87 Α' 2010

ΝΟΜΟΣ 3852/2010

Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης.

ΜΕΡΟΣ ΣΤ ΄ - ΕΠΟΠΤΕΙΑ
07 Ιουνίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 87
7 Ιουνίου 2010

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852
Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΜΕΡΟΣ ΣΤ ΄ΕΠΟΠΤΕΙΑ
Άρθρο 214ΑρχέςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στους δήμους και τις περιφέρειες, καθώς και στα νομικά πρόσωπα αυτών ασκείται εποπτεία από το Κρά- τος, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμό- τητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η εποπτεία δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρω- τοβουλία και την ελεύθερη δράση των οργανισμών τοπι- κής αυτοδιοίκησης, ούτε να θίγει τη διοικητική και την οι- κονομική αυτοτέλειά τους.

Άρθρο 215Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. – ΑρμοδιότητεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ιδρύεται στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκη- σης Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α., που αποτε- λεί αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερι- κών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό. Όταν προσβάλλονται πράξεις της Αυτοτελούς Υπηρε- σίας Εποπτείας Ο.Τ.Α, ενώπιον των αρμόδιων δικαστη- ρίων, παρίσταται ως διάδικος, πλην του Υπουργού Εσω- τερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνη- σης, και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. είναι αρ- μόδια για τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των Ο.Τ.Α. και για τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών κατά το άρθρο 102 παράγραφος 4 του Συντάγματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. μπορεί να εκδίδει οδηγίες αυτεπαγγέλτως με σκοπό τη διασφάλι- ση της νομιμότητας στη δράση τους.

Άρθρο 216Ελεγκτής ΝομιμότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε κάθε Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. συνι- στάται θέση προϊσταμένου αυτής, που φέρει τον τίτλο Ελεγκτής Νομιμότητας, ο οποίος είναι ανώτατος υπάλ- ληλος που διορίζεται με πενταετή θητεία και λαμβάνει α- ποδοχές υπαλλήλου με βαθμό 1ο κατηγορίας ειδικών θέ- σεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα προσόντα που απαιτούνται για διορισμό στη θέ- ση του Ελεγκτή Νομιμότητας είναι: α) πτυχίο νομικού τμήματος Α.Ε.Ι., β) είτε διδακτορικό ή μεταπτυχιακό δί- πλωμα ελληνικού Α.Ε.Ι. ή ισότιμο της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο του δημοσίου ή αστικού ή εμπορι- κού δικαίου είτε πενταετής δικηγορική εμπειρία ή προϋ- πηρεσία σε συναφές με τη θέση αντικείμενο και γ) άρι- στη ή πολύ καλή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσ- σας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για τη θέση αυτή μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότη- τα και μόνιμος δημόσιος υπάλληλος, κάτοχος πτυχίου νομικού τμήματος Α.Ε.Ι., με άριστη ή πολύ καλή γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας, ο οποίος έχει ασκή- σει καθήκοντα προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης ή Δι- εύθυνσης. Στην περίπτωση αυτή ο Ελεγκτής Νομιμότη- τας κατά τη διάρκεια της θητείας του τελεί αυτοδικαίως σε απόσπαση από την οργανική του θέση και λαμβάνει τις αποδοχές μόνον του Ελεγκτή Νομιμότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο ορισμός δικηγόρου σε θέση Ελεγκτή Νομιμότητας δεν αποτελεί λόγο ασυμβιβάστου, αναστέλλει όμως την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος κατά τη διάρ- κεια της θητείας του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η επιλογή του Ελεγκτή Νομιμότητας γίνεται, μετά από προκήρυξη του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρω- σης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.). Το ΕΙ.Σ.Ε.Π. επιλέγει τον καταλληλότερο μεταξύ των υπο- ψηφίων, μετά από συνέντευξη, με βάση τα τυπικά και ου- σιαστικά προσόντα του. Ο επιλεγείς διορίζεται, ως Ελε- γκτής Νομιμότητας και τοποθετείται σε μία από τις Αυ- τοτελείς Υπηρεσίες Ο.Τ.Α., με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυ- βέρνησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τον Ελεγκτή Νομιμότητας, όταν απουσιάζει ή κω- λύεται, αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο προϊστάμε- νος Διεύθυνσης της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. τον οποίο ορίζει ο Ελεγκτής Νομιμότητας με από- φασή του. Σε περίπτωση κατά την οποία η θέση του Ελε- γκτή Νομιμότητας είναι κενή, τα καθήκοντα Ελεγκτή Νο- μιμότητας ασκεί ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γενι- κών Υποθέσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με τα ανωτέρω προσόντα των υποψηφίων και τη διαδικασία επιλογής του Ελεγκτή Νομιμότητας.

Άρθρο 217Προσωπικό Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε κάθε Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. συνι- στώνται θέσεις μονίμων υπαλλήλων κατηγοριών ΠΕ, ΔΕ και ΥΕ, οι οποίοι διορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994, όπως ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για διορισμό στις θέσεις της κατηγορίας ΠΕ απαιτεί- ται: α) πτυχίο νομικού τμήματος ελληνικών Α.Ε.Ι. ή ισότι- μο της αλλοδαπής και είτε διδακτορικό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ελληνικού Α.Ε.Ι. ή ισότιμο της αλλοδαπής στο γνωστικό αντικείμενο του δημοσίου ή αστικού ή εμπορι- κού δικαίου είτε δικηγορική εμπειρία ή προϋπηρεσία σε συναφές με τις θέσεις αντικείμενο, β) πτυχίο οικονομι- κών επιστημών ή πολυτεχνικών σχολών ελληνικών Α.Ε.Ι. ή ισότιμο της αλλοδαπής και είτε διδακτορικό ή με- ταπτυχιακό δίπλωμα ελληνικού Α.Ε.Ι. ή ισότιμο της αλ- λοδαπής είτε εμπειρία ή προϋπηρεσία σε αντικείμενο σχετικό με τις λειτουργίες της διοίκησης, γ) άριστη ή πο- λύ καλή γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στις θέσεις κατηγορίας ΠΕ διορίζονται και απόφοι- τοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Ε- θνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτοχοι πτυχί- ου νομικού τμήματος Α.Ε.Ι., ή οικονομικών επιστημών, πολιτικών επιστημών ή δημόσιας διοίκησης ή πολυτεχνι- κών σχολών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι οργανικές θέσεις κατηγορίας ΠΕ για τις οποίες προβλέπεται ως τυπικό προσόν διορισμού πτυχίο οικο- νομικών επιστημών ή πολυτεχνικών σχολών δεν υπερ- βαίνουν το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των θέσεων της κατηγορίας ΠΕ σε κάθε Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α..

Άρθρο 218Διάρθρωση Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α.

Η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. διαρθρώνε- ται στις εξής Διευθύνσεις: α. Διεύθυνση Γενικών Υποθέσεων β. Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων γ. Διεύθυνση Τεχνικών Υποθέσεων

Άρθρο 219Υπηρεσιακό ΣυμβούλιοΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Συνιστάται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρω- σης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Υπηρεσιακό Συμ- βούλιο της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α., α- ποτελούμενο από τον Αντιπρόεδρο ή τον Σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που υπηρετεί στο Υ- πουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ως πρόεδρο, δύο Συμβούλους ή Παρέ- δρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον Προϊ- στάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλε- κτρονικής Διακυβέρνησης, έναν ακόμα Προϊστάμενο Γε- νικής Διεύθυνσης του ιδίου Υπουργείου, ως μέλη, μαζί με τους αναπληρωτές τους. Καθήκοντα γραμματέα α- σκεί υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ κλάδου Διοικητικού της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. του α- νωτέρω Υπουργείου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τα θέ- ματα υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού της Αυ- τοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. και ασκεί τις προ- βλεπόμενες από τον Υπαλληλικό Κώδικα πειθαρχικές αρμοδιότητες. Στην περίπτωση αυτή τη θέση του ενός α- πό τους δύο Προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων κατα- λαμβάνει ο Ελεγκτής Νομιμότητας ή ο αναπληρωτής του, στην υπηρεσία του οποίου υπηρετεί ο υπάλληλος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μπορεί να ρυθμίζονται ζητήματα που σχετίζονται με τον ορισμό των μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Αυτοτε- λούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. και τη διαδικασία ενώ- πιον αυτού.

Άρθρο 220Υπηρεσιακές μεταβολές- βαθμολογική εξέλιξηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για το προσωπικό της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Επο- πτείας Ο.Τ.Α. δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί μετα- θέσεων, με εξαίρεση τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα περί αμοιβαίων μεταθέσεων. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεν μετατίθενται στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η μετάταξη του προσωπικού της Αυτοτελούς Υπη- ρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. σε άλλη υπηρεσία επιτρέπεται μετά την πάροδο πενταετίας από το διορισμό του, σύμ- φωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες περί μετατάξεων δια- τάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι υπάλληλοι της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. που έχουν τα απαιτούμενα από τις εκάστοτε ισχύ- ουσες διατάξεις προσόντα δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση προς επιλογή σε θέσεις Γενικών Διευθυντών Υ- πουργείων και άλλων δημοσίων υπηρεσιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του Υπαλ- ληλικού Κώδικα.

Άρθρο 221Πειθαρχικά όργανα και αρμοδιότητεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στον Ελεγκτή Νομιμότητας επιβάλλονται οι εξής πειθαρχικές ποινές: α) η έγγραφη επίπληξη, β) το πρό- στιμο έως τις αποδοχές τριών (3) μηνών, γ) η οριστική παύση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Όταν ως Ελεγκτής Νομιμότητας υπηρετεί μόνιμος δημόσιος υπάλληλος και επιβληθεί σε αυτόν η ποινή της οριστικής παύσης από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του άρ- θρου 219 παρ.1 του παρόντος νόμου απολύεται από τη θέση του Ελεγκτή Νομιμότητας, στη συνέχεια δε το ίδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο κρίνει αν η σοβαρότητα του δια- πραχθέντος πειθαρχικού παραπτώματος επιβάλλει να α- πολυθεί και από τη θέση του δημοσίου υπαλλήλου ή να του επιβληθεί άλλη πειθαρχική ποινή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Την πειθαρχική εξουσία στον Ελεγκτή Νομιμότητας ασκούν: α. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλε- κτρονικής Διακυβέρνησης ως πειθαρχικώς Προϊστάμε- νος και β. το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Αυτοτελούς Υπηρε- σίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. του άρθρου 219 παρ.1 του παρό- ντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλε- κτρονικής Διακυβέρνησης δύναται μετά από γνώμη του ανωτέρω Υπηρεσιακού Συμβουλίου να επιβάλλει στον Ε- λεγκτή Νομιμότητας μέχρι την ποινή του προστίμου έως και τις αποδοχές ενός (1) μηνός. Το Υπηρεσιακό Συμ- βούλιο δύναται να επιβάλλει οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή. Κατά των αποφάσεων του Υπηρεσιακού Συμβου- λίου που επιβάλλουν ποινές στον Ελεγκτή Νομιμότητας ασκείται προσφυγή ουσίας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Για τον Ελεγκτή Νομιμότητας ισχύουν κατά τα λοι- πά οι πειθαρχικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Την πειθαρχική εξουσία στους υπαλλήλους που υ- πηρετούν στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. α- σκούν: α) ο Ελεγκτής Νομιμότητας και β) το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του άρθρου 219 παρ. 1 του παρόντος. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Άρθρο 222Οργάνωση Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α.

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλε- κτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης και λειτουργίας, καθορισμού των ορ- γανικών μονάδων και των αρμοδιοτήτων τους, σύστασης και κατανομής οργανικών θέσεων της Αυτοτελούς Υπη- ρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α.. Επίσης με το ίδιο προεδρικό διάταγμα μπορεί να ρυθμίζονται, κατά παρέκκλιση του ε- κάστοτε ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα, οι αποσπάσεις των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Αυτοτελή Υπηρε- σία Εποπτείας Ο.Τ.Α., καθώς και τα τυπικά προσόντα επι- λογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων της Αυτοτε- λούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. εφόσον δεν επαρκούν οι υπηρετούντες υπάλληλοι που έχουν τα προβλεπόμε- να από τον Υπαλληλικό Κώδικα τυπικά προσόντα.

Άρθρο 223Συμβούλιο Ελεγκτών ΝομιμότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Συνιστάται στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρω- σης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Συμβούλιο Ελε- γκτών Νομιμότητας στο οποίο προεδρεύει ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυ- βέρνησης, ως πρόεδρος, και συμμετέχουν οι Ελεγκτές Νομιμότητας των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας Ο.Τ.Α., ως μέλη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το Συμβούλιο Ελεγκτών Νομιμότητας συγκαλείται από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλε- κτρονικής Διακυβέρνησης και αποσκοπεί στο συντονι- σμό της δράσης των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας Ο.Τ.Α., καθώς και στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητη- μάτων που ανακύπτουν τόσο κατά την οργάνωση και τη λειτουργία τους όσο και κατά τον έλεγχο των Ο.Τ.Α..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το Συμβούλιο Ελεγκτών Νομιμότητας μπορεί να α- πευθύνει ερωτήματα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για ζητήματα μείζονος σημασίας που συνάπτονται με τον ασκούμενο από την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. έλεγχο. Η γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τα ζητήματα αυτά είναι υποχρεωτική εφό- σον γίνει δεκτή από τον αρμόδιο Υπουργό.

Άρθρο 224Εκτελεστότητα των πράξεων

Οι αποφάσεις των συλλογικών και μονομελών οργά- νων των δήμων και των περιφερειών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών είναι εκτελεστές α- φότου εκδοθούν, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 228 του παρόντος.

Άρθρο 225Υποχρεωτικός έλεγχος νομιμότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των δήμων και των περιφερειών αποστέλλονται υποχρεωτικά για έ- λεγχο νομιμότητας στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α., εφόσον αφορούν: α) ρυθμίσεις κανονιστικού πε- ριεχομένου, β) την ανάθεση έργων, υπηρεσιών, μελετών και προμηθειών, γ) την αγορά και εκποίηση ακινήτων, δ) την κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, ε) την επι- βολή φόρων, τελών, δικαιωμάτων, στ) τη σύναψη κάθε μορφής συμβάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και εκείνες που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, ζ) τη σύναψη δανείων, η) τη διε- νέργεια τοπικού δημοψηφίσματος όταν τούτο προβλέπε- ται από την κείμενη νομοθεσία και θ) τις διαδικασίες κα- τάρτισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Επίσης α- ποστέλλονται προς έλεγχο νομιμότητας οι αποφάσεις των επιχειρήσεων των δήμων και των περιφερειών, ε- κτός από τις αποφάσεις των ανωνύμων εταιρειών στις ο- ποίες οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν την πλειοψηφία, που αφορούν: α) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, β) εκποίηση παγίων περιουσιακών στοιχείων και γ) λήψη δανείων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η απόφαση αποστέλλεται για έλεγχο νομιμότητας συνοδευόμενη από αντίγραφο του αποδεικτικού δημοσί- ευσης και από τα έγγραφα στοιχεία που είναι αναγκαία για τη νόμιμη έκδοσή της, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη συνεδρίαση του συλλογικού οργά- νου. Οι δήμοι, οι περιφέρειες και οι ανωτέρω επιχειρή- σεις τους υποχρεούνται να διαβιβάζουν και κάθε επιπλέ- ον στοιχείο που ζητείται από την Αυτοτελή Υπηρεσία Ε- ποπτείας Ο.Τ.Α..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο Ελεγκτής Νομιμότητας ελέγχει τη νομιμότητα της απόφασης μέσα σε αποκλειστική προθεσμία σαράντα (40) ημερών από την περιέλευσή της στην Αυτοτελή Υ- πηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. και εκδίδει υποχρεωτικά ειδι- κή πράξη. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόφαση είναι παράνομη, τότε αυτή ακυρώνεται.

Άρθρο 226Αυτεπάγγελτος έλεγχος νομιμότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο Ελεγκτής Νομιμότητας μπορεί αυτεπαγγέλτως να ακυρώσει οποιαδήποτε απόφαση των συλλογικών ή μο- νομελών οργάνων των δήμων και των περιφερειών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών και των επι- χειρήσεών τους, εκτός από τις αποφάσεις των ανωνύ- μων εταιρειών στις οποίες οι φορείς της Τοπικής Αυτοδι- οίκησης δεν έχουν την πλειοψηφία, καθώς και των συν- δέσμων για λόγους νομιμότητας, μέσα σε προθεσμία δύο μηνών αφότου η απόφαση έχει δημοσιευθεί ή εκδο- θεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα δημο- σίου δικαίου αυτών και οι επιχειρήσεις τους, καθώς και οι σύνδεσμοι υποχρεούνται να παρέχουν κάθε στοιχείο που ζητείται από την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. με σκοπό την άσκηση του ελέγχου νομιμότητας.

Άρθρο 227Ειδική διοικητική προσφυγή - Αιτήσεις θεραπείαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. Οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλει τις αποφάσεις των συλλογικών ή μονομελών οργάνων των δήμων, των περιφερειών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών και των συνδέσμων για λόγους νομιμότητας, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης ή την α- νάρτησή της στο διαδίκτυο ή από την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής. β. Προσφυγή επιτρέπεται και κατά παράλειψης οφει- λόμενης νόμιμης ενέργειας των οργάνων της προηγού- μενης παραγράφου. Στην περίπτωση αυτή η προσφυγή ασκείται εντός δεκαημέρου από την άπρακτη παρέλευση της ειδικής προθεσμίας που, τυχόν, τάσσει ο νόμος για την έκδοση της οικείας πράξης, διαφορετικά μετά την παρέλευση τριμήνου από την υποβολή της σχετικής αί- τησης του ενδιαφερομένου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο Ελεγκτής Νομιμότητας αποφαίνεται επί της προ- σφυγής μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την υποβολή της. Αν παρέλθει η ανωτέρω προθε- σμία χωρίς να εκδοθεί απόφαση θεωρείται ότι η προσφυ- γή έχει σιωπηρώς απορριφθεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η άσκηση της ειδικής διοικητικής προσφυγής αποτε- λεί προϋπόθεση για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ε- νώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο Ελεγκτής Νομιμότητας είναι αρμόδιος να αποφαί- νεται επί: α) αιτήσεων θεραπείας για έργα με προϋπολογισμό μέχρι 5.000.000 ευρώ προ Φ.Π.Α., μελετών και υπηρε- σιών που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 3316/2005 (ΦΕΚ 42 Α΄) και αφορούν δήμους, β) αιτήσεων θεραπείας για έργα με προϋπολογισμό μέχρι 5.000.000 ευρώ προ Φ.Π.Α., μελετών και υπηρε- σιών που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 3316/2005 (ΦΕΚ 42 Α΄) και αφορούν περιφέρειες.

Άρθρο 228Αναστολή εκτέλεσηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο Ελεγκτής Νομιμότητας μπορεί, εφόσον υποβλη- θεί σχετικό αίτημα με την προσφυγή του προηγούμενου άρθρου, να αναστέλλει με απόφασή του την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης. Τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 περ. α΄ του άρθρου 227 ειδοποιούνται α- πό την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. για την ά- σκηση της προσφυγής και τους παρέχεται σύντομη προ- θεσμία για την έκθεση των απόψεών τους. Αν συντρέχει εξαιρετικός λόγος επείγοντος ο Ελεγκτής Νομιμότητας μπορεί να αναστείλει την προσβαλλόμενη πράξη και πριν από τη διαβίβαση των απόψεων των ανωτέρω νομι- κών προσώπων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η αναστολή χορηγείται εφόσον η προσφυγή παρί- σταται προδήλως βάσιμη ή κρίνεται ότι ο ασκών την ειδι- κή διοικητική προσφυγή θα υποστεί ανεπανόρθωτη ή δυ- σχερώς επανορθώσιμη βλάβη μέχρι την εξέτασή της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η πράξη αναστολής ισχύει μέχρι την έκδοση από- φασης του Ελεγκτή Νομιμότητας επί της προσφυγής ή την άπρακτη πάροδο των δύο (2) μηνών, εντός των οποί- ων οφείλει να αποφανθεί ο Ελεγκτής Νομιμότητας κατά την παράγραφο 2 του προηγούμενου άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ανάκληση της απόφασης που χορηγεί την αναστολή επιτρέπεται μόνο εφόσον γίνει επίκληση νεότερων κρί- σιμων στοιχείων τα οποία δεν είχαν τεθεί υπόψη του Ε- λεγκτή Νομιμότητας κατά την έκδοση της απόφασής του ή μεταβλήθηκαν τα δεδομένα βάσει των οποίων χορηγή- θηκε η αναστολή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα της διαδικασίας για τη χορήγηση αναστολής.

Άρθρο 229Επιτόπιοι Έλεγχοι - Ετήσια έκθεσηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. μπορεί στο πλαίσιο του έργου της να ενεργεί επιτόπιους ελέγ- χους προκειμένου να διαμορφώνει ίδια αντίληψη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ρυθμίζεται η διαδικασία διεξαγωγής των επιτόπιων ελέγχων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο Ελεγκτής Νομιμότητας συντάσσει στο τέλος κάθε έτους έκθεση στην οποία καταγράφει το έργο της Αυτο- τελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α., της οποίας προΐσταται και ειδικότερα τον αριθμό των πράξεων που ελέγχθηκαν, τις προσφυγές που εξετάσθηκαν και τα ζη- τήματα εν γένει που απασχόλησαν την υπηρεσία κατά τη διενέργεια της εποπτείας, όπως τυχόν καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία από πρόσωπα για θέματα νομιμότητας. Στην ίδια έκθεση μπορεί να προτείνονται μέτρα, νομοθετικά και άλλα, τα οποία πρέπει να λη- φθούν για την αποτελεσματικότερη διενέργεια του ε- λέγχου νομιμότητας. Η έκθεση υποβάλλεται στον Υ- πουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και κοινοποιείται δια του Υπουργού στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλή- νων και στον Συνήγορο του Πολίτη. Οι εκθέσεις των Ε- λεγκτών Νομιμότητας όλων των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας Ο.Τ.Α. συζητούνται στο Συμβούλιο Ελεγκτών Νομιμότητας το οποίο μπορεί να συντάξει πορίσματα που αφορούν τον έλεγχο νομιμότητας και εν γένει την κρατική εποπτεία στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοί- κησης.

Άρθρο 230Δημοσίευση αποφάσεων του Ελεγκτή ΝομιμότηταςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι αποφάσεις του Ελεγκτή Νομιμότητας, οι οποίες ΦΕΚ 1889 εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 225 έ- ως 228 του παρόντος, κοινοποιούνται στα οριζόμενα α- πό τις διατάξεις αυτές νομικά πρόσωπα, καθώς και σε αυτόν που έχει ασκήσει την προσφυγή εντός πέντε ημε- ρών από την έκδοσή τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι αποφάσεις της παραγράφου 1 αναρτώνται στο διαδίκτυο αμελλητί και δημοσιεύονται υποχρεωτικά, με φροντίδα των νομικών προσώπων που ορίζονται στα άρ- θρα 225 παρ.1, 226 παρ.1 και 227 παρ.1, στο κατάστημά τους. Για τη δημοσίευση αυτή συντάσσεται αποδεικτικό ενώπιον δύο (2) μαρτύρων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι αποφάσεις του Ελεγκτή Νομιμότητας προσβάλ- λονται στα αρμόδια δικαστήρια με τα ένδικα βοηθήματα που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Άρθρο 231Υποχρέωση συμμόρφωσης

1.΄Ολα τα όργανα των δήμων και των περιφερειών, συλλογικά και μονομελή, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών, οι επιχειρήσεις τους, καθώς και οι σύνδε- σμοι έχουν υποχρέωση συμμόρφωσης χωρίς καθυστέρη- ση προς τις αποφάσεις του Ελεγκτή Νομιμότητας που εκδίδονται σύμφωνα με τα άρθρα 225 έως 228 του παρό- ντος. 2. Την υποχρέωση της παραγράφου 1 έχει και το πά- σης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί στα νομικά πρό- σωπα της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου με οποι- αδήποτε σχέση εργασίας. 3. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων των προηγούμενων παραγράφων συνιστά σοβαρή παράβαση καθήκοντος, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά κατά τις οικείες διατάξεις που διέπουν τους αιρετούς και το προσωπικό των ανωτέ- ρω νομικών προσώπων.

Άρθρο 232Αστική ευθύνηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες, οι περι- φερειακοί σύμβουλοι, οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβου- λοι, οι σύμβουλοι τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων και οι εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, καθώς και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των δημοτικών και περιφερεια- κών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και της εκτε- λεστικής επιτροπής των αντίστοιχων ιδρυμάτων, οφεί- λουν να αποζημιώσουν το δήμο, την περιφέρεια, το νομι- κό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή το ίδρυμα για κάθε θετι- κή ζημία, που προξένησαν σε βάρος της περιουσίας τους από δόλο ή βαριά αμέλεια. Οι ανωτέρω δεν υπέχουν ευ- θύνη αποζημίωσης έναντι τρίτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η ζημία καταλογίζεται στα πρόσωπα αυτά με αιτιο- λογημένη πράξη τριμελούς ελεγκτικής επιτροπής, που συγκροτείται στην έδρα της οικείας Αποκεντρωμένης Δι- οίκησης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα αυτής, και αποτελείται από: α. Τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ή όπου δεν υπηρετεί Επίτροπος, από έναν ανώτερο υπάλληλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ορίζεται μαζί με τον ανα- πληρωτή του από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρί- ου. β. Τον Ελεγκτή Νομιμότητας της οικείας Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. μαζί με τον αναπληρωτή του που ορίζεται από τον Ελεγκτή Νομιμότητας. γ. Όταν αφορά δήμους ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή ιδρύματα αυτών έναν εκπρόσωπο της οικείας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων με τον αναπληρωτή του που ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής. Όταν αφορά περιφέρειες ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή ιδρύματα αυτών έναν εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφε- ρειών και τον αναπληρωτή του που ορίζονται από το Δι- οικητικό Συμβούλιο αυτής. Καθήκοντα γραμματέα εκτελεί υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. που ορίζεται από τον Ελεγκτή Νομιμότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η επιτροπή εξετάζει τις υποθέσεις ύστερα από αί- τηση του δήμου ή της περιφέρειας ή του νομικού προσώ- που δημοσίου δικαίου ή του ιδρύματος ή με αίτημα του οικείου Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκη- σης που ενεργεί αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αίτηση ο- ποιουδήποτε δημότη, και αποφασίζει μέσα σε εύλογο διάστημα, αφού κάνει έρευνα και καλέσει τα πρόσωπα που θεωρούνται υπεύθυνα για την πρόκληση της ζημίας, προς παροχή εξηγήσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Κατά των πράξεων της επιτροπής επιτρέπεται προ- σφυγή από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκε- ντρωμένης Διοίκησης και από το πρόσωπο σε βάρους του οποίου έγινε ο καταλογισμός στο Διοικητικό Εφε- τείο, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται η έδρα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μέσα σε προθεσμία 60 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης καταλογι- σμού σε αυτούς. Η προθεσμία για την άσκηση της προ- σφυγής και η άσκησή της αναστέλλουν την εκτέλεση της πράξης της επιτροπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου μπο- ρεί να ασκηθεί αίτηση αναιρέσεως ενώπιον του Συμβου- λίου της Επικρατείας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Εάν επιβληθεί καταλογισμός στο πλαίσιο δημοσιο- νομικού ελέγχου σε ένα από τα πρόσωπα που αναφέρο- νται στην παράγραφο 1, αποκλείεται η αστική ευθύνη έ- ναντι του οικείου Ο.Τ.Α. για τυχόν προκληθείσα ζημία, ε- φόσον πρόκειται για την ίδια ιστορική αιτία. Σε περίπτω- ση επιγενόμενου καταλογισμού στο πλαίσιο δημοσιονο- μικού ελέγχου, μετά από ανόρθωση της ζημίας από τον υπαίτιο κατά τη διαδικασία του παρόντος άρθρου, συμ- ψηφίζεται το ήδη καταβληθέν ποσό με το καταλογιζόμε- νο εφόσον πρόκειται για την ίδια ιστορική αιτία.

Άρθρο 233Πειθαρχική ευθύνηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στους περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, περι- φερειακούς συμβούλους, δημάρχους, δημοτικούς συμ- βούλους, συμβούλους τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων και εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων, επιβάλλονται οι πειθαρχικές ποινές της αργίας έως έξι μηνών και της έκ- πτωσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο Ελεγκτής Νομιμότητας μπορεί να επιβάλλει τις πειθαρχικές ποινές της προηγούμενης παραγράφου στους αιρετούς που αναφέρονται σε αυτή: α. αν έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση των καθηκό- ντων τους ή υπέρβαση της αρμοδιότητάς τους από δόλο ή βαριά αμέλεια, β. αν έχουν διαπράξει παραβάσεις των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί σύμφωνα με ειδικές νομοθετι- κές ρυθμίσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι πειθαρχικές ποινές της παραγράφου 1 επιβάλλο- νται μετά προηγούμενη τήρηση της διαδικασίας του επό- μενου άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα πειθαρχικά παραπτώματα της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή, η οποία αρχίζει από την ημέρα που διαπράχθηκαν.

Άρθρο 234Πειθαρχική διαδικασίαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι πειθαρχικές ποινές της αργίας και της έκπτωσης επιβάλλονται με αιτιολογημένη απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας, αφού προηγηθεί απολογία του εγκαλουμέ- νου ή περάσει η προθεσμία που έχει τάξει ο Ελεγκτής Νομιμότητας με γραπτή κλήση στον εγκαλούμενο, χωρίς αυτός να έχει απολογηθεί. Η προθεσμία αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δέκα ημέρες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για την επιβολή των πειθαρχικών ποινών της αργίας και τη διάρκειά της, καθώς και της έκπτωσης απαιτείται σύμφωνη γνώμη πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο απο- τελείται: α) από τον πρόεδρο του Εφετείου της έδρας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. ή το νόμι- μο αναπληρωτή του, ως πρόεδρο, β) δύο εφέτες με τους αναπληρωτές τους, γ) έναν Προϊστάμενο Διεύθυνσης της οικείας Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. με τον αναπληρωτή του και δ) έναν αιρετό εκπρόσωπο της οικείας Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, όταν ελέγχεται πειθαρχικά αιρετός δήμων, ή της Ένωσης Περιφερειών, όταν ελέγχεται πειθαρχικά αιρετός περιφέρειας, ως μέ- λη. Γραμματέας του συμβουλίου και αναπληρωτής του ο- ρίζεται υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού της Αυτο- τελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο εγκαλούμενος μπορεί να εμφανίζεται αυτοπρο- σώπως, καθώς και με πληρεξούσιο δικηγόρο ή να εκπρο- σωπείται από πληρεξούσιο δικηγόρο στο συμβούλιο και να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Το συμβούλιο συνε- δριάζει σε δημόσια συνεδρίαση για την οποία συντάσσο- νται πρακτικά, μπορεί να εξετάζει μάρτυρες και να εκτι- μά οποιοδήποτε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο. Η σύμφω- νη γνώμη παρέχεται ύστερα από μυστική διάσκεψη, δύο (2) μήνες το αργότερο, αφότου το συμβούλιο έλαβε το σχετικό παραπεμπτικό έγγραφο του Ελεγκτή Νομιμότη- τας. Η ποινή πρέπει να είναι ανάλογη με τη βαρύτητα του παραπτώματος, στο οποίο έχει υποπέσει ο εγκαλού- μενος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

α. Τα δικαστικά μέλη του συμβουλίου της παραγρά- φου 2 ορίζονται με απόφαση του οργάνου που διευθύνει το δικαστήριο, ύστερα από αίτημα του Ελεγκτή Νομιμό- τητας. Με την ίδια απόφαση ορίζονται και τα αναπληρω- ματικά μέλη, εφόσον ο αριθμός αυτών που υπηρετούν εί- ναι επαρκής. β. Ο αιρετός εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δή- μων Ελλάδας ή ο αιρετός εκπρόσωπος της Ένωσης Πε- ριφερειών μαζί με τους αναπληρωτές τους ορίζονται α- πό το Διοικητικό Συμβούλιο της οικείας Ένωσης. γ. Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης της Αυτοτελούς Υπη- ρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. μαζί με τον αναπληρωτή του, καθώς και ο γραμματέας, ορίζονται από τον Ελεγκτή Νο- μιμότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το συμβούλιο της παραγράφου 2 συγκροτείται κάθε δύο χρόνια με απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί μέσα σε τριάντα (30) ημέ- ρες από την κοινοποίηση της απόφασης του Ελεγκτή Νομιμότητας να προσφύγει κατά αυτής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο κρίνει την υπόθεση και κατ’ ουσίαν. Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής α- ναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης που επιβάλλει την ποινή. Αν ασκηθεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Ε- πικρατείας, η επιτροπή αναστολών του δικαστηρίου, ύ- στερα από αίτηση του προσφεύγοντος, κρίνει για τη χο- ρήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής σταθμίζοντας και τη συνδρομή του δημόσιου συμφέροντος. Σε περί- πτωση κατάθεσης αίτησης αναστολής, η ποινή που έχει επιβληθεί δεν εκτελείται μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της επιτροπής αναστολών.

Άρθρο 235Ιδιάζουσα δωσιδικία - Εξαίρεση από τη συνοπτική διαδικασίαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, καθώς και οι πρόε- δροι των συνδέσμων υπάγονται στην ιδιάζουσα δωσιδι- κία των άρθρων 111 παρ. 7 και 112 παρ. 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως κάθε φορά ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για πταίσματα ή πλημμελήματα των αιρετών της προηγούμενης παραγράφου που διαπράττονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και εξαιτίας αυτών, δεν έ- χουν εφαρμογή οι διατάξεις των άρθρων 409-413 και 417-427 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως κάθε φο- ρά ισχύει.

Άρθρο 236Έκπτωση εξαιτίας καταδίκηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες, οι δή- μαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και οι εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους: α. Αν στερηθούν τη διαχείριση της περιουσίας τους με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. β. Αν στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα με αμε- τάκλητη δικαστική απόφαση. γ. Αν καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική απόφα- ση, ως αυτουργοί ή συμμέτοχοι σε κακούργημα ή σε ο- ποιαδήποτε ποινή για παραχάραξη, κιβδηλεία, πλαστο- γραφία, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία, εκβίαση, κλοπή, υ- πεξαίρεση, απιστία, απάτη, καταπίεση, αιμομιξία, μα- στροπεία, σωματεμπορία, παράνομη διακίνηση αλλοδα- πών, παράβαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τη λαθρεμπορία, καθώς και για παράβα- ση καθήκοντος. Για την έκπτωση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Ελεγκτή Νομιμότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α. Όταν γίνεται παραπομπή για κακούργημα με αμε- τάκλητο βούλευμα ή με απευθείας κλήση, κατά της ο- ποίας έχει εξαντληθεί το δικαίωμα προσφυγής, ο Ελε- γκτής Νομιμότητας οφείλει να θέσει τον κατηγορούμενο σε κατάσταση αργίας, η οποία διατηρείται σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης του ποινικού δικα- στηρίου. Εάν εκδοθεί αθωωτική απόφαση, η αργία αίρε- ται αυτοδικαίως και θεωρείται ως μηδέποτε επιβληθείσα. β.α. Εάν εκδοθεί καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου, σε πρώτο βαθμό, για τα πλημμελήματα της προηγούμενης παραγράφου ή για κακουργήματα, ο Ελε- γκτής Νομιμότητας οφείλει να θέσει τον καταδικασθέ- ντα σε κατάσταση αργίας, ώσπου να εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, οπότε και αίρεται αυτοδικαίως, η αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως ουδέποτε ε- πιβληθέν. β.β. Για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, ως καταδικαστική απόφαση, σε πρώτο βαθμό θεωρείται αυ- τή που εκδίδεται από το Τριμελές Ποινικό Εφετείο, σύμ- φωνα με το άρθρο 111 παράγραφος 7 του Κώδικα Ποινι- κής Δικονομίας.

Άρθρο 237ΠαύσηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, σύμβουλοι δη- μοτικών και τοπικών κοινοτήτων και εκπρόσωποι τοπι- κών κοινοτήτων επιτρέπεται να παυθούν για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος, με απόφαση του Υ- πουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ύστερα από ειδικά αιτιολογημένη έκθε- ση του οικείου Ελεγκτή Νομιμότητας και σύμφωνη γνώ- μη πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο αποτελείται: α) α- πό έναν πρόεδρο εφετών Αθηνών, ως πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του β) δύο εφέτες, που έχουν τριετή του- λάχιστον υπηρεσία στο βαθμό αυτόν και υπηρετούν στο Εφετείο Αθηνών, με τους αναπληρωτές τους, γ) έναν προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσω- τερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνη- σης, και δ) τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, προκειμένου για τους αιρετούς των δήμων, ή τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών, προκειμένου για τους αιρετούς των περιφερειών. Τα δικαστικά μέλη του συμβουλίου, τακτικά και αναπληρωματικά, ορίζονται από το όργανο που διευθύνει το Εφετείο Αθηνών. Ο ανωτέ- ρω προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης ορίζεται από τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρο- νικής Διακυβέρνησης. Οι αναπληρωτές του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του προέ- δρου της Ένωσης Περιφερειών ορίζονται από το Διοικη- τικό Συμβούλιο αυτών. Το πειθαρχικό συμβούλιο συγκρο- τείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για τον ίδιο λόγο και με την ίδια διαδικασία, μπορεί να διαλυθεί ένα δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο. Η διάλυση αυτή συνεπιφέρει και τη διάλυση των συμβου- λίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Στην περί- πτωση αυτή γίνεται νέα εκλογή σύμφωνα με τα άρθρα 56 και 158 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Κατά της απόφασης της παραγράφου 1 που διατάσ- σει την παύση, ο παυθείς μπορεί να ασκήσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εντός προθεσμίας δεκα- πέντε ημερών από την κοινοποίησή της σε αυτόν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

α. Καθήκοντα γραμματέα του συμβουλίου της παρα- γράφου 1 εκτελεί υπάλληλος της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλε- κτρονικής Διακυβέρνησης του Κλάδου ΠΕ Διοικητικού, βαθμού Α΄, που ορίζεται μαζί με τον αναπληρωτή του α- πό τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλε- κτρονικής Διακυβέρνησης. β. Οι διατάξεις των παραγράφων 1, 3 και 5 του άρθρου 234 του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως.

Άρθρο 238Έλεγχος νομιμότητας πράξεων Ο.Τ.Α. αστική και πειθαρχική ευθύνη αιρετών μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α.

1.Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπη- ρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεων κατά τα άρθρα 225, 226 και 227 του παρόντος ασκείται από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκε- ντρωμένης Διοίκησης και τις Ειδικές Επιτροπές του άρ- θρου 152 του Κ.Δ.Κ, οι οποίες βρίσκονται στις έδρες των περιφερειών που ανήκουν στην ανωτέρω Αποκεντρωμέ- νη Διοίκηση, καθώς και τις Επιτροπές Ελέγχου των Πρά- ξεων του άρθρου 68 του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοί- κησης (π.δ. 30/1996), που βρίσκονται στην έδρα της οι- κείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι επιτροπές αυτές συγκροτούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στην κατά το άρθρο 232 παράγραφος 2 ελεγκτική επι- τροπή του παρόντος μετέχει, αντί του Ελεγκτή Νομιμό- τητας, προϊστάμενος Διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ορίζεται μαζί με τον αναπληρωτή του α- πό τον οικείο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοί- κησης. Τις αρμοδιότητες του Ελεγκτή Νομιμότητας που προ- βλέπονται στα άρθρα 233, 234, 236 και 237 του παρό- ντος ασκεί ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Αποκε- ντρωμένης Διοίκησης. Όπου στις διατάξεις αυτές προ- βλέπεται η συμμετοχή υπαλλήλου της Αυτοτελούς Υπη- ρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. ορίζεται, με απόφαση του Γενι- κού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 2. Η έναρξη λειτουργίας κάθε Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουρ- γού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Δια- κυβέρνησης. 3. Οι πράξεις των δήμων, των περιφερειών, των νομι- κών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών, των επιχειρή- σεών τους, των συνδέσμων, καθώς και τυχόν προσφυ- γές που εκκρεμούν προς έλεγχο νομιμότητας, κατά το χρόνο έναρξης λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Απο- κεντρωμένης Διοίκησης και των ως άνω Επιτροπών, δια- βιβάζονται στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. και οι σχετικές προθεσμίες αρχίζουν από την περιέλευ- σή τους στην εν λόγω Υπηρεσία. 4. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπη- ρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. δεν εφαρμόζεται η παράγρα- φος 3 του άρθρου 227 του παρόντος.

Άρθρο 239Μετάταξη του υπηρετούντος σε κρατικές περιφέρειες και λοιπές υπηρεσίες προσωπικού στις Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας Ο.Τ.Α.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό κατηγοριών, κλάδων και ει- δικοτήτων ΠΕ Διοικητικού με πτυχίο Νομικού Τμήματος, ΠΕ Οικονομικού και ΠΕ Μηχανικών διαφόρων κλάδων των υπηρεσιών των κρατικών περιφερειών, των οποίων αρμοδιότητες δεν απονέμονται στις περιφέρειες της οι- κείας χωρικής αρμοδιότητας, είτε για το σύνολο συγκε- κριμένου τομέα είτε μεμονωμένως, μπορεί με αίτησή του να ζητήσει τη μετάταξή του στην οικεία Αυτοτελή Υπη- ρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α.. Η αίτηση υποβάλλεται στην Κε- ντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εντός απο- κλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευ- ση σχετικής πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η μετάταξη του προ- σωπικού αυτού γίνεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του άρθρου 219 του παρόντος, με βάση τα ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων, με α- πόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία εκδίδεται μέσα σε τρεις (3) μήνες από τη λήξη της προθεσμίας για την υ- ποβολή των αιτήσεων. Η απόφαση αυτή, η οποία δημοσι- εύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τίθεται σε ι- σχύ από 1.1.2011. Οι μετατασσόμενοι καταλαμβάνουν προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας. Σε περίπτωση που η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. δεν αρχίσει να λειτουργεί από 1.1.2011 οι ανωτέ- ρω υπάλληλοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους, για το διά- στημα που μεσολαβεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που έχει την ίδια έδρα με την Αυτοτελή Υπηρεσία Επο- πτείας Ο.Τ.Α. στην οποία έχουν μεταταχθεί καταλαμβά- νοντας προσωρινές θέσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Μόνιμοι υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού ΠΕ Διοικη- τικού με πτυχίο Νομικού Τμήματος, ΠΕ Οικονομικού και ΠΕ Μηχανικών διαφόρων κλάδων που διαθέτουν είτε με- ταπτυχιακό τίτλο σπουδών είτε προϋπηρεσία σε θέσεις με αντικείμενο συναφές με αυτό της Αυτοτελούς Υπηρε- σίας Εποπτείας Ο.Τ.Α., μπορούν με αίτησή τους να ζητή- σουν τη μετάταξή τους σε Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτεί- ας Ο.Τ.Α.. Επίσης μπορεί να ζητήσουν τη μετάταξή τους στην εν λόγω Υπηρεσία δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι κάτοχοι πτυχίου νομικού τμήματος Α.Ε.Ι. ή οικονομικών επιστημών, πολιτικών επιστημών ή δημόσιας διοίκησης ή πολυτεχνικών σχολών. Για την υποβολή αιτήσεων από τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκη- σης και της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ισχύουν οι περιορισμοί της παραγράφου 5 του άρθρου 71 του ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26 Α΄) που προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ν. 3801/ 2009 (ΦΕΚ 163 Α΄). Η αίτηση υποβάλλεται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονι- κής Διακυβέρνησης εντός αποκλειστικής προθεσμίας ε- νός (1) μηνός από τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλη- σης για την υποβολή αιτήσεων στην Εφημερίδα της Κυ- βερνήσεως συνοδευόμενη από τα στοιχεία εκείνα που α- ποδεικνύουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υ- ποψηφίων. Με την αίτηση ο υποψήφιος μπορεί να εκδη- λώσει προτίμηση για την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. στην οποία θέλει να υπηρετήσει. Η μετάταξη του προσωπικού αυτού γίνεται με κοινή απόφαση του Υ- πουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υ- πουργού, η οποία εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του άρθρου 219 του παρόντος. Η επιλογή γί- νεται με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υ- ποψηφίων προς μετάταξη. Με τις σχετικές κοινές υ- πουργικές αποφάσεις, οι οποίες δημοσιεύονται στην Ε- φημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται ο χρόνος μετάτα- ξης των υπαλλήλων, καθώς και η Αυτοτελής Υπηρεσία Ε- ποπτείας Ο.Τ.Α. στην οποία τοποθετούνται με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες αφού συνεκτιμηθεί η προτίμηση των υπαλλήλων. Οι μετατασσόμενοι καταλαμβάνουν προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας. Δεν επιτρέπεται να μεταταγούν περισσό- τεροι από οκτώ (8) υπάλληλοι από κάθε φορέα. Ειδικά για τους δήμους δεν επιτρέπεται να μεταταγούν περισ- σότεροι από δύο (2) υπάλληλοι από κάθε δήμο, για δε τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δεν επιτρέπεται να μετατα- γούν περισσότεροι από τέσσερις (4) υπάλληλοι από κά- θε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Σε περίπτωση που η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. δεν αρχίσει να λειτουργεί από 1.1.2011, οι υπάλ- ληλοι που προέρχονται από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, παρέχουν τις υπηρεσίες τους, για το διάστημα που μεσολαβεί, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που έχει την ίδια έδρα με την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. στην οποία έ- χουν μεταταχθεί, καταλαμβάνοντας προσωρινές θέσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με την ανωτέρω διαδικασία μπορούν να ζητήσουν τη μετάταξή τους στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. υπάλληλοι ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων και ΥΕ Γενικών Καθηκόντων δημόσιων υπηρεσιών, νομικών προ- σώπων δημοσίου δικαίου και οργανισμών τοπικής αυτο- διοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού. Η επιλογή των μετατασσομένων γίνεται με βάση τα στοιχεία του μη- τρώου τους. Δεν επιτρέπεται να μεταταγούν περισσότε- ροι από τέσσερις (4) υπάλληλοι από κάθε φορέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που διαθέ- τουν τα προσόντα των παραγράφων 2 και 3 μπορούν, ε- ντός της προθεσμίας και με τη διαδικασία που ορίζεται στην παράγραφο 2, να υποβάλλουν αίτηση για να μετα- τεθούν στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α.. Δεν επιτρέπεται να μετατεθούν περισσότεροι από τριάντα (30) υπάλληλοι.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι θέσεις του προσωπικού των προηγούμενων παραγράφων περιλαμβάνονται στις προβλέψεις του π.δ. 49/1988 «Οργανισμός του Υπουργείου Εσωτερι- κών» (ΦΕΚ 18 Α΄), όπως ισχύει. Στις θέσεις αυτές κατα- τάσσεται το προσωπικό των προηγούμενων παραγρά- φων με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, η οποία δημο- σιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

α.Το προσωπικό που μετατάσσεται από τις κρατικές περιφέρειες και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκη- σης πρώτου και δεύτερου βαθμού λογίζεται από 1.1.2011 ως προσωπικό του Υπουργείου Εσωτερικών, Α- ποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και διέ- πεται ως προς το υπηρεσιακό του καθεστώς από τις δια- τάξεις του παρόντος νόμου, καθώς και εκείνες του Υ- παλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007). β. Το προσωπικό που μετατάσσεται από τις λοιπές υ- πηρεσίες λογίζεται ως προσωπικό του Υπουργείου Εσω- τερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνη- σης από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της Αυτο- τελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. και διέπεται επίσης από το καθεστώς του προηγούμενου εδαφίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Τυχόν επιπλέον τακτικές αποδοχές διατηρούνται ως προσωπική διαφορά, η οποία μειώνεται με οποιαδήποτε αύξηση των αποδοχών ή απολαβών μέχρι την πλήρη εξί- σωσή τους με τις αποδοχές της νέας θέσης.

Άρθρο 240Τοποθέτηση αποφοίτων Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης σε Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας Ο.Τ.Α.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι απόφοιτοι της 3ης εκπαιδευτικής σειράς της Ε- θνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι απόφοιτοι της 20ής εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής Δη- μόσιας Διοίκησης που διαθέτουν πτυχίο νομικού τμήμα- τος ή τμήματος πολιτικών επιστημών ή δημόσιας διοίκη- σης ή πτυχίο οικονομικών επιστημών ή πολυτεχνικών σχολών μπορούν με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την αποφοίτησή τους, στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουρ- γείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να ζητήσουν την τοποθέτησή τους σε προσωποπαγείς θέσεις στην Αυτοτελή Υπηρεσία Επο- πτείας Ο.Τ.Α.. Η τοποθέτησή τους γίνεται σε μια από τις Αυτοτελείς Υπηρεσίες Εποπτείας Ο.Τ.Α. με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρο- νικής Διακυβέρνησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπη- ρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α. οι ανωτέρω τοποθετούνται σε προσωποπαγείς θέσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που έχει την ίδια έδρα με την Αυτοτελή Υπηρεσία Επο- πτείας Ο.Τ.Α. στην οποία θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΥΚΙΑ − ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΑΡΙΑ − ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ