258 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4310/2014

Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ - ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ − ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Άρθρο 90
08 Δεκεμβρίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 258
8 Δεκεμβρίου 2014

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4310
Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 90ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την άσκηση στην Ελλάδα, από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, οποιαδήποτε δραστηριότητας, που εμπίπτει στο άρθρο 39 του παρόντος, απαιτείται ειδική άδεια λειτουργίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η κατά την προηγούμενη παράγραφο άδεια χορηγείται κατά περίπτωση: α) Για την εισαγωγή, εγκατάσταση μηχανημάτων ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών για ιατρικούς σκοπούς εν γένει, καθώς και για την εγκατάσταση και λειτουργία εργαστηρίων ακτινοβολιών για ιατρικές εφαρμογές εν γένει, με απόφαση της ΕΕΑΕ. Προϋπόθεση για την έκδοση της ειδικής άδειας λειτουργίας είναι η προηγούμενη κτήση άδειας σκοπιμότητας, η οποία χορηγείται με απόφαση του οικείου αρμόδιου για θέματα Δημόσιας Υγείας Περιφερειάρχη, μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ιοντιζουσών και μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών του Υπουργείου Υγείας, όπως ορίζεται στο άρθρο 23 του ν. 3868/2010 (Α΄ 129), και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση με αριθμ. ΔΥΓ2/ οικ.154949/10.12.2010 (Β΄ 1918), όπως τροποποιήθηκε με την ΔΥΓ2/οικ. 40456/24.4.2012 (Β΄ 1336), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. ΓΠ/οικ 92211/4.10.2013 (Β΄ 2494) και ισχύει. β) Για την εισαγωγή, εγκατάσταση και λειτουργία ή χρήση μηχανημάτων ιοντιζουσών ακτινοβολιών για οποιοδήποτε μη ιατρικό σκοπό, καθώς και για την εγκατάσταση και λειτουργία εργαστηρίου ιοντιζουσών ακτινοβολιών για μη ιατρικές εφαρμογές με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ, ή με απόφαση της ΕΕΑΕ προκειμένου για εκπαιδευτικές και ερευνητικές εφαρμογές. γ) Για την εισαγωγή, παραγωγή, κατοχή, διάθεση και χρήση, μεταφοράς και απόθεσης ή απόρριψης πάσης φύσεως ραδιενεργών ουσιών, καθώς και πάσης φύσεως ραδιενεργών πηγών περιλαμβανομένων και των σχάσιμων υλικών με απόφαση της ΕΕΑΕ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για τη χορήγηση των ως άνω αδειών απαιτείται πιστοποιητικό της ΕΕΑΕ για την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων, των μηχανημάτων και των συνθηκών λειτουργίας των ως άνω εργαστηρίων ή υποδομών από την άποψη ακτινοπροστασίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η ειδική άδεια της παραγράφου 2α του παρόντος άρθρου χορηγείται σε ιατρούς, κατόχους βεβαίωσης ασκήσεως του επαγγέλματος και κατόχους ειδικότητας ακτινοδιαγνωστικής ή ακτινοθεραπευτικής − Ογκολογίας ή Πυρηνικής Ιατρικής, σε οδοντιάτρους κατόχους βεβαίωσης ασκήσεως επαγγέλματος και κτηνιάτρους. Προκειμένου για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η ειδική άδεια χορηγείται στο νοσοκομείο ή τη μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τη δε ευθύνη λειτουργίας των αντίστοιχων μονάδων έχει το ειδικευμένο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το δικαίωμα αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης των ορυκτών υλών που περιέχουν σε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες ραδιενεργά στοιχεία, καθώς και ο τρόπος άσκησης του δικαιώματος αυτού, διέπονται από τις διατάξεις του Μεταλλευτικού Κώδικα, όπως ισχύει, του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, καθώς και των Ειδικών Κανονισμών που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η έγκριση των Ειδικών Κανονισμών της προηγουμένης παραγράφου, καθώς και η τροποποίηση ή συμπλήρωση των διατάξεων του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών που αναφέρονται στα μέτρα προστασίας από τη ραδιενέργεια εν γένει γίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που κατά την άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητάς του ή τυχαίως εντοπίζει την ύπαρξη ραδιενεργών υλικών σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, υποχρεούται να το γνωστοποιήσει αμελλητί στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων και την ΕΕΑΕ.

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ