87 Α' 2010

ΝΟΜΟΣ 3852/2010

Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης.

ΜΕΡΟΣ Β΄ - ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΙ
07 Ιουνίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 87
7 Ιουνίου 2010

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852
Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΜΕΡΟΣ Β΄ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΙΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Άρθρο 7Δημοτικές αρχέςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο δήμος διοικείται από το δημοτικό συμβούλιο, την οικονομική επιτροπή, την επιτροπή ποιότητας ζωής, την εκτελεστική επιτροπή και τον δήμαρχο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το δημοτικό συμβούλιο αποτελείται από δεκατρία (13) μέλη σε δήμους με πληθυσμό έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους, δεκαεπτά (17) σε δήμους με πληθυ- σμό από δύο χιλιάδες έναν έως πέντε χιλιάδες (2.001 – 5.000) κατοίκους, είκοσι ένα (21) σε δήμους με πληθυ- σμό από πέντε χιλιάδες έναν έως δέκα χιλιάδες (5.001- 10.000) κατοίκους, είκοσι επτά (27) σε δήμους με πληθυ- σμό από δέκα χιλιάδες έναν έως τριάντα χιλιάδες (10.001- 30.000) κατοίκους, τριάντα τρία (33) σε δήμους με πληθυσμό από τριάντα χιλιάδες έναν έως εξήντα χι- λιάδες (30.001-60.000) κατοίκους, σαράντα ένα (41) σε δήμους με πληθυσμό από εξήντα χιλιάδες έναν έως εκα- τό χιλιάδες (60.001-100.000) κατοίκους, σαράντα πέντε (45) σε δήμους με πληθυσμό από εκατό χιλιάδες έναν έ- ως εκατόν πενήντα χιλιάδες (100.001-150.000) κατοί- κους, σαράντα εννέα (49) σε δήμους με πληθυσμό από εκατόν πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) και άνω κατοί- κους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε δήμους που συνιστώνται με τη διάταξη του άρ- θρου 2 του παρόντος στους οποίους οι συνενούμενοι δήμοι και κοινότητες υπερβαίνουν τους έξι (6), ο αριθμός των μελών του δημοτικού τους συμβουλίου είναι εκείνος που αντιστοιχεί στην επόμενη πληθυσμιακή κλίμακα, σε σχέση με το συνολικό τους πληθυσμό.

Άρθρο 8Δημοτικές κοινότητες - Τοπικές κοινότητες - ΌργαναΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα Όργανα της δημοτικής κοινότητας είναι: α) Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας. β) Ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότη- τας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Όργανα της τοπικής κοινότητας είναι: α) το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας, β) ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότη- τας, γ) ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας, προκειμέ- νου για τοπικές κοινότητες μέχρι τριακόσιους (300) κα- τοίκους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως δέκα χι- λιάδες (10.000) κατοίκους το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από πέντε (5) μέλη. Σε δημοτι- κές κοινότητες με πληθυσμό από δέκα χιλιάδες έναν (10.001) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από έ- ντεκα (11) μέλη. Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) και άνω κατοίκους το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από δεκαπέντε (15) μέλη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε τοπικές κοινότητες με πληθυσμό έως τριακόσι- ους (300) κατοίκους εκλέγεται ένας (1) εκπρόσωπος το- πικής κοινότητας. Σε τοπικές κοινότητες με πληθυσμό από τριακόσιους έναν (301) έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους, το συμ- βούλιο τοπικής κοινότητας αποτελείται από τρία (3) μέ- λη.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Άρθρο 9Διάρκεια δημοτικής περιόδουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβου- λοι της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και οι εκπρόσω- ποι της τοπικής κοινότητας εκλέγονται κάθε πέντε (5) χρόνια με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η εκλογή στα ανωτέρω αξιώματα γίνεται την ίδια η- μέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η εγκατάσταση των αρχών της παραγράφου 1 που έχουν εκλεγεί γίνεται την 1η Σεπτεμβρίου του έτους διε- ξαγωγής των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Αυγούστου του πέμπτου έτους. Σε κάθε περίπτωση η θη- τεία του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας λήγει με το τέλος της θητείας του δημοτικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η εκλογή των αρχών των δήμων που συνιστώνται ή συνενώνονται έως το τέλος του μηνός Μαρτίου εντός των τεσσάρων πρώτων ετών της δημοτικής περιόδου γί- νεται την πρώτη Κυριακή του μηνός Ιουνίου του έτους, κατά το οποίο έγινε η αναγνώριση. Η εγκατάστασή τους γίνεται την πρώτη (1η) Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Στους δήμους που συνιστώνται ή συνενώνονται από την 1η Μαρτίου έως την 31η Αυγούστου κάθε έτους της δημοτικής περιόδου, εκτός από το τέταρτο έτος, η εκλο- γή των αρχών γίνεται την πρώτη Κυριακή του μηνός Ιου- νίου του επόμενου έτους μετά τη σύσταση ή συνένωση και η εγκατάστασή τους την πρώτη (1η) Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους μετά τη σύσταση ή συνένωση. Αν η σύσταση ή συνένωση ενός νέου δήμου έγινε με- τά το Μάρτιο του τέταρτου έτους της δημοτικής περιό- δου και έως το τέλος Μαρτίου του πέμπτου έτους της περιόδου αυτής, τα αποτελέσματα των μεταβολών αρχί- ζουν από τις γενικές δημοτικές εκλογές του έτους αυ- τού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι νέοι δήμοι, που συνιστώνται με το άρθρο 1 αρχί- ζουν να λειτουργούν από την εγκατάσταση των αρχών τους, οι οποίες θα αναδειχθούν με τις γενικές δημοτικές εκλογές της εβδόμης Νοεμβρίου 2010. Η εγκατάσταση γίνεται την πρώτη (1η) Ιανουαρίου 2011 και η θητεία λή- γει την 31η Αυγούστου του έτους 2014. Η θητεία αυτή λογίζεται πλήρης για όλες τις συνέπειες.

Άρθρο 10Εκλογικό δικαίωμαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δικαίωμα να εκλέγουν τις δημοτικές αρχές έχουν όλοι οι δημότες του δήμου. Οι δημότες εκλογείς, οι ο- ποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλό- γους των δήμων που συνενώνονται σε νέο δήμο, έχουν δικαίωμα να εκλέγουν τις αρχές του νέου δήμου που προκύπτει από τη συνένωση. Οι δημότες των δήμων και κοινοτήτων που συνενώνονται σύμφωνα με το άρθρο 1 του παρόντος καθίστανται αυτοδικαίως δημότες του νέ- ου δήμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Δικαίωμα να εκλέγουν τις δημοτικές αρχές έχουν ε- πίσης οι πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Έ- νωσης, καθώς και οι ομογενείς και οι νομίμως διαμένο- ντες αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν. 3838/ 2010 (ΦΕΚ 49 Α΄), οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ως προς το όριο ηλικίας για την άσκηση του εκλογι- κού δικαιώματος εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθε- σίας για την εκλογή βουλευτών, όπως κάθε φορά ισχύ- ουν. Η πρώτη (1η) Ιανουαρίου κάθε έτους θεωρείται ημε- ρομηνία γέννησης εκείνων που έχουν γεννηθεί κατά το έτος αυτό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι περιπτώσεις στέρησης του εκλογικού δικαιώμα- τος που προβλέπει η νομοθεσία για την εκλογή βουλευ- τών ισχύουν και για την εκλογή των δημοτικών αρχών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Προκειμένου να γίνει μεταδημότευση για τις δημοτι- κές εκλογές, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Κ.Δ.Κ., όπως ισχύουν, για την υποβολή υποψηφιότη- τας στους νέους δήμους που προκύπτουν από συνένωση δήμων και κοινοτήτων, η εγγραφή γίνεται στα δημοτολό- για του δήμου που ορίζεται ως έδρα του νέου δήμου. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί από την πρώτη (1η) Α- πριλίου του έτους διενέργειας των εκλογών μέχρι την προηγούμενη ημέρα της επίδοσης ή της παράδοσης στον πρόεδρο του αρμόδιου πρωτοδικείου της δήλωσης κατάρτισης των συνδυασμών.

Άρθρο 11Άσκηση του εκλογικού δικαιώματοςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το εκλογικό δικαίωμα ασκούν μόνον όσοι είναι εγ- γεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου, κατά τις ει- δικότερες διατάξεις της νομοθεσίας. Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία για την εκλο- γή των μελών των συμβουλίων των δημοτικών και τοπι- κών κοινοτήτων και των εκπροσώπων των τοπικών κοι- νοτήτων έχουν οι εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους αντίστοιχους εκλογικούς καταλόγους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρε- ωτική. Κατ’ εξαίρεση η άσκηση του εκλογικού δικαιώμα- τος δεν είναι υποχρεωτική για τους κατοίκους του εξω- τερικού, για όσους έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλι- κίας τους, καθώς και για όσους βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμε- τρα από το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, στους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους, στους στρα- τιωτικούς που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή στην ελληνική αστυνομία ή στο λι- μενικό σώμα, καθώς και στους υπαλλήλους οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικών προσώπων δημοσίου δι- καίου, τραπεζών, δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσε- ων κοινής ωφέλειας, οι οποίοι την ημέρα της ψηφοφο- ρίας δεν διαμένουν στο δήμο όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, χορηγείται, εφόσον δεν παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, ειδική άδεια για να μεταβούν στο δήμο όπου δικαιούνται να ψηφίσουν. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται αναλόγως και για το προ- σωπικό των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, ύστερα από σχετική απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοι- νωνικής Ασφάλισης.

Άρθρο 12Εκλογικοί κατάλογοι

Οι εκλογικοί κατάλογοι, που ισχύουν για τις βουλευτι- κές εκλογές, ισχύουν και για τις εκλογές των δημοτικών αρχών, των συμβουλίων των δημοτικών ή τοπικών κοινο- τήτων και των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων. Ι- σχύουν επίσης οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι των πολι- τών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σύμφωνα με τις διατά- ξεις του π.δ. 133/1997 (ΦΕΚ 121 Α΄), όπως τροποποιήθη- κε με το π.δ. 164/1997 (ΦΕΚ 145 Α΄), το π.δ. 320/1999 (ΦΕΚ 305 Α΄) και το π.δ. 130/2002 (ΦΕΚ 107 Α΄), καθώς και των ομογενών και των νομίμως διαμενόντων αλλο- δαπών υπηκόων τρίτων χωρών, σύμφωνα με τις διατά- ξεις του άρθρου 18 του ν. 3838/2010.

Άρθρο 13Προσόντα εκλογιμότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί ο δημότης που έχει την ικανότητα να εκλέγει και έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα της διενέργειας των εκλογών. Δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος δημοτι- κής ή τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωπος τοπικής κοινό- τητας μπορεί να εκλεγεί ο δημότης που έχει την ικανό- τητα να εκλέγει και έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της η- λικίας του κατά την ημέρα διενέργειας των εκλογών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Δημοτικός σύμβουλος, σύμβουλος της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας μπορεί να εκλεγεί και ο πολίτης κρά- τους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ομογενής και ο νομίμως διαμένων αλλοδαπός υπήκοος τρίτων χωρών, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 3838/ 2010 (ΦΕΚ 49 Α΄), εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα διενέργειας των εκλογών και έχει την ι- κανότητα να εκλέγει, σύμφωνα και με τις ειδικότερες διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.

Άρθρο 14Κωλύματα και ασυμβίβασταΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δη- μοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας: α) Δικαστικοί λειτουργοί, αξιωματικοί των ενόπλων δυ- νάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και θρησκευτικοί λειτουργοί των γνωστών θρησκειών. β) Γενικοί Γραμματείς και υπάλληλοι των δήμων με ο- ποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, καθώς και δημοτικοί συμπαραστάτες, στους δήμους όπου υπη- ρετούν. γ) Πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων δημοτικών νομι- κών προσώπων δημοσίου δικαίου με εξαίρεση τα ιδρύμα- τα, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί, υπάλληλοι με οποιαδήπο- τε σχέση εργασίας δημοτικών νομικών προσώπων δημο- σίου δικαίου και ιδρυμάτων, καθώς και διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι και υπάλληλοι νομικών προσώ- πων ιδιωτικού δικαίου, πλην αστικών εταιρειών μη κερ- δοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν συστήσει ή στα οποία συμμετέχουν οι δήμοι, στους οποίους υποβάλ- λουν υποψηφιότητα. δ) Υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας των δή- μων που συνενώνονται στο νέο δήμο που προκύπτει από τη συνένωση. ε) Υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας του Δη- μοσίου, των περιφερειών, των νομικών προσώπων δημο- σίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρή- σεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο, με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, στους δή- μους στα διοικητικά όρια των οποίων άσκησαν καθήκο- ντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης, μέσα στο δεκαοκτάμηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών. Στη ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου δεν υπάγονται οι διευθυ- ντές σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθ- μιας εκπαίδευσης, καθώς και οι διευθυντές τμημάτων, μονάδων, κλινικών και εργαστηρίων ιατρικής υπηρεσίας του Ε.Σ.Υ.. στ) Διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επι- χειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, στους δήμους, στους οποίους έχουν την έ- δρα τους τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, μέσα στο δεκαο- κτάμηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλο- γών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κώλυμα εκλογιμότητας συντρέχει για όσους έχουν εκπέσει από το αιρετό αξίωμά τους, κατόπιν αμετάκλη- της καταδίκης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εδάφιο γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 236 του παρόντος. Το κώλυμα αυτό ισχύει για την επόμενη της έκπτωσης δημοτική περίοδο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δη- μοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτικής ή τοπικής κοι- νότητας ή εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας: α. Όποιοι συνδέονται με το δήμο ή τα νομικά τους πρόσωπα, εκτός από τους συνδέσμους, με σύμβαση προμήθειας, εκτέλεσης δημοτικού έργου, παροχής υπη- ρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης δη- μοτικού έργου ή δημοτικής υπηρεσίας με αντικείμενο α- ξίας πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως. β. Γενικοί Διευθυντές, πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων, διαχειριστές, μέτοχοι και εταίροι κεφαλαι- ουχικών εταιρειών, που έχουν συμβληθεί με το δήμο, ε- φόσον το ποσοστό συμμετοχής τους στις εταιρείες υ- περβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού κεφα- λαίου της εταιρείας, καθώς και εταίροι προσωπικών εται- ρειών και κοινοπρακτούντα πρόσωπα, που έχουν συμ- βληθεί με το δήμο, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης. Αν δήμος συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στην ε- πιχείρηση που συμβάλλεται, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για τους αιρετούς του δήμου που μετέχουν στη διοίκηση δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και δημοτικών επιχειρή- σεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η ιδιότητα και το αξίωμα του δημάρχου, του προέ- δρου του συμβουλίου δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας ή η κατοχή ο- ποιουδήποτε άλλου αιρετού αξιώματος σε όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού δεν αποτελεί λό- γο ασυμβιβάστου ή αναστολής άσκησης του λειτουργή- ματός τους, με την επιφύλαξη του άρθρου 16 για: α) τους δικηγόρους και συμβολαιογράφους, β) τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), τα μέλη Επιστημονικού Προσωπικού των Τεχνο- λογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και το ειδικό διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Δεν αποτελεί ασυμβίβαστο η σύναψη σύμβασης α- γοράς δημοτικών ακινήτων, εφόσον η εκποίηση έχει γί- νει ύστερα από πλειοδοτική δημοπρασία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Δεν αποτελούν κώλυμα ή ασυμβίβαστο η ιδιότητα μέλους της διοίκησης και η ιδιότητα του υπαλλήλου δη- μοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, που συνδέονται με το δήμο με σύμβαση που είναι σχετι- κή με το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Το κώλυμα που προβλέπεται στις περιπτώσεις α΄ έ- ως και δ΄ της παραγράφου 1 παύει να υπάρχει, αν τα πρόσωπα στα οποία συντρέχει παραιτηθούν από τη θέση τους πριν από την ημέρα της ανακηρύξης των υποψη- φίων. Η παραίτηση επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον πρόεδρο πρωτοδικών, ο οποίος την υποβάλλει αμέ- σως στην αρχή που είναι αρμόδια να την αποδεχθεί. Η παραίτηση θεωρείται ότι γίνεται δεκτή από την επίδοσή της και δεν ανακαλείται. Ειδικές διατάξεις που απαγο- ρεύουν την υποβολή ή την αποδοχή της παραίτησης των προσώπων που προβλέπει η παράγραφος 1 ή που περιο- ρίζουν το δικαίωμά τους να παραιτηθούν ή την αρμοδιό- τητα της αρχής να αποδεχθεί την παραίτησή τους εξακο- λουθούν να ισχύουν. Τα πρόσωπα της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 που παραιτήθηκαν πρέπει επιπροσθέ- τως να μην έχουν υπηρετήσει στα διοικητικά όρια του δήμου που υποβάλλουν υποψηφιότητα μέσα σε χρονικό διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών πριν από την ημε- ρομηνία ανακήρυξης των υποψηφίων. Το πρώτο εδάφιο αυτής της παραγράφου δεν ισχύει για τους θρησκευτικούς λειτουργούς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δημοτι- κών ή τοπικών κοινοτήτων και εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων που αποδέχονται οποιοδήποτε από τα καθή- κοντα ή τα έργα που συνιστούν ασυμβίβαστο ή αποκτούν δημοτικότητα σε άλλο δήμο εκπίπτουν από το αξίωμά τους. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο, στην περιφέρεια του ο- ποίου υπάγεται ο οικείος δήμος, με απόφασή του, διαπι- στώνει την ύπαρξη του ασυμβιβάστου και την έκπτωση από το αξίωμα εφόσον υποβληθεί σχετική ένσταση από τα αναφερόμενα στο άρθρο 45 του παρόντος, πρόσωπα. Κατά της απόφασης με την οποία διαπιστώνεται το α- συμβίβαστο χωρεί αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Συμ- βουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 50 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Υποψηφιότητα και στους δύο βαθμούς τοπικής αυ- τοδιοίκησης δεν επιτρέπεται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Σύμπτωση στο ίδιο πρόσωπο της ιδιότητας αιρετού του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και του δεύ- τερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης αποκλείεται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Στους δήμους που συνιστώνται με το άρθρο 1 του παρόντος νόμου τα ανωτέρω κωλύματα και ασυμβίβαστα συντρέχουν στα πρόσωπα που πληρούν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις στην εδαφική περιφέρεια του νέου δήμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Για τους υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 ισχύουν αποκλειστικά τα κωλύματα του άρθρου 29 του Κ.Δ.Κ. στα διοικητικά όρια της εκλογικής τους περιφέρειας.

Άρθρο 15Ασυμβίβαστο εξαιτίας οφειλώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δεν μπορούν να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβου- λοι, σύμβουλοι δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και εκ- πρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων εκείνοι που είναι, α- πό οποιαδήποτε αιτία, οφειλέτες του δήμου, των νομι- κών προσώπων δημοσίου δικαίου του δήμου, καθώς και της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσής του (Δ.Ε.Υ.Α.) και των δημοτικών κοινωφελών επιχειρή- σεών του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν οφειλέτης του δήμου ή των νομικών προσώπων της προηγούμενης παραγράφου εκλεγεί δήμαρχος, δη- μοτικός σύμβουλος, σύμβουλος δημοτικής ή τοπικής κοι- νότητας ή εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας, οφείλει να εξοφλήσει την οφειλή του έως την ημέρα της εγκατά- στασης των νέων δημοτικών αρχών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνουν οφειλέτες του δήμου ή των ανωτέρω νομικών προσώπων μετά την εκλογή τους, οφείλουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών, αφότου κατέστη ορι- στική η βεβαίωση της οφειλής και έλαβαν γνώση αυτής ή σε περίπτωση άσκησης ενδίκων βοηθημάτων, αφότου εκδόθηκε τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Αν η εξόφληση των οφειλών του άρθρου αυτού δεν γίνει μέσα στην α- νωτέρω προθεσμία, εκτός από την περίπτωση διακανονι- σμού της οφειλής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, εκπίπτουν από το αξίωμά τους. Το Διοικητικό Πρωτοδι- κείο, στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται ο οικείος δή- μος, με απόφασή του, διαπιστώνει την ύπαρξη του ασυμ- βιβάστου και την έκπτωση από το αξίωμα, εφόσον υπο- βληθεί σχετική ένσταση από τα πρόσωπα που αναφέρο- νται στο άρθρο 247 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Κατά της απόφασης με την οποία διαπιστώνεται το α- συμβίβαστο χωρεί αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Συμ- βουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 50 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στις οφειλές των προηγούμενων παραγράφων εμπί- πτουν και αυτές που βεβαιώνονται υπέρ των δήμων και κοινοτήτων, που συνενώνονται με το άρθρο 1 του παρό- ντος ή των νομικών τους προσώπων της παραγράφου 1.

Άρθρο 16Επαγγελματική δραστηριότητα του δημάρχουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αναστέλλεται η άσκηση της επαγγελματικής δρα- στηριότητας των δημάρχων κατά τη διάρκεια της θητεί- ας τους σε δήμους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) κα- τοίκων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο χρόνος αναστολής άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας θεωρείται πραγματικός χρόνος για τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια της αναστο- λής, το σύνολο των εισφορών στον οικείο ασφαλιστικό φορέα καταβάλλεται από το δήμο και βαρύνει τον προϋ- πολογισμό αυτού. Με την απόφαση της παραγράφου 4 του άρθρου 93 του παρόντος καθορίζεται η διαδικασία καταβολής των εισφορών.

Άρθρο 17Αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και έφοροι των αντιπροσώπωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Έφορος των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής είναι ο Πρόεδρος του Πρωτοδικείου, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται ο δήμος. Αυτός διορίζει σε κάθε ε- κλογικό τμήμα της περιφέρειας του πρωτοδικείου τον α- ντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής δέκα (10) τουλάχι- στον ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής διορίζονται: α) Οι εισηγητές και οι δόκιμοι εισηγητές του Συμβου- λίου της Επικρατείας. β) Οι πρωτοδίκες και αντεισαγγελείς πρωτοδικών, κα- θώς και οι αντίστοιχοι πάρεδροι. γ) Οι πρωτοδίκες και οι πάρεδροι των διοικητικών πρωτοδικείων. δ) Οι εισηγητές και οι δόκιμοι εισηγητές του Ελεγκτι- κού Συνεδρίου. ε) Οι ειρηνοδίκες και οι πταισματοδίκες. στ) Οι σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστών. ζ) Οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι του Νομικού Συμβουλί- ου του Κράτους. η) Οι δικηγόροι. θ) Οι ασκούμενοι δικηγόροι και οι υπάλληλοι με βαθμό Α΄ και Β΄ της γραμματείας του Συμβουλίου της Επικρα- τείας και όλων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και των εισαγγελιών αυτών, των τακτικών διοικητικών δι- καστηρίων, της Γενικής Επιτροπείας των τακτικών διοι- κητικών δικαστηρίων, οι δικαστικοί υπάλληλοι του Ελε- γκτικού Συνεδρίου και της υπηρεσίας Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και οι υπάλ- ληλοι των έμμισθων υποθηκοφυλακείων. ι) Οι συμβολαιογράφοι. ια) Οι έμμισθοι και άμισθοι υποθηκοφύλακες. ιβ) Οι Επιμελητές Ανηλίκων με βαθμό Α΄και Β΄ των Δι- καστηρίων Ανηλίκων της Χώρας και οι υπάλληλοι με βαθ- μό Α΄και Β΄ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής δεν μπορεί να διοριστεί όποιος έχει υπερβεί το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε περιπτώσεις εξαιρετικής ανάγκης ο διορισμός α- ντιπροσώπων της δικαστικής αρχής μπορεί να γίνει και έως την πέμπτη ημέρα πριν από την ψηφοφορία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Αν τα πρόσωπα που ορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος δεν επαρκούν, ο έφορος των αντιπροσώ- πων της δικαστικής αρχής διορίζει ως αντιπροσώπους δι- κηγόρους και συμβολαιογράφους που υπηρετούν στην περιφέρεια του πρωτοδικείου. Αν τα πρόσωπα που ορίζονται για να διορισθούν ως α- ντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής σύμφωνα με τα ανω- τέρω δεν επαρκούν, ο έφορος των αντιπροσώπων της δι- καστικής αρχής μπορεί να διορίσει για συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού, μόνιμους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους ή μόνιμους υπαλλήλους της περιφέρειας, στην οποία βρίσκεται ο δήμος, οι οποίοι είναι πτυχιούχοι Νομικής με βαθμό τουλάχιστον Β΄ ή πτυχιούχοι άλλων σχολών και οι οποίοι κατέχουν θέση προϊσταμένου, του- λάχιστον τμήματος, αρκεί να μην υπηρετούν σε υπηρε- σία μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου, σε εκλογικό τμήμα του οποίου διορίζονται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Για την εφαρμογή των ανωτέρω οι Γενικοί Γραμμα- τείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αποστέλλουν στους εφόρους των αντιπροσώπων της δικαστικής αρ- χής, προέδρους των πρωτοδικείων, ονομαστικές κατα- στάσεις όλων των μονίμων δημοσίων πολιτικών υπαλλή- λων της περιφέρειας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των μονίμων υπαλλήλων της περιφέρειας, που μπορούν, σύμφωνα με τα ανωτέρω, να διοριστούν αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής. Για όσους υπηρετούν σε υπηρε- σίες υπουργείων, κεντρικές ή περιφερειακές, οι κατα- στάσεις συντάσσονται από την αρμόδια κεντρική υπηρε- σία κάθε Υπουργείου και αποστέλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυ- βέρνησης (Διεύθυνση Εκλογών). Οι καταστάσεις αυτές περιέρχονται στους αποδέκτες οπωσδήποτε δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη διενέρ- γεια της ψηφοφορίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 και τις τυ- χόν επαναληπτικές αυτών, ως μόνιμοι υπάλληλοι των περιφερειών του άρθρου αυτού νοούνται οι μόνιμοι υ- πάλληλοι των Ενιαίων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στην εδαφική περι- φέρεια των οποίων ανήκει ο οικείος δήμος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι δικηγόροι που είναι βουλευτές, καθώς και αυτοί που έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοι, δεν διορίζονται αντι- πρόσωποι.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και οι έφοροι αυτών ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές, μόνον αν είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου της οικείας περιφέρειας, όπου ασκούν τα καθήκοντά τους αυτά. Αν δεν είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου που ανήκει το εκλογικό τμήμα, στο οποίο ασκούν τα κα- θήκοντά τους και είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατά- λογο άλλου δήμου, τότε υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται ο δήμος στους εκλογικούς κατα- λόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι και ψηφίζουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των εφορευ- τικών επιτροπών κληρώνονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών, δεκαπέντε (15) ημέρες πριν από τη διενέργεια της ψηφοφορίας. Αν η ψηφοφορία ματαιωθεί σύμφωνα με το άρθρο 48 Κ.Δ.Κ. ή επαναληφθεί η ψηφοφορία σύμφωνα με το άρθρο 33 του παρόντος, οι εκλογές διεξάγονται με τα ίδια μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Άρθρο 18ΥποψηφιότητεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η εκλογή του δημάρχου, των δημοτικών συμβού- λων, των συμβούλων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτή- των και του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει: α) Τον υποψήφιο δήμαρχο. β) Τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, σε αριθ- μό ίσο τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλο- γικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό (50%). Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφό- σον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω. Στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων μπορεί να προσαυξη- θεί έως τρεις. γ) Τους υποψήφιους συμβούλους της δημοτικής κοινό- τητας. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων της κάθε δημοτικής κοινότητας είναι ίσος τουλάχιστον με τον α- ριθμό των μελών του συμβουλίου της δημοτικής κοινότη- τας, με δυνατότητα προσαύξησης κατά έναν. δ) Τους υποψήφιους συμβούλους της τοπικής κοινότη- τας ή τους εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας. Ο α- ριθμός των υποψήφιων συμβούλων της κάθε τοπικής κοι- νότητας είναι ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των με- λών του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας, με δυνατό- τητα προσαύξησης κατά έναν. Ο αριθμός των υποψή- φιων εκπροσώπων κάθε τοπικής κοινότητας ορίζεται μέ- χρι δύο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικής κοινότητας και συμβούλων τοπι- κής κοινότητας από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου δημοτικής ή τοπικής κοινότητας που υπολογίζεται διακεκριμένα για κάθε δημοτικό συμβούλιο και κάθε συμβούλιο δημοτικής ή τοπικής κοινότητας. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογ- γυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, ε- φόσον το κλάσμα είναι τουλάχιστον ίσο με το μισό της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Υποψηφιότητα από το ίδιο πρόσωπο και για την ε- κλογή του ως δημάρχου, ως μέλους δημοτικού συμβου- λίου, ως μέλος συμβουλίου δημοτικής ή τοπικής κοινότη- τας ή ως εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας δεν επι- τρέπεται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Κανείς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσό- τερους συνδυασμούς.

Άρθρο 19Κατάρτιση συνδυασμώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο συνδυασμός καταρτίζεται με γραπτή δήλωση που υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι που τον αποτελούν. Στη δήλωση του συνδυασμού αναγράφονται κατά σει- ρά: α) Το τυχόν όνομα και έμβλημα του συνδυασμού. β) Το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο του υποψήφιου δημάρχου, με την αντίστοιχη ένδειξη, η ο- ποία τίθεται είτε δίπλα είτε κάτω από το όνομα του υπο- ψήφιου δημάρχου. Εάν δεν αναγραφεί ένδειξη, ο πρώ- τος υποψήφιος του συνδυασμού θεωρείται υποψήφιος δήμαρχος. γ) Ακολουθούν, κατά εκλογική περιφέρεια, με αλφαβη- τική σειρά, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συν- δυασμού, με αλφαβητική σειρά, με σημείωση παραπλεύ- ρως και εντός παρενθέσεως της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι υποψήφιοι. δ) Ακολουθούν κατά δημοτική ή τοπική κοινότητα με αλφαβητική σειρά το επώνυμο και το όνομα των υποψή- φιων μελών του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή των υποψήφιων εκπροσώπων τοπικής κοι- νότητας με αλφαβητική σειρά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η δήλωση του συνδυασμού είναι νόμιμη: α) Εάν περιλαμβάνονται σε αυτήν υποψήφιοι δημοτι- κοί σύμβουλοι για το ένα δεύτερο (1/2) του συνόλου των εκλογικών περιφερειών και ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων είναι τουλάχιστον ίσος με τον α- ριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας. β) Εάν περιλαμβάνονται σε αυτήν υποψήφιοι σύμβου- λοι για το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των δημοτικών κοινοτήτων και ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων κάθε δημοτικής κοινότητας είναι τουλάχιστον ίσος με τα τρία πέμπτα (3/5) του αριθμού των μελών του συμβουλί- ου της. γ) Εάν περιλαμβάνονται σε αυτήν υποψήφιοι σύμβου- λοι για το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των τοπικών κοι- νοτήτων που εκλέγουν τριμελή συμβούλια και εφόσον υ- πάρχει τουλάχιστον ένας υποψήφιος. Η μη ύπαρξη υποψήφιου εκπροσώπου τοπικής κοινό- τητας δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της δήλωσης του συνδυασμού. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην α- μέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα εί- ναι τουλάχιστον ίσο με το μισό της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στη δήλωση επισυνάπτεται για κάθε υποψήφιο του συνδυασμού: α) Πιστοποιητικό εγγραφής στο δημοτολόγιο του δή- μου, όπου είναι υποψήφιος. β) Υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου ότι δεν έχει στε- ρηθεί κανένα πολιτικό του δικαίωμα ή ότι έληξε η πρό- σκαιρη αποστέρηση των δικαιωμάτων αυτών ή θα έχει λήξει την ημέρα της εκλογής, καθώς και ότι δεν συντρέ- χουν τα κωλύματα εκλογιμότητας του άρθρου 14. γ) Αποδεικτικό είσπραξης Δ.Ο.Υ., από το οποίο προκύ- πτει ότι κάθε υποψήφιος δήμαρχος, δημοτικός σύμβου- λος και σύμβουλος δημοτικής κοινότητας, του άρθρου 2 της παραγράφου 4 του παρόντος νόμου, έχει καταθέσει υπέρ του Δημοσίου, αντίστοιχα, το ποσό των εκατό ευ- ρώ (100 €), πενήντα ευρώ (50 €) και πενήντα ευρώ (50 €). Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομι- κών μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή των ποσών αυτών. Αντίστοιχο αποδεικτικό Δ.Ο.Υ. δεν απαιτείται για το α- ξίωμα του μέλους του συμβουλίου των δημοτικών κοινο- τήτων του άρθρου 2 της παραγράφου 2 του παρόντος νόμου, του μέλους του συμβουλίου της τοπικής κοινότη- τας, καθώς και του τοπικού εκπροσώπου. δ) Υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου συμβούλου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ότι είναι κάτοικος της περιφέρειας της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας στην ο- ποία είναι υποψήφιος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί πέραν του κυρίου ο- νόματος του υποψηφίου και υποκοριστικό αυτού, εφό- σον με αυτό είναι ευρύτερα γνωστός. Στην περίπτωση αυτή το υποκοριστικό ακολουθεί το κύριο όνομα και τίθε- ται σε παρένθεση. Για τις γυναίκες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτο ε- πώνυμο είτε το πατρικό είτε του συζύγου, ανεξαρτήτως με ποιο επώνυμο είναι εγγεγραμμένες στην οικογενεια- κή τους μερίδα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στη δήλωση μπορεί να ορίζεται όνομα και έμβλημα συνδυασμού. Απαγορεύεται να ορίζεται ή να χρησιμο- ποιείται ως όνομα ή ως έμβλημα σύμβολο θρησκευτικής λατρείας ή σημαία ή άλλο παρόμοιο σύμβολο κράτους ή σημείο ιδιαίτερης ευλάβειας, στέμμα, όνομα ή έμβλημα πολιτικής οργάνωσης, φωτογραφία προσώπου, που πε- ριλαμβάνεται στο συνδυασμό, έμβλημα κράτους, που ί- σχυε παλαιότερα ή ισχύει ακόμη, καθώς και σύμβολα ή εμβλήματα του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απρι- λίου 1967 ή φωτογραφίες προσώπων που έχουν καταδι- καστεί για τη συμμετοχή τους σε αυτό. Αν γίνουν περισσότερες δηλώσεις με το ίδιο όνομα ή έμβλημα, δικαίωμα χρήσης έχει όποιος το έχει δηλώσει πρώτος. Αν γίνει παράβαση των διατάξεων αυτής της παραγράφου και η παράβαση βεβαιωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, η δήλωση είναι απαράδεκτη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Αν δεν έχει τηρηθεί κάποια από τις διατυπώσεις ή δεν υπάρχει κάποια από τις προϋποθέσεις ή κάποιο από τα στοιχεία που προβλέπουν οι παράγραφοι 1 και 3 του παρόντος άρθρου και αυτό βεβαιωθεί από το δικαστήριο η δήλωση είναι απαράδεκτη. Ειδικότερα, αν έχει συνταχθεί η δήλωση του συνδυα- σμού που προβλέπει η παράγραφος 1, με διαφορετικό τρόπο, δεν είναι απαράδεκτη, εφόσον περιλαμβάνει ρη- τή δήλωση που ορίζει τον υποψήφιο δήμαρχο. Απαράδε- κτη είναι και η εκπρόθεσμη δήλωση, καθώς και η δήλωση που περιλαμβάνει λιγότερους υποψηφίους από τα ελάχι- στα όρια της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και της παραγράφου 3 του προηγούμενου άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η δήλωση επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή, ύστε- ρα από παραγγελία των προσώπων που την υποβάλουν ή ενός εκλογέα δημότη ή παραδίδεται με απόδειξη στον πρόεδρο του πρωτοδικείου είκοσι (20) τουλάχιστον ημέ- ρες πριν από την ψηφοφορία. Έως τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας, επιτρέπεται μόνο να συμπληρωθεί ο συνδυασμός έως τον επιτρεπό- μενο αριθμό των υποψήφιων συμβούλων με συμπληρω- ματική δήλωση του υποψήφιου δημάρχου. Στη δήλωση αυτή επισυνάπτονται τα στοιχεία που προβλέπει η παρά- γραφος 3, καθώς και γραπτή αποδοχή του προσώπου, που προτείνεται. Μετά τη λήξη της εικοσαήμερης προθε- σμίας, που απαιτείται για την επίδοση ή την παράδοση στο αρμόδιο δικαστήριο, καμιά μεταβολή της δήλωσης δεν επιτρέπεται, εκτός από την αντικατάσταση προσώ- πων που παραιτήθηκαν ή απεβίωσαν, σύμφωνα με το άρ- θρο 21 του παρόντος νόμου.

Άρθρο 20Ανακήρυξη και κοινοποίηση συνδυασμώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα πριν από την ψηφο- φορία το πρωτοδικείο ανακηρύσσει σε δημόσια συνε- δρίασή τους συνδυασμούς που έχουν δηλωθεί νόμιμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο πρόεδρος του πρωτοδικείου κοινοποιεί αμέσως στον περιφερειάρχη τις σχετικές αποφάσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο περιφερειάρχης θεωρεί και αποστέλλει αμέσως σε κάθε δήμο πίνακα των συνδυασμών που έχουν ανακη- ρυχθεί.

Άρθρο 21Αντικατάσταση υποψηφίων που παραιτήθηκαν ή απεβίωσανΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

O υποψήφιος δήμαρχος μπορεί να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του. Η παραίτηση γίνεται με γραπτή δήλωσή του, η οποία επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή ή παραδίδεται με απόδειξη στον πρόεδρο του πρωτοδικεί- ου την όγδοη (8η) ημέρα, το αργότερο, πριν από τη διε- ξαγωγή της ψηφοφορίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου του υποψήφι- ου δημάρχου, τη θέση του στο συνδυασμό καταλαμβάνει είτε νέος υποψήφιος είτε ένας από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού, ύστερα από δήλωση της πλειοψηφίας των υποψηφίων που επιδίδεται με απόδειξη στον πρόεδρο του πρωτοδικείου δύο ημέ- ρες το αργότερο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφο- ρίας. Στη δήλωση επισυνάπτονται τα στοιχεία που ορί- ζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 19, καθώς και η γραπτή αποδοχή του προσώπου που προτείνεται. Το αρ- μόδιο δικαστήριο ανακηρύσσει τον υποψήφιο που αντι- καθιστά εκείνον που παραιτήθηκε ή απεβίωσε μέχρι και την παραμονή της διενέργειας των εκλογών. Αν δεν έγινε αντικατάσταση, τη θέση του δημάρχου καταλαμβάνει ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε περίπτωση παραίτησης ή ανακήρυξής του ως υ- ποψήφιου δημάρχου σε αντικατάσταση παραιτηθέντος ή αποβιώσαντος κατά την προηγούμενη παράγραφο ή θα- νάτου υποψήφιου δημοτικού συμβούλου ή υποψήφιου συμβούλου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας ή υπο- ψήφιου εκπροσώπου τοπικής κοινότητας, τη θέση του μπορεί να καταλάβει νέος υποψήφιος, ύστερα από δή- λωση του υποψήφιου δημάρχου ακόμη και αν έχει περά- σει η προθεσμία της παραγράφου 7 του άρθρου 19. Στη δήλωση επισυνάπτονται τα στοιχεία που ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 19, καθώς και η γραπτή απο- δοχή του προσώπου που προτείνεται. Για την παραίτηση εφαρμόζονται αναλόγως οι διατά- ξεις της παραγράφου 1. Το αρμόδιο δικαστήριο ανακη- ρύσσει αμέσως τον αντικαταστάτη υποψήφιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Συνδυασμός, που περιέχει αριθμό υποψήφιων δημο- τικών συμβούλων ή συμβούλων δημοτικής κοινότητας μικρότερο από το ελάχιστο όριο της παραγράφου 3 του άρθρου 18, καθώς και της παραγράφου 3 του άρθρου 19, εξαιτίας παραίτησης ή θανάτου υποψηφίων του, για τους οποίους δεν δηλώθηκε αντικατάσταση, θεωρείται νόμι- μος.

Άρθρο 22Δικαιώματα συνδυασμώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κάθε συνδυασμός έχει δικαίωμα να διορίσει έναν α- ντιπρόσωπο και δύο αναπληρωτές του σε κάθε εκλογικό τμήμα, με γραπτή δήλωση του υποψήφιου δημάρχου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Επίσης κάθε συνδυασμός έχει δικαίωμα να διορίζει πληρεξούσιο με συμβολαιογραφική δήλωση του υποψή- φιου δημάρχου. Ο πληρεξούσιος ενεργεί για λογαρια- σμό του συνδυασμού ο,τιδήποτε μπορεί να ενεργήσει, σύμφωνα με το νόμο, ο υποψήφιος δήμαρχος, κατά τη διεξαγωγή της εκλογής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δήμαρχος έχει απο- βιώσει ή παραιτηθεί, ο διορισμός των αντιπροσώπων και του πληρεξουσίου γίνεται με δήλωση της πλειοψηφίας των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι υποψήφιοι, οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών και οι αναπληρωτές τους έχουν δικαίωμα να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας της εκλογής, ώ- σπου να σφραγιστούν οι σάκοι και να υποβάλουν κάθε είδους παρατηρήσεις και ενστάσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Δεν μπορούν να διοριστούν αντιπρόσωποι, αναπλη- ρωτές τους ή πληρεξούσιοι συνδυασμών ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι της δημοτικής ή τοπι- κής κοινότητας και οι εκπρόσωποι τοπικής κοινότητας, όποιοι δεν έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν και όλοι όσοι δεν μπορούν να εκλεγούν σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 14, εκτός αν παραιτηθούν από τη θέση τους πριν από την ημέρα της ανακήρυξης των συνδυα- σμών. Για την παραίτηση και την αποδοχή της εφαρμόζο- νται οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 14 του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Για τις εκλογές του Νοεμβρίου του έτους 2010 δεν μπορούν να διοριστούν αντιπρόσωποι, αναπληρωτές τους ή πληρεξούσιοι συνδυασμών και οι σύμβουλοι δη- μοτικού διαμερίσματος και οι τοπικοί σύμβουλοι.

Άρθρο 23Πρόγραμμα της εκλογήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο δήμαρχος εκδίδει και δημοσιεύει, με τοιχοκόλλη- ση, σε όλες τις συνοικίες, σε όλα τα χωριά και τους οικι- σμούς του δήμου και αναρτά στην ιστοσελίδα του δήμου τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία, πρόγραμμα που αναφέρει ακριβώς την ημέρα της ψηφο- φορίας, τις ώρες που αρχίζει και τελειώνει, τον τόπο και το κατάστημα της ψηφοφορίας, τις έδρες για τις οποίες γίνεται η εκλογή και τους συνδυασμούς μαζί με τα ονό- ματα των υποψηφίων, που συγκροτούν κάθε συνδυασμό, όπως είναι γραμμένα στον πίνακα που έχει διαβιβάσει ο περιφερειάρχης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το πρόγραμμα της πρώτης εκλογής σε νέο δήμο εκ- δίδεται και δημοσιεύεται από τον περιφερειάρχη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Δήμαρχος για τις εκλογές του Νοεμβρίου 2010 νοεί- ται ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας.

Άρθρο 24Μορφή των ψηφοδελτίωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα ψηφοδέλτια κατασκευάζονται από λευκό χαρτί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα ψηφοδέλτια, για όλη την Επικράτεια, έχουν σχή- μα ορθογώνιο. Οι διαστάσεις των ψηφοδελτίων και ειδι- κότερα θέματα που αφορούν τη μορφή τους κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 26 του παρόντος, ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η εκτύπωση των εντύπων ψηφοδελτίων πρέπει να είναι με μαύρη απόχρωση.

Άρθρο 25Εκλογικές περιφέρειες

Ως περιφέρεια για την εκλογή των μελών των δημοτι- κών συμβουλίων ορίζεται η περιφέρεια: α) του δήμου, ο οποίος δεν προήλθε από συνένωση πρώην Ο.Τ.Α. κατά το άρθρο 1 του παρόντος, β) του συνενούμενου δήμου ή κοινότητας, δηλαδή της δημοτικής ενότητας κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του παρόντος νόμου, γ) οι δημοτικές κοινότητες του άρθρου 2 παράγραφος 4 του παρόντος νόμου, δηλαδή τα δημοτικά διαμερίσμα- τα στα οποία διαιρούνται οι δήμοι άνω των εκατό χιλιά- δων (100.000) κατοίκων.

Άρθρο 26Περιεχόμενο των ψηφοδελτίωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο επάνω μέρος του ψηφοδελτίου σημειώνονται το έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού, όπως έχουν δη- λωθεί και αναγράφονται στην απόφαση ανακήρυξης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέ- ρεια στο ψηφοδέλτιο μετά την ονομασία του συνδυα- σμού αναγράφεται το όνομα του υποψήφιου δημάρχου και ακολουθούν με αλφαβητική σειρά οι υποψήφιοι δη- μοτικοί σύμβουλοι. Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλο- γικές περιφέρειες στο ψηφοδέλτιο μετά την ονομασία του συνδυασμού αναγράφεται το όνομα του υποψήφιου δημάρχου και: α. στο πρώτο μέρος του ψηφοδελτίου προτάσσονται, με αλφαβητική σειρά, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας, β. στο δεύτερο μέρος του ψηφοδελτίου ακολουθούν οι υποψήφιοι, με αλφαβητική σειρά, των υπόλοιπων εκλογι- κών περιφερειών, με σημείωση παραπλεύρως και εντός παρενθέσεως η εκλογική τους περιφέρεια, στην οποία είναι υποψήφιοι, γ. στο τρίτο μέρος του ψηφοδελτίου ακολουθεί η ονο- μασία της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και στη συνέ- χεια αναγράφονται τα ονόματα των αντίστοιχων υποψη- φίων με αλφαβητική σειρά.

Άρθρο 27Σταυροί προτίμησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του σε υποψή- φιο συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό παραπλεύρως του ονόματός του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων. Για την εκλογή δημοτικών συμβού- λων σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες ε- κλογικές περιφέρειες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποί- ας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου. Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές πε- ριφέρειες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμη- σή του μόνον υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περι- φέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογι- κές περιφέρειες του οικείου δήμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και υπέρ ενός υποψήφιου συμβού- λου ή εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέ- ρεια, ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους από τους ε- πιτρεπόμενους σταυρούς προτίμησης, είναι έγκυρο, χω- ρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογι- κές περιφέρειες, ψηφοδέλτιο που φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς προτίμησης σε κά- ποιο μέρος του είναι έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπό- ψη κανένας σταυρός προτίμησης για την κατάταξη των υποψηφίων του μέρους αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με στυλογράφο μαύρης ή κυανής απόχρωσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο σταυρός θεωρείται ότι δεν είναι γραμμένος και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ε- ρευνάται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Για τον υποψήφιο δήμαρχο δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης και αν σημειωθεί δεν συνεπάγεται ακυρότη- τα του ψηφοδελτίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Εγγραφές ή διαγραφές δεν επιτρέπονται και, αν γί- νουν, επιφέρουν ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Άρθρο 28Άκυρα ψηφοδέλτια

Εκτός από την περίπτωση ακυρότητας, που προβλέπε- ται στην παράγραφο 7 του προηγούμενου άρθρου, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο μόνον στις ακόλουθες περιπτώ- σεις: α) Αν έχει σχήμα, διαστάσεις ή μορφή που διαφέρουν, κατά τρόπο εμφανή, από αυτά που ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 24 ή η υπουργική απόφαση. β) Αν έχει τυπωθεί σε χαρτί ή με μελάνι που το χρώμα του διαφέρει, κατά τρόπο εμφανή, από αυτό που ορίζε- ται στις παραγράφους 1 και 3 του άρθρου 24. γ) Αν έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέ- ξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία, εφόσον αποτελούν διακριτικά γνωρίσματα, που παρα- βιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφο- ρίας. δ) Αν βρεθεί στο φάκελο με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή διαφορετικού συνδυασμού ή με λευκά και ε) Αν βρεθεί μέσα σε φάκελο, που δεν είναι σύμφωνος με τις ρυθμίσεις του άρθρου 46 Κ.Δ.Κ..

Άρθρο 29Εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βου- λευτών εφαρμόζονται αναλόγως και κατά τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών για όσα θέματα δεν υφίσταται ειδική πρόβλεψη στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου και του Κ.Δ.Κ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Όπου στις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών αναφέρεται ο νομάρχης, προκειμένου για τις δημοτικές εκλογές νοείται ο περιφερειάρχης.

Άρθρο 30Αριθμός συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογι- κής περιφέρειας για τις περιπτώσεις β΄ και γ΄ του άρ- θρου 25 ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερι- κών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με βάση τον πληθυσμό, όπως προκύπτει από την τελευ- ταία απογραφή. Ειδικά για την περίπτωση γ΄ του άρθρου 25 ως πληθυσμός λαμβάνεται εκείνος, που έχει καθορι- σθεί με την απόφαση της παραγράφου 12 του άρθρου 283 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Μέτρο για τον υπολογισμό του αριθμού των δημοτι- κών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας αποτελεί το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού πληθυ- σμού όλου του δήμου, όπως προκύπτει από την τελευ- ταία γενική απογραφή πληθυσμού δια του συνολικού α- ριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου κάθε δή- μου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Από το πηλίκο της διαίρεσης του πληθυσμού της ε- κλογικής περιφέρειας δια του εκλογικού μέτρου προκύ- πτει ο αριθμός των δημοτικών της συμβούλων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι θέσεις των δημοτικών συμβούλων στο δημοτικό συμβούλιο που παραμένουν αδιάθετες προστίθενται ανά μία στις εκλογικές περιφέρειες με τα μεγαλύτερα, κατά σειρά, υπόλοιπα και ώσπου να συμπληρωθεί ο συνολι- κός αριθμός τους, όπως ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Εάν από την παραπάνω διαδικασία προκύψουν ε- κλογικές περιφέρειες χωρίς έδρα, τότε διατίθεται σε αυ- τή μία (1) έδρα με την αφαίρεση μίας από κάθε εκλογική περιφέρεια του δήμου με το μεγαλύτερο αριθμό εδρών και κατά φθίνουσα σειρά. Σε περίπτωση εκλογικών περι- φερειών με ίδιο αριθμό εδρών, συμπεριλαμβανομένων ό- σων έχουν ήδη αφαιρεθεί με τις διατάξεις αυτού του ε- δαφίου, η έδρα αφαιρείται από εκείνη με το μικρότερο πληθυσμό.

Άρθρο 31Επιτυχών - Επιλαχόντες συνδυασμοί Εκλογή δημάρχουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στις εκλογές των δημάρχων και δημοτικών συμβού- λων θεωρείται επιτυχών συνδυασμός αυτός που πλειο- ψήφησε με ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκα- τό (50% + 1 ψήφο) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελ- τίων και επιλαχόντες όσοι συνδυασμοί έλαβαν έστω και μία έδρα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 32, 33 και 41 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του επιτυχόντος συνδυασμού.

Άρθρο 32Κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα τρία πέμπτα (3/5) των εδρών του δημοτικού συμ- βουλίου καταλαμβάνει ο επιτυχών συνδυασμός και τα δύο πέμπτα (2/5) οι επιλαχόντες, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σύμφωνα με ό- σα ορίζονται στην παράγραφο 4.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν ο επιτυχών συνδυασμός συγκεντρώνει ποσοστό έγκυρων ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου τους, οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των συν- δυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 5.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν κατά τον υπολογισμό των τριών πέμπτων (3/5) και των δύο πέμπτων (2/5) του αριθμού των εδρών προ- κύπτει κλάσμα μικρότερο του ημίσεως της μονάδας δεν υπολογίζεται, ενώ στην περίπτωση που προκύπτει κλά- σμα μεγαλύτερο του ημίσεως στρογγυλοποιείται στην ε- πόμενη μονάδα. Με βάση τα παραπάνω, οι έδρες του δημοτικού συμ- βουλίου που αναλογούν στα τρία πέμπτα (3/5) και στα δύο πέμπτα (2/5) έχουν, αντίστοιχα, ως εξής: στα 13μελή συμβούλια 8 και 5, στα 17μελή συμβούλια 10 και 7, στα 21μελή συμβούλια 13 και 8, στα 27μελή συμβούλια 16 και 11, στα 33μελή συμβούλια 20 και 13, στα 41μελή συμβούλια 25 και 16, στα 45μελή συμβούλια 27 και 18, στα 49μελή συμβούλια 29 και 20.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η αναλογική κατανομή των εδρών, μεταξύ των επι- λαχόντων συνδυασμών, στην περίπτωση της παραγρά- φου 1 του παρόντος γίνεται ως εξής: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα του δήμου, όλοι μαζί οι συν- δυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, εκτός από τον επιτυχόντα, διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που α- ντιστοιχεί στα δύο πέμπτα (2/5) και το πηλίκο τους αυξη- μένο κατά μία μονάδα, αποτελεί το εκλογικό μέτρο με παράλειψη τυχόν κλάσματος. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης. Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι επιλαχόντες συν- δυασμοί, σύμφωνα με την προηγούμενη διαδικασία, εί- ναι λιγότερες από τις προς διάθεση, οι έδρες που απομέ- νουν διανέμονται ανά μία μεταξύ των επιλαχόντων συν- δυασμών, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους. Εάν συνδυασμοί έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων διενεργείται κλήρωση. Εάν και μετά τη διανομή εδρών με βάση τα αχρησιμο- ποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέ- μονται ανά μία κατά σειρά, ανάλογα με το συνολικό α- ριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε επιλαχόντος συν- δυασμού. Εάν έχει απομείνει προς διάθεση μία μόνον έδρα, την καταλαμβάνει ο επιλαχών συνδυασμός που έχει καταλά- βει τουλάχιστον μία έδρα και παρουσιάζει το μεγαλύτε- ρο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο. Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, ενεργείται μεταξύ αυτών κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η αναλογική κατανομή των εδρών στην περίπτωση της παραγράφου 2 του παρόντος γίνεται ως εξής: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σε όλα τα εκλογικά τμήματα δήμου, όλοι μαζί οι συνδυα- σμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον α- ριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, πα- ραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέ- τρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυα- σμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέ- ραιο πηλίκο της διαίρεσης. Στην περίπτωση αυτή, ο επιτυχών συνδυασμός μπορεί να λάβει αριθμό εδρών που ξεπερνά το ποσοστό των τριών πέμπτων (3/5). Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδι- κασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες απο- μένουν κατανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των συνδυα- σμών ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους. Εάν οι συνδυασμοί αυτοί ή μερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, διεξάγεται κλή- ρωση. Εάν μετά την κατανομή των εδρών με βάση τα αχρησι- μοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατα- νέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έ- γκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού. Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, διενεργείται μετα- ξύ τους κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Σε περίπτωση που έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συν- δυασμός υποψηφίων, ο δήμαρχος εκλέγεται από το μο- ναδικό συνδυασμό. Οι πρώτοι κατά σειρά σε σταυρούς προτίμησης, και μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των ε- δρών του δημοτικού συμβουλίου, εκλέγονται τακτικοί και οι υπόλοιποι αναπληρωματικοί σύμβουλοι.

Άρθρο 33Επανάληψη της ψηφοφορίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Εάν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την α- πόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επό- μενη Κυριακή ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρ- χους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότε- ρες ψήφους. Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος δήμαρχος και ο συν- δυασμός του που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψη- φοφορία την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του αριθ- μού των έγκυρων ψηφοδελτίων. Εάν στην επαναληπτική ψηφοφορία οι δύο συνδυα- σμοί ισοψηφήσουν, το αρμόδιο πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυα- σμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι έδρες των δημοτικών συμβουλίων κατανέμονται, σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας, στους συν- δυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογές, σε δύο φά- σεις, που ονομάζονται κατανομές. Στην πρώτη (Α΄) κατανομή κατανέμονται οι μισές έ- δρες του δημοτικού συμβουλίου. Το κλάσμα που προκύ- πτει στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονά- δα. Στη δεύτερη (Β΄) κατανομή κατανέμονται οι υπόλοι- πες. Με βάση τον αριθμό των εδρών των δημοτικών συμ- βουλίων οι έδρες που αναλογούν σε καθεμία από τις δύο αυτές κατανομές έχουν ως εξής: για τα 13μελή συμβούλια οι έδρες της Α΄ κατανομής είναι 7 και της Β΄ κατανομής 6, για τα 17μελή συμβούλια 9 και 8 αντίστοιχα, για τα 21μελή συμβούλια 11 και 10 αντίστοιχα, για τα 27μελή συμβούλια 14 και 13 αντίστοιχα, για τα 33μελή συμβούλια 17 και 16 αντίστοιχα, για τα 41μελή συμβούλια 21 και 20 αντίστοιχα, για τα 45μελή συμβούλια 23 και 22 αντίστοιχα, για τα 49μελή συμβούλια 25 και 24 αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι έδρες της Α΄ κατανομής κατανέμονται αναλογι- κά στους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογές σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα του δήμου όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές στην αρχική ψηφοφορία διαιρείται με τον αριθμό των εδρών της Α΄ κατανομής. Το πηλίκο της διαίρεσης, αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο της Α΄ κατανομής. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφο- δελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έ- δρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης. Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση της Α΄ κατανομής, οι έδρες που απομέ- νουν διανέμονται ανά μία μεταξύ των επιλαχόντων συν- δυασμών, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους. Εάν συνδυασμοί έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων διενεργείται κλήρωση. Εάν και μετά τη διανομή εδρών με βάση τα αχρησιμο- ποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέ- μονται ανά μία κατά σειρά, ανάλογα με το συνολικό α- ριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε επιλαχόντος συν- δυασμού. Εάν έχει απομείνει προς διάθεση μία μόνον έδρα, την καταλαμβάνει ο επιλαχών συνδυασμός που έχει καταλά- βει τουλάχιστον μία έδρα και παρουσιάζει το μεγαλύτε- ρο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για τη διάθεση των εδρών της Β΄ κατανομής υπολο- γίζεται, αρχικά, πόσες από τις έδρες αυτές πρέπει να προσκυρωθούν στον επιτυχόντα συνδυασμό, ώστε να συγκεντρώσει συνολικά, συνυπολογιζομένων και των ε- δρών που κατανεμήθηκαν σε αυτόν από την Α΄ κατανο- μή, τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών. Οι έδρες της Β΄ κατανομής που απομένουν προς διά- θεση, μετά την παραχώρηση των εδρών στον επιτυχό- ντα συνδυασμό, διατίθενται στον άλλο συνδυασμό που έλαβε μέρος στην επαναληπτική ψηφοφορία. Στην περίπτωση όπου λόγω του μικρού αριθμού εδρών που τους έχουν κατανεμηθεί από την Α΄ κατανομή, ο ε- πιτυχών συνδυασμός δεν μπορεί να συμπληρώσει τον α- ριθμό των τριών πέμπτων (3/5) του συνόλου των εδρών, προσκυρώνονται σε αυτόν όλες οι έδρες της Β΄ κατανο- μής και δεν γίνεται καμία μεταβολή στη διάθεση των ε- δρών της Α΄ κατανομής, ανάμεσα στους υπόλοιπους συνδυασμούς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Σε περίπτωση ισοψηφίας στην πρώτη θέση κατά την αρχική ψηφοφορία δύο ή περισσότερων συνδυασμών, στην επαναληπτική ψηφοφορία μετέχουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι όλων των συνδυασμών που ισοψήφησαν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Σε περίπτωση ισοψηφίας στη δεύτερη θέση κατά την αρχική ψηφοφορία δύο ή περισσότερων συνδυα- σμών, στην επαναληπτική μετέχουν ο υποψήφιος δήμαρ- χος του πρώτου σε αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων συν- δυασμού και οι υποψήφιοι δήμαρχοι των συνδυασμών που ισοψήφησαν στη δεύτερη θέση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στις περιπτώσεις των παραγράφων 5 και 6, επιτυ- χών θεωρείται ο υποψήφιος δήμαρχος και ο συνδυασμός του που έλαβαν στην επαναληπτική ψηφοφορία τη σχε- τική πλειοψηφία. Εάν στην ψηφοφορία αυτή ισοψηφήσουν δύο υποψή- φιοι δήμαρχοι, το αρμόδιο δικαστήριο διενεργεί κλήρω- ση για την ανάδειξη του επιτυχόντος δημάρχου και του συνδυασμού του. Εάν ισοψηφήσουν περισσότεροι από δύο συνδυασμοί, το πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος δημάρχου και του συνδυασμού του και εκεί- νου που έχει συμμετάσχει στη Β΄ κατανομή κατά τα ορι- ζόμενα στην παράγραφο 4.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Εάν κανένας από τους συνδυασμούς που συμμετέ- χουν στις εκλογές στην αρχική ψηφοφορία δεν συγκε- ντρώσει το εκλογικό μέτρο ή αν μόνον ένας το έχει συ- γκεντρώσει, τότε στην Α΄ κατανομή συμμετέχουν οπωσ- δήποτε οι δύο συνδυασμοί που έχουν λάβει το μεγαλύ- τερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι των δύο συνδυασμών συμμε- τέχουν και στην επαναληπτική ψηφοφορία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι τακτικοί και αναπληρωματικοί σύμβουλοι εκλέγο- νται με βάση την πρώτη ψηφοφορία σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που έλαβε καθένας στην ψηφο- φορία αυτή, όπως ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρ- θρου 32 και του άρθρου 38 του παρόντος.

Άρθρο 34Κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου ανά εκλογική περιφέρεια Οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου σε δήμο που έχει περισσότερες από μία εκλογικές περιφέρειες κατανέμο- νται μεταξύ του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συν- δυασμών, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της πρώτης ψη- φοφορίας, όπως καθορίζονται στο άρθρο 32 του παρό- ντος, ως εξής:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η κατανομή ξεκινά αποδίδοντας στον επιτυχόντα συνδυασμό σε κάθε εκλογική περιφέρεια μία έδρα, εφό- σον έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοί του στην οικεία εκλο- γική περιφέρεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στη συνέχεια, αρχίζοντας από το μικρότερο σε ε- κλογική δύναμη συνδυασμό, ο οποίος εξασφάλισε, σύμ- φωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 32 του παρόντος, συμ- μετοχή στο δημοτικό συμβούλιο, ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων του στο δήμο διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που δικαιούται και το ακέραιο πηλίκο της διαίρε- σης, προσαυξημένο κατά μία μονάδα, αποτελεί το εκλο- γικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων του διαιρείται σε κάθε εκλογική περιφέρεια με το εκλογικό του μέτρο και ο συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης. Εάν ο συνδυασμός εξακολουθεί να δικαιούται έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ο αριθμός τους συμπληρώνεται με τη διάθεση ανά μίας από κάθε εκλογική περιφέρεια, όπου διατηρεί το μεγαλύτερο, κατά φθίνουσα σειρά, α- διάθετο υπόλοιπο ψηφοδελτίων. Στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν ανακηρυ- χθεί υποψήφιοί του σε μια εκλογική περιφέρεια, οι έδρες αυτές παραμένουν κενές, δεν προσκυρώνονται στον επι- τυχόντα συνδυασμό σύμφωνα με την παράγραφο 6 του παρόντος και μειώνεται ανάλογα ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Εάν σε κάθε εκλογική περιφέρεια υπάρχουν τόσες διαθέσιμες έδρες όσες δικαιούται ο συνδυασμός, τις κα- ταλαμβάνει όλες και ο αριθμός τους αφαιρείται από τις διαθέσιμες της περιφέρειας. Εάν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός, στο συνδυασμό κα- τακυρώνονται μόνον οι διαθέσιμες έδρες. Εάν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής πα- ραμένουν αδιάθετες για το συνδυασμό έδρες, κατανέ- μονται ανά μία κατά σειρά στις εκλογικές περιφέρειες, όπου ο συνδυασμός διατηρεί το μεγαλύτερο, κατά φθί- νουσα σειρά, αδιάθετο υπόλοιπο ψηφοδελτίων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι έδρες που κατανέμονται σύμφωνα με τις παρα- γράφους 1 και 2 αφαιρούνται από τις διαθέσιμες της ε- κλογικής περιφέρειας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με την ίδια διαδικασία κατανέμονται οι έδρες σε κά- θε εκλογική περιφέρεια για καθέναν από τους άλλους ε- πιλαχόντες συνδυασμούς κατά αύξουσα σειρά εκλογής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι έδρες που παραμένουν αδιάθετες σε κάθε εκλο- γική περιφέρεια μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας και για όλους τους επιλαχόντες συνδυα- σμούς καταλαμβάνονται από τον επιτυχόντα συνδυα- σμό, εφόσον έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοί του στις α- ντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες. Τυχόν αδιάθετες έ- δρες δεν κατανέμονται και μειώνεται αναλόγως ο αριθ- μός των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Άρθρο 35Παραίτηση ή θάνατος υποψήφιου δημάρχου σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Πριν από την επαναληπτική ψηφοφορία ο υποψή- φιος δήμαρχος μπορεί να παραιτηθεί από την υποψηφιό- τητά του. Η παραίτηση γίνεται με γραπτή δήλωσή του που επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή ή παραδίδεται με απόδειξη στον πρόεδρο του πρωτοδικείου την τρίτη ημέ- ρα, το αργότερο, πριν από την επαναληπτική ψηφοφο- ρία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν ένας υποψήφιος δήμαρχος παραιτηθεί ή αποβιώ- σει, η πλειοψηφία των υποψηφίων του συνδυασμού του επιλέγει άλλον υποψήφιο δήμαρχο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν εκείνος που έχει επιλεγεί ως υποψήφιος δήμαρ- χος είναι υποψήφιος σύμβουλος του συνδυασμού, η θέ- ση του ως συμβούλου μένει κενή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η δήλωση της επιλογής για το νέο υποψήφιο δή- μαρχο επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή ή παραδίδεται με απόδειξη στον πρόεδρο του πρωτοδικείου το αργότε- ρο τη δεύτερη ημέρα πριν από την ψηφοφορία. Το αρμόδιο δικαστήριο ανακηρύσσει το νέο υποψήφιο δήμαρχο σε δημόσια συνεδρίαση ακόμη και την παραμο- νή της ψηφοφορίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Αν δεν υποβληθεί δήλωση επιλογής, δεν ανακηρύσ- σεται κανένας υποψήφιος δήμαρχος και εκλέγεται δή- μαρχος ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει λάβει κατά την πρώτη εκλογή τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η επαναληπτική ψηφοφορία γίνεται από τις ίδιες ε- φορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντι- προσώπους.

Άρθρο 36Κατανομή εδρών των συμβούλων της δημοτικής κοινότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την εκλογή των συμβούλων της δημοτικής κοι- νότητας εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των άρ- θρων 31, 32, 33, 35, 39, 41 και 42 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου στις δη- μοτικές εκλογές λαμβάνει τα τρία πέμπτα (3/5) του συ- νόλου των εδρών των συμβούλων σε κάθε δημοτική κοι- νότητα και τα δύο πέμπτα (2/5) λαμβάνουν οι επιλαχό- ντες συνδυασμοί, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 32, 33 και 41 του παρόντος. Αν σε δημοτική κοινότητα δεν έχουν ανακηρυχθεί υπο- ψήφιοι του συνδυασμού του επιτυχόντος δημάρχου, οι έδρες του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας κατα- νέμονται αναλογικά μεταξύ των υπόλοιπων συνδυασμών κατ’ ανάλογη εφαρμογή της παραγράφου 4 του άρθρου 32.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για την κατανομή των εδρών των συμβούλων των δημοτικών κοινοτήτων σε κάθε δημοτική κοινότητα λαμ- βάνεται υπόψη το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός υποψήφιου δημάρχου σε ό- λα τα εκλογικά τμήματα της εδαφικής περιφέρειας του δήμου.

Άρθρο 37Εκλογή συμβούλων τοπικών κοινοτήτων και εκπροσώπου τοπικής κοινότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στις εκλογές των συμβουλίων τοπικής κοινότητας η κατανομή των εδρών γίνεται αναλογικά, μεταξύ όλων των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές και έ- χουν υποψηφίους για το συμβούλιο της τοπικής κοινότη- τας, με τον ακόλουθο τρόπο: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην τοπική κοινότητα όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμ- μετείχαν στις εκλογές και είχαν υποψηφίους για το συμ- βούλιο της τοπικής κοινότητας διαιρείται με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου τοπικής κοινότητας, αυξημέ- νο κατά μία μονάδα. Το πηλίκο που προκύπτει, παραλει- πομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυα- σμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες, όσο και το ακέραιο πηλίκο αυτής της διαίρεσης. Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδι- κασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έ- δρες που απομένουν διανέμονται ανά μία μεταξύ όλων αυτών των συνδυασμών, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν. Αν οι συνδυασμοί αυτοί ή μερικοί από αυτούς έχουν ί- σο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, γίνεται κλήρω- ση. Αν και μετά τη διανομή των εδρών με βάση τα αχρησι- μοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, αυτές κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυα- σμός. Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με το εκλογικό μέτρο είναι περισσότερες από τις προς διάθε- ση έδρες, η πλεονάζουσα έδρα αφαιρείται από το συν- δυασμό που έχει το μικρότερο σχετικώς υπόλοιπο έγκυ- ρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, ε- νεργείται μεταξύ αυτών κλήρωση από το αρμόδιο πρω- τοδικείο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός για το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας, ο πρόεδρος του συμ- βουλίου τοπικής κοινότητας και οι σύμβουλοι της τοπι- κής κοινότητας εκλέγονται από το μοναδικό αυτό συν- δυασμό. Οι πρώτοι κατά σειρά σε σταυρούς προτίμησης, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του συμβου- λίου της τοπικής κοινότητας εκλέγονται τακτικοί σύμ- βουλοι και οι υπόλοιποι αναπληρωματικοί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν έχουν ανακηρυχθεί δύο μόνο συνδυασμοί για το συμβούλιο τοπικής κοινότητας ή για τον εκπρόσωπο το- πικής κοινότητας και ισοψηφίσουν, το πρωτοδικείο ενερ- γεί κλήρωση για ανάδειξη του πλειοψηφούντος συνδυα- σμού. Στην περίπτωση αυτή στα τριμελή συμβούλια τοπι- κής κοινότητας κατανέμονται στον πλειοψηφούντα συν- δυασμό δύο (2) έδρες και στον επιλαχόντα συνδυασμό μία (1) έδρα. Την έδρα εκπροσώπου τοπικής κοινότητας λαμβάνει ο συνδυασμός που πλειοψήφησε.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν ισοψηφήσουν περισσότεροι από δύο συνδυα- σμοί, το πρωτοδικείο ενεργεί κλήρωση. Στα τριμελή συμ- βούλια τοπικής κοινότητας ο πρώτος συνδυασμός εκλέ- γει τον πρόεδρο και οι άλλοι δύο συνδυασμοί από έναν σύμβολο τοπικής κοινότητας. Αν ισοψηφήσουν περισσό- τεροι από δύο συνδυασμοί για τον εκπρόσωπο της τοπι- κής κοινότητας το πρωτοδικείο ενεργεί κλήρωση για α- νάδειξη του πλειοψηφούντος συνδυασμού, ο οποίος και λαμβάνει την έδρα του εκπροσώπου της τοπικής κοινό- τητας. Αν υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού ισοψηφή- σουν, το πρωτοδικείο ενεργεί κλήρωση.

Άρθρο 38Τακτικοί και αναπληρωματικοί δημοτικοί σύμβουλοι - ΙσοψηφίαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τακτικοί δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται, από τους υποψηφίους καθενός από τους συνδυασμούς του άρ- θρου 31, κατά σειρά, αυτοί που έλαβαν τους περισσότε- ρους σταυρούς προτίμησης, με την επιφύλαξη των δια- τάξεων του άρθρου 35 του παρόντος. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι των επιλαχόντων συνδυα- σμών θεωρούνται πρώτοι επιτυχόντες σύμβουλοι των συνδυασμών τους. Σε περίπτωση που ο συνδυασμός κα- ταλαμβάνει έδρες σε περισσότερες εκλογικές περιφέ- ρειες ο υποψήφιος δήμαρχος λαμβάνει την έδρα της ε- κλογικής περιφέρειας, όπου ο συνδυασμός έλαβε τις πε- ρισσότερες έδρες. Σε περίπτωση ίσου αριθμού εδρών σε περισσότερες περιφέρειες, τότε λαμβάνει την έδρα αυ- τής στην οποία ο συνδυασμός έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Σε περίπτωση όπου σε περισσότερες περιφέ- ρειες ο συνδυασμός έλαβε ίσο αριθμό ψήφων, διενεργεί- ται κλήρωση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι λοιποί υποψήφιοι του επιτυχόντος και των επιλα- χόντων συνδυασμών είναι αναπληρωματικοί των τακτι- κών συμβούλων της εκλογικής τους περιφέρειας με τη σειρά των σταυρών προτίμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Εάν οι υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού ισοψηφή- σουν, το αρμόδιο πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση.

Άρθρο 39Τακτικοί και αναπληρωματικοί σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας - ΙσοψηφίαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τακτικοί σύμβουλοι του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας εκλέγονται από τους υποψηφίους καθενός από τους συνδυασμούς των υποψήφιων δημάρχων, κατά σειρά, αυτοί που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι λοιποί υποψήφιοι των συνδυασμών είναι ανα- πληρωματικοί των τακτικών συμβούλων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας με τη σειρά των σταυρών προ- τίμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν οι υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού ισοψηφή- σουν, το πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση.

Άρθρο 40Τακτικοί και αναπληρωματικοί σύμβουλοι του συμβουλίου των τοπικών κοινοτήτων και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων - ΙσοψηφίαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τακτικοί σύμβουλοι του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας εκλέγονται από τους υποψηφίους κάθε συν- δυασμού, κατά σειρά, αυτοί που έλαβαν τους περισσότε- ρους σταυρούς προτίμησης. Εκπρόσωπος τοπικής κοινότητας εκλέγεται από τους υποψηφίους του συνδυασμού που πλειοψήφησε αυτός που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας είναι ο υποψήφιος σύμβουλος του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού ο οποίος έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι λοιποί υποψήφιοι είναι αναπληρωματικοί των τα- κτικών συμβούλων της τοπικής κοινότητας ή του εκπρο- σώπου της τοπικής κοινότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν οι υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού ισοψηφή- σουν, το πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση.

Άρθρο 41Περιπτώσεις ισοψηφίας συνδυασμώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αν έχουν ανακηρυχθεί δύο μόνο συνδυασμοί και ι- σοψηφήσουν, το πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για α- νάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού. Στην περίπτωση αυτή οι έδρες των συμβούλων κατανέ- μονται κατά τα τρία πέμπτα (3/5) στον επιτυχόντα συν- δυασμό και κατά τα δύο πέμπτα (2/5) στον επιλαχόντα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρα- γράφου 3 του άρθρου 32 και του άρθρου 38 του παρό- ντος.

Άρθρο 42Εξαγωγή και δημοσίευση των αποτελεσμάτων της εκλογήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε δήμους όπου υπάρχουν από ένα έως πέντε εκλο- γικά τμήματα οι εφορευτικές επιτροπές συνεδριάζουν μετά το τέλος της διαλογής στην έδρα του δήμου και ε- ξάγουν το γενικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα πρακτικά της ψηφοφορίας των τμημάτων, το οποίο δημοσιεύεται αμέσως, με τοιχοκόλληση, στο δημοτικό κατάστημα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στους δήμους όπου υπάρχουν περισσότερα από πέ- ντε εκλογικά τμήματα οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής αποστέλλουν με ασφαλή τρόπο τα εκλογικά στοι- χεία στον πρόεδρο του αρμόδιου πρωτοδικείου. Μετά τη συγκέντρωση των στοιχείων όλων των εκλογικών τμη- μάτων του δήμου, ο πρόεδρος του πρωτοδικείου εξάγει το γενικό αποτέλεσμα, το οποίο δημοσιεύει αμέσως με τοιχοκόλληση στο δημοτικό κατάστημα της έδρας του δικαστηρίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

H τοιχοκόλληση και η δημοσίευση των προηγούμε- νων παραγράφων περιλαμβάνει πίνακα των αποτελε- σμάτων της ψηφοφορίας, ο οποίος καταρτίζεται από το όργανο που είναι αρμόδιο για τη δημοσίευση των αποτε- λεσμάτων της ψηφοφορίας. Ο πίνακας αυτός περιέχει: α) τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων, β) το συ- νολικό αριθμό ψηφισάντων, γ) τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων, δ) τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων, ε) τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων και στ) την ε- κλογική δύναμη κάθε συνδυασμού, δηλαδή το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων τα οποία έλαβε κάθε συν- δυασμός. Στον πίνακα προτάσσονται οι συνδυασμοί, σύμφωνα με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης. Κάτω από τον πίνακα συντάσσεται πράξη, στην οποία αναγράφονται ο- λογράφως τα πιο πάνω στοιχεία για κάθε περίπτωση και υπογράφεται από τον πρόεδρο. Κατά την κατάρτιση του πίνακα μπορεί να παρίσταται ένας αντιπρόσωπος από κάθε συνδυασμό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι εφορευτικές επιτροπές και ο πρόεδρος του πρω- τοδικείου γνωστοποιούν αμέσως το αποτέλεσμα της ψη- φοφορίας στον περιφερειάρχη.

Άρθρο 43Έκθεση πρακτικώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αμέσως μετά τη δημοσίευση του αποτελέσματος της εκλογής, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής ή άλλο μέλος της παραδίδει τα πρακτικά της, τα λοιπά ε- κλογικά έγγραφα, τα δέματα των ψηφοδελτίων ταξινο- μημένα κατά συνδυασμούς και με τη σειρά που είναι α- ριθμημένα, καθώς και τους φακέλους στον πρόεδρο πρωτοδικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο πρόεδρος πρωτοδικών, εκθέτει τα πρακτικά της ε- κλογής μαζί με τον πίνακα των αποτελεσμάτων της στο κατάστημα του πρωτοδικείου επί πέντε (5) ημέρες και συντάσσει για την έκθεση αυτή πρακτικό, που τοιχοκολ- λάται επίσης έξω από το δικαστικό κατάστημα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι εφορευτικές επιτροπές, μόλις δημοσιευθεί το α- ποτέλεσμα της εκλογής, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 42 γνωστοποιούν με ανακοίνωσή τους, που δημοσιεύεται στο δημοτικό κατάστημα του δήμου, ότι τα πρακτικά της εκλογής μαζί με τον πίνακα των αποτελε- σμάτων της και με τα λοιπά στοιχεία θα εκτεθούν σύμ- φωνα με τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου. Στην περίπτωση της παραγράφου 2 του άρθρου 42, η έκ- θεση των πρακτικών γνωστοποιείται με ανακοίνωση, που εκδίδει ο πρόεδρος του πρωτοδικείου, η οποία τοιχοκολ- λάται στο δημοτικό κατάστημα του δήμου, καθώς και στο κατάστημα του δικαστηρίου.

Άρθρο 44Επικύρωση της εκλογήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. Το πολυμελές πρωτοδικείο μετά από τη λήξη του πενθημέρου της παραγράφου 2 του προηγούμενου άρ- θρου ανακηρύσσει τον επιτυχόντα και τους επιλαχόντες συνδυασμούς, τον δήμαρχο, τους τακτικούς και αναπλη- ρωματικούς δημοτικούς συμβούλους κάθε συνδυασμού, τους τακτικούς και αναπληρωματικούς συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων, τους συμβούλους των τοπικών κοινοτήτων, τους εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας με τους αναπληρωματικούς τους. β. Με την ανωτέρω απόφαση του Πολυμελούς Πρωτο- δικείου ανακηρύσσονται οι τακτικοί και αναπληρωματικοί σύμβουλοι της κάθε εκλογικής περιφέρειας κάθε συν- δυασμού. γ. Με την ίδια απόφαση ανακηρύσσονται οι τακτικοί σύμβουλοι κάθε συνδυασμού σύμφωνα με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που έχουν λάβει στο σύνολο της εδαφικής περιφέρειας του δήμου. Οι σύμβουλοι των δημοτικών ή των τοπικών κοινοτή- των κατατάσσονται με τη σειρά της εκλογής τους, σύμ- φωνα με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που έχουν λάβει και, αν δεν υπάρχουν σταυροί, με αλφαβητική σει- ρά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο πρόεδρος του πρωτοδικείου εκθέτει τις αποφά- σεις στο κατάστημα του δικαστηρίου επί τρεις (3) συνε- χείς ημέρες και αποστέλλει αντίγραφό τους στον περι- φερειάρχη και στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρω- μένης Διοίκησης. Αντίγραφο των αποφάσεων αποστέλ- λει ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμέ- νης Διοίκησης σε κάθε δήμο που ανήκει στη χωρική αρ- μοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Άρθρο 45Δικαίωμα ένστασης

Ένσταση μπορεί να ασκήσει: α) κάθε εκλογέας εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου, καθώς και β) ο υποψήφιος κατά τις εκλογές στον οικείο δήμο.

Άρθρο 46Άσκηση ένστασης - Αρμόδιο δικαστήριοΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η ένσταση ασκείται με δικόγραφο, το οποίο κατατί- θεται μαζί με τρία αντίγραφα στην αρχή που εξέδωσε την προσβαλλόμενη πράξη. Η προθεσμία για την άσκηση της ένστασης ή η άσκη- σή της δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμε- νης πράξης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το δικόγραφο της ένστασης απαιτείται να περιέχει τα στοιχεία που προβλέπονται στο άρθρο 251 του Κώδι- κα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, ΦΕΚ 97 Α΄).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι ενστάσεις εκδικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το τριμελές διοικητικό πρωτοδικείο, στην πε- ριφέρεια του οποίου έχει την έδρα του ο οικείος δήμος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η διαβίβαση της ένστασης στο αρμόδιο για την εκ- δίκασή της δικαστήριο γίνεται σύμφωνα με τα όσα ορίζο- νται στο άρθρο 252 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Άρθρο 47Περιεχόμενο της ένστασηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η ένσταση στρέφεται κατά της απόφασης με την ο- ποία ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες συνδυασμοί και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που ε- κλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί, βάσει του σχετικού πίνακα των αποτελεσμάτων ο οποίος ενσωμα- τώνεται σε αυτή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Λόγους ένστασης μπορούν να θεμελιώσουν: α) η έλλειψη νόμιμων προσόντων και η συνδρομή κω- λυμάτων σε υποψηφίους που έχουν εκλεγεί ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη, β) η παράβαση του νόμου κατά τη διεξαγωγή της ε- κλογής ή κατά την εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσμα- τος ή κατά την ανακήρυξη των υποψήφιων συνδυασμών ή κατά την ανακήρυξη των επιτυχόντων και επιλαχόντων συνδυασμών και των προσώπων που ανήκουν σε αυ- τούς, γ) η ακυρότητα ή η εσφαλμένη αρίθμηση των ψηφο- δελτίων.

Άρθρο 48Προθεσμία για την άσκηση ένστασηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η ένσταση ασκείται μέσα σε προθεσμία επτά (7) η- μερών από τη λήξη του χρόνου έκθεσης της πράξης, με την οποία ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες και οι επιλα- χόντες συνδυασμοί, καθώς και οι υποψήφιοι κάθε συν- δυασμού που εκλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματι- κοί, κατά το άρθρο 44 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου δεν παρεκτείνεται σε καμία περίπτωση.

Άρθρο 49Διαδικασία εκδίκασης της ένστασηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για τα θέματα της προδικασίας, της κύριας διαδικα- σίας, της παρέμβασης, της αντένστασης, της αποδεικτι- κής διαδικασίας, του παρεμπίπτοντος ελέγχου, της από- φασης του δικαστηρίου, καθώς και της γνωστοποίησής της εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 253 έως και 260 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, όπως κάθε φο- ρά ισχύει, ο οποίος και εφαρμόζεται για κάθε σχετικό θέ- μα, που δεν ρυθμίζεται, ειδικώς, από τις διατάξεις του παρόντος. Κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει τα ίδια θέμα- τα διαφορετικά καταργείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο κατά το άρθρο 258 του Κώδικα Διοικητικής Δικο- νομίας παρεμπίπτων έλεγχος της εγγραφής, μετεγγρα- φής ή διαγραφής εκλογέα στους ή από τους εκλογικούς καταλόγους του οικείου δήμου, χωρεί κατά των πράξεων αυτών μόνον αν αυτές έγιναν κατά τη σύνταξη ή αναθε- ώρηση των εκλογικών καταλόγων κατά τη διάρκεια του έτους, που προηγείται της ημερομηνίας διενέργειας των δημοτικών εκλογών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αίτηση αναθεώρησης, τριτανακοπή και αίτηση ερ- μηνείας ή διόρθωσης ασκούνται κατά τις διατάξεις του άρθρου 261 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. ΦΕΚ 1809

Άρθρο 50Αίτηση αναίρεσηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κατά των αποφάσεων που εκδόθηκαν από τα τριμε- λή διοικητικά πρωτοδικεία χωρεί αίτηση αναιρέσεως ε- νώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας μέσα σε προθε- σμία δέκα (10) ημερών από την παρέλευση του πενθημέ- ρου που ορίζεται στο άρθρο 260 παράγραφος 1 του Κώ- δικα Διοικητικής Δικονομίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Όταν ασκείται αίτηση αναιρέσεως δεν χορηγείται α- ναστολή εκτέλεσης της αναιρεσιβαλλόμενης απόφασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδίδε- ται εντός δύο (2) μηνών, το βραδύτερο, από την περιέ- λευση της αιτήσεως αναιρέσεως σε αυτό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν η τελεσίδικη απόφαση, βάσει της οποίας μετα- βλήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο η αρχική εγκατάσταση των δημοτικών αρχών, αναιρεθεί και κριθεί κατ’ ουσίαν η διαφορά από το αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο, εκείνοι που ανακηρύσσονται ως επιτυχόντες μετά την απόφαση θεωρούνται ότι εγκαταστάθηκαν αναδρομικά, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 9 του παρόντος. Η αναδρο- μική αυτή εγκατάσταση δεν θίγει το κύρος των πράξεων που εκδόθηκαν ή δημοσιεύθηκαν από τις αρχές των ο- ποίων η εκλογή ακυρώθηκε από το αρμόδιο διοικητικό δι- καστήριο.

Άρθρο 51Επανάληψη της εκλογής σε περίπτωση ακύρωσηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αν ακυρωθεί η εκλογή για παράβαση νόμου ή για ο- ποιαδήποτε πλημμέλεια, επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία ανάμεσα στους ίδιους υποψηφίους, που είχαν ανακηρυ- χθεί νόμιμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο δήμαρχος εκδίδει χωρίς καθυστέρηση πρόγραμ- μα, με το οποίο καλεί τους δημότες εκλογείς για την ε- πανάληψη της εκλογής για τον υπολειπόμενο χρόνο της δημοτικής περιόδου. Το πρόγραμμα δημοσιεύεται με τοι- χοκόλληση δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν α- πό την ημέρα που έχει οριστεί για την ψηφοφορία και α- ναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου.

Άρθρο 52Ορκωμοσία των δημοτικών αρχώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Μετά την ανακήρυξη του επιτυχόντος και των επι- λαχόντων συνδυασμών ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμ- βουλοι, οι σύμβουλοι του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και οι τοπικοί εκπρόσωποι κοινοτή- των πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων τους δίνουν τον ακόλουθο όρκο: «Ορκί- ζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύ- νταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευ- συνείδητα τα καθήκοντά μου».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα του δήμου σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημε- ρομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα δήμαρχο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για την ορκωμοσία συντάσσεται πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από το δήμαρχο, τους συμβούλους και τους τοπικούς εκπροσώπους που ορκίστηκαν. Το πρακτικό αυτό συντάσσεται σε δύο (2) αντίτυπα, α- πό τα οποία το ένα αντίτυπο παραμένει στο δήμο και το άλλο αποστέλλεται στον Γενικό Γραμματέα της Αποκε- ντρωμένης Διοίκησης. Τα προαναφερόμενα πρόσωπα α- ναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους από την ημέρα της ε- γκατάστασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε όσες περιπτώσεις η ορκωμοσία δεν πραγματο- ποιήθηκε για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, ο δήμαρ- χος καλεί τον επιτυχόντα προς ορκωμοσία εντός πέντε (5) ημερών, αφότου του γνωστοποιήθηκε η άρση των λό- γων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Αν γίνει δεκτή η ένσταση που ασκήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 47 και ακυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο η απόφαση του άρθρου 44, η διαδικασία των προηγούμε- νων παραγράφων επαναλαμβάνεται με πρωτοβουλία του δημάρχου που εκλέγεται με βάση τη δικαστική απόφαση.

Άρθρο 53Αποποίηση εκλογήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αιρετός ο οποίος δεν αποποιείται την εκλογή του τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν από την έναρξη της δημοτικής περιόδου, θεωρείται ότι την έχει αποδεχθεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αιρετός ο οποίος δεν αποποιείται την εκλογή του και δεν δίδει τον όρκο του προηγούμενου άρθρου μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, εκπίπτει αυτοδικαίως. Η σχε- τική διαπιστωτική πράξη εκδίδεται από τον Ελεγκτή Νο- μιμότητας.

Άρθρο 54Παραίτηση αιρετώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παραίτηση του δημάρχου υποβάλλεται εγγράφως στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και γίνεται οριστική, αφότου ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την αποδεχθεί ή μετά την παρέλευση ενός μηνός από την κατάθεση της σχετικής δήλωσης στο πρωτόκολλο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

O δήμαρχος που παραιτείται προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές μπορεί, εφό- σον το επιθυμεί, να καταλάβει θέση δημοτικού συμβού- λου και, στην περίπτωση αυτή, θεωρείται ότι είναι ο πρώ- τος σε σταυρούς προτίμησης δημοτικός σύμβουλος. Τη βούλησή του αυτή γνωστοποιεί εγγράφως στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συνυποβάλ- λοντας τη δήλωση παραίτησής του από το αξίωμα. Η θέ- ση του δημοτικού συμβούλου καταλαμβάνεται από την ημερομηνία εκλογής του νέου δημάρχου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η παραίτηση των δημοτικών συμβούλων, των συμ- βούλων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων και των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων υποβάλλεται εγ- γράφως στον οικείο δήμαρχο και γίνεται οριστική, αφό- του ο δήμαρχος την αποδεχθεί ή μετά την παρέλευση ε- νός μηνός από την κατάθεση της σχετικής δήλωσης στο πρωτόκολλο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε κάθε άλλη περίπτωση η παραίτηση των αιρετών των δήμων από τις θέσεις που κατέχουν, ως εκ της ιδιό- τητάς τους, υποβάλλεται γραπτώς στα όργανα, τα οποία τους εξέλεξαν ή τους διόρισαν. Η εκλογή ή ο ορισμός αντικαταστατών τους γίνεται για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της περιόδου, κατά την οποία οι παραιτηθέντες ασκούσαν καθήκοντα. Η παραίτηση θεωρείται ότι έγινε αποδεκτή μετά την παρέλευση ενός μήνα από την κατάθεση της σχετικής αίτησης στο πρωτόκολλο της υπηρεσίας. Ειδικές διατάξεις που ρυθμίζουν διαφορετικά τον τρό- πο υποβολής και αποδοχής παραίτησης, καθώς και αντι- κατάστασης των παραιτουμένων εξακολουθούν να ισχύ- ουν.

Άρθρο 55Αναπλήρωση μελώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τις έδρες των δημοτικών συμβούλων και των συμ- βούλων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων, καθώς και τις θέσεις των εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων που για οποιονδήποτε λόγο μένουν κενές, καταλαμβά- νουν οι αναπληρωματικοί του ίδιου συνδυασμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο δήμαρχος καλεί αμέσως τους αναπληρωματικούς συμβούλους, με τη σειρά της εκλογής τους, και αυτοί ο- φείλουν να παρουσιαστούν για ορκωμοσία μέσα σε πέ- ντε (5) ημέρες αφότου τους επιδόθηκε η πρόσκληση. Η ορκωμοσία γίνεται ενώπιον του δημάρχου. Αν δεν εμφα- νισθούν στην προθεσμία αυτή αποβάλλουν αυτοδικαίως την ιδιότητα του αναπληρωματικού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν εξαντληθεί ο αριθμός των αναπληρωματικών του συνδυασμού αυτού, καλούνται να καταλάβουν τις θέσεις που έμειναν κενές, για οποιονδήποτε λόγο, ανα- πληρωματικοί από άλλους συνδυασμούς, με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης και με τη σειρά που έχουν ανακηρυχθεί οι αναπληρωματικοί κάθε συνδυασμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στην περίπτωση θέσης σε αργία μελών δημοτικών συμβουλίων ή συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων, εάν ο αριθμός των μελών που απομένουν είναι μικρότερος από τον αριθμό των μελών που απαιτείται για την απαρτία, ο δήμαρχος για το μέχρι λήξης της αργίας χρόνο, καλεί α- ναπληρωματικούς συμβούλους από το συνδυασμό στον οποίο ανήκουν αυτοί που έχουν τεθεί σε αργία με τη σει- ρά της εκλογής τους. Σε περίπτωση θέσης σε αργία με- λών συμβουλίων τοπικών κοινοτήτων ή τοπικών εκπρο- σώπων, ο δήμαρχος για το μέχρι λήξης της αργίας χρόνο καλεί τους αναπληρωματικούς τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Αν μείνουν κενές έδρες συμβούλων των συνδυα- σμών και δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί κανενός συν- δυασμού, ο περιφερειάρχης προκηρύσσει, σε δύο (2) μή- νες το αργότερο, την εκλογή τόσων συμβούλων όσες εί- ναι οι κενές έδρες και ισάριθμων αναπληρωματικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στην αναπληρωματική εκλογή εφαρμόζονται αναλό- γως οι διατάξεις του παρόντος νόμου που αφορούν την υποβολή υποψηφιότητας και την κατάρτιση συνδυα- σμών. Οι κενές θέσεις κατανέμονται ανάμεσα στους συνδυασμούς που συγκέντρωσαν ποσοστό δέκα τοις ε- κατό (10%) τουλάχιστον του συνόλου των εγκύρων ψη- φοδελτίων, αναλόγως με την εκλογική δύναμη του καθε- νός από αυτούς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στο τελευταίο όμως έτος της δημοτικής περιόδου γίνεται εκλογή, μόνον αν οι σύμβουλοι που έχουν απο- μείνει δεν αρκούν για την ύπαρξη απαρτίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Τα δημοτικά συμβούλια λειτουργούν νόμιμα, έστω και με ελλιπή σύνθεση που δεν μπορεί πάντως να είναι κατώτερη από τον αριθμό των μελών που απαιτείται για την απαρτία, σε όλες τις περιπτώσεις όπου μέλη δημοτι- κού συμβουλίου αποποιηθούν την εκλογή τους, παραιτη- θούν, αποβιώσουν, εκπέσουν ή τεθούν σε αργία ή αν οι έδρες μείνουν κενές για οποιονδήποτε άλλο λόγο και μέχρι οι κενές θέσεις να συμπληρωθούν με αναπλήρωση ή με εκλογές ή με τη λήξη του χρόνου της αργίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Για τη λήψη αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων η απαρτία και οι απαραίτητες πλειοψηφίες υπολογίζο- νται με βάση τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που έχουν ορκισθεί και εγκατασταθεί, σύμφωνα με τις διατά- ξεις των άρθρων 52 και 9 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Όταν το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να λει- τουργήσει νόμιμα, επειδή υπάρχει έλλειψη μελών του, αναστέλλονται κάθε είδους προθεσμίες, των οποίων η τήρηση εξαρτάται από απόφαση του συμβουλίου, μέχρι να καταστεί δυνατή η νόμιμη λειτουργία του.

Άρθρο 56Εκλογή εξαιτίας διάλυσης συμβουλίωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αν ένα δημοτικό συμβούλιο διαλυθεί σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 237, ο περιφερειάρχης προκηρύσσει εκλογές ένα (1) μήνα το αργότερο από τη διάλυση. Κατά την εκλογή αυτή εκλέγονται και αναπλη- ρωματικοί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν ένα δημοτικό συμβούλιο διαλυθεί, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, συμπαρασύρει και τα μέ- λη των συμβουλίων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτή- των, καθώς και τους τοπικούς εκπροσώπους κοινοτήτων. Όταν προκηρυχθεί η εκλογή νέου δημοτικού συμβουλί- ου, τότε, κατά την εκλογή αυτή, εκλέγονται και τα μέλη των δημοτικών ή τοπικών συμβουλίων και οι τοπικοί εκ- πρόσωποι.

Άρθρο 57Μεταβατικές διατάξεις

Για τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, όπου αναφέρεται στις διατάξεις ο περιφερειάρχης, νοείται ο νομάρχης στη διοικητική περιφέρεια του οποίου ανήκει ο συγκεκριμένος δήμος, και όπου αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, νοείται ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας στη διοικητική πε- ριφέρεια του οποίου ανήκει ο συγκεκριμένος δήμος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Άρθρο 58Αρμοδιότητες του δημάρχουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κα- τευθύνει τις δράσεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, διασφαλίζει την ενότητα της τοπι- κής κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Ειδικότερα, ο δήμαρχος: α) Eκπροσωπεί το δήμο στα δικαστήρια και σε κάθε δη- μόσια αρχή. β) Eκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, της οικονομικής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. H μη εκτέλεση των αποφάσεων αυτών συνιστά σοβαρή πει- θαρχική παράβαση καθήκοντος. γ) Ορίζει τους αντιδημάρχους, συγκαλεί και προεδρεύ- ει της εκτελεστικής επιτροπής και συντονίζει την υλο- ποίηση των αποφάσεών της. δ) Eίναι προϊστάμενος των υπηρεσιών του δήμου. Ως προϊστάμενος όλου του προσωπικού του δήμου εκδίδει τις πράξεις που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για το διορισμό, τις κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές και την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου. ε) Συνυπογράφει τους βεβαιωτικούς καταλόγους και τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των δαπανών, οι ο- ποίες έχουν εκκαθαριστεί από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου. στ) Υπογράφει τις συμβάσεις που συνάπτει ο δήμος. ζ) Εκδίδει τις άδειες που προβλέπονται από τις διατά- ξεις που διέπουν τις αρμοδιότητες του δήμου. η) Εκδίδει πιστοποιητικά προσωπικής και οικογενεια- κής κατάστασης των δημοτών, καθώς και τις βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας. θ) Συνιστά ομάδες εργασίας και ομάδες διοίκησης έρ- γου από μέλη του δημοτικού συμβουλίου, υπαλλήλους του δήμου, υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ή ιδιώτες για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων του δήμου, κα- θορίζοντας τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Όταν δημιουργείται άμεσος και προφανής κίνδυνος ή απειλείται άμεση ζημία των δημοτικών συμφερόντων από την αναβολή λήψης απόφασης, ο δήμαρχος μπορεί να αποφασίσει για θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότη- τα της οικονομικής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής. Στην περίπτωση αυτή οφείλει να υποβάλει προς έγκριση τη σχετική απόφασή του κατά την επόμενη συνεδρίαση της αντίστοιχης επιτροπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε περίπτωση όπου τα ιδιωτικά συμφέροντα του δη- μάρχου ή συγγενή του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγκρούονται με τα συμφέροντα του δή- μου, ο δήμαρχος υποχρεούται να απέχει και τα αντίστοι- χα καθήκοντα ασκεί αντιδήμαρχος ή σύμβουλος του επι- τυχόντος συνδυασμού που ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στις περιπτώσεις που ο δήμαρχος εκτελεί αποφά- σεις σύμφωνα με τη ρύθμιση του εδαφίου β΄ της παρα- γράφου 1 του παρόντος, δεν υπέχει αστική, ποινική και πειθαρχική ευθύνη, εφόσον αυτές δεν έχουν ακυρωθεί, ανακληθεί ή ανασταλεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο δήμαρχος δεν θεωρείται υπόλογος κατά την έν- νοια του άρθρου 25 του π.δ. 774/1980 (ΦΕΚ 189 Α΄), ό- πως ισχύει, και σε βάρος του επιτρέπεται καταλογισμός μόνο για δόλο ή βαριά αμέλεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι ρυθμίσεις των παραγράφων 4 και 5 ισχύουν και για τους αντιδημάρχους όταν σε αυτούς ανατίθεται η ά- σκηση αρμοδιοτήτων του δημάρχου.

Άρθρο 59ΑντιδήμαρχοιΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το δήμαρχο επικουρούν οι αντιδήμαρχοι. Αντιδή- μαρχοι είναι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας που ορίζει ο δήμαρχος και στους οποίους μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων καθ’ ύλην και κατά τόπο. Οι κατά τόπον αρμοδιότητες ασκούνται στα όρια μιας ή περισσότερων δημοτικών ενοτήτων της παρ. 1 του άρθρου 2 του παρό- ντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο αριθμός των αντιδημάρχων στους δήμους που προέρχονται από συνένωση κατά τον παρόντα νόμο ορί- ζεται ως εξής: Σε δήμους με πληθυσμό έως πέντε χιλιά- δες (5.000) κατοίκους ορίζονται έως δύο (2) αντιδήμαρ- χοι, ενώ σε δήμους με πληθυσμό πάνω από πέντε χιλιά- δες έναν (5.001) και έως είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοί- κους ορίζονται έως τέσσερις (4). Σε δήμους που έχουν πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες έναν (20.001) έως πενή- ντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους ορίζονται έως πέντε (5) αντιδήμαρχοι, ενώ σε δήμους από πενήντα χιλιάδες έ- ναν (50.001) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους ο- ρίζονται έως έξι (6) αντιδήμαρχοι. Σε δήμους από εκατό χιλιάδες έναν (100.001) κατοίκους και άνω ορίζονται έ- ως οκτώ (8) αντιδήμαρχοι. Ο αριθμός των αντιδημάρχων αυξάνεται κατά έναν (1), εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν είναι από πέντε (5) έως και επτά (7), κατά δύο (2) εάν ο αριθμός των δημοτικών ε- νοτήτων είναι από οκτώ (8) έως και εννέα (9) και κατά τρεις (3) εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων είναι δέκα (10) και ανώτερος. Σε περίπτωση που στους νησιω- τικούς δήμους ο αριθμός των αντιδημάρχων που ορίζε- ται βάσει του πληθυσμού τους είναι μικρότερος από τον αριθμό των δημοτικών ενοτήτων, τότε αυτός προσαυξά- νεται ισάριθμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο αριθμός των αντιδημάρχων στους δήμους που δεν προέρχονται από συνένωση Ο.Τ.Α. κατά τον παρόντα νόμο ορίζεται ως εξής: Σε δήμους με πληθυσμό έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους ορίζεται ένας (1) αντιδήμαρ- χος. Στους δήμους με πληθυσμό από δύο χιλιάδες έναν (2.001) έως δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους ορίζονται έως δύο (2) αντιδήμαρχοι. Στους δήμους με πληθυσμό α- πό δέκα χιλιάδες έναν (10.001) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους ορίζονται έως τρεις (3) αντιδήμαρχοι. Από είκοσι χιλιάδες έναν (20.001) έως σαράντα χιλιάδες (40.000) κατοίκους ορίζονται έως τέσσερις (4) αντιδή- μαρχοι. Στους δήμους με πληθυσμό σαράντα χιλιάδες έ- ναν (40.001) κατοίκους έως εκατό χιλιάδες (100.000) ο- ρίζονται έως πέντε (5) αντιδήμαρχοι. Στους δήμους με πληθυσμό εκτατό χιλιάδες έναν (100.001) κατοίκους και άνω που διαιρούνται σε δημοτικές κοινότητες ο αριθμός των αντιδημάρχων είναι ίσος με τον αριθμό των δημοτι- κών κοινοτήτων και μπορεί να αυξηθεί κατά τρεις (3).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι αντιδήμαρχοι εκτός των καθ’ ύλην αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζει σε αυτούς ο δήμαρχος, μεταξύ των ο- ποίων περιλαμβάνονται οπωσδήποτε και οι αρμοδιότη- τες για θέματα διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρ- νησης, ασκούν και τις ακόλουθες κατά τόπον αρμοδιότη- τες: α) Έχουν την ευθύνη της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη δημοτική ενό- τητα. β) Παρακολουθούν την εξέλιξη των έργων και των ερ- γασιών που εκτελούνται στη δημοτική ενότητα. γ) Μεριμνούν για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα. δ) Υπογράφουν με εξουσιοδότηση του δημάρχου, βε- βαιώσεις, πιστοποιητικά και λοιπά διοικητικά έγγραφα που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λει- τουργούν στα όρια της δημοτικής ενότητας. ε) Συνεργάζονται με τους προέδρους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και τους εκπροσώπους των τοπι- κών κοινοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων τους. στ) Ασκούν κάθε άλλη αρμοδιότητα που μπορεί να τους μεταβιβάζει με απόφασή του ο δήμαρχος, που αφο- ρά τη δημοτική ενότητα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η θητεία των αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μι- κρότερη των δυόμισι ετών. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Η ανάκληση αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικά αι- τιολογημένη απόφαση του δημάρχου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η απόφαση του δημάρχου με την οποία ορίζονται οι αντιδήμαρχοι και τους μεταβιβάζονται αρμοδιότητες κα- τά την παράγραφο 1 του παρόντος δημοσιεύεται σε μία τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα και, αν δεν υπάρχει η- μερήσια, σε μία εβδομαδιαία εφημερίδα της πρωτεύου- σας του νομού και αναρτάται και στην ιστοσελίδα του δήμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Αν ο αντιδήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, τις αρμο- διότητές του ασκεί ο ίδιος ο δήμαρχος. Τις κατά τόπον αρμοδιότητες του αντιδημάρχου που απουσιάζει ή κω- λύεται ασκεί άλλος αντιδήμαρχος που ορίζεται από τον δήμαρχο ή ο ίδιος ο δήμαρχος.

Άρθρο 60Εκλογή νέου δήμαρχουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αν η θέση του δημάρχου μείνει κενή για οποιονδή- ποτε λόγο, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου κενώθηκε η θέση, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού αυτού, που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προ- τιμήσεως και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που εί- ναι γραμμένος πρώτος, κατά σειρά, στην απόφαση του δικαστηρίου και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού, έναν από αυτούς, ως δή- μαρχο. Στη συνεδρίαση προεδρεύει εκείνος που συγκάλεσε το συμβούλιο. Η πρόσκληση επιδίδεται με οποιοδήποτε δημόσιο όργανο ή όργανο του δήμου, ακόμη και την πα- ραμονή της συνεδριάσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες κανείς δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία που απαιτεί η παρά- γραφος 1 γίνεται τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία εκλέ- γεται όποιος συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. Ό- λες οι ψηφοφορίες γίνονται στην ίδια συνεδρίαση. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι έλαβαν ίσο α- ριθμό ψήφων γίνεται κλήρωση ανάμεσά τους. Για την ε- κλογή αυτή γίνεται λεπτομερής μνεία στα πρακτικά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή αν η συνεδρίαση ματαιωθεί, η διαδικασία επαναλαμβάνε- ται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται όσα ορίζο- νται στις παραγράφους 1 και 2.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί ε- κλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν υπήρξε α- παρτία, διενεργείται τρίτη συνεδρίαση κατά την οποία ε- κλέγεται αυτός που θα λάβει το μεγαλύτερο αριθμό ψή- φων και σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Κάθε απόφαση σχετική με την εκλογή του δημάρ- χου υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία δύο (2) ημερών στον Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από προσφυγή ενός δημότη δήμου ελέγχει τη νομιμότητά της και εκδίδει απόφαση μέσα σε πέντε (5) ημέρες το αργότερο, αφότου την έλαβε. Αν ο Ελεγκτής Νομιμότητας ακυρώσει την εκλογή του δημάρχου, οι σύμβουλοι συνέρχονται πάλι για να εκλέξουν τον δή- μαρχο πέντε (5) ημέρες μετά την περιέλευση της ακυρω- τικής αποφάσεως στο δήμο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Αν αυτός που έχει εκλεγεί δήμαρχος αποποιηθεί την εκλογή του, αποβιώσει ή ακυρωθεί η εκλογή του στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εγκατάσταση των αρ- χών του δήμου, μετά την εγκατάστασή τους και μέχρι να εκλεγεί νέος δήμαρχος, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 4, τα καθήκοντά του εκτελεί, ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού, που έχει ε- κλεγεί με τις περισσότερες ψήφους στο πολυπληθέστε- ρο διαμέρισμα και, σε περίπτωση ισοψηφίας, διενεργεί- ται κλήρωση. Η προθεσμία της παραγράφου 1 για την ε- κλογή νέου δημάρχου αρχίζει από την ημερομηνία εγκα- τάστασης των αρχών του δήμου. Σε όλες τις προαναφε- ρόμενες περιπτώσεις της παρούσας παραγράφου ο Ελε- γκτής Νομιμότητας εκδίδει διαπιστωτική πράξη.

Άρθρο 61Υποχρεώσεις δημάρχου, αντιδημάρχου και μελών επιτροπώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικο- νομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής κα- τά την άσκηση των καθηκόντων τους θα πρέπει: α) να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τις υποχρεώσεις τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, β) να σέβονται και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών και να μεριμνούν για την καθολική εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το δήμο χωρίς διακρίσεις σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου ή του κοινού συμφέ- ροντος, γ) να δηλώνουν κάθε προσωπικό συμφέρον (ιδιοκτη- σιακό ή οικογενειακό) που έχουν σε σχέση με θέματα του δήμου, δ) να ενθαρρύνουν και να προωθούν κάθε μέτρο που προάγει τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθο- ράς στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους και λει- τουργίας του δήμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με ευθύνη των δημοτικών συμβουλίων σε κάθε δή- μο: α) καταρτίζονται κώδικες δεοντολογίας για τους αιρε- τούς εκπροσώπους τους εντός εξαμήνου από τη δημοσί- ευση της απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του άρθρου 21 παρ. 3 του ν. 3731/2008 (ΦΕΚ 263 Α΄), β) διασφαλίζεται ότι οι κώδικες δεοντολογίας διανέμο- νται στους αιρετούς εκπροσώπους, τις κεντρικές αρχές, άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και στο κοινό, χρησι- μοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, συμπεριλαμβανομέ- νων και των τεχνολογιών της πληροφορικής και επικοι- νωνίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος υποχρεούνται να α- παντούν εγγράφως ή προφορικώς, στα ερωτήματα που τους υποβάλλουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου μέσα σε ένα (1) μήνα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικο- νομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής εί- ναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ι- σχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτη- ση στην ιστοσελίδα του δήμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος δεν επιτρέπεται να απουσιάσουν περισσότερο από τριάντα (30) ημέρες συ- νολικά κάθε χρόνο, χωρίς άδεια του δημοτικού συμβου- λίου. H απουσία αυτή μπορεί να παρατείνεται για εξαιρε- τικούς λόγους, έως τρεις (3) μήνες, με άδεια του συμ- βουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος είναι υποχρεωμένοι να κατοικούν στο δήμο με εξαίρεση τους δημάρχους και αντιδημάρχους των δήμων των Νομών Αττικής και Θεσ- σαλονίκης.

Άρθρο 62Σύσταση και λειτουργία Εκτελεστικής ΕπιτροπήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε όλους τους δήμους που έχουν περισσότερους α- πό έναν αντιδήμαρχο συνιστάται εκτελεστική επιτροπή στην οποία μετέχουν ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι. Η εκτελεστική επιτροπή είναι συλλογικό συντονιστικό και εκτελεστικό όργανο του δήμου και παρακολουθεί την ε- φαρμογή της δημοτικής πολιτικής σε όλους τους τομείς καθώς και την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου του δήμου, του μεσοχρόνιου, ετήσιου και πενταετούς προγράμματος δράσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής είναι ο δή- μαρχος. Στις συνεδριάσεις καλείται ο πρόεδρος του συμ- βουλίου της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας, όταν συζη- τείται θέμα που την αφορούν ειδικά, καθώς και οι πρόε- δροι των νομικών προσώπων του δήμου και άλλοι υπηρε- σιακοί παράγοντες όποτε τούτο κρίνεται αναγκαίο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Υπάλληλος του δήμου τηρεί εγγράφως πρακτικά των συνεδριάσεων της εκτελεστικής επιτροπής.

Άρθρο 63Αρμοδιότητες

Η εκτελεστική επιτροπή ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιό- τητες: α) Παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. β) Συντονίζει την κατάρτιση και παρακολουθεί την ε- κτέλεση του επιχειρησιακού προγράμματος, το οποίο και εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο. γ) Καταρτίζει και εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου και έχει την ευθύνη της υλοποίησής του. δ) Συγκεντρώνει και αξιολογεί τις προτάσεις των υπη- ρεσιών του δήμου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και εισηγείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού και το ετήσιο πρόγραμ- μα δράσης προς την οικονομική επιτροπή. ε) Έχει την ευθύνη για την πιστή εκτέλεση του προϋ- πολογισμού. στ) Εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο τα σχέδια: i) Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ii) Κανονισμού μέ- τρησης και αξιολόγησης της απόδοσης των δημοτικών υπηρεσιών κατά την ισχύουσα νομοθεσία. ζ) Εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο το Σχέδιο Χάρ- τας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων δημοτών και κατοί- κων και μεριμνά για την έκδοση, ενημέρωση και διακίνη- ση του Οδηγού του Δημότη, στον οποίο περιγράφονται οι διαδικασίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών του δήμου σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. η) Εισηγείται το σχέδιο του κανονισμού πληροφόρη- σης των πολιτών και του κανονισμού διαβούλευσης. θ) Εισηγείται τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων ανα- γκών και φυσικών καταστροφών, σε εναρμόνιση με τα α- ντίστοιχα σχέδια της περιφέρειας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. ι) Παρακολουθεί, αξιολογεί και συντονίζει τη δράση των νομικών προσώπων και υπηρεσιών του δήμου και ε- νημερώνει σχετικά το δημοτικό συμβούλιο.

Άρθρο 64Εκλογή προεδρείου δημοτικού συμβουλίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, της έναρξης της δημοτικής περιόδου και την πρώτη Κυριακή του μη- νός Μαρτίου του τρίτου έτους αυτής, το δημοτικό συμ- βούλιο συνέρχεται, ύστερα από πρόσκληση του συμβού- λου του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην α- πόφαση του δικαστηρίου. Στη συνεδρίαση αυτή, στην οποία προεδρεύει ο σύμ- βουλος που συγκάλεσε το συμβούλιο, το σώμα εκλέγει, χωριστά και με μυστική ψηφοφορία, τον πρόεδρο, τον α- ντιπρόεδρο και τον γραμματέα του. Ο πρόεδρος προτεί- νεται από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό, ο αντιπρόε- δρος προτείνεται από τη μείζονα παράταξη της μειοψη- φίας και ο γραμματέας από τις λοιπές παρατάξεις της μειοψηφίας και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν προτεί- νεται από την παράταξη της πλειοψηφίας. Ο σύμβουλος που προεδρεύει αναθέτει τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του συμβουλίου σε έναν από τους υπαλλή- λους του δήμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για την εκλογή του προεδρείου του δημοτικού συμ- βουλίου τηρείται η ακόλουθη διαδικασία: Κατά τη συνεδρίαση που έχει οριστεί για την εκλογή του προεδρείου, ο πλειοψηφήσας συνδυασμός εκλέγει μεταξύ των μελών του τον υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Υποψήφιος για το αξίωμα αυτό εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυ- τη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του πλειοψηφή- σαντος συνδυασμού. Εάν κανείς από τους ενδιαφερόμε- νους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψη- φία του συνόλου των μελών του πλειοψηφήσαντος συν- δυασμού ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψή- φιων. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος συ- γκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση. Την κλήρωση διενεργεί ο προεδρεύων σύμβουλος. Στην ίδια συνεδρίαση γίνεται η εκλογή για την ανάδει- ξη του υποψηφίου για το αξίωμα του αντιπροέδρου και του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου. Οι υποψήφιοι για τα αξιώματα αυτά αναδεικνύονται κατά τον ίδιο τρό- πο και με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται για την α- νάδειξη του προέδρου, ο μεν αντιπρόεδρος από τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας ο δε γραμματέας από το σύνολο των συμβούλων των λοιπών δημοτικών παρατάξεων. Σε περίπτωση που η μείζονα μειοψηφία δεν υποδείξει υποψήφιο αντιπρόεδρο ή η ελάσσονα μειοψηφία δεν υ- ποδείξει γραμματέα, αυτοί υποδεικνύονται από την ε- λάσσονα ή τη μείζονα μειοψηφία αντίστοιχα και σε δια- φορετική περίπτωση από την πλειοψηφία. Μετά την εκλογή των υποψηφίων για τα αξιώματα του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου διενεργείται η ε- κλογή, από το σύνολο των συμβούλων, για την ανάδειξη του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμματέα του οργάνου. Για να εκλεγεί ο προταθείς πρέπει να συγκε- ντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των με- λών του δημοτικού συμβουλίου. Εάν κατά την πρώτη ψη- φοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του προηγούμενου εδαφίου, διενεργείται δεύτερη ψηφοφο- ρία. Εάν και κατά τη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκε- ντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία αρκεί η ύπαρξη πλειοψηφίας των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν, για οποιονδήποτε λόγο, το συμβούλιο δεν συ- γκληθεί, όπως ορίζει η παράγραφος 1, συνέρχεται χωρίς πρόσκληση την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου στις 10 το πρωί. Αν ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που πλειοψήφησε απουσιάζει, τον αντικαθιστά ένας σύμβουλος του ίδιου συνδυασμού, κατά τη σειρά της ε- πιτυχίας που προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρί- ου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε α- παρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυ- ριακή και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των πα- ραγράφων 1 και 2. Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε α- παρτία, θεωρείται ότι εκλέγονται, ανάλογα με την περί- πτωση, πρόεδρος και γραμματέας, οι σύμβουλοι του επι- τυχόντος συνδυασμού που έλαβαν κατά σειρά τους πε- ρισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με τη δι- καστική απόφαση που τους ανακήρυξε, και αντιπρόε- δρος ο σύμβουλος του πρώτου επιλαχόντος συνδυα- σμού της μειοψηφίας που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με την ίδια δικαστική α- πόφαση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τα πρακτικά της εκλογής διαβιβάζονται μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια της ε- κλογής στον Ελεγκτή Νομιμότητας ο οποίος αυτεπαγ- γέλτως ή ύστερα από προσφυγή δημότη ενώπιόν του, η οποία ασκείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών, από τη διενέργεια της εκλογής, αποφαίνε- ται, μέσα σε πέντε (5) ημέρες το αργότερο αφότου πα- ρέλαβε τα πρακτικά, για τη νομιμότητα της εκλογής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Αν ακυρωθεί οποιαδήποτε εκλογή για τα ανωτέρω αξιώματα, επαναλαμβάνεται την πρώτη Κυριακή, πέντε (5) ημέρες μετά την παραλαβή της ακυρωτικής απόφα- σης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η παραίτηση από το αξίωμα του προέδρου, αντιπρο- έδρου και του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου υ- ποβάλλεται στο δημοτικό συμβούλιο και γίνεται οριστι- κή, αφότου πληρωθεί η αντίστοιχη θέση. Ο παραιτούμενος παραμένει σύμβουλος και δεν μπο- ρεί να επανεκλεγεί στο ίδιο αξίωμα μέσα στην ίδια διε- τία. Στην ίδια συνεδρίαση το συμβούλιο, μετά την αποδοχή της παραίτησης, προβαίνει, κατά περίπτωση, στην εκλο- γή νέου προέδρου, αντιπροέδρου ή γραμματέα κατά τον ίδιο τρόπο και την ίδια διαδικασία των παραγράφων 1 και 2.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Η εκλογή στη θέση του αντιπροέδρου και του γραμ- ματέα του δημοτικού συμβουλίου δεν συνεπάγεται κώ- λυμα συμμετοχής στις επιτροπές του δημοτικού συμβου- λίου.

Άρθρο 65Αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέμα- τα που αφορούν το δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο με- ταβίβασε σε επιτροπή του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει τις θέσεις του σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και γνωμοδοτεί όποτε δημόσιες αρχές ή αρμόδια όργανα ζητούν τη γνώμη του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ορίζει τους φόρους, τα τέλη, τα δικαιώματα και τις εισφορές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Καταρτίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του τον κανονισμό λειτουργίας του, με βάση τον πρότυπο κανονισμό του άρθρου 67 του παρόντος. Αν δεν έχει θεσπισθεί κανονισμός λειτουργίας από το δημοτικό συμβούλιο, τότε ισχύει ο εν λόγω πρότυπος κανονισμός.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επεί- γουσας και απρόβλεπτης ανάγκης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει στην επιτροπή ποιότητας ζωής, αρμοδιότη- τές του σχετικές με το αντικείμενό της.

Άρθρο 66Δημοτικές ΠαρατάξειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαί- ωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ανήκουν σε δη- μοτικές παρατάξεις, ανάλογα με το συνδυασμό με τον ο- ποίο έχουν εκλεγεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης είναι ο σύμ- βουλος που ήταν υποψήφιος δήμαρχος και, στην περί- πτωση θανάτου, παραίτησης ή αδυναμίας του, ο σύμβου- λος που εκλέγεται από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που ανήκουν στην παράταξη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Μέλος του δημοτικού συμβουλίου μπορεί με γραπτή δήλωσή του προς το προεδρείο να ανεξαρτητοποιηθεί α- πό τη δημοτική παράταξη, με την οποία έχει εκλεγεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Εάν η δημοτική παράταξη έχει τουλάχιστον τρία (3) μέλη, με αιτιολογημένη απόφαση και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) αυτών, είναι δυνατόν να διαγραφεί σύμ- βουλος, ο οποίος είναι μέλος της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου που ανεξαρτη- τοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του προεδρείου ή της οι- κονομικής επιτροπής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, καθώς και να ορι- σθεί ή να παραμείνει αντιδήμαρχος κατά τη διάρκεια της θητείας του. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξή του στην παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγρά- φηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα δύο τρίτα (2/3) των μελών, προκειμένου για παρατάξεις που έχουν του- λάχιστον τρία (3) μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμέ- νου για παρατάξεις με λιγότερα από τρία (3) μέλη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Για την αποδοτικότερη λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων η δημοτική αρχή οφείλει να παραχωρεί σε αυτές κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, καθώς και γραμμα- τειακή υποστήριξη.

Άρθρο 67Σύγκληση του δημοτικού συμβουλίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου τουλάχιστον μία φορά το μή- να.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο πρόεδρος καλεί επίσης το συμβούλιο σε συνε- δρίαση με γραπτή πρόσκληση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όποτε το ζητήσει ο δήμαρχος ή η οικονομική ή η επιτροπή ποιότητας ζωής ή το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου ή το σύνολο των συμβούλων της μειοψηφίας. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις απαι- τείται γραπτή αίτηση, στην οποία αναφέρονται τα θέμα- τα που θα συζητηθούν. Στις ίδιες περιπτώσεις δεν μπορεί να επανυποβληθεί αίτημα για το ίδιο θέμα, πριν παρέλ- θουν δύο (2) μήνες, αφότου εκδόθηκε απορριπτική από- φαση του συμβουλίου, εκτός εάν γίνεται επίκληση νεό- τερων στοιχείων. Αν κατά τον υπολογισμό του ενός τρίτου (1/3) προκύ- πτει δεκαδικός αριθμός, τότε ο αριθμός αυτός στρογγυ- λοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα εφόσον πρόκειται για υποδιαίρεση μεγαλύτερη ή ίση του ημίσε- ως (0,5). Αν το συμβούλιο δεν προσκληθεί το αργότερο μέχρι την έκτη ημέρα από την υποβολή της αίτησης, συνέρχε- ται ύστερα από πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν την αίτηση και αποφασίζει για τα θέματα, για τα οποία είχε ζητηθεί η σύγκλησή του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν ο πρόεδρος παραλείψει αδικαιολόγητα δύο συ- νεχείς φορές να καλέσει το συμβούλιο, μπορεί να τεθεί σε αργία και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να κηρυ- χθεί έκπτωτος από το αξίωμα του προέδρου με απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας, σύμφωνα με την πειθαρχική διαδικασία του άρθρου 234 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η πρόσκληση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δή- μου. Η πρόσκληση επιδίδεται ή γνωστοποιείται στους συμβούλους τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση. Δημοτικός σύμβουλος, που δεν κατοικεί στη διοικητική περιφέρεια του δήμου, οφείλει αμέσως μετά την εγκατά- σταση των δημοτικών αρχών να δηλώσει στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου τη διεύθυνση κατοικίας του και να ορίσει με την ίδια δήλωση αντίκλητο στην έδρα του δήμου, στον οποίο επιδίδονται οι προσκλήσεις για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και να ορίσει με την ίδια δήλωση οποιοδήποτε, κατά την επι- λογή του, πρόσφορο μέσο για τη γνωστοποίηση των α- νωτέρω προσκλήσεων. Αν δεν ορίζεται αντίκλητος ή πρόσφορο μέσο για τη γνωστοποίηση, αρκεί η δημοσίευ- ση της πρόσκλησης στην ιστοσελίδα του δήμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, η πρόσκληση αυτή μπορεί να επιδοθεί ή να γνωστοποιηθεί την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χα- ρακτήρα. Πριν από τη συζήτηση το συμβούλιο αποφαίνε- ται για το κατεπείγον των θεμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στις συνεδριάσεις του συμβουλίου προσκαλείται ο δήμαρχος, αλλιώς η συνεδρίαση είναι άκυρη. Ο δήμαρ- χος μετέχει στις συζητήσεις του συμβουλίου χωρίς ψή- φο. Έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του κατά προτεραιότητα. Όταν ο δήμαρχος απουσιάζει ή κωλύε- ται, αναπληρώνεται νομίμως. Στην περίπτωση όμως αυτή ο αναπληρωτής δεν στερείται του δικαιώματος της ψή- φου κατά τη λήψη αποφάσεων από το συμβούλιο. Στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το λόγο, εκτός του δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρ- χου, οι επικεφαλής των παρατάξεων και ειδικοί αγορη- τές ανά θέμα, που ορίζονται από τις παρατάξεις με σχε- τική γραπτή δήλωσή τους στο προεδρείο πριν την έναρ- ξη της συνεδρίασης. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να εγ- γραφούν ως ομιλητές και δημοτικοί σύμβουλοι που επι- θυμούν να τοποθετηθούν ανά θέμα. Με τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, επιβάλλονται πάντως αντίστοιχοι χρονικοί περιορισμοί για τις αγορεύ- σεις και τις συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο, για τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, τους επικεφαλής των πα- ρατάξεων, τους ειδικούς αγορητές και τα μέλη του δημο- τικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επι- τροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση-εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου ή συμβούλου επικεφαλής δη- μοτικής παράταξης και χωρίς συζήτηση, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι' αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διά- ταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον δήμαρχο εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατά- ξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου προ- σκαλούνται οι πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοι- νοτήτων, καθώς και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότη- τας όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ειδικά θέματα, που αφορούν τις αντίστοιχες κοινότητες. Για τα θέματα αυτά, τα ανωτέρω πρόσωπα μετέχουν στη συζή- τηση με δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση μη πρόσκλησης, η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι άκυ- ρη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μετά από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μπορεί να εκδίδεται πρότυπος κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμ- βουλίου, ο οποίος δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυ- βερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει, εκτός της έδρας του, στις τοπι- κές και δημοτικές κοινότητες, ύστερα από απόφαση των τριών πέμπτων (3/5) του συνόλου των μελών του.

Άρθρο 68Υποχρεώσεις των δημοτικών συμβούλωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν υποχρέωση να μετέ- χουν σε όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλί- ου και των επιτροπών του, στις οποίες έχουν εκλεγεί, καθώς και να εκτελούν με επιμέλεια τα καθήκοντά τους και κάθε εργασία που τους αναθέτει νόμιμα το συμβού- λιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση, αποβλέποντας πάντοτε στην ε- ξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημο- τών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε σύμβουλο που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις, μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του παρό- ντος, η πειθαρχική ποινή της αργίας και σε περίπτωση υ- ποτροπής μπορεί να επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης. Σύμβουλος, που επιθυμεί να μην εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τις τριά- ντα (30) ημέρες, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε σύμβουλο που δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχείς μή- νες, χωρίς την άδεια του συμβουλίου, μπορεί να επιβλη- θεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του πα- ρόντος, η πειθαρχική ποινή της αργίας ή η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης με απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότη- τας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου υποχρεού- ται να ενημερώνει γραπτώς τον Ελεγκτή Νομιμότητας για κάθε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας συμβού- λου σε τρεις συνεχείς συνεδριάσεις, καθώς και σε κάθε περίπτωση μη εκτέλεσης των υποχρεώσεων συμβούλου για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις (3) συνεχείς μήνες. Η παράλειψη αυτής της υποχρέωσης από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος.

Άρθρο 69Λειτουργία του δημοτικού συμβουλίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου διευθύνει τη συζήτηση και λαμβάνει κάθε κατάλληλο μέτρο για την ευταξία της συνεδρίασης. Μπορεί να ζητήσει και την α- ποβολή κάθε προσώπου που διαταράσσει τη συνεδρία- ση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν ο πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται, τον αναπλη- ρώνει ο αντιπρόεδρος. Αν απουσιάζει ή κωλύεται και ο α- ντιπρόεδρος, όποιος από τους παρόντες συμβούλους του επιτυχόντος συνδυασμού έχει εκλεγεί με τις περισ- σότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, όποιος είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση του δικαστηρί- ου, ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ζητά από τον δήμαρχο, την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποι- ότητας ζωής πληροφορίες και συγκεκριμένα στοιχεία, που είναι χρήσιμα για την άσκηση των καθηκόντων του. Ο δήμαρχος οφείλει να παρέχει τις πληροφορίες εντός μηνός. Το δημοτικό συμβούλιο, δια του προέδρου του, δύνα- ται να καλεί στη συνεδρίαση δημοτικούς υπαλλήλους ή ι- διώτες για να του δώσουν πληροφορίες σχετικές με τα θέματα που συζητούνται. Η παρουσία των καλούμενων υπαλλήλων είναι υποχρεωτική και σε αυτούς καταβάλλε- ται, για την παράστασή τους, ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, αποζημίωση αντίστοιχη με εκείνη που λαμ- βάνουν τα μέλη συλλογικών οργάνων, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 17 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α΄), όπως ισχύει.

Άρθρο 70Επιτροπές του δημοτικού συμβουλίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το δημοτικό συμβούλιο με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του μπορεί να συγκροτεί επιτροπές για την επεξεργασία και εισήγηση θεμάτων της αρμοδιότητάς του. Ειδικότερα στους τουριστικούς δήμους συγκροτεί- ται επιτροπή για την επεξεργασία και εισήγηση στο δη- μοτικό συμβούλιο θεμάτων τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του δήμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στις επιτροπές προεδρεύει δημοτικός σύμβουλος που ορίζεται με την απόφαση της συγκρότησης. Σε αυ- τές μετέχουν σύμβουλοι που προτείνονται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, υπάλ- ληλοι της αρμόδιας διεύθυνσης του δήμου, καθώς και ι- διώτες εμπειρογνώμονες στα θέματα της επιτροπής και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της περιοχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβά- νεται με την πλειοψηφία των δυο τρίτων (2/3) του συνό- λου των μελών του, είναι δυνατή η καταβολή εξόδων κί- νησης και ημερήσιας αποζημίωσης, σε ιδιώτες μέλη επι- τροπών, που συγκροτούνται από το συμβούλιο, για μετα- κινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, οι οποίες γί- νονται για εκτέλεση υπηρεσίας, σχετικής με το έργο τους. Το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης για τις μετα- κινήσεις στο εσωτερικό καθορίζεται σύμφωνα με την κεί- μενη νομοθεσία. Το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης και τα έξοδα κίνησης στο εξωτερικό καθορίζονται σύμ- φωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Θέματα που έχουν εγγραφεί στην ημερήσια διάτα- ξη, ύστερα από πρόταση του δημάρχου, μπορούν να πα- ραπεμφθούν σε επιτροπή μόνο με απόφαση του δημοτι- κού συμβουλίου, με την οποία καθορίζεται και προθεσμία για την υποβολή σχετικής μελέτης ή εισηγήσεως. Θέμα- τα που εισάγει, προς συζήτηση η οικονομική ή η επιτρο- πή ποιότητας ζωής, δεν παραπέμπονται σε επιτροπή. Πλην των ανωτέρω θεμάτων, ο πρόεδρος δύναται να παραπέμπει σε επιτροπή οποιοδήποτε άλλο θέμα και πριν από την εγγραφή του στην ημερήσια διάταξη.

Άρθρο 71Δημοτικό κατάστημα, βιβλία, αρχεία και ιστοσελίδαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν ιδιαίτερο κα- τάστημα για τη στέγαση και τη λειτουργία των υπηρε- σιών τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κάθε δήμος τηρεί τα βιβλία και τα αρχεία που είναι αναγκαία για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Αυτά ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Απο- κέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Με όμοια απόφαση μπορεί να ορίζονται οι προδιαγραφές και ο τρόπος ψηφιακής τήρησης βιβλίων και αρχείων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο δήμος διαθέτει επίσημη ιστοσελίδα. Σε αυτήν, πέ- ραν από όσα ειδικότερα αναφέρονται στον παρόντα νό- μο, αναρτώνται σε κάθε περίπτωση όλες οι αποφάσεις των οργάνων του, σύμφωνα με τα όσα ειδικότερα ορίζο- νται στην ισχύουσα νομοθεσία. Με απόφαση του Υπουρ- γού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Δια- κυβέρνησης μπορούν να ορίζονται ειδικότερες τεχνικές και άλλες προδιαγραφές ως προς τη σύνθεση, το περιε- χόμενο, την προσβασιμότητα και γενικότερα τη δημιουρ- γία, συντήρηση, ανανέωση και λειτουργία της ιστοσελί- δας του δήμου.

Άρθρο 72Οικονομική επιτροπή - ΑρμοδιότητεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η οικονομική επιτροπή είναι όργανο παρακολούθη- σης και ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του δήμου. Ειδικότερα έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α) συντάσσει τον προϋπολογισμό του δήμου, β) ελέγχει την υλοποίηση του προϋπολογισμού και υ- ποβάλλει ανά τρίμηνο έκθεση προς το δημοτικό συμ- βούλιο, στην οποία παρουσιάζεται η κατάσταση των ε- σόδων και εξόδων του δήμου. Η έκθεση αυτή στην οποία καταχωρούνται και τυχόν παρατηρήσεις της μειοψηφίας, δημοσιεύεται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου, γ) προελέγχει τον απολογισμό, δ) αποφασίζει για την έγκριση των δαπανών και τη διά- θεση των πιστώσεων του προϋπολογισμού, εκτός από ε- κείνες που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αποφασί- ζει το δημοτικό συμβούλιο, καθώς επίσης αποφασίζει αι- τιολογημένα και για τις περιπτώσεις απευθείας ανάθε- σης προμηθειών, παροχής υπηρεσιών, εκπόνησης μελε- τών και εκτέλεσης έργων σε εξαιρετικά επείγουσες πε- ριπτώσεις, ε) με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του παρόντος, καταρτίζει τους όρους, συντάσσει τη διακήρυξη, διεξά- γει και κατακυρώνει όλες τις δημοπρασίες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Για τη διεξαγωγή των δημο- πρασιών και την αξιολόγηση των προσφορών μπορεί να συγκροτεί επιτροπές, από μέλη της, δημοτικούς ή δημό- σιους υπαλλήλους ή ειδικούς επιστήμονες, στ) μελετά την ανάγκη συνάψεως δανείων, καταρτίζει τους όρους τους και εισηγείται σχετικά στο δημοτικό συμβούλιο, ζ) εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο την επιβολή τελών, δικαιωμάτων και εισφορών, η) αποφασίζει για την αποδοχή κληρονομιών, κληρο- δοσιών και δωρεών, θ) εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο ετήσιο σχέδιο διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας του δήμου. Παρακολουθεί την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου και ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο, ι) αποφασίζει για ζητήματα διαφάνειας και ηλεκτρονι- κής διακυβέρνησης, ια) εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο τα σχέδια κανο- νιστικών αποφάσεων του δήμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 73 παρ.1B v) και παρακολουθεί την υλοποίησή τους, ιβ) αποφασίζει για την υποβολή προσφυγών στις διοι- κητικές αρχές, ιγ) αποφασίζει για την άσκηση όλων των ενδίκων βοη- θημάτων και των ενδίκων μέσων, ιδ) αποφασίζει για το δικαστικό συμβιβασμό και ειση- γείται στο δημοτικό συμβούλιο για τον εξώδικο συμβι- βασμό ή την κατάργηση δίκης που έχουν αντικείμενο μέ- χρι ποσού τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, ιε) αποφασίζει για την πρόσληψη πληρεξουσίου δικη- γόρου και για την ανάκληση της πληρεξουσιότητάς του, σε όσους δήμους, είτε δεν έχουν προσληφθεί δικηγόροι, με μηνιαία αντιμισθία, είτε αυτοί που έχουν προσληφθεί δεν έχουν δικαίωμα να παρίστανται σε ανώτατα δικαστή- ρια. Μπορεί επίσης να αναθέτει την παροχή γνωμοδοτήσε- ων, μόνο εφόσον δεν έχουν προσληφθεί δικηγόροι, με μηνιαία αντιμισθία. Με απόφασή της είναι δυνατή, κατ’ ε- ξαίρεση, η ανάθεση σε δικηγόρο, εξώδικου ή δικαστικού χειρισμού, ανά υπόθεση, ζητημάτων, τα οποία έχουν ιδι- αίτερη σημασία για τα συμφέροντα του δήμου και απαι- τούν εξειδικευμένη γνώση ή εμπειρία. Στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του δικηγόρου ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 281 του Κ.Δ.Κ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για τις περιπτώσεις ιβ΄, ιγ΄ και ιδ΄ της προηγούμε- νης παραγράφου, η απόφαση λαμβάνεται ύστερα από γνωμοδότηση δικηγόρου, η ανυπαρξία της οποίας συνε- πάγεται ακυρότητα της σχετικής απόφασης. Προκειμέ- νου για μισθολογικές απαιτήσεις, κάθε μορφής, περιλαμ- βανομένων και των επιδομάτων, δεν είναι δυνατή η πα- ραίτηση από την άσκηση ενδίκων μέσων, ο δικαστικός ή εξώδικος συμβιβασμός και η κατάργηση δίκης, εκτός α- πό τις περιπτώσεις που το νομικό ζήτημα έχει κριθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου. Η παρούσα ρύθμιση ισχύει και όταν αποφασίζει, σχετι- κά, το δημοτικό συμβούλιο, λόγω υπέρβασης του αντι- κειμένου των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ της περί- πτωσης ιδ΄ της προηγούμενης παραγράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί, για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία, και με την απόλυτη πλειο- ψηφία του συνόλου των μελών του να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες των προηγούμενων παρα- γράφων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η οικονομική επιτροπή με ειδική απόφαση που λαμ- βάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της μπο- ρεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, ε- φόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σο- βαρότητά του.

Άρθρο 73Επιτροπή Ποιότητας Ζωής - ΑρμοδιότητεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η επιτροπή ποιότητας ζωής συνιστάται σε δήμους άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων, είναι αποφα- σιστικό και εισηγητικό όργανο άσκησης των σχετικών με την ποιότητα ζωής, τη χωροταξία, την πολεοδομία και την προστασία του περιβάλλοντος αρμοδιοτήτων του δήμου. Κατά την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων της λαμβάνει ειδική μέριμνα για το σχεδιασμό δράσεων που αποβλέπουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και εν γένει την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες. Ειδικότερα: Α. Είναι αρμόδια, με την επιφύλαξη του άρθρου 83, για: i) τη χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης καταστημάτων και επιχειρήσεων μετά από προέλεγχο του σχετικού αι- τήματος του ενδιαφερομένου, ii) την ανάκληση ή την οριστική αφαίρεση της άδειας ί- δρυσης και λειτουργίας των καταστημάτων επιχειρήσε- ων και λοιπών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων αρ- μοδιότητας του δήμου, iii) τη χορήγηση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικής. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται μέσα σε είκοσι (20) η- μέρες αφότου περιέλθουν στην επιτροπή όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά και στοιχεία. Β. Εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο: i) θέματα καθορισμού χρήσεων γης, ii) θέματα ρυθμιστικών σχεδίων, προγραμματισμού ε- φαρμογής ρυθμιστικών σχεδίων, οικιστικής οργάνωσης ανοικτών πόλεων, εφαρμογής Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.), πολεοδομικών μελετών, ανάπλασης πε- ριοχών, πολεοδομικών επεμβάσεων, χρηματοδότησης προγραμμάτων ανάπλασης, ανασυγκρότησης υποβαθμι- σμένων περιοχών, πολεοδομικής αναμόρφωσης προβλη- ματικών περιοχών, αποζημίωσης ρυμοτομούμενων, πο- λεοδομικών ρυθμίσεων, εισφοράς σε γη ή σε χρήμα, πε- ριοχών ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.ΠΟ.) και έγκρισης πολεοδομικών μελετών, iii) τη λήψη αποφάσεων για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, iv) τη λήψη αποφάσεων για θέματα χωροθέτησης κοι- μητηρίων, κατά τις προβλέψεις του ν. 2508/1997 (ΦΕΚ 124 Α΄), κέντρων αποτέφρωσης νεκρών, καθώς και άλ- λων, σχετικών με το αντικείμενο, αρμοδιοτήτων του, v) το σχέδιο κανονιστικών αποφάσεων των άρθρων 79 και 82 του Κ.Δ.Κ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η επιτροπή ποιότητας ζωής συντάσσει ετήσια έκθεση πεπραγμένων στους τομείς αρμοδιότητάς της, η οποία συζητείται και εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί, για θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία, και με την απόλυτη πλειο- ψηφία του συνόλου των μελών του να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες των προηγούμενων παρα- γράφων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η επιτροπή ποιότητας ζωής με ειδική απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιό- τητάς της στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη απόφα- σης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτε- ρη σοβαρότητά του.

Άρθρο 74Συγκρότηση και Εκλογή Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας ΖωήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζω- ής αποτελούνται από τον δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιδήμαρχο ως πρόεδρο και από έξι (6) μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και είκοσι επτά (27) μέλη, οκτώ (8) μέλη, αν το συμβούλιο έχει έως και σαράντα πέντε (45) μέλη, και δέκα (10) μέλη, αν το συμβούλιο έχει πά- νω από σαράντα πέντε (45) μέλη. Δύο (2) μέλη στις ε- πταμελείς, τρία (3) μέλη στις εννεαμελείς και τέσσερα (4) μέλη στις εντεκαμελείς επιτροπές εκλέγονται από τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το δημοτικό συμβούλιο, μετά την εκλογή του προε- δρείου κατά τις ημερομηνίες που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 64 του παρόντος και κατά τη διάρκεια της ί- διας συνεδρίασης, εκλέγει μεταξύ των μελών του με μυ- στική ψηφοφορία τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Πρώτα εκλέγονται τα μέ- λη της οικονομικής επιτροπής και στη συνέχεια τα μέλη της επιτροπής ποιότητας ζωής. Δεν επιτρέπεται να εκλε- γεί μέλος της οικονομικής ή της επιτροπής ποιότητας ζωής ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Κάθε σύμβουλος ψηφίζει υποψήφιους ισάριθμους με τα μέλη της αντίστοιχης επιτροπής. Εκλέγονται από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία, αντίστοιχα, όσοι λά- βουν την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. H ψηφο- φορία επαναλαμβάνεται για τις θέσεις για τις οποίες δεν επιτυγχάνεται απόλυτη πλειοψηφία. Αν δεν επιτυγχάνε- ται απόλυτη πλειοψηφία και στη δεύτερη ψηφοφορία, γί- νεται τρίτη ψηφοφορία οπότε εκλέγονται όσοι λάβουν τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Αν σε οποιαδήπο- τε ψηφοφορία υπάρχει ισοψηφία, ο πρόεδρος του συμ- βουλίου ενεργεί κλήρωση στην ίδια συνεδρίαση. Στην ί- δια συνεδρίαση και με τον ίδιο τρόπο εκλέγονται για την οικονομική επιτροπή και, αντιστοίχως, για την επιτροπή ποιότητας ζωής πέντε (5) αναπληρωματικά μέλη, αν η ε- πιτροπή αποτελείται από επτά (7) ή εννέα (9) μέλη και έ- ξι (6) αναπληρωματικά μέλη στις ενδεκαμελείς. Από τα αναπληρωματικά μέλη δύο (2) για τις επταμελείς και τις εννεαμελείς και τρία (3) για τις ενδεκαμελείς εκλέγονται από το σύνολο των μελών των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας για την αναπλήρωση των τακτικών με- λών που εκπροσωπούν τη μειοψηφία του δημοτικού συμ- βουλίου. Με την ίδια διαδικασία εκλέγονται νέα αναπλη- ρωματικά μέλη σε περίπτωση που έχει εξαντληθεί ο α- ριθμός τούτων ανά κατηγορία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί επειδή δεν σχηματίστηκε απαρ- τία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυρια- κή και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παρα- γράφων 2 και 3. Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε α- παρτία, θεωρείται ότι εκλέγονται για μεν την οικονομική επιτροπή, ανάλογα με την περίπτωση, για τις θέσεις της πλειοψηφίας, οι σύμβουλοι που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στη δημοτική πα- ράταξη της πλειοψηφίας, σύμφωνα με τη δικαστική από- φαση που τους ανακήρυξε και για τις θέσεις τις μειοψη- φίας εκείνοι που στην πρώτη σε ψήφους δημοτική παρά- ταξη της μειοψηφίας έλαβαν τους περισσότερους σταυ- ρούς προτίμησης σύμφωνα με την ίδια δικαστική απόφα- ση, για δε την επιτροπή ποιότητας ζωής οι αμέσως επό- μενοι κατά σειρά, στις αντίστοιχες κατηγορίες. Αν από τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας δεν υπάρξει υποψήφιος, τότε στη θέση τους εκλέγεται σύμ- βουλος της δημοτικής παράταξης της πλειοψηφίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τα πρακτικά της εκλογής διαβιβάζονται μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια της ε- κλογής στον Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος αυτεπαγ- γέλτως ή ύστερα από προσφυγή δημότη ενώπιόν του, η οποία ασκείται εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια της εκλογής, αποφαίνεται, μέσα σε πέντε (5) ημέρες το αργότερο αφότου παρέλα- βε τα πρακτικά, για τη νομιμότητα της εκλογής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι επιτροπές στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ε- κλογή τους εκλέγουν μεταξύ των μελών τους, με φανε- ρή ψηφοφορία, τον αντιπρόεδρο, ο οποίος προέρχεται από τη μειοψηφία. Δικαίωμα ψήφου στην περίπτωση αυ- τή έχει και ο πρόεδρος της επιτροπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Τα αναπληρωματικά μέλη ανά κατηγορία, με τη σει- ρά της εκλογής τους, παίρνουν τις θέσεις των τακτικών μελών που μένουν κενές κατά τη διάρκεια της διετίας. Όταν τα μέλη της μειοψηφίας παραιτηθούν κατά τη διάρ- κεια της διετίας και δεν υπάρχει αντικαταστάτης τους, τη θέση τους καταλαμβάνουν τα μέλη της πλειοψηφίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Όταν τα μέλη της οικονομικής ή της επιτροπής ποι- ότητας ζωής παύουν για οποιονδήποτε λόγο να είναι μέ- λη των αντίστοιχων δημοτικών παρατάξεων, εκπίπτουν αυτοδικαίως από την οικονομική ή την επιτροπή ποιότη- τας ζωής και αντικαθίστανται, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου αυτού.

Άρθρο 75Λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας ΖωήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι επιτροπές έχουν απαρτία, εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα είναι περισσότερα από αυτά που απουσιά- ζουν. Οι επιτροπές συνεδριάζουν δημόσια και αποφασί- ζουν με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε πε- ρίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του προέδρου. Αν σε δύο συνεχείς συνεδριάσεις δεν επιτυγχάνεται απαρ- τία ή απόλυτη πλειοψηφία, αρμόδιο να λάβει απόφαση είναι το δημοτικό συμβούλιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν απουσιάζει ή κωλύεται ο πρόεδρος της επιτρο- πής, προεδρεύει ο αντιπρόεδρος και σε περίπτωση α- πουσίας ή κωλύματος του αντιπροέδρου το μέλος της πλειοψηφίας το οποίο έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους. Αν απουσιάζουν ή κωλύονται τακτικά μέλη, κα- λούνται τα αναπληρωματικά με τη σειρά της εκλογής τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος. Η επιτροπή μπορεί να αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολι- κού αριθμού των μελών της ότι συγκεκριμένο θέμα το ο- ποίο δεν έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη είναι κα- τεπείγον να το συζητά και να λαμβάνει απόφαση γι’ αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτη- σης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν ένα μέλος της επιτροπής απουσιάζει αδικαιολό- γητα από τρεις (3) τουλάχιστον συνεχείς συνεδριάσεις, το δημοτικό συμβούλιο με πράξη του το αντικαθιστά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο πρόεδρος της επιτροπής καλεί τα μέλη της σε συ- νεδρίαση με γραπτή πρόσκληση, στην οποία αναφέρο- νται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όποτε το ζητή- σει ο δήμαρχος ή το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συ- νολικού αριθμού των μελών της. Στην τελευταία περί- πτωση απαιτείται γραπτή αίτηση, στην οποία αναφέρο- νται τα θέματα που θα συζητηθούν. Στην ίδια περίπτωση δεν μπορεί να επανυποβληθεί αίτημα για το ίδιο θέμα, πριν παρέλθει δίμηνο, αφότου εκδόθηκε απορριπτική α- πόφαση της επιτροπής, εκτός εάν γίνεται επίκληση νεό- τερων στοιχείων. Αν κατά τον υπολογισμό του ενός τρί- του (1/3) προκύπτει δεκαδικός αριθμός, τότε ο αριθμός αυτός στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μο- νάδα εφόσον πρόκειται για υποδιαίρεση μεγαλύτερη ή ί- ση του ημίσεως (0,5). Αν η επιτροπή δεν συγκληθεί το αργότερο έξι (6) ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης, συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση εκείνων που υπέβα- λαν την αίτηση και αποφασίζει για τα θέματα, για τα ο- ποία είχε ζητηθεί η σύγκλησή της. Η αδικαιολόγητη παράλειψη του προέδρου για δύο συ- νεχείς φορές να καλέσει την οικονομική ή την επιτροπή ποιότητας ζωής αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκο- ντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η πρόσκληση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου. Η πρόσκληση επιδίδεται ή γνωστοποιείται στα μέλη τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση. Σε κατεπείγου- σες περιπτώσεις, η πρόσκληση αυτή μπορεί να επιδοθεί ή να γνωστοποιηθεί την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Πριν από τη συζήτηση η επιτροπή αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι συνεδριάσεις των επιτροπών είναι δημόσιες και γίνονται στο δημοτικό κατάστημα. Η επιτροπή με πλειο- ψηφία των τεσσάρων πέμπτων (4/5) των μελών της και με αιτιολογημένη απόφαση, η οποία απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, μπορεί να συνεδριάζει κεκλεισμέ- νων των θυρών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η επιτροπή μπορεί με την πλειοψηφία του συνόλου των μελών της να αποφασίζει να συνεδριάζει κατά περίπτωση σε άλλο κατάλληλο οίκημα της έδρας, αν κρίνει ότι το δημοτικό κατάστημα είναι ακατάλληλο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Αν κάποιο μέλος της επιτροπής αρνηθεί ψήφο ή δώ- σει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνεδρία- ση και τόσο η άρνηση όσο και η λευκή ψήφος λογίζονται ως αρνητικές ψήφοι. Τα μέλη της επιτροπής που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία ακόμα και αν αποχωρή- σουν λογίζονται ως παρόντα μέχρι το τέλος της συνε- δρίασης, ως προς την ύπαρξη απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμ- βάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Στην περίπτωση αυτή για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκε- κριμένο θέμα η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπολογίζε- ται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά τη ψηφο- φορία, αλλά βάσει του αριθμού των μελών που απαιτού- νται για την απαρτία. Για τις συνεδριάσεις της οικονομι- κής και της επιτροπής ποιότητας ζωής τηρούνται πρακτι- κά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Μέλος της επιτροπής δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έχει υ- λικό ή ηθικό συμφέρον. Απόφαση που έχει ληφθεί κατά παράβαση της διάταξης αυτής είναι άκυρη. Το μέλος που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση διαπράττει σοβαρή παρά- βαση καθήκοντος και τιμωρείται με την ποινή της αργίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Οι αποφάσεις των παραπάνω επιτροπών δημοσιεύ- ονται στην ιστοσελίδα του δήμου με ευθύνη του προέ- δρου τους.

Άρθρο 76Δημοτική Επιτροπή ΔιαβούλευσηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους συγκροτείται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με πλει- οψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του και εκδίδε- ται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημο- τικών αρχών, δημοτική επιτροπή διαβούλευσης ως όρ- γανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες. Η διάρκεια της θητείας της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης δεν υ- περβαίνει τα δυόμιση έτη. Δημοτική επιτροπή διαβού- λευσης μπορεί να συγκροτηθεί και σε μικρότερους δή- μους, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Η δημοτι- κή επιτροπή διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώ- πους των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως: α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλό- γων και οργανώσεων β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργο- δοτών δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρό- σωπα ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φο- ρέων ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολι- τών η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών θ) εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων και ι) δημότες. Ο συνολικός αριθμός των μελών της δημοτικής επι- τροπής διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέ- δρου, μπορεί να είναι από είκοσι πέντε (25) έως πενήντα (50) μέλη. Σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3) του συνολικού α- ριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων ορίζονται επι- πλέον μέλη, μετά από κλήρωση, δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι εγ- γεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης προεδρεύει ο δή- μαρχος ή ο αντιδήμαρχος που ορίζει ο δήμαρχος με από- φασή του. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής καλούνται κατά περίπτωση και συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών αρχών, των τοπικών οργανώσεων πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι επικεφα- λής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης: α) Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου. β) Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδια- φέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο. γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξια- κές δυνατότητες του δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών. δ) Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιε- χομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι ο- ποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ.. Η διατύπωση γνώμης από τη δημοτική επιτροπή δια- βούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου. Οι προ- τάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνο- νται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρε- σίες του δήμου και παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει δη- μόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της, υποχρε- ωτικά μια φορά το χρόνο, πριν από τη σύνταξη των προ- σχεδίων του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμ- ματος δράσης και τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις (3) μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση. Η πρόσκληση κοινοποιείται στα μέλη με κάθε πρόσφορο μέσο επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση και περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη, τον τόπο, την ημε- ρομηνία και την ώρα της συνεδρίασης και συνοδεύεται από εισήγηση επί των υπό συζήτηση θεμάτων. Σε περί- πτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβά- νεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε θεω- ρείται σε κάθε περίπτωση ότι υφίσταται απαρτία. Η γραμματειακή υποστήριξη της δημοτικής επιτροπής δια- βούλευσης γίνεται από τις υπηρεσίες του δήμου και τη- ρούνται πρακτικά. Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης διατυπώνει τη γνώμη της μετά από σχετική συζήτηση. Στην εισήγησή της αναγράφονται όλες οι γνώμες που διατυπώνονται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να ψηφίζει σχετικό κανονισμό διαβούλευσης, ο οποίος ρυθμίζει όλα τα θέ- ματα τα σχετικά με τις διαδικασίες διαβούλευσης, τη συμμετοχή φορέων και πολιτών σε αυτή, καθώς και την παρουσίαση των πορισμάτων της διαβούλευσης στο αρ- μόδιο όργανο του δήμου.

Άρθρο 77Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στους δήμους άνω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κα- τοίκων, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιλέ- γεται, κατόπιν προκηρύξεως που δημοσιεύεται στην ι- στοσελίδα του δήμου, πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχεί- ρησης. Υποψηφιότητες υποβάλλονται με δήλωση που κατατίθεται στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής. Ως συμπαρα- στάτης του δημότη και της επιχείρησης δεν μπορεί να ε- πιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής. Ως προς το αξίωμα του συμπαραστάτη του δημότη ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του παρόντος. Η θητεία του συμπαραστάτη α- κολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η διαδικασία για την επιλογή του συμπαραστάτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρ- χών. Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης επιλέγεται με απόφαση η οποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Αν δεν επιτευχθεί η επιλογή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά την ίδια ή μεταγενέστερη συνεδρίαση με την ίδια πλειοψηφία. Είναι επιτρεπτή με την ίδια πλειοψηφία και την αυτή διαδικασία η ανάκληση του συμπαραστάτη για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του, με ειδικά αι- τιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του δήμου, δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγό- μενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεω- μένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριά- ντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς στο συμπαρα- στάτη του δημότη και της επιχείρησης δεν αναιρεί τη σχετική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως ανε- ξάρτητης αρχής, ούτε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτι- κών οργάνων και αρχών, καθώς και του Ελεγκτή Νομιμό- τητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης συντάσσει ετήσια έκθεση. Η ετήσια έκθεση παρουσιάζε- ται από τον ίδιο και συζητείται στην ειδική δημόσια συνε- δρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής κατά τις διατάξεις του άρθρου 217 του Κ.Δ.Κ., εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της. Ο συμπαραστάτης μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκη- σης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, όσο και επ’ ευκαιρία σημαντι- κών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη υποβάλλονται στον δήμαρχο και κοι- νοποιούνται στο δημοτικό συμβούλιο και στον γενικό γραμματέα του δήμου. Τόσο η ετήσια έκθεση όσο και οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη αναρτώνται υπο- χρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης λαμβάνει αντιμισθία ισόποση με την αντιμισθία του προ- έδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ως προς την καταστα- τική θέση και τις ευθύνες του συμπαραστάτη και της επι- χείρησης ισχύουν οι σχετικές διατάξεις για τους δημοτι- κούς συμβούλους.

Άρθρο 78Συμβούλιο Ένταξης ΜεταναστώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε κάθε δήμο συγκροτείται και λειτουργεί με από- φαση του δημοτικού συμβουλίου, συμβούλιο ένταξης με- ταναστών ως συμβουλευτικό όργανο του δήμου για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοι- νωνία. Τα συμβούλια ένταξης μεταναστών αποτελούνται από πέντε (5) έως έντεκα (11) μέλη, τα οποία ορίζονται από το οικείο δημοτικό συμβούλιο. Ως μέλη ορίζονται δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων μεταναστών, εφόσον η έδρα αυτών ή παραρτήματος βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του οικείου δήμου, ή εκπρόσωποι που επιλέγονται από την κοινότητα των μεταναστών που κατοικούν μόνιμα στον οικείο δήμο, σύμφωνα με τους ό- ρους που προβλέπει σχετικός κανονισμός, που εκδίδει με απόφασή του το οικείο δημοτικό συμβούλιο, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων οι οποίοι αναπτύσ- σουν εντός της διοικητικής περιφέρειας του οικείου δή- μου δράση σχετική με τα προβλήματα των μεταναστών. Με την ίδια απόφαση ορίζεται πρόεδρος στο συμβούλιο ένταξης μεταναστών ένας εκ των δημοτικών συμβούλων μελών του. Στα παραπάνω συμβούλια ορίζονται υποχρε- ωτικά ως μέλη αλλοδαποί δημοτικοί σύμβουλοι που έ- χουν τυχόν εκλεγεί. Η συμμετοχή στα ανωτέρω συμβού- λια είναι τιμητική και άμισθη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Έργο των συμβουλίων ένταξης μεταναστών είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμε- τωπίζουν οι μετανάστες, που κατοικούν μόνιμα στην πε- ριφέρεια του οικείου δήμου, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες αρ- χές ή τη δημοτική αρχή, η υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μετανα- στών και, εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμ- βουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και τη διοργάνωση σε συνεργασία με τον οικείο δήμο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Άρθρο 79Πρόεδρος συμβουλίου δημοτικής κοινότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, της έναρξης της δημοτικής περιόδου και την πρώτη Κυριακή του μη- νός Φεβρουαρίου του τρίτου έτους αυτής, το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας συνέρχεται, ύστερα από πρό- σκληση του συμβούλου του επιτυχόντος συνδυασμού, που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και σε πε- ρίπτωση ισοψηφίας εκείνου που είναι γραμμένος πρώ- τος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου και εκλέ- γει με φανερή ψηφοφορία τον πρόεδρο και τον αντιπρό- εδρό του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν η θέση του προέδρου ή του αντιπροέδρου του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας μείνει κενή λόγω θανάτου ή παραίτησης ή έκπτωσης από το αξίωμα ή ε- ξαιτίας οποιουδήποτε άλλου λόγου, εκλέγεται νέος πρό- εδρος ή αντιπρόεδρος εντός μηνός, από την ημερομηνία όπου η θέση έμεινε κενή. Για την εκλογή νέου προέ- δρου ή αντιπροέδρου του συμβουλίου της δημοτικής κοι- νότητας εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της προη- γούμενης παραγράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινό- τητας παρέχονται από το δήμο έξοδα κίνησης που ορίζο- νται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.

Άρθρο 80Πρόεδρος συμβουλίου και εκπρόσωπος τοπικής κοινότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Πρόεδρος του συμβουλίου τοπικής κοινότητας ή εκ- πρόσωπος τοπικής κοινότητας είναι ο υποψήφιος του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού στην τοπική κοινότητα που έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμη- σης και σε περίπτωση ισοψηφίας αυτός που είναι γραμ- μένος πρώτος στην απόφαση της ανακήρυξης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν η θέση του προέδρου του συμβουλίου της τοπι- κής κοινότητας ή του εκπροσώπου τοπικής κοινότητας κενωθεί λόγω θανάτου ή παραίτησης ή έκπτωσης από το αξίωμα ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου λόγου, τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος σε σταυρούς προτίμησης στην τοπική κοινότητα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας είναι μέλος του τοπικού συμβουλίου και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπι- κής κοινότητας και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότη- τας μετέχει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλί- ου με δικαίωμα ψήφου, όταν στην ημερήσια διάταξη πε- ριλαμβάνεται θέμα που αφορά ειδικά την αντίστοιχη το- πική κοινότητα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στον πρόεδρο του συμβουλίου της τοπικής κοινότη- τας και στον εκπρόσωπο τοπικής κοινότητας παρέχονται από το δήμο έξοδα κίνησης, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρο- νικής Διακυβέρνησης, μετά από γνώμη της Κεντρικής Έ- νωσης Δήμων.

Άρθρο 81Αρμοδιότητες προέδρου και αντιπροέδρου δημοτικής κοινότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότη- τας πέρα από τις αρμοδιότητες εκείνες που προβλέπο- νται από άλλες διατάξεις, ασκεί και τις εξής αρμοδιότη- τες: α) Εκπροσωπεί το συμβούλιο της δημοτικής κοινότη- τας. β) Ασκεί κάθε αρμοδιότητα που του ανατίθεται από τον δήμαρχο. Μεταφέρει και παρουσιάζει στον δήμαρχο και στα άλλα αρμόδια όργανα του δήμου τα προβλήματα της κοινότητας, συνεργάζεται με τον δήμαρχο, τους αντιδη- μάρχους και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες προκει- μένου να προετοιμάσει κάθε θέμα που θα συζητηθεί στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας, παρακολουθεί την προώθηση από το δήμο των θεμάτων που αναφέρονται στις αποφάσεις του συμβουλίου που έχουν σταλεί σε αυτόν. Συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, στις οποίες καλείται υποχρεωτικά με δικαί- ωμα ψήφου, όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνε- ται θέμα που αφορά ειδικά την αντίστοιχη δημοτική κοι- νότητα. γ) Εκτελεί τις αποφάσεις του συμβουλίου που λαμβά- νονται σύμφωνα με τις διατάξεις του επόμενου άρθρου. δ) Ενεργεί πληρωμές από την πάγια προκαταβολή, που συνιστάται κατά τις σχετικές διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινό- τητας παρέχονται από το δήμο έξοδα κίνησης, που ορί- ζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοι- νότητας αναπληρώνει τον πρόεδρο του συμβουλίου σε όλα τα καθήκοντά του, όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύε- ται.

Άρθρο 82Αρμοδιότητες προέδρου τοπικής κοινότητας – εκπροσώπου τοπικής κοινότητας

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας ή ο εκπρόσωπος ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α) μεριμνά για την καλή κατάσταση του δικτύου εσω- τερικής και αγροτικής οδοποιίας της τοπικής κοινότητας, εποπτεύοντας τις εργασίες συντήρησης και υποβάλλο- ντας προς την τεχνική υπηρεσία δια του αρμόδιου αντι- δημάρχου, σχετικό υπόμνημα όπου αναγράφεται το εί- δος των εργασιών, ο τόπος και ο χρόνος που έγιναν αυ- τές, β) μεριμνά για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώ- ρων και συνεργάζεται με την αρμόδια υπηρεσία του δή- μου για την καλή τήρηση αυτής, γ) λαμβάνει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και σε εξαιρετικές περιπτώσεις αναθέτει την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης ζημιών μι- κρής κλίμακας εάν από την καθυστέρηση αποκατάστα- σης δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για την επαρκή υ- δροδότηση της τοπικής κοινότητας, ενημερώνοντας εγ- γράφως για το λόγο αυτόν τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ, δ) μεριμνά για την αποκατάσταση ζημιών και την καλή λειτουργία του δικτύου δημοτικού φωτισμού και συνερ- γάζεται γι’ αυτό με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, ε) μεριμνά για την καλή κατάσταση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών και συνεργά- ζεται με τον υπεύθυνο λειτουργίας των παιδικών χαρών του δήμου, στ) μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία, τη συντήρηση και την ευταξία του κοιμητηρίου της τοπικής κοινότητας, προεγκρίνει την κατασκευή οικογενειακών τάφων και λοιπών ταφικών μνημείων και εκδίδει τις άδειες ταφής, παράτασης ταφής και ανακομιδής οστών, ζ) καταγράφει τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση φυσικών κατα- στροφών και είναι υπεύθυνος της ομάδας πυρασφάλει- ας της τοπικής κοινότητας. Για την κατάρτιση του σχεδί- ου πρόληψης πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστρο- φών συνεργάζεται με τα αρμόδια όργανα του δήμου ενώ κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων αντιμετώπισης πυρκα- γιών ή φυσικών καταστροφών τίθεται στη διάθεση των αρμοδίων αρχών, η) είναι υπεύθυνος για την προστασία της δημοτικής περιουσίας στα όρια της τοπικής κοινότητας και έχει κα- θήκον να αναφέρει αμελλητί στον δήμαρχο ή στον αρμό- διο αντιδήμαρχο ζημίες ή προσβολές των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του δήμου, θ) εισηγείται στο τοπικό συμβούλιο θέματα της αρμο- διότητάς του και εκτελεί τις αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου, ι) ενεργεί πληρωμές από την πάγια προκαταβολή, που συνιστάται κατά τις σχετικές διατάξεις.

Άρθρο 83Αρμοδιότητες συμβουλίου δημοτικής κοινότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας ασκεί τις α- κόλουθες αρμοδιότητες στα όρια της δημοτικής κοινότη- τας: α) αποφασίζει για την προέγκριση ίδρυσης ή εγκατά- στασης καταστημάτων, επιχειρήσεων και λοιπών δρα- στηριοτήτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, β) αποφασίζει για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας μουσικής, γ) προτείνει τους χώρους λειτουργίας των λαϊκών α- γορών, τις θέσεις όπου επιτρέπεται η άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, η λειτουργία εμποροπανηγύρεων, χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά οι υπαίθριες ε- μπορικές δραστηριότητες. Οι αποφάσεις του συμβουλί- ου της δημοτικής κοινότητας για τις περιπτώσεις αυτές, λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του και αποστέλλονται στην επιτροπή ποιότητας ζωής, προ- κειμένου να διαμορφώσει την εισήγησή της προς το δη- μοτικό συμβούλιο για την έκδοση των προβλεπόμενων σχετικών τοπικών κανονιστικών αποφάσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας εκφράζει γνώμες και διατυπώνει προτάσεις είτε με δική του πρω- τοβουλία είτε κατόπιν παραπομπής, από τα αρμόδια όρ- γανα του δήμου, σχετικά με τα ακόλουθα θέματα: α) τις υπηρεσιακές μονάδες του δήμου για τις οποίες συντρέχουν δυνατότητες λειτουργίας τους στη δημοτι- κή κοινότητα με κριτήριο ότι θα συμβάλλουν στην καλύ- τερη εξυπηρέτηση των δημοτών και στην ανάπτυξη της περιοχής, β) την αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου που βρί- σκονται στην περιοχή της δημοτικής κοινότητας, γ) την πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της περιο- χής, δ) τη συντήρηση των δημοτικών οδών, τη συντήρηση, καθαριότητα και λειτουργία των πλατειών, δημοτικών αλσών, κήπων, υπαίθριων χώρων αναψυχής και γενικά ό- λων των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων της πε- ριοχής της δημοτικής κοινότητας, ε) την κυκλοφορία και τη συγκοινωνία της περιοχής της δημοτικής κοινότητας, στ) την εκτέλεση νέων έργων, τη συντήρηση και λει- τουργία των έργων που έχουν εκτελεστεί, ζ) την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περι- βάλλοντος, την αναβάθμιση της αισθητικής περιοχών, καθώς και για την καθαριότητα αυτών, η) την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστα- σία των κατοίκων από την ηχορύπανση, θ) την περισυλλογή και εν γένει τη μέριμνα για τα αδέ- σποτα ζώα, ι) τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και γενι- κότερα την ανάπτυξη της περιοχής της δημοτικής κοινό- τητας σε πολιτιστικά, πνευματικά, κοινωνικά θέματα, ια) τη μέριμνα για την υγεία, την πρόνοια και την πα- ροχή κοινωνικών υπηρεσιών και γενικά τη φροντίδα ώ- στε η λειτουργία και ανάπτυξη της περιοχής της δημοτι- κής κοινότητας να αποβλέπει στην καλύτερη εξυπηρέτη- ση των κατοίκων της, ιβ) την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών ιδρυμάτων, δημοτικών νομικών προσώπων, εκπαιδευτικών ιδρυμά- των, δημοτικών επιχειρήσεων και γενικότερα των παρε- χόμενων υπηρεσιών στην περιφέρεια της δημοτικής κοι- νότητας, ιγ) την τροποποίηση των ορίων της δημοτικής κοινότη- τας, ιδ) την εξέταση γενικών ή ειδικών προβλημάτων που αφορούν τους κατοίκους και την περιφέρεια της δημοτι- κής κοινότητας ιδίως αστέγων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της περιοχής της, ιε) την αξιοποίηση των τοπικών πόρων της περιοχής της δημοτικής κοινότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Προωθεί τον εθελοντισμό και συνεργάζεται με ομά- δες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο πρόεδρος και τα συμβούλια των δημοτικών κοινο- τήτων ασκούν και τις αρμοδιότητες του προέδρου και των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων που προβλέ- πονται στα άρθρα 82 και 84 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι αποφάσεις των συμβουλίων των δημοτικών κοι- νοτήτων δημοσιεύονται, σύμφωνα με τις διατάξεις για τη δημοσίευση των αποφάσεων του δημοτικού συμβου- λίου. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότη- τας μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από τη συνεδρίαση διαβι- βάζει στο δήμαρχο απόσπασμα των πρακτικών του συμ- βουλίου, το οποίο περιλαμβάνει κάθε απόφαση του συμ- βουλίου χωριστά, μαζί με αντίγραφο του αποδεικτικού δημοσίευσης. Οι σχετικές διατάξεις για τα κωλύματα συμμετοχής στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου εφαρμόζο- νται και στα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι αποφάσεις των συμβουλίων των δημοτικών κοι- νοτήτων είναι εκτελεστές από τη δημοσίευσή τους, σύμ- φωνα με την προηγούμενη παράγραφο, με την επιφύλα- ξη του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι πράξεις των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτή- των που λαμβάνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ- θρου αυτού προσβάλλονται με ειδική διοικητική προσφυ- γή ενώπιον του Ελεγκτή Νομιμότητας σύμφωνα με τα ο- ριζόμενα στο άρθρο 227 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Ο δήμαρχος, με απόφασή του, που δημοσιεύεται σε μία (1) τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία εφημερίδα και στην ιστοσελίδα του δήμου μπορεί να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στους προέδρους των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Το δημοτικό συμβούλιο με απόφαση, που λαμβάνε- ται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, μπορεί να μεταβιβάζει συγκεκριμένες αρμοδιότητές του στα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων. Η από- φαση αυτή δημοσιεύεται σε μία (1) τουλάχιστον ημερή- σια ή εβδομαδιαία εφημερίδα, και αναρτάται στην ιστο- σελίδα του δήμου. Οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται μέ- σα στα όρια της δημοτικής κοινότητας.

Άρθρο 84Αρμοδιότητες συμβουλίου τοπικής κοινότητας Το συμβούλιο στα όρια της τοπικής κοινότητας ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Διατυπώνει γνώμη στο δημοτικό συμβούλιο για: α) τον ορισμό των υπηρεσιακών μονάδων του δήμου που υπάρχει ανάγκη να λειτουργήσουν στην περιφέρειά του, β) την αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου, που βρί- σκονται στην τοπική κοινότητα, γ) την πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της περιο- χής, δ) τον τρόπο διάθεσης των βοσκήσιμων εκτάσεων που βρίσκονται στην περιφέρεια της τοπικής κοινότητας, ε) την εκμίσθωση χωρίς δημοπρασία δημοτικών δασι- κών εκτάσεων, που βρίσκονται στην περιφέρεια της το- πικής κοινότητας, στ) για την εκποίηση, εκμίσθωση, δωρεάν παραχώρη- ση χρήσης, ανταλλαγή και δωρεά, περιουσιακών στοι- χείων του δήμου που βρίσκονται στα όρια της τοπικής κοινότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Προτείνει στην επιτροπή ποιότητας ζωής: α) τους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τις θέσεις που επιτρέπεται η άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, η λειτουργία των εμποροπανηγύρεων, των χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων ε- μπορικών δραστηριοτήτων στην περιφέρειά του, β) τους χώρους στάθμευσης οχημάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με αιτιολογημένη απόφασή του, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο, όταν ληφθεί από αυτό σχετική από- φαση, για τη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων και ει- δών διαβίωσης ή περίθαλψης σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους, καθώς και τη μείωση δημοτι- κών φόρων ή τελών ή απαλλαγή από αυτούς για τα προ- βλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις πρόσωπα, κα- θώς και τα πρόσωπα που χρήζουν «βοήθειας στο σπίτι» και «διοικητικής βοήθειας».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η αποδοχή κληροδοτήματος, κληρονομιάς ή δωρε- άς, η οποία διατίθεται ρητά και αποκλειστικά για τοπική κοινότητα, γίνεται από την οικονομική επιτροπή μετά α- πό σύμφωνη γνώμη του οικείου συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Προωθεί τον εθελοντισμό και συνεργάζεται με ομά- δες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το δημοτικό συμβούλιο στην αρχή κάθε δημοτικής περιόδου, με απόφασή του, που λαμβάνεται με την από- λυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, μπορεί να αναθέτει στα συμβούλια τοπικών κοινοτήτων την άσκη- ση και άλλων αρμοδιοτήτων, εκτός από: i. την έκδοση κανονιστικών πράξεων, ii. την επιβολή φόρων, τελών και δικαιωμάτων, iii. τη σύναψη δανείων, iv. τη σύσταση και λειτουργία δημοτικών ιδρυμάτων και λοιπών δημοτικών νομικών προσώπων, καθώς και για την εκλογή των μελών των συλλογικών οργάνων που τα διοικούν και v. τις αποφάσεις που κατά ειδικές διατάξεις λαμβάνο- νται με ειδική πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Η απόφαση αυτή αναρτάται στην ιστοσελίδα του δή- μου και δημοσιεύεται σε μία (1) τουλάχιστον εφημερίδα του νομού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Αν για οποιονδήποτε λόγο το συμβούλιο της τοπι- κής κοινότητας δεν ασκεί τις παραπάνω αρμοδιότητες, τότε τις ασκεί ο δήμος με τα αρμόδια όργανά του. Σχετι- κή διαπιστωτική πράξη εκδίδει το δημοτικό συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση του κατά τόπο αρμόδιου α- ντιδημάρχου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Στις τοπικές κοινότητες στις οποίες εκλέγεται τοπι- κός εκπρόσωπος αυτός ασκεί και τις αρμοδιότητες του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Με απόφαση του δημάρχου μετά από εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής ορίζονται υπάλληλοι του δήμου για τη γραμματειακή εξυπηρέτηση των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων, του εκπροσώπου της τοπικής κοινό- τητας, τη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου που ε- δρεύουν σε τοπικές κοινότητες, καθώς και για την παρο- χή «διοικητικής βοήθειας» των κατοίκων και διατίθενται κατάλληλοι χώροι και εξοπλισμός για τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας διαβιβάζει, μέ- σα σε δέκα (10) ημέρες από τη συνεδρίαση, στον δήμαρ- χο, απόσπασμα των πρακτικών του συμβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει κάθε απόφαση του συμβουλίου χωριστά, μαζί με αντίγραφο του αποδεικτικού δημοσίευσης.

Άρθρο 85Συνέλευση κατοίκων τοπικής κοινότητας

Στις τοπικές κοινότητες, με ευθύνη του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας ή του προέδρου του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, καλούνται οι κάτοικοι και οι φορείς της το- πικής κοινότητας, τουλάχιστον μια φορά κατ’ έτος σε συνέλευση, και προτείνουν στα αρμόδια όργανα του δή- μου, ανάλογα με το χαρακτήρα των αναγκών των κατοί- κων της τοπικής κοινότητας και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυξη, τις δράσεις που πρέπει να αναλά- βει ο δήμος ιδίως ως προς: α) την παροχή κοινωνικών ή άλλων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής τους, β) τη λήψη μέτρων για την προστασία των ηλικιωμέ- νων και των παιδιών στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτι- κής του δήμου, γ) τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν στην τοπική κοινότητα, δ) την παροχή υπηρεσιών για την τουριστική αξιοποίη- ση και προβολή της τοπικής κοινότητας, ε) την εφαρμογή πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλη- τικών προγραμμάτων και στ) κάθε άλλο θέμα που αφορά την τοπική κοινότητα. Για την ανωτέρω διαδικασία τηρούνται πρακτικά από υπάλληλο του δήμου ενώ οι αποφάσεις για τα ανωτέρω θέματα λαμβάνονται από τους παρόντες με σχετική πλειοψηφία.

Άρθρο 86Προϋπολογισμός της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας Συμμετοχή του συμβουλίου στην κατάρτιση του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του δήμουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κάθε έτος το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του καθορίζει το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξό- δων του επόμενου έτους της δημοτικής ή τοπικής κοινό- τητας. Η απόφαση αυτή διαβιβάζεται στο συμβούλιό της έως το τέλος Ιουνίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας καταρτίζει σχέδιο του προϋπολογισμού εξόδων της κοι- νότητας για το επόμενο οικονομικό έτος. Ο προϋπολογι- σμός δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ανώτατο ποσό που καθορίστηκε σύμφωνα με την προηγούμενη παρά- γραφο. Το σχέδιο συνοδεύεται από αιτιολογική έκθεση, η οποία περιέχει αιτιολόγηση κάθε εγγραφής και απο- στέλλεται έγκαιρα στην οικονομική επιτροπή έως το τέ- λος Αυγούστου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η οικονομική επιτροπή εξετάζει: i) αν οι συνολικές δαπάνες που αναγράφονται στο σχέδιο του προϋπολογι- σμού εξόδων της κοινότητας υπερβαίνουν το ανώτατο ποσό που έχει καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο για κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα, ii) αν οι δαπάνες αφορούν τις αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί από το δημοτικό συμβούλιο στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας και iii) αν οι δαπάνες είναι νόμιμες. Η οικονο- μική επιτροπή διαγράφει κάθε δαπάνη που δεν συγκε- ντρώνει τις πιο πάνω υπό στοιχεία ii) και iii) προϋποθέ- σεις και, σε περίπτωση υπέρβασης του πιο πάνω ανώτα- του ποσού, περικόπτει τα επί μέρους κονδύλια. Το σχέδιο προϋπολογισμού εξόδων των δημοτικών κοινοτήτων, όπως τελικά διαμορφώνεται από την οικο- νομική επιτροπή, εντάσσεται στο σχέδιο προϋπολογι- σμού του δήμου. Στον προϋπολογισμό του δήμου περι- λαμβάνονται ιδιαίτερα κεφάλαια για κάθε τοπική και δη- μοτική κοινότητα. Το πιο πάνω σχέδιο προϋπολογισμού εξόδων τοπικής και δημοτικής κοινότητας, αν δεν καταρτιστεί ή δεν υπο- βληθεί εμπρόθεσμα στην οικονομική επιτροπή, καταρτί- ζεται από αυτήν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας με απόφαση που λαμβάνεται ένα μήνα τουλάχιστον πριν την κατάρτιση του επιχειρησιακού και τεχνικού προ- γράμματος του δήμου, εισηγείται στην εκτελεστική επι- τροπή με σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με τον επείγο- ντα χαρακτήρα των αναγκών των κατοίκων της περιφέ- ρειάς του και τις προτεραιότητες για την τοπική ανάπτυ- ξη, τις δράσεις που πρέπει να περιλαμβάνει το επιχειρη- σιακό πρόγραμμα του δήμου και τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στη συνεδρίαση του συμβουλίου της δημοτικής ή το- πικής κοινότητας για τη λήψη των αποφάσεων της προη- γούμενης παραγράφου, καλούνται οι κοινωνικοί φορείς της περιφέρειάς της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Εάν το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας δεν υπο- βάλλει εισήγηση εμπρόθεσμα στην εκτελεστική επιτρο- πή, το σχέδιο του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμ- ματος του δήμου καταρτίζεται χωρίς αυτήν.

Άρθρο 87Διαδικασία υλοποίησης αποφάσεων συμβουλίου δημοτικής και τοπικής κοινότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι αποφάσεις του συμβουλίου με τις οποίες διατυ- πώνονται οι προτάσεις για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 83 και 84 του παρόντος, διαβιβάζονται στον δήμαρχο μέσα σε προθεσμία οκτώ (8) ημερών από τη συνεδρίαση. Ο δή- μαρχος φροντίζει να τεθούν αμέσως υπόψη των αρμό- διων οργάνων του δήμου τα οποία οφείλουν να τις μελε- τήσουν και να ενημερώσουν σχετικά για κάθε θέμα το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας μέσα σε ένα (1) μήνα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα αρμόδια όργανα μπορούν: α) να επιστρέψουν την απόφαση του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας με παρατηρήσεις για ε- πανεξέταση τυχόν του θέματος, β) να την παραπέμψουν στο δημοτικό συμβούλιο, γ) να τη διαβιβάσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του δή- μου για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση τα αρμόδια όργανα του δήμου ο- φείλουν να ενημερώνουν τον πρόεδρο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας για τα μέτρα που παίρνονται για την προώθηση των θεμάτων που περιλαμβάνονται στις απο- φάσεις του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινό- τητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο πρόεδρος του συμβουλίου, της δημοτικής ή τοπι- κής κοινότητας στον οποίο κοινοποιούνται όλες οι ενέρ- γειες, πράξεις και παρατηρήσεις των οργάνων και υπη- ΦΕΚ 1825 ρεσιών του δήμου που αναφέρονται στις αποφάσεις γε- νικά του συμβουλίου της τοπικής ή δημοτικής κοινότη- τας, υποχρεούται να ενημερώνει αμέσως το συμβούλιο της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στα συμβούλια των δημοτικών ή τοπικών κοινοτή- των αποστέλλεται αντίγραφο της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου και των αποφάσεων αυτού και των άλλων συλλογικών οργάνων του δήμου.

Άρθρο 88Σύγκληση του συμβουλίου τοπικής και δημοτικής κοινότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το συμβούλιο της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του υποχρεωτικά τουλάχιστον μία (1) φορά το μήνα, καθώς και όταν το απαιτούν οι υποθέσεις της τοπικής ή δημοτι- κής κοινότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο πρόεδρος καλεί το συμβούλιο σε συνεδρίαση με γραπτή πρόσκληση ή ηλεκτρονικά, στην οποία αναφέ- ρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η πρόσκληση δημοσιεύεται στο γραφείο της τοπικής ή δημοτικής κοι- νότητας, και επιδίδεται στους συμβούλους τρεις (3) του- λάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζε- ται για τη συνεδρίαση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, η πρόσκληση αυτή μπορεί να επιδοθεί την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται για ποιο λόγο η συνε- δρίαση είναι κατεπείγουσα. Πριν από τη συζήτηση το συμβούλιο αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο πρόεδρος καλεί το συμβούλιο, όποτε το ζητήσει, με γραπτή αίτηση, το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον των κατοίκων της τοπικής κοινότητας. Στην αίτηση αναφέρο- νται τα θέματα που θα συζητηθούν. Εάν ο πρόεδρος δεν συγκαλέσει το συμβούλιο το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την παραλαβή της αίτησης, το συμβού- λιο συνέρχεται με πρόσκληση του αμέσως επόμενου πλειοψηφήσαντος συμβούλου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Αν ο πρόεδρος της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας παραλείπει αδικαιολόγητα επί δύο (2) συνεχείς μήνες ή δύο (2) συνεχείς φορές κατά τις διατάξεις των προη- γούμενων παραγράφων να συγκαλέσει το συμβούλιο, μπορεί να τεθεί σε αργία και σε περίπτωση υποτροπής να τιμωρηθεί με την ποινή της έκπτωσης από το αξίωμα κατά την προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία, σύμφω- να με το άρθρο 234 του παρόντος.

Άρθρο 89Τόπος συνεδρίασης, απαρτία και λήψη αποφάσεων του συμβουλίου της τοπικής και δημοτικής κοινότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι συνεδριάσεις του συμβουλίου της τοπικής και δη- μοτικής κοινότητας είναι δημόσιες και γίνονται στο γρα- φείο αυτής υπό την προεδρία του προέδρου του συμβου- λίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το συμβούλιο έχει απαρτία όταν είναι παρόντα τα δύο τρίτα (2/3) των μελών του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του με την α- πόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αν δεν υπάρχει άλλη διάταξη που ορίζει διαφορετικά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν κάποιο μέλος του συμβουλίου αρνηθεί την ψήφο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συνε- δρίαση και η ψήφος του λογίζεται ως αρνητική.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τα μέλη του συμβουλίου της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συ- νεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία, και αν ακόμη αποχωρήσουν, λογίζονται, ως παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης. Ο κανόνας αυτός εφαρμόζε- ται όχι μόνο για τη συζήτηση κάθε συγκεκριμένου θέμα- τος αλλά και για ολόκληρη συνεδρίαση. Στην περίπτωση αυτή, για τη λήψη απόφασης επί κάθε συγκεκριμένου θέ- ματος η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία, αλλά βάσει του αριθμού των μελών που απαιτούνται για την απαρτία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι διατάξεις που αναφέρονται στο κώλυμα συμμετο- χής δημοτικού συμβούλου στη συνεδρίαση του συμβου- λίου εφαρμόζονται και για τους συμβούλους της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας.

Άρθρο 90Υποχρεώσεις συμβούλων τοπικών και δημοτικών κοινοτήτωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι σύμβουλοι της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας έ- χουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του συμβουλίου και όλων των επιτροπών στις οποίες τους έχει εκλέξει το συμβούλιο, καθώς και να εκτελούν τα λοιπά καθήκοντά τους, όπως προβλέπει ο νόμος. Έχουν, επίσης, υποχρέωση, μέσα στο πλαίσιο των κα- θηκόντων τους, να εκτελούν με επιμέλεια κάθε εργασία που τους αναθέτει νόμιμα το συμβούλιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο σύμβουλος της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση, α- ποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέρο- ντος του συνόλου των κατοίκων της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι σύμβουλοι των τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων έχουν τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των δημοτικών συμβούλων. Η παραβίαση των σχετικών διατάξεων επι- φέρει τις αντίστοιχες συνέπειες.

Άρθρο 91Γραφείο τοπικής ή δημοτικής κοινότητας

Κάθε τοπική ή δημοτική κοινότητα διαθέτει τοπικό ή δημοτικό γραφείο. Το δημοτικό συμβούλιο καθορίζει ποι- ες υπηρεσιακές μονάδες μπορούν να λειτουργήσουν στις τοπικές ή δημοτικές κοινότητες.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ
Άρθρο 92Αντιμισθία αιρετώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι δημο- τικών συμβουλίων, λαμβάνουν αντιμισθία η οποία κατα- βάλλεται από το δήμο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυ- σμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων είναι ι- σόποση με το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, των δημάρχων των δή- μων με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες (20.000) έως εκα- τό χιλιάδες (100.000) κατοίκους είναι ισόποση με το ο- γδόντα τοις εκατό (80%) των ανωτέρω αποδοχών και των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό κάτω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων είναι ισόποση με το εξήντα τοις εκατό (60%) των ανωτέρω αποδοχών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το σαράντα τοις εκατό (40%) αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η αντιμισθία που δικαιούνται τα αιρετά όργανα των δήμων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως Άτομα με Αναπη- ρίες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, προσαυξάνεται κατά είκοσι τοις εκατό (20%).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Σε περίπτωση που η αντιμισθία δημάρχων, αντιδη- μάρχων και προέδρων δημοτικών συμβουλίων της παρ. 1 του άρθρου 93, είναι μικρότερη των πάσης φύσεως απο- δοχών της θέσης τους, η αντιμισθία προσαυξάνεται κατά το ποσό της διαφοράς και μέχρι το ύψος των αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Αν οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτι- κών συμβουλίων έχουν τεθεί σε αργία, την αντιμισθία τους λαμβάνουν οι αναπληρωτές τους. Αν ο αναπληρω- τής είναι αντιδήμαρχος λαμβάνει αντιμισθία από ένα μό- νο αξίωμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Δήμαρχοι που απουσιάζουν δικαιολογημένα, σύμ- φωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, λαμβάνουν το ήμισυ (1/2) της αντιμισθίας. Το υπόλοιπο ήμισυ (1/2) καταβάλλεται στον αντίστοιχο αναπληρωτή. Αν απου- σιάζει αντιδήμαρχος για το ίδιο χρονικό διάστημα, λαμ- βάνει το ήμισυ (1/2) της αντιμισθίας που δικαιούται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι, καθώς και οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και οι σύμβουλοι που έχουν πε- ρισσότερα από ένα αξιώματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λαμβάνουν τις απολαβές μόνο από ένα αξίωμα. Οι ανω- τέρω επιλέγουν τις απολαβές που λαμβάνουν από κάθε αξίωμα με υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλεται και στους δύο φορείς.

Άρθρο 93Ειδική άδεια κατά τη διάρκεια της θητείας των αιρετών του δήμου που έχουν την υπαλληλική ιδιότηταΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στους δημάρχους, αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων, καθώς και στους προέδρους συνδέσμων, των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των διακοσίων χιλιά- δων (200.000) κατοίκων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοί- κηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. χορηγείται άδεια ά- νευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και στον συμπα- ραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Την ειδική άδεια του παρόντος άρθρου λαμβάνουν υποχρεωτικά τα ανωτέρω πρόσωπα ανεξαρτήτως υπο- βολής σχετικής αίτησης. Το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρείται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι εισφορές επί των αποδοχών της θέσης των αιρε- τών της παραγράφου 1 που αντιστοιχούν στον ασφαλι- σμένο αιρετό, βαρύνουν τον προϋπολογισμό του οικείου δήμου, ενώ οι τυχόν εισφορές που αντιστοιχούν στον εργοδότη βαρύνουν τον προϋπολογισμό του φορέα από τον οποίο προέρχεται. Για τους υπαλλήλους των λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. το σύνολο των εισφορών τους βαρύνει τον προ- ϋπολογισμό του οικείου δήμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται, η διαδικασία καταβολής των εισφορών, επί των αποδοχών της οργανικής θέσης, στους οικείους ασφαλιστικούς ορ- γανισμούς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων που έχουν την ιδιότητα της παραγράφου 1 του παρόντος χορηγείται από την υπηρεσία της οργα- νικής τους θέσης ειδική άδεια εξήντα (60) ημερών κατ’ έ- τος επιπλέον της κανονικής και με την πρόσθετη προϋ- πόθεση ότι δεν είναι δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι ή πρόε- δροι δημοτικών συμβουλίων. Με τις ίδιες προϋποθέσεις χορηγείται ειδική άδεια μέχρι τριάντα (30) εργάσιμες η- μέρες, κατ’ έτος, επιπλέον της κανονικής τους άδειας, στους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, καθώς και στους προέδρους των Συνδέσμων Δήμων. Ει- δική άδεια εξήντα (60) ημερών λαμβάνουν, επίσης, και οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων και τριάντα (30) η- μερών οι πρόεδροι ή οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινο- τήτων. Η ειδική άδεια των εξήντα (60) και τριάντα (30) η- μερών μπορεί να χορηγείται και τμηματικά σε εργάσιμες ημέρες και ώρες μετά από σχετική αίτηση του αιρετού. Η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά από την υπηρεσία του αιρετού και το χρονικό διάστημα χρήσης της θεωρεί- ται πραγματικός χρόνος υπηρεσίας για όλα τα υπαλληλι- κά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που απορρέ- ουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι ρυθμίσεις των προηγούμενων παραγράφων ε- φαρμόζονται και για όσους είναι ιατροί του Ε.Σ.Υ., μέλη Δ.Ε.Π Πανεπιστημίων και Ε.Π.Τ.Ε.Ι. περιλαμβανομένων και του ειδικού και επιστημονικού προσωπικού, καθώς και για αναπληρωτές καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι των φορέων του δημόσιου τομέα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβου- λοι, καθώς και πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτή- των ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο έχουν ε- κλεγεί. Οι υπάλληλοι αυτοί, εφόσον υπηρετούν στα διοι- κητικά όρια άλλου δήμου μετά από αίτησή τους μετατί- θενται ή αποσπώνται εκεί όπου έχουν εκλεγεί. Σε περί- πτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, με- τατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Άρθρο 94Πρόσθετες αρμοδιότητες δήμωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτή- των και υπό τον τομέα β΄ («Περιβάλλον») προστίθενται οι ακόλουθες αρμοδιότητες: «11. Η έκδοση οικοδομικών αδειών, ο προέλεγχος για την έκδοσή τους, ο έλεγχος μελετών για οικοδομικές ά- δειες, συναφούς χαρακτήρα πολεοδομικές αρμοδιότη- τες, καθώς και ο έλεγχος και η επιβολή προστίμων για την κατασκευή αυθαιρέτων κτισμάτων, κατά την κείμενη νομοθεσία, υπό την επιφύλαξη της περίπτωσης 45 του άρθρου 280 του παρόντος. 12. Ο έλεγχος των αρχιτεκτονικών, των στατικών, των υδραυλικών και των ηλεκτρομηχανολογικών μελετών, της μελέτης θερμομόνωσης, της μελέτης παθητικής πυ- ροπροστασίας και των σχετικών φορολογικών στοιχείων για την έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικών αδειών βιο- μηχανικών κτιρίων, κατά τις ρυθμίσεις των παραγράφων 1 έως και 3 του άρθρου 5 του π.δ. 78/2006 (ΦΕΚ 80 Α΄). 13. Ο έλεγχος εφαρμογής ρυμοτομικών σχεδίων στο έδαφος πριν την έγκριση των πινακίδων εφαρμογής. 14. Η σύνταξη διαγραμμάτων εφαρμογής και διαγραμ- μάτων διαμορφωμένης κατάστασης. 15. Ο έλεγχος τοπογραφικών διαγραμμάτων που προ- ορίζονται για σύνταξη πράξεων τακτοποιήσεως και ανα- λογισμού ή πράξεων εφαρμογής. 16. Επίβλεψη τοπογραφικών μελετών και μελετών Πράξεων Εφαρμογής Σ.Π.. 17. Η σύνταξη Πράξεων Εφαρμογής. 18. Η παρακολούθηση του Προγράμματος Καθαρές Α- κτές – Καθαρές Θάλασσες του Υπουργείου Περιβάλλο- ντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 19. Η έκδοση απόφασης για τον καθορισμό μεμονωμέ- νων κτιρίων ή των περιοχών, εντός των οποίων οι όψεις των κτιρίων πρέπει να αποπερατώνονται μέσα σε έξι (6) έτη από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή της ανω- τέρω απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 6 του ν. 1577/1985 (ΦΕΚ 210 Α΄). 20. Η προκαταρκτική πρόταση ανάπλασης ορισμένης περιοχής, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των άρθρων 9 και 10 του ν. 2508/1997 (ΦΕΚ 124 Α΄). 21. Η γνωμοδότηση για παρέκκλιση από τους όρους δόμησης κατασκευής κτιρίων που προορίζονται για γεω- κτηνοτροφικές, γεωπτηνοτροφικές ή υδατοκαλλιεργητι- κές εγκαταστάσεις, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευ- σης λιπασμάτων, φαρμάκων, ιχθυοτροφών, γεωργικών και αλιευτικών εφοδίων, γεωργικών και αλιευτικών προϊ- όντων, στεγάστρων σφαγής ζώων και δεξαμενών από ο- ποιοδήποτε υλικό. 22. Η εφαρμογή πολεοδομικών σχεδίων και συναφών εκτελεστών πράξεων, που δεν έχουν γενικότερο χαρα- κτήρα. 23. Ο έλεγχος εφαρμογής ρυμοτομικών σχεδίων στο έδαφος, κατ’ άρθρο 115 Κ.Β.Π.Ν.. 24. Η εφαρμογή εγκεκριμένων σχεδίων επί του εδά- φους, κατά την πρόβλεψη της παρ. 1 του άρθρου 155 Κ.Β.Π.Ν.. 25. Η διαχείριση στερεών αποβλήτων, σε επίπεδο προ- σωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, επεξεργασίας, ανακύκλωσης και εν γένει αξιοποίησης, διάθεσης, λει- τουργίας σχετικών εγκαταστάσεων, κατασκευής μονά- δων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και αποκατά- στασης υφιστάμενων χώρων εναπόθεσης (Χ.Α.Δ.Α.). Η διαχείριση πραγματοποιείται, σύμφωνα με τον αντίστοι- χο σχεδιασμό, που καταρτίζεται από την Περιφέρεια κα- τά την ειδικότερη ρύθμιση του άρθρου 186 παρ. ΣΤ΄ αριθμ. 29 του παρόντος νόμου. 26. Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστι- κές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρι- σμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκο- νται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε α- πόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δή- μους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οι- κείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετι- κή δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώ- δικα. 27. Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, προκει- μένου να διαπιστωθεί η ποιότητα των χαλύβων οπλισμού σκυροδέματος. 28. Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, προκει- μένου να διαπιστωθεί η ποιότητα των προϊόντων τσιμέ- ντου. 29. Η χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας στεγνοκαθαριστηρίων, πλυντηρίων ρούχων, σιδηρωτη- ρίων ρούχων και ταπητοκαθαριστηρίων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στο άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτή- των, υπό τον τομέα γ΄ («Ποιότητα Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων»), προστίθενται οι ακόλουθες αρμοδιότητες: «15. Η μελέτη των έργων συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου αρμοδιότητας δήμου. 16. Η εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών, καθώς και η μελέτη, εκτέλεση και επίβλεψη των εργασιών σήμανσης, σηματοδότησης και ηλεκτροφωτισμού του οδικού δικτύ- ου του δήμου. 17. Ο καθορισμός των αστικών γραμμών λεωφορείων, της αφετηρίας, της διαδρομής, των στάσεων και του τέρματος των αντίστοιχων γραμμών, καθώς και ο καθορι- σμός των προδιαγραφών των στάσεων και των στεγά- στρων αναμονής επιβατών αστικών και υπεραστικών γραμμών. 18. Ο καθορισμός κομίστρων αστικών φορέων παρο- χής συγκοινωνιακού έργου. 19. Η ρύθμιση κάθε θέματος, το οποίο αφορά στην ε- γκατάσταση, λειτουργία και στη συντήρηση ανελκυστή- ρων, καθώς και η χορήγηση των σχετικών τεχνικών ε- παγγελματικών αδειών, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 4 του π.δ. 78/2006 (ΦΕΚ 80 Α΄) και των σχετικών Κ.Υ.Α.. 20. Η χορήγηση άδειας δομικής ή μηχανικής κατα- σκευής προς εγκατάσταση κεραίας σταθμού στην ξηρά, σύμφωνα με το άρθρο 24 α΄ του ν. 2075/ 1992 (ΦΕΚ 129 Α΄), όπως ισχύει, και η επιβολή κυρώσεων στους παρα- βάτες. 21. Η χορήγηση άδειας εγκατάστασης και άδειας λει- τουργίας φωτοβόλων, σωλήνων, φωτεινών επιγραφών και ηλεκτροκίνητων ανυψωτικών μηχανημάτων, καθώς και ο έλεγχος της λειτουργίας αυτών. 22. Η σύσταση επιτροπής φιλικού διακανονισμού για την εξώδικη επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε προμη- θευτές και σε καταναλωτές ή ενώσεις καταναλωτών, η τήρηση αρχείων των πορισμάτων της οικείας επιτροπής καθώς και η τήρηση μητρώου καταναλωτών. 23. Ο καθορισμός των προδιαγραφών των στάσεων και των στεγάστρων αναμονής επιβατών των αστικών και υ- περαστικών γραμμών. 24. Η απαγόρευση της δημιουργίας θέσεων στάθμευ- σης σε συγκεκριμένους χώρους. 25. Η παραλαβή των αποσυρόμενων δικύκλων, μοτο- συκλετών και μοτοποδηλάτων, όπου δεν υπάρχουν υπο- καταστήματα του Ο.Δ.Δ.Υ.. 26. Ο καθορισμός του εξωτερικού χρωματισμού των ΤΑΞΙ. 27. Η ανάκληση άδειας κυκλοφορίας αστικού λεωφο- ρείου, από τον κύκλο εργασίας, εντός του ιδίου ημερο- λογιακού έτους κατ’ άρθρο 31 του ν. 2963/2001. 28. Η περισυλλογή αδέσποτων σκύλων, καθώς και η ί- δρυση ή βελτίωση εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσπο- των σκύλων. 29. Ο καθορισμός των ωρών έναρξης και λήξης της ερ- γασίας των ναυτεργατών και των αρτεργατώv. 30. Η χορήγηση βιβλιαρίων υγείας στους εκδοροσφα- γείς. 31. Η χορήγηση των αδειών παραγωγών και η θεώρη- σή τους από τον οικείο δήμο, όπου ο παραγωγός κατοι- κεί. Η αρμοδιότητα αυτή δεν αφορά την έκδοση αδειών στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. 32. Η συνδρομή στο έργο του Ε.Φ.Ε.Τ. και η διενέρ- γεια ελέγχων ή άλλων πράξεων, που ζητούν τα εντε- ταλμένα όργανα του Ε.Φ.Ε.Τ. και σύμφωνα με τις οδη- γίες τους. 33. Η χορήγηση αδειών άσκησης επαγγέλματος τεχνι- τών επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλε- τών και μοτοποδηλάτων. 34. Η χορήγηση αδειών άσκησης επαγγέλματος οδι- κού μεταφορέα επιβατών και εμπορευμάτων. 35. Η χορήγηση, ανανέωση, ανάκληση και αφαίρεση α- δειών εκγυμναστών, καθώς και ίδρυσης και λειτουργίας σχολών υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλε- τών. 36. Η έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας συνερ- γείων επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσι- κλετών και μοτοποδηλάτων και λοιπών συναφών εγκα- ταστάσεων, καθώς και η διενέργεια επιθεωρήσεων και η- λεκτρολογικών ελέγχων. 37. Η χορήγηση εξουσιοδοτήσεων σε συνεργεία συ- ντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων για διάθεση Κάρ- τας Ελέγχου Καυσαερίων (Κ.Ε.Κ.), καθώς και η παρακο- λούθηση και ο έλεγχος των Κέντρων Ελέγχου Καυσαε- ρίων. 38. Η χορήγηση εξουσιοδοτήσεων σε συνεργεία συ- ντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων για τοποθέτηση συστημάτων περιορισμού ταχυτήτων. 39. Η θεώρηση των Καρτών Επιθεώρησης και Επισκευ- ών των ενοικιαζόμενων οχημάτων.» 3.Α. α. Με προεδρικό διάταγμα το οποίο εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Υγεί- ας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μεταβιβάζονται στους δήμους αρμοδιότητες που ασκούνται από τις Δ.Υ.Π.Ε. περιλαμβανομένων και αρμοδιοτήτων των Μο- νάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας (Μ.Π.Υ.), καθώς και αρμο- διότητες τοπικού χαρακτήρα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. β. Στο ίδιο διάταγμα καθορίζονται οι σχετικές ρυθμί- σεις και η μεταβατική περίοδος για την έναρξη άσκησης των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται, η οποία δεν μπο- ρεί να υπερβεί τη διετία από τη δημοσίευση του παρό- ντος. γ. Με το ανωτέρω διάταγμα ρυθμίζεται η απόδοση στους δήμους των ανάλογων οικονομικών πόρων, για την άσκηση των μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων, η κα- τάργηση υπηρεσιακών μονάδων των Δ.Υ.Π.Ε. και των α- ντίστοιχων οργανικών τους θέσεων, καθώς και οι ουσια- στικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις μετάταξης του προσωπικού, που κατείχε, με οποιαδήποτε σχέση εργα- σίας, τις καταργηθείσες οργανικές θέσεις, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 257 του παρόντος. δ. Οικονομικές υποχρεώσεις σε σχέση με τις μεταβι- βαζόμενες αρμοδιότητες των Δ.Υ.Π.Ε. οι οποίες έχουν αναληφθεί σε χρόνο προγενέστερο της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος των προηγούμενων εδαφίων, δεν μπορούν να βαρύνουν τους προϋπολογισμούς των δήμων. B. Στο άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτή- των υπό τον τομέα ε΄ («Κοινωνικής Προστασίας και Αλ- ληλεγγύης») προστίθενται οι ακόλουθες αρμοδιότητες: «7. Η εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμών και η διενέργειά τους. 8. Η τήρηση κανόνων υγιεινής των δημόσιων και ιδιω- τικών σχολείων. 9. Η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδρυμά- των παιδικής πρόνοιας σε ιδιώτες, καθώς και σε συλλό- γους ή σωματεία, που επιδιώκουν φιλανθρωπικούς σκο- πούς. 10. Η άσκηση ελέγχου και εποπτείας στα ιδρύματα παιδικής προστασίας ιδιωτικού δικαίου (ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί) και η ευθύνη λειτουργίας των παιδικών εξοχών. 11. Η εποπτεία επί των φιλανθρωπικών σωματείων και ιδρυμάτων, καθώς και η έγκριση του προϋπολογισμού τους, η παρακολούθηση και ο έλεγχος των επιχορηγήσε- ων, που δίδονται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με κοινωφελείς σκοπούς. 12. Η οικονομική ενίσχυση αυτοστεγαζόμενων, η μί- σθωση ακινήτων, η ρύθμιση διαφόρων θεμάτων κοινωνι- κής κατοικίας και η επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις της οικείας νομοθεσίας. 13. Ο διορισμός μελών διοικητικών συμβουλίων, η επο- πτεία και η ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας ιδρυμάτων προστασίας και αγωγής οικογένειας του παιδιού (όπως Κέντρων Παιδικής Μέριμνας, Παιδικών Σταθμών, Παιδι- κών Εξοχών, παραρτημάτων ΠΙΚΠΑ και ΚΕΠΕΠ). 14. Ο ορισμός ιατρών προς εξέταση επαγγελματιών και εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδια- φέροντος για τη χορήγηση σε αυτούς βιβλιαρίων υγείας. 15. Η χορήγηση της Κάρτας Αναπηρίας, μετά από σχε- τική γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής Πιστοποίη- σης Αναπηρίας. 16. Η έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας. 17. Η καταβολή επιδομάτων σε τυφλούς, κωφάλα- λους, ανασφάλιστους παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους, διανοητικά καθυστερημένους, α- νίκανους προς εργασία, υποφέροντες από εγκεφαλική παράλυση (σπαστικούς), απροστάτευτους ανήλικους, υ- ποφέροντες από αιμολυτική αναιμία και βαριά ανάπη- ρους, καθώς και σε λοιπά άτομα δικαιούμενα παροχής κοινωνικής προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 57/1973 (ΦΕΚ 149 Α΄), της σχετικής νομοθεσίας, κα- θώς και των οικείων κανονιστικών ρυθμίσεων. 18. Η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης οικημάτων λό- γω απορίας ή για άλλους σοβαρούς λόγους. 19. Η αναγνώριση δικαιούχων στεγαστικής συνδρο- μής. 20. Η υλοποίηση: α) προγραμμάτων δημόσιας υγιεινής που οργανώνο- νται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγ- γύης ή από άλλα Υπουργεία, το κόστος των οποίων βα- ρύνει απευθείας τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου Υ- πουργείου, β) εκτάκτων προγραμμάτων δημόσιας υγείας, τα οποία εκτελούνται με έκτακτη χρηματοδότηση, γ) προγραμμάτων δημόσιας υγείας που χρηματοδο- τούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 21. Η έκδοση αποφάσεων παροχής κοινωνικής προ- στασίας. 22. Η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας δημο- τικών και ιδιωτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών. 23. Η χορήγηση αδειών διενέργειας λαχειοφόρων α- γορών, εράνων και φιλανθρωπικών αγορών. 24. Η έκδοση τοπικών υγειονομικών διατάξεων και η λήψη μέτρων σε θέματα δημόσιας υγιεινής. 25. Η πληροφόρηση των δημοτών για θέματα δημό- σιας υγείας. 26. Η χορήγηση άδειας λειτουργίας ιδιωτικών επιχει- ρήσεων περίθαλψης ηλικιωμένων ή ατόμων, που πά- σχουν ανίατα από κινητική αναπηρία. 27. Η επιβολή κυρώσεων σε ιατρούς, οι οποίοι πωλούν φάρμακα χωρίς άδεια, καθώς και σε βάρος ιατρών και φαρμακοποιών για κατοχή ή πώληση δειγμάτων φαρμά- κων. 28. Η οργάνωση αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τις α- ντίστοιχες περιφερειακές υπηρεσίες ειδικών προγραμ- μάτων για την προστασία και προαγωγή της Δημόσιας Υ- γείας στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, κατά τις ρυθμί- σεις της παρ. 7 του άρθρου 14 του ν. 3172/2003 (ΦΕΚ 197 Α΄). 29. Η εφαρμογή προγραμμάτων για την καταπολέμηση λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων ζώων. 30. Η επιβολή ή άρση υγειονομικών μέτρων, λόγω εμ- φάνισης βαριάς επιζωοτίας για την έκδοση πιστοποιητι- κών προς μεταφορά ζώων. 31. Ο ορισμός ελεγκτή γιατρού Ο.Γ.Α. για τα Ν.Π.Δ.Δ. του νομού. 32. Ο ορισμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των Ταμείων Πρόνοιας και Προστασίας Πολυτέκνων, από το δήμο όπου εδρεύουν τα ταμεία. 33. Η εφαρμογή, οργάνωση και εποπτεία της τεχνητής σπερματέγχυσης και του συγχρονισμού του οίστρου των ζώων. 34. Η παροχή γνωμάτευσης από τον αρμόδιο κτηνία- τρο για υγειονομική καταλληλότητα των ζώων όταν πρό- κειται για πλανόδια έκθεση ζώων.» 4. Στο άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτή- των, υπό τον τομέα στ΄ («Παιδείας, Πολιτισμού και Α- θλητισμού»), προστίθενται οι ακόλουθες αρμοδιότητες: «13. Η εκτέλεση προγραμμάτων δια βίου μάθησης στο πλαίσιο του αντίστοιχου εθνικού και περιφερειακού σχε- διασμού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. 14. Η συγκρότηση επιτροπής καταλληλότητας, επιλο- γής και εκτίμησης της αξίας οικοπέδου για την ανέγερση διδακτηρίου, καθώς και επιλογής οικοπέδου μετά κτιρίου κατάλληλου να χαρακτηρισθεί ως διδακτήριο. 15. Η απαλλοτρίωση οικοπέδων για τις ανάγκες της σχολικής στέγης, καθώς και η ανέγερση σχολικών κτι- ρίων. 16. Η μίσθωση ακινήτων για τη στέγαση δημόσιων σχολικών μονάδων, η στέγαση και συστέγαση αυτών και σε περίπτωση συστέγασης ο καθορισμός της αποκλει- στικής χρήσης ορισμένων χώρων του διδακτηρίου, από κάθε σχολική μονάδα, καθώς και της κοινής χρήσης των υπολοίπων χώρων και των ωρών λειτουργίας της κάθε συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας. 17. Η διάθεση διδακτηρίου για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας ή για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, κοι- νού ενδιαφέροντος, σε συνεργασία με τη Σχολική Επι- τροπή. 18. Η μεταφορά μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης, περιλαμβανομένης της μεταφοράς των μαθητών σχολείων ειδικής αγωγής, καθώς και της μεταφοράς και σίτισης μαθητών μουσικών και καλλιτε- χνικών και λυκείων. 19. Η εποπτεία και ο έλεγχος των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. 20. Η έγκριση της εγκατάστασης, μεταφοράς ή επι- σκευής τηλεφωνικών συνδέσεων (κυρίων, δευτερευου- σών, πρόσθετων και παράλληλων) στα σχολεία. 21. Η οργάνωση συναυλιών ή άλλων πολιτιστικών εκ- δηλώσεων για τους μαθητές, κατόπιν έγκρισης της Σχο- λικής Επιτροπής. 22. Ο διορισμός και η αντικατάσταση διοικητών των ι- δρυμάτων, που χορηγούν υποτροφίες, εφόσον έχουν το- πική σημασία. 23. Η έγκριση οποιασδήποτε μίσθωσης ιδιωτικού αυτο- κινήτου δημόσιας χρήσης για μεταφορά προσώπων και υλικών προς κάλυψη σχολικών αναγκών. 24. Ο καθορισμός κοινωφελούς χρήσης των σχολείων σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας τους. 25. Η κατανομή πιστώσεων στις Σχολικές Επιτροπές για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων. 26. H επιβολή κυρώσεων, κατά τις ισχύουσες διατά- ξεις, στους γονείς και κηδεμόνες που δεν εγγράφουν τα παιδιά τους στο σχολείο και αμελούν για την τακτική φοίτησή τους. 27. Η διακοπή μαθημάτων, λόγων έκτακτων συνθηκών ή επιδημικής νόσου, εντός των διοικητικών ορίων του οι- κείου δήμου. 28. Η χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας ιδιω- τικών μουσικών ιδρυμάτων (ωδείων, μουσικών σχολών, χορωδιών, συμφωνικών ορχηστρών και συγκροτημάτων μουσικής δωματίου), σύμφωνα με τις διατάξεις του β.δ. 16/1966 (ΦΕΚ 7 Α΄). 29. Η συμμετοχή εκπροσώπου του οικείου δήμου στην οργανωτική επιτροπή φεστιβάλ τοπικής εμβέλειας. 30. Η επιχορήγηση φορέων που αναπτύσσουν πολιτι- στικού χαρακτήρα δραστηριότητες στη χωρική αρμοδιό- τητα του δήμου, καθώς και όσων συμβάλλουν στην του- ριστική ανάπτυξη και προβολή του, ύστερα από απόφα- ση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με πλειο- ψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του. 31. Η άσκηση εποπτείας επί των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, που καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυ- βέρνησης και Πολιτισμού και Τουρισμού. Με την απόφα- ση αυτή, η οποία εκδίδεται κατόπιν γνώμης της Κεντρι- κής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, εντός έτους από τη δημο- σίευση του παρόντος, προσδιορίζονται ειδικότερα τα Ε- θνικά Αθλητικά Κέντρα, κατ’ αντιστοιχία προς τους οικεί- ους δήμους, εξειδικεύονται τα θέματα που αναφέρονται στην εποπτεία, καθώς και κάθε σχετικό τεχνικό, λεπτο- μερειακό και διαδικαστικό ζήτημα.» 5. Στο άρθρο 75 παρ. Ι του Κώδικα Δήμων και Κοινοτή- των προστίθεται τομέας υπό στοιχείο η΄ και υπό τον τίτ- λο «Αγροτική Ανάπτυξη – Κτηνοτροφία – Αλιεία», στον οποίο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες αρμοδιότητες: «1. Η σύσταση και λειτουργία Γραφείων Γεωργικής Α- νάπτυξης (Γ.Γ.Α.). 2. Η μελέτη και εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής, τοπικής σημασίας, που αφορούν στη γεωργία, την κτη- νοτροφία και την αλιεία και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία, την κατασκευή λιμνοδεξαμε- νών, τα έργα βελτίωσης βοσκοτόπων και τα εγγειοβελ- τιωτικά έργα. 3. Η άσκηση εποπτείας από τους δήμους, όπου εδρεύ- ουν, των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.), των Προσωρινών Διοικουσών Επιτροπών (Π.Δ.Ε.) και των Τοπικών Επιτροπών Άρδρευσης (Τ.Ε.Α.) σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 3881/1958 (ΦΕΚ 181 Α΄), όπως ισχύει και τις κατ’ εξουσιοδότησή του εκδοθεί- σες κανονιστικές πράξεις, καθώς και η αξιοποίηση εγγει- οβελτιωτικών έργων με εφαρμογή σωστής άρδευσης και στράγγισης. 4. Η διαχείριση βοσκοτόπων. 5. Η παροχή γνώμης για τον καθορισμό Βιομηχανικών και Επιχειρησιακών Περιοχών (Β.Ε.ΠΕ.) και για τη μελέ- τη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατ’ άρθρο 5 του ν. 2545/1997 (ΦΕΚ 254 Α΄). 6. Η έρευνα και μελέτη κάθε θέματος για την ανάπτυ- ξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας, και αλιείας, καθώς και τη διατήρηση του αγροτικού, κτηνοτροφικού και αλιευτι- κού πληθυσμού στις εστίες τους. 7. Η ανάπτυξη, προστασία, εκτίμηση και παρακολού- θηση της φυτικής και ζωικής παραγωγής. 8. Η σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουριστικής α- νάπτυξης. 9. Η προώθηση προγραμμάτων εγκατάστασης νέων α- γροτών. 10. Η εκτίμηση και παρακολούθηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής ως και των απολαμβανομέ- νων υπό των παραγωγών τιμών γεωργικών προϊόντων. 11. Η παρακολούθηση της πορείας των αγορών των γεωργικών προϊόντων και η λήψη αντιπροσωπευτικών τι- μών. 12. Η ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού για τις βελτιωμένες μεθόδους παραγωγής και οργάνωσης των εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση των τεχνικών, οι- κονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυ- ξης. 13. Η συνεργασία με ιδρύματα έρευνας της αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής. 14. Η ευρύτερη διάδοση στον αγροτικό κόσμο, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, γνώσεων για την εφαρ- μογή βελτιωμένων μεθόδων καλλιέργειας. 15. Η καλύτερη οργάνωση των γεωργικών εκμεταλ- λεύσεων στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης. 16. Η χορήγηση άδειας για τη λειτουργία κτηνιατρικού γραφείου για τα παραγωγικά ζώα, καθώς και ειδικής ά- δειας για αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων. 17. Η εφαρμογή και ο έλεγχος του συστήματος ανα- γνώρισης και καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου του δή- μου (ενώτια για την ατομική αναγνώριση των ζώων, ηλε- κτρονικές βάσεις δεδομένων, διαβατήρια ζώων, τήρηση ατομικών μητρώων). 18. Η χορήγηση αδειών λειτουργίας καταστημάτων διατήρησης, εμπορίας και διακίνησης ζώων. 19. Η παροχή γνωμάτευσης για υγειονομική καταλλη- λότητα των ζώων, όταν πρόκειται για πλανόδια έκθεση ζώων. 20. Η χορήγηση αδειών για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοπτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3698/2008 (ΦΕΚ 198 Α΄). 21. Η χορήγηση αδειών, ανανέωσης, ανάκλησης και μεταβίβασης λειτουργίας καταστημάτων λιανικής πώλη- σης κτηνιατρικών και αγροτικών φαρμακευτικών προϊό- ντων. 22. Η χορήγηση των σχετικών αδειών για την καταλ- ληλότητα των αυτοκινήτων που μεταφέρουν ζώα. 23. Η χορήγηση αδειών λειτουργίας και η εποπτεία των ιδιωτικών κτηνιατρείων, κλινικών ιατρείων. 24. Η άδεια για την ίδρυση και λειτουργία ζωολογικών κήπων, η σύσταση των γνωμοδοτικών επιτροπών του π.δ. 98/2004 (ΦΕΚ 69 Α΄), η διενέργεια επιθεωρήσεων και ο έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 4 του π.δ. 98/2004. 25. Η άσκηση εποπτείας και ελέγχου στον τομέα της αλιείας στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου. 26. Η εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων γης για βιομη- χανικούς ή βιοτεχνικούς σκοπούς, κτηνοτροφικές εκμε- ταλλεύσεις, εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και για μονά- δες στους τομείς αλιείας. 27. Οι αποφάσεις καταστροφής, εκποίησης και έγκρι- σης του αποτελέσματος της σχετικής δημοπρασίας ή διάθεσης των δημευθέντων υλικών και μέσων αλιείας (άρθρο 7 παρ. 3 και 4 του ν.δ. 420/1970, ΦΕΚ 27 Α΄). 28. Η απόφαση εφαρμογής του προγράμματος ανά- πτυξης των ιχθυοκαλλιεργειών με την έγκαιρη και επαρ- κή παραγωγή του αναγκαιούντος (γόνου) ιχθυδίων για τον εφοδιασμό με αυτόν των ενδιαφερόμενων ιδιωτών πεστροφοκαλλιεργητών (άρθρο 110 παρ. α΄ του π.δ. 433/1977). 29. Η συγκέντρωση και η τήρηση στοιχείων των υδα- τοκαλλιεργειών και της αλιείας στα εσωτερικά ύδατα. 30. Η κατάρτιση μελετών και η σύνταξη εκλαϊκευμέ- νων εντύπων που αφορούν δραστηριότητες θαλάσσιας αλιείας, υδατοκαλλιεργειών και προστασίας των υδάτι- νων οικοσυστημάτων. 31. Η διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων με αλι- είς, υδατοκαλλιεργητές και γενικά εργαζόμενους σε επι- χειρήσεις του αλιευτικού τομέα. 32. Η έγκριση για τη διενέργεια εμπλουτισμού λιμνών και ποταμών και ο καθορισμός της απαγορευτικής περιό- δου αλιείας με κάθε μέσο και εργαλείο στις λίμνες. 33. Η χορήγηση άδειας σε αλιευτικά σκάφη για διενέρ- γεια δοκιμαστικής αλιείας. 34. Η απόφαση καθορισμού των όρων χορήγησης ερα- σιτεχνικών αδειών αλιείας και η απόφαση για περιορι- σμό της αλιείας στη λίμνη Ταυρωπού (άρθρο 18 παρά- γραφοι 1 και 2 του ν.δ. 420/1970). 35. Η έγκριση της χορήγησης από τις αρμόδιες αρχές, αδειών απόπλου στα αλιευτικά σκάφη για τη διενέργεια αλιείας στα διεθνή ύδατα και η ανάκληση της έγκρισης αυτής (άρθρο 8 παρ. β΄ εδάφ. γγ΄ του π.δ. 915/1981, άρ- θρο 14 του β.δ. 666/1966, ΦΕΚ 160 Α΄ και άρθρο 1 παρ. 2 του β.δ. 152/1969 (ΦΕΚ 56 Α΄). 36. Η απόφαση διάθεσης σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε ερευνητικά ιδρύματα ή σε νομικά πρόσωπα του δημόσι- ου τομέα των πλωτών μέσων, εργαλείων και λοιπού εξο- πλισμού που δημεύτηκε, εφόσον δεν έχει πλειστηρια- σθεί (άρθρο 2 παρ. 3 του ν.1740/1987, ΦΕΚ 221 Α΄, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 8 του ν. 2040/1992 (ΦΕΚ 70 Α΄). 37. Η τήρηση στοιχείων των πάσης φύσεως αλιευτι- κών εκμεταλλεύσεων. 38. Η αντιμετώπιση θεμάτων και η εισήγηση μέτρων που αφορούν τη διακίνηση, μεταποίηση, τυποποίηση, συ- ντήρηση και εμπορία των αλιευτικών προϊόντων σε συ- νεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. 39. Η επιβολή ειδικών ή πρόσθετων περιοριστικών μέ- τρων της αλιείας για ποτάμιους, λιμναίους, λιμνοθαλάσ- σιους και άλλους υδάτινους χώρους (άρθρο 10 του ν.δ. 420/1970, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του ν.1740/1987 και το άρθρο 9 παρ. 1 του ν. 2040/1992). 40. Η έγκριση για διενέργεια αθλητικής αλιείας (π.δ. 373/1985 άρθρο 5 παρ. 2 ΦΕΚ 131 Α΄). 41. Η χορήγηση ερασιτεχνικής άδειας αλιείας (β.δ. 666/1966 άρθρα 1, 2, 3 (ΦΕΚ 160 Α΄) και π.δ. 373/1985). 42. Η άδεια χρήσης καταδυτικών συσκευών σε περι- πτώσεις διεξαγωγής ερευνών (π.δ. 373/1985 άρθρο 3 παρ. 2). 43. Η έγκριση αντικατάστασης αλιευτικού σκάφους (β.δ. 666/1966, π.δ. 261/1991 άρθρο 1 παρ. 1α, 1β, 1γ και άρθρα 3 και 4, ΦΕΚ 98 Α΄). 44. Η χορήγηση επαγγελματικής άδειας αλιείας (β.δ. 666/1966, π.δ. 261/1991, άρθρο 1 παρ.1δ). 45. Η άδεια μεταβίβασης κυριότητας επαγγελματικής άδειας αλιείας σκάφους (π.δ. 261/1991 άρθρο 2). 46. Η άδεια αντικατάστασης μηχανής αλιευτικού σκά- φους (π.δ. 261/1991 άρθρο 4). 47. Η επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν παρέχουν πλη- ροφορίες σχετικά με την παραγωγή και αξία αλιευμάτων των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών (π.δ. 333/1990 άρθρο 2, ΦΕΚ 143 Α΄). 48. Η χορήγηση άδειας αλιείας γόνου ιχθύων και λοι- πών υδρόβιων οργανισμών (π.δ. 54/1978, ΦΕΚ 10 Α΄, π.δ. 398/1990 άρθρο 5 παρ. 2β, ΦΕΚ 159 Α΄). 49. Η σύμφωνη γνώμη για την εισαγωγή από το εξωτε- ρικό ζώντων υδροβίων ζώων και φυτών ή φυκιών ή των αυγών τους για τεχνητή εκτροφή ή εμπλουτισμό υδά- των. 50. Η έγκριση της χορήγησης, από τις αρμόδιες αρχές, αδειών αλιείας στα επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά σκά- φη αλιείας ή σπογγαλιείας (π.δ. 915/1981 άρθρο 8 παρ. β΄, γγ΄, β.δ. 666/1966 άρθρα 2, 3, 4 παρ. 2 και 11, β.δ. 152/1969 άρθρο 1 παρ. 2, ΦΕΚ 43 Α΄). 51. Ο καθορισμός της διάρκειας, έναρξης και λήξης της απαγορευτικής περιόδου αλιείας στους ποταμούς χωρικής αρμοδιότητας του οικείου δήμου (π.δ. 235/1979 άρθρο 2 παρ.1 ΦΕΚ 65 Α΄). 52. Ο καθορισμός του αριθμού των με μηχανικό αλιευ- τικό συγκρότημα (γρι-γρι) αλιευόντων συγκροτημάτων στο ελληνικό τμήμα της Λίμνης Μεγάλη Πρέσπα και των προϋποθέσεων με τις οποίες θα διενεργείται η αλιεία (β.δ. 142/1971 άρθρο 2 παρ. Β1, ΦΕΚ 49 Α΄). 53. Ο καθορισμός της απαγορευτικής περιόδου αλιείας με κάθε μέσο και εργαλείο στις λίμνες χωρικής αρμοδιό- τητας του οικείου δήμου (β.δ. 142/1971 άρθρο 2 παρ. Β2). 54. Ο καθορισμός περιορισμών κατά τη διενέργεια αλι- είας εντός των τεχνικών λιμνών για την προστασία των έργων που υπάρχουν σε αυτές (β.δ. 142/1971 άρθρο 2 περ. Γ3). 55. Η απαγόρευση ή έγκριση χρησιμοποίησης ορισμέ- νων αλιευτικών εργαλείων στις λίμνες Μεγάλη Πρέσπα και Δοϊράνη (β.δ. 249/1972 άρθρο 1 παρ. 2). 56. Η έκτακτη αναστολή των αδειών αλιείας και σπογ- γαλιείας για ορισμένη περίοδο σε περιοχή χωρικής αρ- μοδιότητας του οικείου δήμου, όταν το επιβάλλει η προ- στασία της ιχθυοπαραγωγής και η ρύθμιση της αλιείας και σπογγαλιείας (β.δ. 666/1966 άρθρο 7, β.δ.152/1969 άρθρο 1 παρ. 2). 57. Η έκδοση χρηματικών ενταλμάτων για απόδοση ε- σόδων από την εκμετάλλευση ιχθυοτροφείων λιμνοθά- λασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού (άρθρο 65 παρ. 2 του ν.δ. 420/1970). 58. Η έγκριση για μετατροπή ή αντικατάσταση εργα- λείων στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού (β.δ. 435/1970, ΦΕΚ 142 Α΄). 59. Η πρόταση για εγγραφή πιστώσεων για απαλλο- τρίωση υδάτινων και χερσαίων εκτάσεων (άρθρο 3 του ν.δ. 420/1970, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 παρ. 1 εδάφ. 3 του ν.1740/1987). 60. Η απόφαση για τον καθορισμό όρων χορήγησης ε- ρασιτεχνικών αδειών σε κατοίκους άλλων περιοχών στις τεχνητές λίμνες Πολυφύτου και Μόρνου (άρθρο 5 παρ. 5 του ν. 972/1979, ΦΕΚ 224 Α΄). 61. Η απόφαση αξιοποίησης, ιχθυοτροφικά, των μη εκ- μεταλλεύσιμων τελμάτων ή άγονων εκτάσεων σε συνερ- γασία με τις υπηρεσίες (π.δ. 402/1988, άρθρο 18 παρ. Βii) άρθρο 1 του ν.δ. 420/1970). 62. Η απόφαση εξαιρέσεων υποχρέωσης προσκόμισης αλιευμάτων στις ιχθυόσκαλες (άρθρο 24 παρ. 1α του ν.δ. 420/1970). 63. Η σύσταση τριμελών συμβουλίων εκδίκασης αλιευ- τικών προσφυγών (άρθρο 9 παρ. 4 του ν. 2040/1992). 64. Η έγκριση και τροποποίηση καταστατικών αλιευτι- κών συνεταιρισμών και η παροχή σε αυτούς τεχνικών ο- δηγιών. 65. Η έγκριση για την τροποποίηση ή συμπλήρωση του είδους των εργαλείων με τα οποία και μόνο επιτρέπεται η αλιεία στις λίμνες (άρθρο 1 του β.δ. 249/1972, ΦΕΚ 58 Α΄). 66. Η χορήγηση ειδικής άδειας για αλιεία αθερίνας στη λίμνη Τριχωνίδα (άρθρο 1 του π.δ. 99/2003, ΦΕΚ 94 Α΄), καθώς και η έκδοση απόφασης για την κοπή των καλά- μων στις λίμνες (άρθρο 2 παρ. 2 του β.δ. 249/1972, ΦΕΚ 58 Α΄). 67. Η κατασκευή και λειτουργία αλιευτικών καταφυ- γίων, υποδομών και εξοπλισμών σε λιμένες αλιευτικούς ή λιμένες που εξυπηρετούν αλιευτικά σκάφη. 68. Η παροχή γνώμης για κάθε τεχνική τροποποίηση ή διαρρύθμιση που αφορά ή θίγει τα κρηπιδώματα και τη χερσαία ζώνη των ιχθυοσκαλών (ν.δ. 420/1970, άρθρο 22 παρ. 3, π.δ. 422/1991 άρθρο 1 παρ. 3, ΦΕΚ 154 Α΄). 69. Η γνωμοδότηση για την παραχώρηση, μίσθωση και αναμίσθωση υδάτινων εκτάσεων για την ίδρυση, επέκτα- ση και μετεγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας ε- ντατικής ή ημιεντατικής μορφής των ιχθυοτρόφων υδά- των, καθώς και για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λει- τουργίας τους.» 6. Στο άρθρο 75 παρ. ΙΙ του Κώδικα Δήμων και Κοινοτή- των προστίθενται οι ακόλουθες αρμοδιότητες: «26. Η πρόσληψη και αλλαγή επωνύμου, καθώς και η πρόσληψη πατρωνύμου και μητρωνύμου από παιδιά, που γεννήθηκαν χωρίς γάμο των γονέων τους ή είναι αγνώ- στων γονέων. 27. Ο εξελληνισμός του ονοματεπωνύμου Ελλήνων του εξωτερικού, ομογενών αλλοδαπών, που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια και παλιννοστησάντων ομογε- νών, που έχουν την ελληνική ιθαγένεια. 28. Ο καθορισμός των χρονικών ορίων λειτουργίας κα- ταστημάτων και επιχειρήσεων. 29. Η χορήγηση (από το δημοτικό συμβούλιο) αδειών ί- δρυσης υπεραγορών λιανικού εμπορίου. 30. Η χορήγηση (με απόφαση δημοτικού συμβουλίου) άδειας άσκησης υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου και ο κα- θορισμός του ανώτατου αριθμού των αδειών αυτών στο δήμο, καθώς και η συγκρότηση (με απόφαση δημάρχου) της Επιτροπής Υπαίθριου Πλανόδιου Εμπορίου. 31. Η έγκριση (με απόφαση δημοτικού συμβουλίου) της λειτουργίας Κυριακάτικων Αγορών, καθώς και η χο- ρήγηση άδειας συμμετοχής στις αγορές αυτές. 32. Η έκδοση αποφάσεων για την ίδρυση, τη μετακίνη- ση, τη διάλυση και τον καθορισμό του τρόπου της εν γέ- νει λειτουργίας Λαϊκών Αγορών, σύμφωνα με την κείμε- νη νομοθεσία περιλαμβανομένης της χορήγησης επαγ- γελματικών και παραγωγικών αδειών, καθώς και κάθε άλλου συναφούς αντικειμένου, εκτός από την απόφαση τοποθέτησης των πωλητών στις Λαϊκές Αγορές, η οποία εκδίδεται από το περιφερειακό συμβούλιο, ανά περιφε- ρειακή ενότητα. Οι ανωτέρω αρμοδιότητες δεν αφορούν τους δήμους των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. 33. Η συγκρότηση Επιτροπών για τον έλεγχο των πω- λητών, παραγωγών και επαγγελματιών των Λαϊκών Αγο- ρών. 34. Η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τη χο- ρήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων. 35. Η λήψη απόφασης σχετικά με τον καθορισμό των ωρών ανοίγματος, μεσημβρινής διακοπής και κλεισίμα- τος των φαρμακείων και φαρμακαποθηκών, καθώς και τον καθορισμό για κάθε έτος του αριθμού των φαρμακεί- ων που διημερεύουν και διανυκτερεύουν. 36. Η παροχή άδειας σε πρόσωπο που διατηρεί κατά- στημα πώλησης σκύλων ή γατών (μετά από έκθεση Κτη- νιατρικής Αρχής), καθώς και σχετικής άδειας λειτουρ- γίας του καταστήματος. 37. Η χορήγηση αδειών άσκησης επαγγέλματος κου- ρέα, κομμωτή, τεχνίτη περιποίησης χεριών και ποδιών, καθώς και η συγκρότηση σχετικής εξεταστικής επιτρο- πής και πειθαρχικού συμβουλίου. 38. Η χορήγηση άδειας λειτουργίας εκθέσεων βιβλίου κατ’ άρθρο 17 του ν. 3377/2005, καθώς και ο σχετικός έ- λεγχος και η επιβολή κυρώσεων. 39. Η χορήγηση αδειών για την οργάνωση εκθέσεων (εκτός των διεθνών), η ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας τους και η εποπτεία αυτών. 40. Η χορήγηση αδειών καταλληλότητας εκθεσιακών χώρων στεγασμένων μόνιμα ή προσωρινά ή υπαίθριων ή μικτών. 41. Η δημιουργία χώρων στάθμευσης τροχοφόρων και με δυνατότητα μίσθωσης ακινήτων, σύμφωνα με την κεί- μενη νομοθεσία. 42. Η δυνατότητα παραχώρησης χρήσης δημοτικών α- κινήτων ή η καταβολή του μισθώματος προς κάλυψη στε- γαστικών αναγκών της πυροσβεστικής υπηρεσίας.»

Άρθρο 95Άσκηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων από τους δήμουςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α) Από 1ης Ιανουαρίου 2011 ασκούνται, από τους δή- μους, οι πρόσθετες αρμοδιότητες που τους απονέμο- νται, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 (υπ’ αριθμούς 11 έ- ως και 26), 2 (υπ’ αριθμούς 15 έως και 28), 3 (υπ’ αριθ- μούς Β7 έως και 25), 4, 5 (υπ’ αριθμούς 1 έως και 7) και 6 του προηγούμενου άρθρου. β) Η έναρξη άσκησης των λοιπών πρόσθετων αρμοδιο- τήτων που περιλαμβάνονται στις παραγράφους 1 (υπ’ α- ριθμούς 27 έως και 29), 2 (υπ’ αριθμούς 29 έως και 39), 3 (υπ’ αριθμούς Β26 έως και 34) και 5 (υπ’ αριθμούς 8 έως 69) του προηγούμενου άρθρου πραγματοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2013.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν σε δήμους του ίδιου νομού, δεν υφίστανται υπη- ρεσίες, με επάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής και προσω- πικού, προς άσκηση των πρόσθετων αρμοδιοτήτων που απονέμονται σε αυτούς με το άρθρο 94, περιλαμβανομέ- νων και των τεχνικών υπηρεσιών, για τις σχετικές αρμο- διότητες παρέχεται, υποχρεωτικώς, διοικητική υποστήρι- ξη από το δήμο της έδρας του νομού ή από άλλο εγγύ- τερο δήμο, όπως αυτός ορίζεται με απόφαση του Γενι- κού Γραμματέα της Περιφέρειας, η οποία εκδίδεται μέχρι 31.10.2010. Για την έκδοση της προηγούμενης απόφα- σης, σχετικά με τον προσδιορισμό του εγγύτερου δή- μου, απαιτείται προηγούμενη εισήγηση του δήμου που θα εξυπηρετηθεί διοικητικά, η οποία παρέχεται εντός μη- νός αφότου ζητηθεί. Αποφασιστικές ή γνωμοδοτικές αρ- μοδιότητες, οι οποίες προβλέπονται από την κείμενη νο- μοθεσία για τα μονομελή ή συλλογικά αιρετά όργανα α- σκούνται από τον οικείο δήμο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο δήμος της έδρας του νομού παρέχει, επίσης, διοι- κητική υποστήριξη για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Εάν η οικεία αρμοδιότητα έχει απονεμηθεί με σχετικό προεδρικό διάταγμα, που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 61 του ν. 947/1979 (ΦΕΚ 69 Α΄) σε άλλους δήμους του ίδιου νομού, οι δήμοι αυτοί εξακολουθούν να την ασκούν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η διοικητική υποστήριξη για την άσκηση των αρμο- διοτήτων των προηγούμενων παραγράφων από το δήμο της έδρας του νομού παρέχεται μέχρι 31.12.2012. Μέχρι την ίδια ημερομηνία οι λοιποί δήμοι του ίδιου νομού υπο- χρεούνται να έχουν οργανώσει αντίστοιχες υπηρεσια- κές μονάδες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Σε όσους δήμους λειτουργούν αποκεντρωμένες υ- πηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με αρμο- διότητες της παραγράφου 1α του παρόντος οι υπηρεσίες αυτές καταργούνται και οι αρμοδιότητές τους, από 1.1.2011, ασκούνται από τους αντίστοιχους δήμους. Η στελέχωση των οικείων υπηρεσιών των ανωτέρω δήμων γίνεται με μετάταξη των υπαλλήλων των Νομαρ- χιακών Αυτοδιοικήσεων που υπηρετούν στις καταργού- μενες κατά το προηγούμενο εδάφιο υπηρεσίες. Το προ- σωπικό τους μετατάσσεται στον αντίστοιχο δήμο, όπου λειτουργούσε η καταργούμενη αποκεντρωμένη νομαρ- χιακή υπηρεσία, με ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας που ορίζεται στις παραγράφους 1 έως και 7 του άρθρου 257 του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

α) Μέχρι 31.12.2012 οι αρμοδιότητες της περίπτω- σης β΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου εξακο- λουθούν να ασκούνται από την περιφέρεια. β) Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρό- ταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Η- λεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, προβλέπε- ται η ολική ή μερική κατάργηση των υπηρεσιακών μονά- δων της περιφέρειας, που ασκούσαν τις αρμοδιότητες, οι οποίες μεταβιβάζονται στους δήμους από 1.1.2013, σύμφωνα με την παρ.1 β΄ του παρόντος άρθρου, καθώς και των αντίστοιχων οργανικών τους θέσεων. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα ρυθμίζεται η μετάταξη του προσωπικού των περιφερειών, που κατείχε τις οργα- νικές θέσεις του προηγούμενου εδαφίου οι οποίες κα- ταργούνται, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας, η οποία ορίζεται στις παραγράφους 2, 3, 5, 6 και 7 του άρ- θρου 257 του παρόντος νόμου, καθώς και η απόδοση των ανάλογων οικονομικών πόρων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, που μεταβιβάζονται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ρυθμίζεται κάθε ειδικό, τεχνικό και λεπτομερειακό ζήτημα, το οποίο σχετίζεται με την άσκηση των πρόσθετων αρμοδιοτή- των, την παροχή διοικητικής υποστήριξης και τη μεταφο- ρά εξοπλισμού από τις υπηρεσίες που ασκούσαν αρμο- διότητες μεταβιβαζόμενες στους δήμους.

Άρθρο 96Συμμετοχή δήμων σε προγράμματα

Οι δήμοι και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτι- κού δικαίου αυτών, ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψη- φία των μελών του ή του οικείου οργάνου διοίκησης του νομικού προσώπου, μπορούν να συμμετέχουν και να συγχρηματοδοτούν την κατάρτιση και εκτέλεση οποιασ- δήποτε κατηγορίας προγραμμάτων και μέτρων, εφόσον οι δράσεις τους, ανεξαρτήτως εάν συνάπτονται με αρμο- διότητες των δήμων, συμβάλλουν στην οικονομική ανά- πτυξη, την κοινωνική πρόνοια και συνοχή, την περιβαλ- λοντική προστασία και την εν γένει βελτίωση της ποιότη- τας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Άρθρο 97Υπηρεσιακές μονάδες δήμων

Οι συνιστώμενοι δια του παρόντος δήμοι και στο πλαί- σιο κατάρτισης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας και της Συγκρότησης των υπηρεσιών τους, σύμφωνα με το άρθρο 10 του κυρωτικού νόμου 3584/2007 (ΦΕΚ 143 Α΄), υποχρεούνται μέχρι 31.12.2012 να περιλάβουν, στους ανωτέρω οργανισμούς, και υπηρεσιακές μονάδες με τα ακόλουθα αντικείμενα: α) Προγραμματισμού και Ανάπτυξης β) Οικονομική υπηρεσία γ) Τεχνική υπηρεσία δ) Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών ε) Διαφάνειας στ) Νομικής υποστήριξης ζ) Διοίκησης – Διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού η) Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότη- τας των Φύλων θ) Περιβάλλοντος – Πολιτικής Προστασίας ι) Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και ια) Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας, εφόσον α- σκούνται αντίστοιχες αρμοδιότητες.

Άρθρο 98Διοικητική βοήθειαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι δήμοι συνιστούν ειδικό αυτοτελές γραφείο το ο- ποίο υπάγεται απευθείας στον δήμαρχο, για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στις υπηρεσίες τους ή στα αρ- μόδια Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στο ανωτέρω γραφείο τοποθετούνται και υπηρε- τούν, με απόφαση του δημάρχου, υπάλληλοι, οι οποίοι έ- χουν τις απαιτούμενες γνώσεις και ανάλογη διοικητική εμπειρία, προς παροχή κατ’ οίκον εξυπηρέτησης των δη- μοτών της προηγούμενης παραγράφου, ως «δημοτικοί ανταποκριτές», για το σύνολο των αρμοδιοτήτων του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο δήμος, δια του ειδικού γραφείου της παραγράφου 1 και οι υπηρετούντες σε αυτό υπάλληλοι συνεργάζο- νται με τα αντίστοιχα Κ.Ε.Π. και αξιοποιούν την εθελο- ντική προσφορά δημοτών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Άρθρο 99Συμβάσεις διαδημοτικής ή διαβαθμιδικής συνεργασίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δήμοι της ίδιας περιφέρειας ή όμοροι δήμοι μπο- ρούν να συνάπτουν μεταξύ τους συμβάσεις, με τις οποί- ες αναλαμβάνουν την άσκηση αρμοδιότητας για λογα- ριασμό τους ή την υποστήριξη της άσκησής της. Στις συμβάσεις αυτές μπορεί να συμμετέχει και νομικό πρό- σωπο δημοσίου δικαίου του δήμου που αναλαμβάνει την αρμοδιότητα ή σύνδεσμος στον οποίον μετέχει ο δήμος που αναλαμβάνει την αρμοδιότητα. Οι συμβάσεις αυτές καλούνται «συμβάσεις διαδημοτικής συνεργασίας».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Δήμοι της ίδιας περιφέρειας και η οικεία περιφέρεια μπορούν να συνάπτουν μεταξύ τους συμβάσεις συνερ- γασίας, με τις οποίες αναλαμβάνουν την άσκηση αρμο- διότητας ή την υποστήριξη της άσκησής της, για λογα- ριασμό ενός ή περισσοτέρων των συμβαλλόμενων με- ρών. Στις συμβάσεις αυτές μπορεί να συμμετέχει και νο- μικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή σύνδεσμος στον ο- ποίο μετέχει ο φορέας που αναλαμβάνει την αρμοδιότη- τα. Οι συμβάσεις αυτές καλούνται «συμβάσεις διαβαθμι- δικής συνεργασίας».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στις συμβάσεις των δύο προηγούμενων παραγρά- φων ορίζεται, ιδίως, ο τρόπος άσκησης της ανατιθέμε- νης αρμοδιότητας ή υποστήριξης της άσκησής της και οι υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών, και ειδικότε- ρα: α) Ο σκοπός και η διάρκεια της σύμβασης. β) Η διάθεση του προσωπικού των συμβαλλομένων ή η σύσταση θέσεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμέ- νου χρόνου, με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του φορέα που αναλαμβάνει την άσκηση της αρ- μοδιότητας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. γ) Η διάθεση μηχανολογικού εξοπλισμού, οχημάτων και άλλων τεχνικών μέσων ή ακινήτων και εγκαταστάσε- ων για την εξυπηρέτηση του σκοπού της σύμβασης. δ) Τα ποσά χρηματοδότησης των επενδυτικών και των λειτουργικών δαπανών για την εφαρμογή της σύμβασης. Τα έσοδα αυτά μπορούν να προέρχονται από τέλη, δικαι- ώματα και εισφορές, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πό- ρους (Κ.Α.Π.), τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοί- κησης (Σ.Α.Τ.Α.) ή τα Αναπτυξιακά Προγράμματα της Το- πικής Αυτοδιοίκησης. ε) Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της σύμβασης. στ) Το όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής της σύμβασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι προβλεπόμενες στη σύμβαση δαπάνες εγγράφο- νται ως υποχρεωτικές στους προϋπολογισμούς των συμ- βαλλόμενων φορέων και αποδίδονται στον αναλαμβάνο- ντα την αρμοδιότητα φορέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τα χρησιμοποιούμενα τεχνικά μέσα και εγκαταστά- σεις μπορεί να φέρουν ως διακριτικό τον τίτλο «Διαδη- μοτική Συνεργασία..............» ή «Διαβαθμιδική Συνεργα- σία……», αντίστοιχα, που συμπληρώνεται με τα ονόμα- τα των συμβαλλόμενων φορέων ή με άλλο όνομα δηλω- τικό της γεωγραφικής ενότητας των φορέων αυτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι αποφάσεις των οικείων συμβουλίων για την έ- γκριση συμβάσεων διαδημοτικής ή διαβαθμιδικής συνερ- γασίας λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του συ- νόλου των μελών εκάστου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μπορεί να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμο- γή του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 100Προγραμματικές ΣυμβάσειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. Για τη μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμά- των ανάπτυξης μιας περιοχής, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών κάθε είδους, οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι σύν- δεσμοι δήμων, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, η Κε- ντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερει- ών, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία συνι- στούν ή στα οποία συμμετέχουν οι προαναφερόμενοι φορείς, καθώς και Ν.Π.Ι.Δ. στα οποία συμμετέχουν ή συ- νιστούν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και α- ποχέτευσης, τα δημοτικά και περιφερειακά ιδρύματα, καθώς και κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα οποία περι- λαμβάνονται και τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, μεταξύ τους ή και με φορείς του δημόσιου τομέα της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982, μεμο- νωμένα ή από κοινού. Στις προγραμματικές συμβάσεις, που μετέχει το Δημόσιο, μπορεί να εκπροσωπείται και α- πό τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκη- σης στην οποία εκτελείται η προγραμματική σύμβαση. Οι ανωτέρω συμβάσεις υπόκεινται στον προσυμβατικό έ- λεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. β. Στις προγραμματικές συμβάσεις επιτρέπεται και η συμμετοχή επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτι- σης (Κ.Ε.Κ.) με οποιαδήποτε νομική μορφή και αν λει- τουργούν, των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης, επι- μελητηρίων, επιστημονικών φορέων δημοσίου δικαίου, Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων (Ε.Π.Ι.), συ- νεταιρισμών, ενώσεων συνεταιρισμών και εργοδοτικών και εργατοϋπαλληλικών ενώσεων. Με απόφαση των Υ- πουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να επιτρέπεται και η συμμετοχή τραπεζών και πι- στωτικών ιδρυμάτων. γ. Είναι επιτρεπτή η σύναψη προγραμματικών συμβά- σεων μεταξύ των φορέων της περίπτωσης α΄ και κοινω- φελών ιδρυμάτων, καθώς και κληροδοτημάτων που επι- διώκουν κοινωφελείς σκοπούς. Κατά την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων που συνάπτουν, θεωρού- νται φορείς κατασκευής του έργου κατά την έννοια του άρθρου 3 του ν. 1418/1984 (ΦΕΚ 23 Α΄), όπως ισχύει, και εκτελούν τις συμβάσεις αυτές με τα προβλεπόμενα στις περιπτώσεις ε΄, στ΄ και ζ΄ του ίδιου άρθρου όργανα και υπηρεσίες που συνιστούν με αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α. Στις προγραμματικές συμβάσεις απαραίτητα ορί- ζονται το αντικείμενο της σύμβασης, ο σκοπός και το πε- ριεχόμενο των μελετών, των έργων, των προγραμμάτων ή των υπηρεσιών, ο προϋπολογισμός τους, τα δικαιώμα- τα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, το χρονο- διάγραμμα εκτέλεσης της σύμβασης, οι πόροι από τους οποίους θα καλυφθούν οι αναλαμβανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις και η διάρκεια της σύμβασης. Επίσης ορίζεται το όργανο παρακολούθησης της ε- φαρμογής της και οι αρμοδιότητές του, καθώς και ρή- τρες σε βάρος του συμβαλλομένου που παραβαίνει τους όρους της προγραμματικής σύμβασης. β. Με την προγραμματική σύμβαση επίσης ορίζεται ο συμβαλλόμενος, στον οποίο μπορεί να ανατεθεί η δια- χείριση, εκμετάλλευση και συντήρηση των έργων του προγράμματος μετά την ολοκλήρωσή του, εφόσον προ- βλέπεται αντίστοιχο στάδιο. γ. Αν ο συμβαλλόμενος σε προγραμματική σύμβαση α- ναθέσει σε τρίτον τη διαχείριση, εκμετάλλευση και συ- ντήρηση των έργων αυτών, η ανάθεση γίνεται σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τον κατά τη σύμβαση υπό- χρεο συμβαλλόμενο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι συμβαλλόμενοι φορείς για την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων μπορεί να χρηματοδοτού- νται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρω- παϊκή Ένωση ή προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους, τον Τακτικό Προϋπολογι- σμό ή άλλα εθνικά ή περιφερειακά προγράμματα, καθώς και από τους προϋπολογισμούς των συμβαλλόμενων φο- ρέων. Είναι δυνατή η χρηματοδότηση των συμβαλλομέ- νων και από φορείς του δημόσιου τομέα που δεν μετέ- χουν στην προγραμματική σύμβαση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων και στο πλαίσιο των συμφωνούμενων δικαιωμάτων και υ- ποχρεώσεων των συμβαλλόμενων οργανισμών και φο- ρέων, επιτρέπεται η απασχόληση προσωπικού του ενός συμβαλλομένου στον άλλον, καθώς και η παραχώρηση της χρήσης ακινήτων, εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και μέσων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Εφόσον τα προβλεπόμενα στην προγραμματική σύμβαση έργα, προγράμματα και υπηρεσίες είναι πολιτι- στικού χαρακτήρα, όπως η ανάδειξη, προστασία και συ- ντήρηση μνημείων, οι παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή πα- ραδοσιακά κτίρια και οικισμούς, η διάσωση και διάδοση στοιχείων του πολιτισμού, η ανέγερση και λειτουργία χώρων πολιτισμικών λειτουργιών, η υποστήριξη δραστη- ριοτήτων και εκδηλώσεων που αφορούν την επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες, συμμετέχει, ως συμβαλλό- μενος, το Υπουργείο Πολιτισμού. Η προγραμματική σύμ- βαση καλείται «προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής α- νάπτυξης». Το τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα που μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για τη χρηματοδότηση έργων, εργασιών, προγραμμάτων και υπηρεσιών της προγραμματικής σύμβασης, καλείται «Πολιτιστικό Τέλος».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Δήμοι, σύνδεσμοι, περιφέρειες και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού μπορούν να συμβάλλονται μεταξύ τους για την παροχή υπηρεσιών με αντικείμενο τη βεβαί- ωση και είσπραξη τελών, δικαιωμάτων, εισφορών και προστίμων. Στις περιπτώσεις αυτές, οι αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων των συμβαλλόμενων φορέων για τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένη σύμβαση, λαμβάνο- νται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των με- λών τους. Οι συμβαλλόμενοι φορείς μπορεί να χρηματο- δοτούνται για την εκτέλεση των συμβάσεων της παρα- γράφου αυτής και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων ή τους προϋπολογι- σμούς άλλων φορέων του δημόσιου τομέα.

Άρθρο 101Δίκτυα δήμων και περιφερειώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δύο ή περισσότεροι δήμοι ή δήμοι και περιφέρειες, με κοινά χαρακτηριστικά, μπορούν να συνιστούν δίκτυα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 219 και 220 του Κ.Δ.Κ., με τη μορφή αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 741 του Α.Κ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα ανωτέρω δίκτυα συνιστώνται με αποφάσεις των οικείων συμβουλίων των συμμετεχόντων Ο.Τ.Α., και λει- τουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 267 του Κ.Δ.Κ., όπως ισχύει, και το άρθρο 741 του Α.Κ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών του δι- κτύου δύνανται να συμμετέχουν σε αυτό κοινωνικοί φο- ρείς με σκοπούς αντίστοιχους αυτών του δικτύου, καθώς και πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με το καταστατικό τους καθορίζονται οι πόροι, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μελών, η διοίκησή τους και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση και τη λειτουργία τους.

Άρθρο 102Ιδρύματα- νομικά πρόσωπα δήμων και κοινοτήτων που συνενώνονταιΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα ιδρύματα και τα δημοτικά και κοινοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που έχουν συσταθεί από δή- μο ή κοινότητα που συνενώνεται, περιέρχονται αυτοδι- καίως στο νέο δήμο από την έναρξη λειτουργίας του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι δήμοι που προκύπτουν από συνένωση υπεισέρχο- νται αυτοδικαίως από την έναρξη της λειτουργίας τους στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των συνενούμε- νων δήμων ή κοινοτήτων, ως προς τα ιδρύματα και τα δη- μοτικά και κοινοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Στα εν λόγω δικαιώματα και τις υποχρεώσεις περιλαμβά- νονται και όσα προκύπτουν από συμβάσεις μίσθωσης έρ- γου και εργασίας ορισμένου χρόνου, μέχρι τη λήξη τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των δημοτικών και κοινοτι- κών ιδρυμάτων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που περιέρχονται αυτοδικαίως στο νέο δήμο, καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό των αυτών ιδρυμάτων και νομι- κών προσώπων δημοσίου δικαίου με την ίδια σχέση ερ- γασίας.

Άρθρο 103Σύσταση - Συγχώνευση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κάθε δήμος μπορεί να συνιστά ή να έχει: α) Έως δύο (2) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ένα για τους τομείς αρμοδιοτήτων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και παιδείας και ένα για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος, όπως αυτοί προβλέπονται στο άρθρο 75 του ν. 3463/2006, όπως ι- σχύει. Εάν ο δήμος διαθέτει κοινωφελή επιχείρηση τότε μπορεί να έχει έως ένα (1) νομικό πρόσωπο δημοσίου δι- καίου. Στους δήμους με πληθυσμό άνω των τριακοσίων χιλιά- δων (300.000) κατοίκων, μπορεί να λειτουργούν έως δύο (2) νομικά πρόσωπα για καθέναν από τους τομείς αρμο- διοτήτων που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο. β) Ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου για τη διοί- κηση και διαχείριση ζώνης λιμένα, σύμφωνα με την κεί- μενη νομοθεσία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που περιέρχο- νται στο νέο δήμο σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο, συγ- χωνεύονται υποχρεωτικά σε ένα νομικό πρόσωπο για καθέναν από τους τομείς αρμοδιότητας που προβλέπο- νται στην περίπτωση α΄ της προηγούμενης παραγρά- φου. Ειδικά για τις σχολικές επιτροπές, αυτές συγχωνεύο- νται σε δύο νομικά πρόσωπα, ένα για τις σχολικές μονά- δες της πρωτοβάθμιας και ένα για τις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στους δήμους με πλη- θυσμό άνω των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) κατοίκων μπορεί να συσταθούν αντίστοιχες σχολικές επιτροπές για καθεμία δημοτική κοινότητα. Με απόφαση του Υ- πουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη λει- τουργία των σχολικών επιτροπών, την κατανομή των πι- στώσεων, τον τρόπο και τη διαδικασία πραγματοποίη- σης, δικαιολόγησης και ελέγχου των πάσης φύσεως ε- σόδων και εξόδων, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέ- ρεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ύστερα από αίτηση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, επιτρέπεται να διατηρηθούν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου δήμων εκείνα των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς ευρύτερης αναγνώρισης, εξειδικευμένου αντι- κειμένου, μακροχρόνιας απόδοσης έργου και γενικότε- ρης καταξίωσης της προσφοράς τους δικαιολογεί την α- νωτέρω διατήρηση. Για την υποβολή του αιτήματος απαιτείται απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των με- λών του, στην οποία αιτιολογείται ειδικά η συνδρομή των προϋποθέσεων του προηγούμενου εδαφίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την εγκα- τάσταση των νέων δημοτικών αρχών ορίζονται το όνο- μα, ο σκοπός, η διοίκηση, η περιουσία και οι πόροι του νομικού προσώπου που προκύπτει από τη συγχώνευση. Η πράξη αυτή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ε- λέγχου νομιμότητας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τον οικείο δήμο. Στην ίδια συνεδρία- ση του δημοτικού συμβουλίου ορίζεται το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου σύμφωνα με τις δια- τάξεις του άρθρου 240 του ν. 3463/2006, όπως ισχύει. Μέχρι τη δημοσίευση της ανωτέρω απόφασης του δημο- τικού συμβουλίου παρατείνεται αυτοδικαίως η θητεία των μελών των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων που περιέρχονται στο νέο δήμο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Από τη δημοσίευση της ανωτέρω απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το νέο νομικό πρόσωπο που δημιουργείται, υποκαθιστά αυτοδικαίως τα νομικά πρόσωπα που συγχωνεύθηκαν σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στα οποία περιλαμβάνονται και ό- σα προκύπτουν από συμβάσεις έργου ή εργασίας ορι- σμένου χρόνου μέχρι τη λήξη τους, εξομοιούμενο με κα- θολικό διάδοχο. Οι εκκρεμείς δίκες, στις οποίες διάδικα μέρη είναι νομικά πρόσωπα που συγχωνεύθηκαν, συνεχί- ζονται αυτοδικαίως από το νέο νομικό πρόσωπο, χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικαστική πράξη συνέχισης για καθένα από τα νομικά πρόσωπα που συγχωνεύθηκαν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στην περιφέρεια του νέου δήμου είναι δυνατόν να λειτουργούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες, υπό μορφή παραρτημάτων των ανωτέρω νομικών προσώπων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων. Στις υπηρεσίες αυτές, εφόσον οι παρεχόμενες λειτουργίες είναι κοινω- νικού χαρακτήρα, όπως φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων, αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες, συγκροτού- νται, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νομι- κού προσώπου, αντίστοιχες άμισθες επιτροπές, στις ο- ποίες συμμετέχουν τουλάχιστον δύο (2) εκπρόσωποι των χρηστών των παρεχόμενων υπηρεσιών και ο προϊ- στάμενος, και εάν δεν υπάρχει, ο οριζόμενος από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του νομικού προσώπου υπάλληλος της αποκεντρωμένης υπηρεσίας, ως πρόεδρος. Οι επιτροπές αυτές εισηγούνται για την καλύτερη λειτουργία, διαπι- στώνουν τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία της υπηρεσίας και διατυπώνουν σχετικές προτάσεις στο διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώ- που για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παρεχόμενων υ- πηρεσιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μπορεί να εκ- δίδεται πρότυπος κανονισμός λειτουργίας των ως άνω νομικών προσώπων και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών τους, ανά κατηγορία παρεχόμενων υπηρεσιών, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Το μόνιμο προσωπικό, το προσωπικό με σχέση εργα- σίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι νομικοί σύμ- βουλοι, καθώς και οι δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντο- λής, των νομικών προσώπων που συγχωνεύονται, καθί- σταται αυτοδικαίως προσωπικό και παρέχει τις υπηρε- σίες του στο νέο νομικό πρόσωπο που προκύπτει από τη συγχώνευση, με την ίδια σχέση εργασίας και έμμισθης εντολής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται μέσα σε τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης συγχώνευσης, θεσπίζεται ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του νομικού προσώπου, σύμφω- να με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3584/2007, ό- πως ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Το μόνιμο προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες οργανικές θέσεις κατά κατηγορία και κλάδο, το δε προ- σωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότη- τας, οι οποίες συνιστώνται στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του νομικού προσώπου και καταργούνται κα- τά την αποχώρηση του υπαλλήλου. Η κατάταξη γίνεται με απόφαση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφη- μερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Το προσωπικό των νομικών προσώπων μπορεί να αποσπάται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώ- που, είτε σε άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του οικείου δήμου είτε σε υπηρεσία του δήμου, κατά παρέκ- κλιση των σχετικών διατάξεων, και χωρίς να απαιτείται υποβολή σχετικής αίτησης. Στο ανωτέρω προσωπικό μπορεί να ανατίθενται παράλληλα καθήκοντα. Η μισθο- δοσία του αποσπασμένου προσωπικού βαρύνει τον φο- ρέα υποδοχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Τα ιδρύματα δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις του πα- ρόντος άρθρου.

Άρθρο 104Σύνδεσμοι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνενώνονταιΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο σύνδεσμος στον οποίο συμμετέχουν δήμοι ή κοι- νότητες που συνενώνονται σε νέο δήμο, καταργείται αυ- τοδικαίως από την έναρξη λειτουργίας του νέου δήμου, αν η περιοχή της αρμοδιότητας του δήμου αυτού είναι η ίδια ή μεγαλύτερη από την εδαφική περιφέρεια του συν- δέσμου. Την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο είχε συσταθεί ο σύνδεσμος, αναλαμβάνει και συνεχίζει ο νέ- ος δήμος, ο οποίος καθίσταται καθολικός διάδοχος σε ό- λη την κινητή και ακίνητη περιουσία και υπεισέρχεται αυ- τοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του συνδέσμου, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν συμβάσε- ων μίσθωσης έργου ή ορισμένου χρόνου μέχρι τη λήξη τους. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από το νέο δήμο χωρίς καμία ειδικότερη διατύπωση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το μόνιμο προσωπικό, το προσωπικό με σχέση εργα- σίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και οι δι- κηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής του συνδέσμου με- ταφέρεται αυτοδικαίως, με την ίδια σχέση εργασίας και παροχής υπηρεσιών στο νέο δήμο από την έναρξη της λειτουργίας του και κατατάσσεται σε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις κατά κατηγορία και κλάδο ή σε προσω- ποπαγείς θέσεις του δήμου. Η απόφαση κατάταξης του προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις ή σε συνιστώμε- νες προσωποπαγείς θέσεις εκδίδεται από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το προσωπικό που μεταφέρεται στο δήμο μπορεί να διατηρήσει το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθε- στώς, στο οποίο υπαγόταν πριν από την κατάταξή του στο νέο δήμο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 17 του άρθρου 4 του ν. 3513/2006, όπως ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Εντός των διοικητικών ορίων κάθε περιφέρειας και υπό την επιφύλαξη του άρθρου 206 παρ. 6 του παρόντος οι σύνδεσμοι και οι ανώνυμες εταιρείες που έχουν συ- σταθεί ως Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.), συγχωνεύονται σε ενιαίο σύνδεσμο, σύμ- φωνα με τη διαδικασία της παρ. 6, στον οποίο συμμετέ- χουν υποχρεωτικά οι δήμοι όλων των διαχειριστικών ε- νοτήτων της περιφέρειας σύμφωνα και με τη διάταξη του άρθρου 30 του ν. 3536/2007. Τα οικεία δημοτικά συμ- βούλια, εντός δύο (2) μηνών από την έκδοση του προε- δρικού διατάγματος της παρ. 6 του παρόντος και σύμφω- να με τις ρυθμίσεις αυτού ορίζουν τους εκπροσώπους τους στο διοικητικό συμβούλιο του νέου ΦΟ.Δ.Σ.Α., τη χρονική διάρκεια, την έδρα του, καθώς και τις ετήσιες ει- σφορές που πρέπει να καταβάλουν οι συμμετέχοντες δήμοι. Μετά τον έλεγχο νομιμότητας των σχετικών απο- φάσεων εκδίδεται πράξη από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η θητεία των διοικητικών συμβουλίων των υπό συγχώνευση ΦΟ.Δ.Σ.Α. παρατείνε- ται αυτοδικαίως μέχρι τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του νέου ΦΟ.Δ.Σ.Α..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Από τη δημοσίευση της ανωτέρω πράξης στην Εφη- μερίδα της Κυβερνήσεως, ο νέος σύνδεσμος που δημι- ουργείται καθίσταται καθολικός διάδοχος σε όλη την κι- νητή και ακίνητη περιουσία των συνδέσμων που συγχω- νεύονται και υπεισέρχεται, αυτοδικαίως, σε όλα τα δικαι- ώματα και τις υποχρεώσεις αυτών, στα εν λόγω δε δικαι- ώματα και υποχρεώσεις περιλαμβάνονται και όσα προκύ- πτουν από συμβάσεις έργου εξομοιούμενος με καθολικό διάδοχο. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από το νέο σύνδεσμο, χωρίς να διακόπτονται και χωρίς να απαιτεί- ται ειδική διαδικαστική πράξη συνέχισης για καθεμία από αυτές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέχρι την 30ή Ιουνίου 2011, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ρυθμίζεται η διαδικασία συγχώνευσης ΦΟ.Δ.Σ.Α., η διοίκηση, η έδρα, η χρονική διάρκεια του νέου ΦΟ.Δ.Σ.Α., ο τρόπος καθορισμού του ύψους των ε- τήσιων εισφορών των δήμων, σε συνάρτηση με την απο- τίμηση των τυχόν περιουσιακών στοιχείων των συγχω- νευόμενων ΦΟ.Δ.Σ.Α., καθώς και η διαδικασία λύσης των ΦΟ.Δ.Σ.Α. που λειτουργούν με μορφή ανώνυμης εταιρεί- ας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Το μόνιμο προσωπικό καθώς και εκείνο με σχέση ερ- γασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ΦΟ.Δ.Σ.Α. που συγχωνεύονται, καθίσταται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας προσωπικό του νέου συνδέ- σμου που προκύπτει από τη συγχώνευση με την ίδια σχέση εργασίας. Συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που βρίσκονται σε ισχύ, συνεχίζονται από το νέο σύνδεσμο μέχρι τη λήξη τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται μέσα σε ένα (1) μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης συγχώνευσης, καθορίζεται το αναγκαίο προ- σωπικό για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών του συνδέσμου, προκειμένου να προβλεφθούν οι αντίστοι- χες θέσεις στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία λαμ- βάνεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της συγχώνευσης, ψηφίζεται ο οργανισμός εσωτερικής υπη- ρεσίας του συνδέσμου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3584/2007, όπως ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των ΦΟ.Δ.Σ.Α. που συγχω- νεύονται ή λύονται σύμφωνα τις διατάξεις της παρ. 6 του παρόντος άρθρου περιλαμβανομένων και όσων απα- σχολούνται με σχέση έμμισθης εντολής, κατατάσσεται σε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις κατά κατηγορία και κλάδο ή σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις του συνδέσμου, οι οποίες καταργούνται κατά την αποχώρη- ση του υπαλλήλου. Η πράξη κατάταξης του προσωπικού εκδίδεται από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο και δη- μοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο χρόνος προϋπηρεσίας του ανωτέρω προσωπικού αναγνωρίζεται για όλες τις συνέπειες.

Άρθρο 105Σύσταση διαβαθμιδικού συνδέσμου δήμων και περιφερειώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ένας ή περισσότεροι δήμοι και η περιφέρεια στην ο- ποία έχουν την έδρα τους οι δήμοι αυτοί, μπορούν, με α- πόφαση των δημοτικών τους συμβουλίων και του περι- φερειακού συμβουλίου, να συστήσουν σύνδεσμο με ειδι- κό σκοπό την εκτέλεση έργων ή την παροχή συγκεκριμέ- νων υπηρεσιών ή την άσκηση αρμοδιοτήτων τους, καθώς και για το σχεδιασμό και την κατάρτιση προγραμμάτων και μεθόδων για την ανάπτυξη του ευρύτερου χώρου τους. Οι σύνδεσμοι αυτοί αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η απόφαση των δημοτικών και περιφερειακών συμ- βουλίων, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψη- φία του συνόλου των μελών τους, περιέχει τον ειδικό σκοπό για τον οποίο ιδρύεται ο σύνδεσμος, τη χρονική διάρκεια και την έδρα του, καθώς και τις εισφορές που πρέπει να καταβάλλει κάθε χρόνο κάθε μέλος. Στην από- φαση σύστασης του Συνδέσμου αναφέρονται ρητά και οι υπηρεσίες για τις οποίες επιβάλλονται τέλη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκε- ντρωμένης Διοίκησης, που δημοσιεύεται στην Εφημερί- δα της Κυβερνήσεως, αφού ο Ελεγκτής Νομιμότητας ε- ξετάσει τη νομιμότητα των σχετικών αποφάσεων των συμβουλίων που αφορούν τη σύσταση του συνδέσμου, εγκρίνεται η απόφαση σύστασης. Με την ίδια πράξη, σε περίπτωση που υπάρχει διαφωνία των συμβουλίων, ορί- ζεται και η έδρα του συνδέσμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκε- ντρωμένης Διοίκησης μπορεί να γίνει υποχρεωτική για έ- να δήμο η συμμετοχή σε σύνδεσμο, που έχει συσταθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, εφό- σον συντρέχουν, αθροιστικά, οι ακόλουθες προϋποθέ- σεις: α) αν στο σύνδεσμο μετέχουν τα δύο τρίτα (2/3) του- λάχιστον των δήμων της οικείας περιφέρειας, β) αν αποφασίσει τη συμμετοχή το διοικητικό συμβού- λιο του συνδέσμου με την απόλυτη πλειοψηφία του συ- νολικού αριθμού των μελών του και γ) εφόσον εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η συμμετοχή νέου δήμου σε υφιστάμενο σύνδεσμο ή η αποχώρηση από αυτό μέλους του επιτρέπεται, αν το αποφασίσει το συμβούλιο του ενδιαφερόμενου δήμου και αποδεχθεί την απόφαση το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου με απόφασή του που λαμβάνεται με την από- λυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του. Αν το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου δεν αποδέ- χεται χωρίς ειδική αιτιολογία τη συμμετοχή στο σύνδε- σμο ενός δήμου, η συμμετοχή αποφασίζεται από τον Γε- νικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αν οι α- νάγκες των κατοίκων δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν διαφορετικά και δεν παρεμποδίζεται η εκπλήρωση του σκοπού του συνδέσμου. Το ίδιο ισχύει και για την απο- χώρηση από το σύνδεσμο ενός δήμου.

Άρθρο 106ΔιοίκησηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο διαβαθμιδικός σύνδεσμος διοικείται από το διοικη- τικό συμβούλιο, την εκτελεστική επιτροπή και τον πρόε- δρό του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το διοικητικό συμβούλιο συγκροτείται από αιρετούς αντιπροσώπους του κάθε μέλους, που συμμετέχει, οι ο- ποίοι εκλέγονται από τα δημοτικά και περιφερειακά συμ- βούλιά τους. Οι αντιπρόσωποι της περιφέρειας αποτε- λούν το 50% του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου. Το υπόλοιπο 50% αποτελεί- ται από αντιπροσώπους των δήμων μελών του συνδέ- σμου, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, με βάση τον πλη- θυσμό του μικρότερου δήμου, που εκπροσωπείται με έ- ναν αντιπρόσωπο. Για τον υπολογισμό του αριθμού των μελών του συν- δέσμου αυτής της μορφής, για τα θέματα διοίκησης, λει- τουργίας και για τα λοιπά σχετικά θέματα εφαρμόζονται αναλόγως οι οικείες διατάξεις για τους συνδέσμους του Κ.Δ.Κ., όπως ισχύει.

Άρθρο 107Επιχειρήσεις δήμωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι δήμοι μπορεί να έχουν μόνον: α) μία κοινωφελή επιχείρηση, β) μία δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), γ) μία επιχείρηση με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιο- φωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, εφόσον λειτουργού- σαν αντίστοιχες στους συνενούμενους δήμους, και δ) μία δημοτική ανώνυμη εταιρία του άρθρου 266 του Κ.Δ.Κ., εφόσον είχαν συσταθεί τέτοιες εταιρίες στους συνενούμενους δήμους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι δήμοι μπορούν να συνιστούν ή να συμμετέχουν σε ανώνυμες εταιρείες, σύμφωνα με τη διάταξη του άρ- θρου 265 του Κ.Δ.Κ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Υφιστάμενες αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συνεχίζουν να λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 267 του Κ.Δ.Κ. και με την επιφύλα- ξη των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 111 του παρό- ντος.

Άρθρο 108Επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού που συνενώνονταιΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι δήμοι που προκύπτουν από συνένωση υπεισέρχο- νται αυτοδικαίως από την έναρξη λειτουργίας τους, στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των συνενούμενων δή- μων και κοινοτήτων, ως προς τις επιχειρήσεις αυτών, κα- θώς και στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις που απορ- ρέουν από συμβάσεις που έχουν υπογράψει, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι συμβάσεις εργασίας ή έργου μέ- χρι τη λήξη τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι ανώνυμες εταιρίες των συνενούμενων Ο.Τ.Α., πρώτου βαθμού, στις οποίες συμμετέχουν δύο (2) ή πε- ρισσότεροι νέοι δήμοι, περιέρχονται αυτοδικαίως σε αυ- τούς, κατά το ποσοστό συμμετοχής τους στις ανωτέρω εταιρίες.

Άρθρο 109Συγχώνευση κοινωφελών επιχειρήσεων των νέων δήμωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κοινωφελείς επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α., πρώτου βαθ- μού, που συνενώνονται σε ένα νέο δήμο, συγχωνεύο- νται υποχρεωτικά σε μία κοινωφελή επιχείρηση. Με από- φαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβά- νεται μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την εγκατά- σταση των δημοτικών αρχών, ορίζεται η επωνυμία, ο σκοπός, η διοίκηση, το κεφάλαιο, οι πόροι, η διάρκεια, η έδρα της κοινωφελούς επιχείρησης και κάθε άλλο στοι- χείο αναγκαίο κατά την κρίση του δημοτικού συμβουλί- ου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνή- σεως, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου νομιμότητας. Κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων περιέρχονται αυτο- δικαίως στην επιχείρηση που προκύπτει, η οποία υπει- σέρχεται ως καθολικός διάδοχος σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συγχωνευόμενων επιχειρήσε- ων, συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων μίσθω- σης έργου και εργασίας ορισμένου χρόνου μέχρι τη λή- ξη τους. Οι εκκρεμείς δίκες, στις οποίες διάδικο μέρος είναι οι συγχωνευθείσες επιχειρήσεις, συνεχίζονται αυ- τοδικαίως από τη νέα κοινωφελή επιχείρηση χωρίς να α- παιτείται ειδική διαδικαστική πράξη συνέχισης για καθε- μία από αυτές. Μέχρι τη δημοσίευση της ανωτέρω από- φασης παρατείνεται αυτοδικαίως η θητεία των διοικήσε- ων των υφιστάμενων επιχειρήσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των επιχειρήσεων που συγχωνεύονται μεταφέρεται στη νέα επιχείρηση και κατατάσσεται σε α- ντίστοιχες θέσεις, με απόφαση του διοικητικού συμβου- λίου της. Ο χρόνος υπηρεσίας του προσωπικού στις επι- χειρήσεις που συγχωνεύονται λαμβάνεται υπόψη για ό- λες τις μισθολογικές και ασφαλιστικές συνέπειες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται μέσα σε τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 1 του δημοτικού συμ- βουλίου, συντάσσεται εσωτερικός κανονισμός προσωπι- κού, στον οποίο εντάσσονται οι θέσεις του αναγκαίου προσωπικού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβου- λίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, μεταφέρεται τυχόν πλεο- νάζον προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ανωτέρω επιχειρήσεων σε νομικά πρόσωπα του δήμου με την ίδια σχέση εργασίας. Το προ- σωπικό αυτό διέπεται ως προς τους όρους και το ύψος της αμοιβής της εργασίας του από τις συλλογικές συμ- βάσεις εργασίας που ισχύουν εκάστοτε για το προσωπι- κό των νομικών προσώπων στα οποία μεταφέρεται. Ο χρόνος της προϋπηρεσίας του προσωπικού που μεταφέ- ρεται λαμβάνεται υπόψη για όλες τις μισθολογικές και α- σφαλιστικές συνέπειες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το προσωπικό που μεταφέρεται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του δήμου κατατάσσεται σε προσωπο- παγείς θέσεις της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας και αντί- στοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας. Η πράξη κατάταξης του προσωπικού εκδίδεται από το αρμόδιο για το διορι- σμό όργανο και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυ- βερνήσεως. Το μεταφερόμενο προσωπικό σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δήμου κατατάσσεται σε αντίστοιχες θέσεις, με απόφαση του οικείου διοικητικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι διατάξεις των ανωτέρω παραγράφων εφαρμόζο- νται αναλόγως και στη συγχώνευση των Δημοτικών Επι- χειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.).

Άρθρο 110Συγχώνευση ανωνύμων εταιριών των νέων δήμωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε περίπτωση όπου σε ένα νέο δήμο λειτουργούν περισσότερες από μία ανώνυμες εταιρίες της ίδιας κατη- γορίας που το σύνολο των μετοχών ανήκει στο νέο δήμο που προκύπτει από τη συνένωση και στα νομικά του πρό- σωπα, συγχωνεύονται υποχρεωτικά σε μία ανώνυμη ε- ταιρία. Το δημοτικό συμβούλιο λαμβάνει σχετική απόφα- ση με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπεται στο ν.δ. 1297/1972, στο ν. 2166/1993 και συμπληρωματικά στον κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πα- ρατείνεται η θητεία των διοικήσεων των επιχειρήσεων που συγχωνεύονται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου των εταιριών που συγχωνεύονται μεταφέρεται στη νέα εταιρεία και κατατάσσεται σε αντίστοιχες θέσεις, με α- πόφαση του διοικητικού συμβουλίου της. Ο χρόνος της προϋπηρεσίας του προσωπικού που μεταφέρεται λαμβά- νεται υπόψη για όλες τις μισθολογικές και ασφαλιστικές συνέπειες.

Άρθρο 111Προσαρμογή λοιπών επιχειρήσεωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. Οι δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα των αστικών εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 267 του ν. 3463/2006, στις οποίες συμμετέχει ένας δήμος και νομικά του πρόσωπα, περιέρχονται στην κοινωφελή επι- χείρηση του νέου δήμου, σε προθεσμία δύο (2) μηνών α- πό την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών. Το προσωπικό που απασχολείται στις δράσεις αυτές με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με- ταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας στην κοινωφελή επιχείρηση και κατατάσσεται σε αντίστοιχες θέσεις της επιχείρησης με απόφαση του οικείου διοικητικού συμ- βουλίου. Συμβάσεις μίσθωσης έργου και εργασίας ορι- σμένου χρόνου που τυχόν έχουν συναφθεί για τις δρά- σεις που περιέρχονται στην κοινωφελή επιχείρηση του νέου δήμου, συνεχίζονται από αυτή μέχρι τη λήξη τους. β. Οι αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 267 του Κ.Δ.Κ., στις οποίες συμμετέχουν πε- ρισσότεροι δήμοι ή και άλλοι φορείς, συνεχίζουν να λει- τουργούν ως έχουν, μέχρι τη λήξη του χρόνου που προ- βλέπεται στη συστατική τους πράξη. Κατ’ εξαίρεση, η διάρκεια των αστικών εταιριών Ο.Τ.Α. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παραγράφου αυτής, οι οποίες διαχειρίζο- νται Ευρωπαϊκά Προγράμματα, παρατείνεται σε κάθε πε- ρίπτωση μέχρι τη λήξη των προγραμμάτων αυτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Υφιστάμενες διαδημοτικές ή αμιγείς επιχειρήσεις του π.δ. 410/1995, στις οποίες είχε ανατεθεί σύμφωνα με το καταστατικό τους η παροχή υπηρεσιών για την κα- θαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και η αποκομιδή των απορριμμάτων, λύονται υποχρεωτικά μέσα σε προ- θεσμία δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών και τίθενται υπό εκκαθάριση. Οι δρα- στηριότητες που ασκούσαν περιέρχονται στον οικείο δή- μο. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ανωτέρω επιχειρήσεων μεταφέρε- ται στον οικείο δήμο με την ίδια σχέση εργασίας και κα- τατάσσεται σε προσωποπαγείς θέσεις της ίδιας εκπαι- δευτικής βαθμίδας και αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδι- κότητας. Από την κατάταξή του το μεταφερόμενο προ- σωπικό υπάγεται στο υπηρεσιακό και μισθολογικό καθε- στώς που ισχύει για το αντίστοιχο προσωπικό του δή- μου. Η πράξη κατάταξης του προσωπικού εκδίδεται από το αρμόδιο για το διορισμό όργανο και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο χρόνος υπηρεσίας του προσωπικού αυτού λαμβάνεται υπόψη για όλες τις μισθολογικές και κοινωνικοασφαλιστικές συνέπειες. Συμβάσεις μίσθωσης έργου και εργασίας ορισμένου χρό- νου που έχουν συναφθεί από τις ανωτέρω επιχειρήσεις συνεχίζονται από τον οικείο δήμο μέχρι τη λήξη τους. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και σε δημοτικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής κατά το μέρος που οι σκοποί τους περιλαμβάνουν και την παρο- χή υπηρεσιών καθαριότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τυχόν υφιστάμενες αμιγείς επιχειρήσεις τηλεθέρ- μανσης του άρθρου 277 του πδ. 410/1995 δύνανται είτε να συγχωνευθούν με υφιστάμενες Δημοτικές Επιχειρή- σεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α) είτε να συνεχί- σουν να λειτουργούν με ειδικό σκοπό την τηλεθέρμαν- ση, διεπόμενες από τις διατάξεις του ν.1069/1980. Η προσαρμογή του καταστατικού τους γίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, εφαρ- μοζομένων αναλογικά των διατάξεων του άρθρου 109 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου μπορεί υπάλληλοι του δήμου να αποσπώνται σε δημοτι- κή ανώνυμη εταιρεία του άρθρου 266 του Κ.Δ.Κ. του οι- κείου δήμου, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών, για έ- να (1) έτος, με δυνατότητα ετήσιας παράτασης.

Άρθρο 112Ειδικές ρυθμίσειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα, που υλοποιούνται από τα συγχωνευόμενα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, συνεχίζουν να υλο- ποιούνται από το νέο νομικό πρόσωπο ή την επιχείρηση που προκύπτει από τη συγχώνευση, τα οποία θεωρού- νται καθολικός διάδοχος ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τα προγράμματα αυ- τά. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα αυτά συμπερι- λαμβάνονται όσες απορρέουν από συμβάσεις έργου μέ- χρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις του προσωπικού ορισμέ- νου χρόνου που απασχολείται στο πλαίσιο των προγραμ- μάτων αυτών, ανανεώνονται από το νομικό πρόσωπο ή την επιχείρηση που προκύπτει, ως διάδοχο σχήμα, σύμ- φωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν επιτρέπε- ται η σύσταση επιχείρησης με ειδικό σκοπό τη λειτουρ- γία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, καθώς και μο- νομετοχικών ανωνύμων εταιριών του άρθρου 266 του Κ.Δ.Κ..

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΥΚΙΑ − ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΑΡΙΑ − ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ