 9, 10 και 11.

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ