258 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4310/2014

Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ - ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ, ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ
Άρθρο 31 - Αξιολόγηση ερευνητικών κέντρων
08 Δεκεμβρίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 258
8 Δεκεμβρίου 2014

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4310
Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 31Αξιολόγηση ερευνητικών κέντρωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η συστηματική, αντικειμενική και υψηλής ποιότητας αξιολόγηση αποτελεί αναγκαίο παράγοντα για την αναγνώριση και την προώθηση της αριστείας σε όλα τα επίπεδα του ερευνητικού ιστού της χώρας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κάθε ερευνητικό κέντρο είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση και συνεχή βελτίωση της ποιότητας του ερευνητικού έργου του, για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών υποδομών, για την οικονομική εκμετάλλευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της διαθέσιμης τεχνογνωσίας, την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών όπου ζητείται από αρμόδιους δημόσιους φορείς, καθώς και για την αποτελεσματική λειτουργία και απόδοση των υπηρεσιών του, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα ερευνητικά κέντρα οφείλουν για την αποτίμηση του έργου τους να τηρούν επικαιροποιημένα τα στοιχεία που επιτρέπουν την εφαρμογή των κριτηρίων του παρόντος άρθρου, να τα υποβάλουν ετησίως στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας και να τα περιλαμβάνουν στο ΕΜΕΕΥ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα ερευνητικά κέντρα και τα ινστιτούτα τους αξιολογούνται εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε πέμπτου έτους από την προηγούμενη αντίστοιχη αξιολόγηση, υπό την επιμέλεια και εποπτεία της ΓΓΕΤ, από επιτροπές εξωτερικών αξιολογητών, που αποτελούνται από πέντε έως επτά μέλη, τα οποία προέρχονται από την ημεδαπή ή την αλλοδαπή και τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία, διεθνές κύρος και διεθνή εμπειρία αξιολογήσεων ερευνητικών κέντρων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων και των ινστιτούτων τους ενεργείται με βάση κοινούς δείκτες ποιότητας και αποτελεσματικότητας, οι οποίοι καθορίζονται από τις διατάξεις των άρθρων 31 και 32 του παρόντος, βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και κριτήρια που αφορούν την πορεία των δραστηριοτήτων τους σε σχέση με τις διεθνείς επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, τα επιτεύγαματα και τις επιπτώσεις τους στην επιστημονική γνώση και την τεχνολογική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης της γνώσης, το κόστος λειτουργίας, την ικανότητα προσέλκυσης προσωπικού υψηλού επιπέδου και εξωτερικών χρηματοδοτήσεων για παροχή επιστημονικών και τεχνολογικών υπηρεσιών και τις προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα έτη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι δείκτες αυτοί προσδιορίζονται από το Τμήμα Αποτίμησης και Στατιστικής Επεξεργασίας Πολιτικής Έρευνας και Καινοτομίας της ΓΓΕΤ, εγκρίνονται από το Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας και εφαρμόζονται τόσο κατά την ετήσια επικαιροποίηση των στοιχείων, όσο και κατά τις περιοδικές εξωτερικές αξιολογήσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η σχετική έκθεση επιτόπιας αξιολόγησης υποβάλλεται από την επιτροπή εξωτερικών αξιολογητών στο ΕΣΕΤΚ και τη ΓΓΕΤ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, παρακολούθησης, συντονισμού, αξιολόγησης και χρηματοδότησης των ερευνητικών κέντρων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Τα ερευνητικά κέντρα οφείλουν να τηρούν, επικαιροποιούν σε ετήσια βάση και να καταχωρούν στο ΕΜΕΕΥ, καθώς και σε σχετική ιδία βάση δεδομένων, την οποία γνωστοποιούν στην ΓΓΕΤ, τα βιογραφικά όλων των ερευνητών και τις μεταβολές τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Η παράλειψη υποβολής από το ερευνητικό κέντρο των σχετικών στοιχείων που απαιτούνται για την αξιολόγησή του εμποδίζει τη δημόσια χρηματοδότησή του και συνιστά λόγο επιστροφής χορηγηθείσας χρηματοδότησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Αποτελούν κρίσιμα στοιχεία αξιολόγησης των ερευνητικών κέντρων ιδίως, οι υποδομές, ο εκσυγχρονισμός τους, η εθελοντική χορήγηση δικαιωμάτων πρόσβασης σε άλλους ερευνητικούς οργανισμούς, τεχνολογικούς φορείς, επιχειρήσεις και σε λοιπούς φορείς υπό εύλογους όρους και σε τιμές δωρεάν ή κόστους, η πιστοποίηση των ερευνητικών κέντρων από διεθνείς οργανισμούς ή η απόκτηση της ιδιότητάς τους να παρέχουν πιστοποιήσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Στα μέλη της επιτροπής εξωτερικών αξιολογητών της παραγράφου 4 καταβάλλονται, σύμφωνα με τις κείμενες σχετικές διατάξεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης, τα προβλεπόμενα έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης και ημερήσιας αποζημίωσης.

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ