258 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4310/2014

Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ − ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΕΕΑΕ)
Άρθρο 44 - Διοίκηση ΕΕΑΕ
08 Δεκεμβρίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 258
8 Δεκεμβρίου 2014

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4310
Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 44Διοίκηση ΕΕΑΕΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η ΕΕΑΕ διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΑΕ διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τριετή θητεία και αποτελείται από επτά (7) επιστήμονες που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία τους σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, ακτινοπροστασίας, φυσικών και πυρηνικών επιστημών ή του σχετικού δικαίου. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων ή του εκάστοτε εποπτεύοντος, ρυθμίζονται οι αρμοδιότητες και η λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ, η αντικατάσταση και συμπλήρωση των μελών του και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εύρυθμη λειτουργία του. Με απόφαση των ίδιων Υπουργών ορίζεται η αποζημίωση του προέδρου, αντιπροέδρου και των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η δικαστική υπεράσπιση και η νομική υποστήριξη των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτήν με οποιαδήποτε έννομη σχέση, όταν ενάγονται ή κατηγορούνται για πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με το νόμο, εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ανατίθεται σε δικηγόρο που ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΑΕ. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ ορίζεται το ανώτατο ύψος της σχετικής δαπάνης, η οποία μπορεί να καλύπτεται μόνον από ίδιους πόρους της ΕΕΑΕ. Το μέλος ή ο υπάλληλος, ο οποίος θα καταδικασθεί, είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στην ΕΕΑΕ το σύνολο της δαπάνης που η ΕΕΑΕ έχει καταβάλει για τη δικαστική υπεράσπισή του. Σε περίπτωση άρνησης, το σχετικό ποσό εισπράττεται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ, η θητεία των οποίων έληξε, καθώς και για το προσωπικό της, το οποίο αποχωρεί από την ΕΕΑΕ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Δεν μπορεί να διοριστεί ή εκπίπτει αντίστοιχα μετά από το διορισμό του μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ, όποιος: α) έχει καταδικασθεί με δικαστική απόφαση σε οποιονδήποτε βαθμό για αδίκημα, που συνεπάγεται κώλυμα διορισμού ή έκπτωση δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα ή β) έχει ή αποκτά ο ίδιος ή σύζυγος ή συγγενείς του μέχρι και του τετάρτου βαθμού οποιαδήποτε δραστηριότητα ασυμβίβαστη με την ιδιότητα και τα καθήκοντά του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ: α) Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, έχουν υποχρέωση τήρησης των αρχών της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας. β) Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και για τέσσερα (4) χρόνια μετά από την αποχώρησή τους από αυτή, με οποιονδήποτε τρόπο, έχουν υποχρέωση εχεμύθειας, ως προς όλες τις πληροφορίες που υπέπεσαν στην αντίληψή τους. γ) Υποβάλλουν την προβλεπόμενη από το ν. 3213/2003 (Α΄ 309), όπως ισχύει, δήλωση περιουσιακής κατάστασης. δ) Απαγορεύεται να προσπορίζονται οποιοδήποτε όφελος από υπηρεσίες πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικής τεχνολογίας και ακτινοπροστασίας ή από τρίτους, που επηρεάζονται άμεσα από τη δραστηριότητά τους. Η απαγόρευση αυτή επιβάλλεται και στο πάσης φύσεως προσωπικό της ΕΕΑΕ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η έκπτωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ συνεπεία καταδικαστικής απόφασης, καθώς και η αποδοχή της παραίτησής τους γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στη διαπίστωση των υπόλοιπων κωλυμάτων και ασυμβιβάστων του παρόντος άρθρου προβαίνει η ΕΕΑΕ χωρίς τη συμμετοχή του μέλους στο πρόσωπο του οποίου συντρέχει το ασυμβίβαστο. Η ΕΕΑΕ αποφασίζει ύστερα από ακρόαση του εν λόγω μέλους. Τη διαδικασία κινεί ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ή ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ. Την απόφαση της ΕΕΑΕ μπορεί να προσβάλει ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ για το οποίο εκδόθηκε η απόφαση και ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ υπέχουν πειθαρχική ευθύνη, αν παραβούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον παρόντα νόμο και την κείμενη νομοθεσία. Την πειθαρχική διαδικασία ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου κινεί ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον πρόεδρο, τους αντιπροέδρους και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της. Το πειθαρχικό συμβούλιο αποφασίζει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό την παύση ή μη του μέλους. Το πειθαρχικό συμβούλιο αποτελείται από έναν Σύμβουλο Επικρατείας, έναν Αρεοπαγίτη και τρεις καθηγητές ΑΕΙ με γνωστικό αντικείμενο την πυρηνική ενέργεια, πυρηνική τεχνολογία, ακτινοπροστασία ή το δίκαιο, η δε θητεία τους είναι τριετής. Καθήκοντα Προέδρου ασκεί ο αρχαιότερος των δικαστικών λειτουργών. Χρέη γραμματέα του συμβουλίου εκτελεί υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο πρόεδρος, τα μέλη και ο γραμματέας του συμβουλίου ορίζονται με ισάριθμους αναπληρωτές. Το συμβούλιο συγκροτείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα προβλεπόμενα έξοδα μετακίνησης, διανυκτέρευσης και ημερήσιας αποζημίωσης των μελών του για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις υπολογίζονται κατά τις κείμενες διατάξεις και βαρύνουν την ΕΕΑΕ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΑΕ συνέρχεται στην έδρα της ή εκτός αυτής, αν αυτό έχει οριστεί προηγουμένως, τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο (2) μήνες. Μπορεί να συνεδριάζει και εκτάκτως όταν ζητηθεί από τον πρόεδρο αυτής ή από τέσσερα τουλάχιστον μέλη της. Η ΕΕΑΕ συνεδριάζει νομίμως, εφόσον μετέχουν στη συνεδρίαση ο πρόεδρος ή αν αυτός απουσιάζει, ο αντιπρόεδρος και τρία τουλάχιστον μέλη, αποφασίζει δε με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η γνώμη του προεδρεύοντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακαλείται ο διορισμός μέλους, το οποίο απουσίασε αδικαιολόγητα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις της Επιτροπής. Για το υπόλοιπο της θητείας του αποχωρούντος διορίζεται νέο μέλος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ ανατίθενται στον πρόεδρο ή στον αντιπρόεδρο ή στα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΑΕ ή σε υπάλληλό της συγκεκριμένα καθήκοντα διοίκησης ή διαχείρισης. Μπορεί να μεταβιβάζεται στον πρόεδρο ή στον αντιπρόεδρο ή σε μέλη του προσωπικού της και η αρμοδιότητα έκδοσης ατομικών διοικητικών πράξεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Ο πρόεδρος καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, χρέη δε εισηγητή ασκεί ο πρόεδρος ή άλλο μέλος, που το ορίζει αυτός. Οι αποφάσεις της ΕΕΑΕ πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένες και καταχωρίζονται σε ιδιαίτερο βιβλίο. Εντός πέντε (5) ημερών από την καταχώριση αυτή οι αποφάσεις της ΕΕΑΕ ανακοινώνονται στο δικτυακό τόπο της, εκτός αν αφορούν στην εθνική άμυνα ή στην ασφάλεια της χώρας. Η ΕΕΑΕ δεν αποκαλύπτει οποιαδήποτε πληροφορία, που καλύπτεται από το επαγγελματικό απόρρητο και ιδιαίτερα τις πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις, τις επιχειρηματικές τους σχέσεις ή τα στοιχεία κόστους τους. Η υποχρέωση αυτή της ΕΕΑΕ δεν θίγει το δικαίωμά της να προβαίνει σε α−ποκάλυψη πληροφοριών που είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση των καθηκόντων της. Στην περίπτωση αυτή, η αποκάλυψη πρέπει να βασίζεται στην αρχή της αναλογικότητας και να γίνεται με συνεκτίμηση των νόμιμων συμφερόντων των επιχειρήσεων για την προστασία του επαγγελματικού απορρήτου τους. Η ΕΕΑΕ μπορεί να δημοσιεύει πληροφορίες που δεν έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα. Τα τηρούμενα κατά τις συνεδριάσεις πρακτικά, καθώς και οι φάκελοι των υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν από την ΕΕΑΕ είναι προσιτά στους άμεσα ενδιαφερομένους, οι οποίοι μπορούν να λαμβάνουν αντίγραφα αυτών, υπό τον περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Η ΕΕΑΕ μπορεί να χρηματοδοτείται, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 22, 23, 24 του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Οι λογαριασμοί και οι οικονομικές καταστάσεις της ΕΕΑΕ υπόκεινται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τα στοιχεία αυτά και οι οικονομικές καταστάσεις δημοσιεύονται στο δικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ και υποβάλλονται στον Πρόεδρο της Βουλής μαζί με την ετήσια έκθεση και τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Η ΕΕΑΕ υποβάλλει στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εξαμηνιαίες απολογιστικές καταστάσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Τα υπηρεσιακά συμβούλια της ΕΕΑΕ συγκροτούνται, συνέρχονται, ασκούν τις αρμοδιότητές τους και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 157 έως 163 του ν. 3528/2007.

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ