258 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4310/2014

Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ − ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΕΕΑΕ)
Άρθρο 42 - Αρμοδιότητες Υπουργών
08 Δεκεμβρίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 258
8 Δεκεμβρίου 2014

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4310
Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 42Αρμοδιότητες ΥπουργώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στην αρμοδιότητα του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ή των κατά περίπτωση αρμόδιων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, Υπουργών σε σχέση με τον τομέα πυρηνικής τεχνολογίας, ακτινοπροστασίας και ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας ανήκουν: α) Η χάραξη πολιτικής με τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την εξυπηρέτηση των σκοπών που ορίζονται στο άρθρο 39. β) Η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία οδηγιών, αποφάσεων, συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (ΕΥΡΑΤΟΜ) και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς το περιεχόμενο Κανονισμών. γ) Η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας και η αξιολόγηση και ιεράρχηση της σκοπιμότητας προγραμμάτων επενδύσεων ερευνητικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, η χρηματοδότηση δράσεων ερευνητικού και καινοτομικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τον τομέα και την ενημέρωση, την εξοικείωση, την κατάρτιση και τη δημιουργία νοοτροπίας ασφάλειας (safety culture) και την εκπαίδευση και ο καθορισμός κριτηρίων, του μέγιστου ύψους χρηματοδοτήσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. δ) Ο συντονισμός της χώρας με τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΥΡΑΤΟΜ και του ΔΟΑΕ, η διαμόρφωση και παρακολούθηση των διεθνών σχέσεών της και η εκπροσώπησή της σε διεθνείς ενώσεις, διεθνείς οργανισμούς, στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλες διεθνείς συναντήσεις, σε συνεργασία με την ΕΕΑΕ, άλλες εθνικές αρχές ή συναρμόδια Υπουργεία, όπου απαιτείται. στ) Ο καθορισμός μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ των ελάχιστων τεχνικών προδιαγραφών ασφάλειας που πρέπει να πληρούνται, της διαδικασίας περιοδικών ελέγχων των περιορισμών και κάθε τεχνικού θέματος σχετικού με τον τομέα αυτόν και μεταξύ άλλων, η προώθηση της τυποποίησης σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και άλλους συναφείς εθνικούς και διεθνείς φορείς. ζ) Η εκπλήρωση μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από το άρθρο ΙΙ της Μακροπρόθεσμης Συμφωνίας μεταξύ του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ΕΕΑΕ, ως Περιφερειακού Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ραδιενέργειας, μεταφορών και ασφάλειας καταλοίπων, η οποία κυρώθηκε με το ν. 4085/2012 (Α΄ 194). η) Η ενσωμάτωση ή η λήψη, υπόψη αντίστοιχα στο εθνικό δίκαιο των κειμένων διατάξεων, των σχετικών οδηγιών, αποφάσεων, κανονισμών της ΕΕ και της ΕΥΡΑΤΟΜ μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ, των κανόνων της πυρηνικής ασφάλειας και εν γένει της ακτινοπροστασίας και της προστασίας των εργαζομένων από ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, καθώς και του λοιπού πληθυσμού της χώρας και των ασθενών, από τους κινδύνους των ιοντιζουσών ακτινοβολιών κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων που αναφέρονται στον παρόντα νόμο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με προεδρικά διατάγματα τα οποία εκδίδονται με εισήγηση της ΕΕΑΕ μετά από κοινή πρόταση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας καικλιματικής Αλλαγής και Υγείας ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο οι διατάξεις της Οδηγίας 2013/59/ ΕΥΡΑΤΟΜ και του συμβουλίου της 5ης Δεκεμβρίου 2013 και ολοκληρώνεται η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/70/ ΕΥΡΑΤΟΜ, η οποία έχει αρχίσει με το π.δ. 122/2013 (Α΄ 177), καθώς και της Σύμβασης του 1979 για τη Φυσική Προστασία του Πυρηνικού Υλικού και της τροποποίησής της, το 2005 (ν. 1636/1986, Α΄ 106 και ν. 3990/2011, Α΄ 159) για την αποτελεσματική φυσική προστασία του πυρηνικού υλικού, το οποίο χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς και των πυρηνικών εγκαταστάσεων οι οποίες χρησιμοποιούνται για ειρηνικούς σκοπούς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού, που εκδίδονται μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΕΑΕ, καθορίζονται: α) Οι διαδικασίες για την εφαρμογή του συστήματος ακτινοπροστασίας εν γένει, β) τα σχετικά με την προστασία των εργαζομένων που είναι λόγω του επαγγέλματός τους εκτεθειμένοι ή εκείνων που υποβάλλονται σε ιατρικές εκθέσεις, καθώς και του λοιπού πληθυσμού της χώρας από τους κινδύνους των ιοντιζουσών ακτινοβολιών κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων του παρόντος Κεφαλαίου, ειδικότερα δε όσον αφορά: α) Τις διαδικασίες για την εφαρμογή της αρχής της βελτιστοποίησης της έκθεσης. β) Τις διαδικασίες για την εφαρμογή της αρχής των ορίων δόσεων για τους εργαζομένους και τον πληθυσμό. γ) Τις διαδικασίες για την εφαρμογή της αρχής της αιτιολόγησης της έκθεσης και τον κανονιστικό έλεγχο των πρακτικών που εφαρμόζονται. δ) Τις απαιτήσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα ακτινοπροστασίας και της αναγνώρισης προσόντων όσων εμπλέκονται με ακτινοπροστασία. ε) Την ενημέρωση του κοινού και των εργαζομένων με ακτινοβολίες για τους κινδύνους από αυτές και για τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. στ) Τον κανονιστικό έλεγχο στο χώρο της ραδιολογικής και πυρηνικής ασφάλειας και ακτινοπροστασίας. ζ) Ειδικές ιατρικές εξετάσεις των εργαζομένων με ακτινοβολίες πριν ή αμέσως μετά από τη λήξη της απασχόλησής τους, καθώς και κατά τακτά χρονικά διαστήματα. η) Τον κανονιστικό έλεγχο των κλειστών και ανοικτών ραδιενεργών πηγών, ραδιενεργών αποβλήτων και των εκθέτων πηγών. θ) Την αντιμετώπιση καταστάσεων έκθεσης έκτακτης ανάγκης ή καταστάσεων υπάρχουσας έκθεσης. ι) Τις διαδικασίες της εξαίρεσης πρακτικών, μηχανημάτων παραγωγής ακτινοβολιών και ραδιενεργών ουσιών, καθώς και της αποδέσμευσης υλικών από τον κανονιστικό έλεγχο.

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ