180 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 4002/2011

Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου − Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση − Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΜΕΡΟΣ Γ΄ - ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ - ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
22 Αυγούστου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 180
22 Αυγούστου 2011

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4002
Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου − Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιο νομική εξυγίανση − Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Άρθρο 21Μισθώσεις Ελληνικού ΔημοσίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η μισθωτική αξία των ακινήτων που έχουν μισθωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και τους φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 1 του άρ- θρου 1Β του ν. 2362/1995 (A΄ 247), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 2 του ν. 3871/2010 (Α΄ 141), και πριν τη συμπλήρωσή του με την παρ. 1α του άρθρου 50 του ν. 3943/2011 (Α΄66), τεκμαίρεται ότι κατά το έτος 2010 έχει μειωθεί κατά 20%. Από τη δημοσίευση του πα- ρόντος νόμου τα μισθώματα που καταβάλλουν το Ελλη- νικό Δημόσιο και οι ανωτέρω φορείς, για τη μίσθωση ακι- νήτων στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες τους, μειώνο- νται κατά ποσοστό 20%, το οποίο υπολογίζεται στο ύ- ψος των μισθωμάτων της χρήσης Ιουλίου 2010 και μέχρι 30.6.2013 απαγορεύεται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή τους. Σε περίπτωση κατά την οποία τα μισθώματα αυτά έχουν αναπροσαρμοσθεί (αυξηθεί) μετά την 1.7.2010, η αναπροσαρμογή αυτή καταργείται και η καταβληθείσα συμψηφίζεται με τα οφειλόμενα μισθώματα. Οι εκμισθω- τές δικαιούνται να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια και να αμφισβητήσουν το ύψος του παραπάνω τεκμηρίου και τη μείωση του μισθώματος. Το Ελληνικό Δημόσιο και οι ανωτέρω φορείς δικαιούνται να προσφύγουν στα αρ- μόδια δικαστήρια και να αποδείξουν ότι η μείωση της μι- σθωτικής αξίας και αντιστοίχως του μισθώματος είναι μεγαλύτερη από το παραπάνω ποσοστό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η μείωση του μισθώματος της προηγούμενης παρα- γράφου δεν εφαρμόζεται στις μισθώσεις που οι εκμισθω- τές συμφώνησαν με το Ελληνικό Δημόσιο ή τους φορείς της προηγούμενης παραγράφου στη μείωση του κατα- βαλλόμενου από 1.7.2010 και εφεξής μισθώματος κατά ποσοστό τουλάχιστον 20%. Σε περίπτωση που είχαν συμφωνήσει μείωση σε ποσοστό μικρότερο του 20% τό- τε το καταβαλλόμενο μίσθωμα μειώνεται από τη δημοσί- ευση του παρόντος νόμου κατά το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι τη συμπλήρωση του ποσοστού 20%.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στις περιπτώσεις που το ετήσιο μίσθωμα που προκύ- πτει, μετά την κατά τις προηγούμενες παραγράφους μεί- ωσή του, είναι κατώτερο του μισθώματος που προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 41 και 41α του ν. 1249/1982 (Α΄ 43) με την επιβολή συντελεστή απόδοσης 5%, δικαιούται ο εκμισθωτής με αίτησή του

Άρθρο 23Σύσταση Υπηρεσίας Σχεδιασμού και Παρακολούθησης της εφαρμογής των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής στο Υπουργείο ΟικονομικώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο Υπουργείο Οικονομικών συνιστάται οργανική μονάδα, επιπέδου Διεύθυνσης, με τίτλο «Υπηρεσία Σχε- διασμού και Παρακολούθησης της εφαρμογής των Προ- γραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής», υπαγόμενη α- πευθείας στον Υπουργό Οικονομικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Υπηρεσία Σχεδιασμού και Εφαρμογής των Προ- γραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής διαρθρώνεται σε τέσσερα Τμήματα, μεταξύ των οποίων κατανέμονται οι αρμοδιότητές της, ως ακολούθως: α) Τμήμα Α΄- Σχεδιασμού, Διαχείρισης και Ελέγχου των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής: αα) Συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και ιδίως με το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.) για την ανεύρεση ορθών και αποτελεσματικών ενεργει- ών με στόχο την υλοποίηση των Προγραμμάτων. ββ) Αξιολόγηση των προτεινόμενων μέτρων/δράσεων που ενσωματώνονται σε κάθε Πρόγραμμα, υποβολή προ- τάσεων σε συνεργασία με το Σ.Ο.Ε. για εναλλακτικές ε- πιλογές μέτρων προς τον Υπουργό Οικονομικών, τα ο- ποία επεξεργάζεται σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, με στόχο τη διευκόλυνση των ευρύτερων στό- χων κάθε Προγράμματος. γγ) Υποστήριξη του Υπουργού Οικονομικών και εισή- γηση των Προγραμμάτων και των επί μέρους επικαιρο- ποιήσεών τους. δδ) Διαμόρφωση θέσεων, απόψεων και παροχή διευ- κρινίσεων προς το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνω- μόνων (Σ.Ο.Ε.) και προς όλους τους εμπλεκόμενους φο- ρείς, που είναι αρμόδιοι για τη διαπραγμάτευση και εκ- προσώπηση της χώρας στα κοινοτικά και διεθνή όργανα και οργανισμούς. β) Τμήμα Β΄ - Παρακολούθησης της Εφαρμογής των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής, που υλοποι- ούνται από υπηρεσίες εκτός του Υπουργείου Οικονομι- κών: αα) Παρακολούθηση, συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων και των πληροφοριών από τους αρμόδι- ους φορείς, καθώς και τα κοινοτικά και διεθνή όργανα και οργανισμούς, σχετικά με την πορεία της έγκαιρης ε- φαρμογής των μέτρων/δράσεων των Προγραμμάτων Οι- κονομικής Προσαρμογής με εξαίρεση τα Μέτρα και τις Δράσεις που υλοποιούνται από Υπηρεσίες του Υπουρ- γείου Οικονομικών. ββ) Διαβίβαση των πληροφοριών και ενημέρωση των αρμόδιων φορέων αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους και τις προθεσμίες εκπλήρωσης αυτών, όπως απορρέουν από κάθε Πρόγραμμα. γγ) Ενημέρωση και υποβολή εκθέσεων σε τακτική βά- ση προς τον Υπουργό Οικονομικών και το Σ.Ο.Ε. για την πορεία εφαρμογής κάθε Προγράμματος. Εντοπισμός τυ- χόν καθυστερήσεων, δυσκολιών και προβλημάτων στην υλοποίηση του Προγράμματος και εισήγηση τρόπων α- ντιμετώπισης των παραπάνω. στην αρμόδια υπηρεσία για την καταβολή του μισθώμα- τος, στην οποία επισυνάπτεται φύλλο υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του μισθίου θεωρημένου από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του εκμισθωτή Δ.Ο.Υ., να ζητήσει τη μείωση του μισθώματος μέχρι το ύ- ψος του μισθώματος, όπως προσδιορίζεται ανωτέρω ή τη μηδενική μείωση αυτού στην περίπτωση που το μί- σθωμα, πριν από οποιαδήποτε μείωση, είναι ίσο ή κατώ- τερο αυτού. Η αρμόδια για την καταβολή του μισθώμα- τος υπηρεσία ενημερώνει εγγράφως σχετικά την αρμό- δια για τη σύναψη της μισθωτικής σύμβασης αρχή.

Άρθρο 22Ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες έχει κριθεί ότι σύμ- φωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 107 ΣΛΕΕ είναι ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, δυνάμει απόφα- σης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή απόφασης του Δικα- στηρίου ή του Γενικού Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να ανακτηθούν, ανακτώνται από την αρμόδια υπηρεσία, ως εξής: α. Με πρωτοβουλία της αρμόδιας υπηρεσίας, αποστέλ- λεται στον αποδέκτη της ενίσχυσης και ειδικότερα, στον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου, αντίγραφο της απόφασης με πρόσκληση για καταβολή του εκεί ορι- ζόμενου ποσού εντός ορισμένης προθεσμίας, στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του νομικού προσώπου. β. Μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυ- τής, η αρμόδια υπηρεσία συντάσσει χρηματικό κατάλο- γο, στον οποίο αναγράφεται το όνομα του υπόχρεου νο- μικού προσώπου, ο Α.Φ.Μ. του, οι Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων, που είναι υπόχρεα για την καταβολή του πο- σού που θα βεβαιωθεί στον Α.Φ.Μ. του νομικού προσώ- που, το προς ανάκτηση ποσό, ο κωδικός αριθμός του ε- σόδου, καθώς και ο τρόπος καταβολής (εφάπαξ ή δό- σεις, ημερομηνία καταβολής κ.λπ.) τον αποστέλλει στην οικεία Δ.Ο.Υ., προκειμένου να γίνει η βεβαίωση και η εί- σπραξη του ποσού με τη διαδικασία του Κώδικα Είσπρα- ξης Δημοσίων Εσόδων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Νόμιμο τίτλο για την είσπραξη του ποσού αποτελεί η απόφαση της παραγράφου 1.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αρμόδια υπηρεσία για τη σύνταξη και αποστολή του χρηματικού καταλόγου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. είναι η υπη- ρεσία που εποπτεύει τις δραστηριότητες του νομικού προσώπου για τις οποίες χορηγήθηκε η παράνομη κρατι- κή ενίσχυση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τη βεβαίωση και είσπραξη των ποσών που ανακτώνται κατά το παρόν άρθρο ορίζεται η Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του νομικού προσώπου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Όπου στο παρόν άρθρο αναφέρεται νομικό πρόσω- πο νοείται και επιχείρηση κάθε μορφής που μπορεί σύμ- φωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι α- ποδέκτης κρατικής ενίσχυσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου δεν θίγο- νται ειδικότερες διατάξεις που αφορούν τη διαδικασία α- νάκτησης κρατικών ενισχύσεων ως αχρεωστήτως κατα- βληθέντων ποσών σε συγχρηματοδοτούμενα έργα. δδ) Συλλογή και τυποποίηση των δεδομένων για τη δι- ευκόλυνση της αξιολόγησης από το Σ.Ο.Ε. και τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής των μετρήσιμων ποιο- τικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων των μέτρων που ε- φαρμόζονται με βάση κάθε Πρόγραμμα. εε) Τήρηση των προβλεπόμενων στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 του ν. 1682/1987 (Α΄ 14) πληροφοριών ή στοιχείων που υποχρεούνται να παρέχουν οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα στο Σ.Ο.Ε, για την υποβοήθηση του έργου του. γ) Τμήμα Γ΄ – Παρακολούθησης της Εφαρμογής των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής που υλοποι- ούνται από Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών: αα) έχει όλες τις αρμοδιότητες του Τμήματος Β΄ όσον αφορά τα Μέτρα και τις Δράσεις των Προγραμμάτων Οι- κονομικής Προσαρμογής για τα οποία αρμόδιος φορέας εφαρμογής τους είναι Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικο- νομικών. δ) Τμήμα Δ΄- Γραμματειακής και Διοικητικής Υποστήρι- ξης: αα) Προετοιμασία και οργάνωση των επισκέψεων των κλιμακίων εκπροσώπων διεθνών και κοινοτικών οργάνων και οργανισμών. ββ) Παροχή γραμματειακής υποστήριξης σε όλα τα Τμήματα της Διεύθυνσης. γγ) Διεκπεραίωση των μεταφράσεων των κειμένων και τήρηση του αρχείου της Διεύθυνσης. 3.α) Η ανωτέρω Υπηρεσία στελεχώνεται από υπαλλή- λους όλων των κλάδων του Υπουργείου Οικονομικών, κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. β) Της Διεύθυνσης και των Τμημάτων Α΄- Σχεδιασμού, Διαχείρισης και Ελέγχου, Β΄- Παρακολούθησης της Ε- φαρμογής αυτής και Γ΄ Παρακολούθησης της Εφαρμο- γής των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής που υλοποιούνται από Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομι- κών προΐστανται υπάλληλοι, κατηγορίας ΠΕ, των κλά- δων Εφοριακών ή Δημοσιονομικών ή Τελωνειακών ή Δι- οικητικών ΓΧΚ ή των αντίστοιχων προσωρινών ή των προσωρινών κλάδων Διοικητικού Προσωπικού. Του Τμή- ματος Δ΄- Γραμματειακής και Διοικητικής Υποστήριξης προΐσταται υπάλληλος των ίδιων κλάδων, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ. γ) Ο αριθμός των υπαλλήλων, που απαιτούνται για τις ανάγκες στελέχωσης της Διεύθυνσης και των Τμημάτων αυτής, ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, καθώς και τα ειδικότερα ή πρόσθετα τυπικά και ουσιαστικά προσό- ντα αυτών προσδιορίζονται με σχετική ανακοίνωση – πρόσκληση για την πλήρωση αντίστοιχου αριθμού θέσε- ων, ανάλογα με τις εκάστοτε υπηρεσιακές ανάγκες. 4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίζεται ο χρόνος έναρξης λειτουργίας της Διεύθυνσης και των Τμημάτων αυτής.

Άρθρο 24Δημοσιονομικές διατάξεις και ρυθμίσεις θεμάτων Ν.Σ.Κ.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο τέλος της περίπτωσης ι΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 3812/2009 προστίθενται οι λέξεις «ειδι- κοί ερευνητές και επιστήμονες συνεργάτες της παρα- γράφου 4 του άρθρου 5 του ν. 1682/1987.».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταρ- γείται η παράγραφος 4 του άρθρου 64 του ν. 1943/1991 (Α΄ 50), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 9 του ν. 2085/1992 (Α΄170) και το άρθρο 10 του ν. 3320/2005 (Α΄ 48) και παύει η χορήγηση της προβλεπόμενης από τις διατάξεις αυτές επιδότησης αγοράς ή ανέγερσης κα- τοικίας, ανεξάρτητα από το χρόνο τοποθέτησης, μετάθε- σης ή μετάταξης του υπαλλήλου σε υπηρεσία προβλημα- τικής περιοχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152) προστίθεται περίπτωση γ΄, ως εξής: «γ) Οι ειδικές εισφορές των προηγούμενων περιπτώ- σεων που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως 31.7.2011 κατανέμονται ισόποσα και συ- νεισπράττονται με τις εισφορές των επόμενων μηνών του έτους 2011 σύμφωνα και με όσα ορίζονται στην κοι- νή υπουργική απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότη- ση της προηγούμενης περίπτωσης.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το άρθρο 18 του π.δ. 238/2003 (Α΄ 214), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 10 του άρθρου 13 του ν. 3790/2009 (Α΄ 143), αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 18 Υποψήφιοι Λειτουργοί του Ν.Σ.Κ. διορίζο νται, κατόπιν διαγωνι- σμού, όσοι είναι δικηγόροι ή δικαστικοί λειτουργοί που έ- χουν συμπληρώσει το 26ο έτος και δεν έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους. Για τους δικηγόρους απαιτεί- ται διετής άσκηση δικηγορίας και στην περίπτωση που είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος νομικού τμήμα- τος αρκεί ετήσια άσκηση δικηγορίας. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται άριστη γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας, που αποδεικνύεται σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α΄ 39).»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

α. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 24 του ν. 3200/2003 (Α΄ 281), όπως αυτό αντικαταστάθη- κε με την παράγραφο 14 του άρθρου 13 του ν. 3790/2009 (Α΄143), αντικαθίσταται ως εξής: «Στους τακτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ανεξάρτητων Αρχών, των οποίων η νο- μική υπηρεσία διεξάγεται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, κατά των οποίων ασκείται ποινική δίωξη για α- δικήματα που τους αποδίδονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, παρέχεται η δυνατότητα υπεράσπισής τους ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, από λειτουρ- γούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., μετά από προηγούμενη έγκρι- ση του αρμόδιου Υπουργού, εφόσον: α) με την έκθεση ε- πί της ένορκης διοικητικής εξέτασης, δεν διαπιστώνεται η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος σχετικού με την πράξη, για την οποία διώκονται και β) δεν θα εκπροσω- πηθούν από δικηγόρο, κατά την ενώπιον του δικαστηρί- ου διαδικασία.» β. Όπου, σε εφαρμογή της διάταξης της παρ. 5 του άρ- θρου 2 του ν. 2993/2002 (Α΄ 58), προβλέπεται η συμμε- τοχή λειτουργού του Ν.Σ.Κ. σε συμβούλια, επιτροπές ή ομάδες εργασίας, ο λειτουργός του Ν.Σ.Κ. μπορεί να α- ντικαθίσταται, ύστερα από αρνητική για την υπόδειξή του γνώμη του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, από δημόσιο υπάλληλο, κατηγορίας ΠΕ Α΄ βαθμού ή αντίστοιχης κατηγορίας και βαθμού, με εικοσα- ετή συνολική υπηρεσία, που ορίζεται από το όργανο που είναι αρμόδιο για την έκδοση της πράξης συγκρότησης ή από δικηγόρο με δεκαετή τουλάχιστον δικηγορική υπη- ρεσία, που υποδεικνύεται από τον Πρόεδρο του οικείου δικηγορικού συλλόγου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

α) Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 15 του άρθρου 28 του ν. 2579/1998 (Α΄ 31), όπως αυτό αντικαταστάθη- κε με την παρ. 11 του άρθρου 13 του ν. 3790/2009 (Α΄ 143), αντικαθίσταται ως εξής: «Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού επιτρέπεται η μετάταξη διοικητικών υπαλλήλων του Δημοσίου, νομι- κών προσώπων δημοσίου δικαίου και οργανισμών τοπι- κής αυτοδιοίκησης, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η μετάταξη γίνεται ύστερα από δημόσια προκήρυξη, με αίτηση του ενδιαφερομένου και σύμφωνη γνώμη του οι- κείου υπηρεσιακού συμβουλίου του Ν.Σ.Κ., σε κενές ορ- γανικές θέσεις του διοικητικού προσωπικού, κατηγορίας και κλάδου αντίστοιχου των προσόντων του μετατασσό- μενου. Με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., που τοι- χοκολλάται στο κατάστημα της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ν.Σ.Κ. και αναρτάται στην ιστοσελίδα του, καθορίζο- νται ο τρόπος δημοσίευσης, το περιεχόμενο της προκή- ρυξης, τα ειδικά προσόντα των υποψηφίων και κάθε άλ- λο σχετικό θέμα.» β) Διοικητικές πράξεις διαδικασίας μετατάξεων που έ- χουν εκδοθεί, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρα- γράφου 15 του άρθρου 28 του ν. 2579/1998, όπως ίσχυε πριν την τροποποίησή του με τις διατάξεις της προηγού- μενης υποπαραγράφου α΄ της παρούσας παραγράφου, ανακαλούνται αυτοδικαίως και η σχετική διαδικασία μα- ταιώνεται, εφόσον μέχρι την έναρξη ισχύος του παρό- ντος δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερ- νήσεως η πράξη μετάταξης.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Με απόφαση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ., σε ειδικές περιπτώσεις, εφόσον κρίνεται απαραίτητο για την άσκη- ση των αρμοδιοτήτων του Νομικού Συμβουλίου του Κρά- τους, που προβλέπονται στο άρθρο 2 του ν. 3086/2002 (Α΄ 324), επιτρέπεται η ανάθεση συλλογής ή επεξεργα- σίας στοιχείων, καθώς και η σύνταξη τεχνικών ή άλλων εκθέσεων, σε τρίτους. Κατά την εκτέλεση των καθηκό- ντων τους, οι τρίτοι οφείλουν να τηρούν εχεμύθεια για όσα γεγονότα ή πληροφορίες περιήλθαν σε γνώση τους, στο πλαίσιο της ανάθεσης αυτής. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από ει- σήγηση του Προέδρου του Ν.Σ.Κ. καθορίζονται οι ειδικό- τερες προϋποθέσεις, η διαδικασία ανάθεσης των υπηρε- σιών που προβλέπεται στην παράγραφο αυτή, κατά πα- ρέκκλιση των διατάξεων των άρθρων 82 έως και 85 του ν. 2362/1995 (Α΄ 247) και κάθε αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. 8.Το δεύτερο από το τέλος εδάφιο της περίπτωσης δ΄ του άρθρου 5 του ν. 3049/2002 (Α΄ 212) αντικαθίσταται ως εξής: «Αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείριση του λογαρια- σμού είναι η Διεύθυνση 25η (Δ25) του Γενικού Λογιστη- ρίου του Κράτους.» 9. Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρ- θρου 44 του ν. 3986/2011 (Α΄152) οι λέξεις «καταργου- μένης, από την ίδια ως άνω ημερομηνία» αντικαθίστα- νται με τις λέξεις «αναστελλομένης, από την ίδια ως ά- νω ημερομηνία και καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθε- σμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.» 10. Η παράγραφος 21 του άρθρου 66 του ν. 3984/2011 (Α΄150) καταργείται από τότε που ίσχυσε. 11. Στο τέλος της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.3986/2011 (Α΄ 152) προστίθενται λέξεις και εδάφιο από τότε που ίσχυσε η διάταξη ως ε- ξής: «, συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζών. Από τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων εξαιρείται το προσωπικό που καταβάλλει την εισφορά υπέρ κλάδου α- νεργίας, που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρ- θρου 32 του ν.δ. 2961/1954 (Α΄ 197), όπως έχει τροπο- ποιηθεί με την παράγραφο 6 του άρθρου 44 του ν. 2084/1992 (Α΄ 165) και την παράγραφο 9 του άρθρου 44 του παρόντος νόμου.» 12. α) Στο τέλος του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3Β του ν. 2362/1995 (Α΄ 247), όπως αντι- καταστάθηκε με την παράγραφο 12α του ν. 3943/2011 (Α΄ 66), μετά τη λέξη «του ν. 3839/2010» προστίθεται η φράση «, εφόσον από τις διατάξεις του παρόντος άρ- θρου δεν προβλέπεται διαφορετική ρύθμιση». β) Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3Β του ν. 2362/1995 προστίθεται πέμπτο εδάφιο ως εξής: «Δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας για την πλήρωση θέσης Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Οι- κονομικών Υπηρεσιών έχουν υπάλληλοι όλων των κλά- δων κατηγορίας ΠΕ όλων των Υπουργείων. Ως Προϊστά- μενοι της ανωτέρω Γενικής Διεύθυνσης επιλέγονται υ- πάλληλοι με τριετή τουλάχιστον εμπειρία σε θέματα οι- κονομικής διαχείρισης ή διαχειριστικού ελέγχου. Αν δεν υπάρχουν υπάλληλοι με τις προϋποθέσεις αυτές, επιλέ- γονται υπάλληλοι με δύο (2) τουλάχιστον έτη εμπειρίας στα ίδια θέματα. Κατά την πρώτη εφαρμογή η προκήρυ- ξη όλων των θέσεων προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσε- ων Οικονομικών Υπηρεσιών των Υπουργείων γίνεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμι- σης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών και η επιλογή των προϊσταμένων των θέσεων αυτών γίνεται με τα κριτήρια που προβλέπο- νται στο άρθρο πέμπτο του ν. 3839/2010

Λευκάδα, 18 Αυγούστου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δ. ΡΕΠΠΑΣ Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Ι. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 19 Αυγούστου 2011
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Μ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ