87 Α' 2010

ΝΟΜΟΣ 3852/2010

Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης.

ΜΕΡΟΣ Β΄ - ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ - ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
07 Ιουνίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 87
7 Ιουνίου 2010

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852
Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Άρθρο 99Συμβάσεις διαδημοτικής ή διαβαθμιδικής συνεργασίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δήμοι της ίδιας περιφέρειας ή όμοροι δήμοι μπο- ρούν να συνάπτουν μεταξύ τους συμβάσεις, με τις οποί- ες αναλαμβάνουν την άσκηση αρμοδιότητας για λογα- ριασμό τους ή την υποστήριξη της άσκησής της. Στις συμβάσεις αυτές μπορεί να συμμετέχει και νομικό πρό- σωπο δημοσίου δικαίου του δήμου που αναλαμβάνει την αρμοδιότητα ή σύνδεσμος στον οποίον μετέχει ο δήμος που αναλαμβάνει την αρμοδιότητα. Οι συμβάσεις αυτές καλούνται «συμβάσεις διαδημοτικής συνεργασίας».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Δήμοι της ίδιας περιφέρειας και η οικεία περιφέρεια μπορούν να συνάπτουν μεταξύ τους συμβάσεις συνερ- γασίας, με τις οποίες αναλαμβάνουν την άσκηση αρμο- διότητας ή την υποστήριξη της άσκησής της, για λογα- ριασμό ενός ή περισσοτέρων των συμβαλλόμενων με- ρών. Στις συμβάσεις αυτές μπορεί να συμμετέχει και νο- μικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή σύνδεσμος στον ο- ποίο μετέχει ο φορέας που αναλαμβάνει την αρμοδιότη- τα. Οι συμβάσεις αυτές καλούνται «συμβάσεις διαβαθμι- δικής συνεργασίας».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στις συμβάσεις των δύο προηγούμενων παραγρά- φων ορίζεται, ιδίως, ο τρόπος άσκησης της ανατιθέμε- νης αρμοδιότητας ή υποστήριξης της άσκησής της και οι υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών, και ειδικότε- ρα: α) Ο σκοπός και η διάρκεια της σύμβασης. β) Η διάθεση του προσωπικού των συμβαλλομένων ή η σύσταση θέσεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμέ- νου χρόνου, με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του φορέα που αναλαμβάνει την άσκηση της αρ- μοδιότητας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. γ) Η διάθεση μηχανολογικού εξοπλισμού, οχημάτων και άλλων τεχνικών μέσων ή ακινήτων και εγκαταστάσε- ων για την εξυπηρέτηση του σκοπού της σύμβασης. δ) Τα ποσά χρηματοδότησης των επενδυτικών και των λειτουργικών δαπανών για την εφαρμογή της σύμβασης. Τα έσοδα αυτά μπορούν να προέρχονται από τέλη, δικαι- ώματα και εισφορές, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πό- ρους (Κ.Α.Π.), τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοί- κησης (Σ.Α.Τ.Α.) ή τα Αναπτυξιακά Προγράμματα της Το- πικής Αυτοδιοίκησης. ε) Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της σύμβασης. στ) Το όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής της σύμβασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι προβλεπόμενες στη σύμβαση δαπάνες εγγράφο- νται ως υποχρεωτικές στους προϋπολογισμούς των συμ- βαλλόμενων φορέων και αποδίδονται στον αναλαμβάνο- ντα την αρμοδιότητα φορέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τα χρησιμοποιούμενα τεχνικά μέσα και εγκαταστά- σεις μπορεί να φέρουν ως διακριτικό τον τίτλο «Διαδη- μοτική Συνεργασία..............» ή «Διαβαθμιδική Συνεργα- σία……», αντίστοιχα, που συμπληρώνεται με τα ονόμα- τα των συμβαλλόμενων φορέων ή με άλλο όνομα δηλω- τικό της γεωγραφικής ενότητας των φορέων αυτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι αποφάσεις των οικείων συμβουλίων για την έ- γκριση συμβάσεων διαδημοτικής ή διαβαθμιδικής συνερ- γασίας λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του συ- νόλου των μελών εκάστου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μπορεί να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμο- γή του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 100Προγραμματικές ΣυμβάσειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. Για τη μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμά- των ανάπτυξης μιας περιοχής, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών κάθε είδους, οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι σύν- δεσμοι δήμων, οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, η Κε- ντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερει- ών, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία συνι- στούν ή στα οποία συμμετέχουν οι προαναφερόμενοι φορείς, καθώς και Ν.Π.Ι.Δ. στα οποία συμμετέχουν ή συ- νιστούν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και α- ποχέτευσης, τα δημοτικά και περιφερειακά ιδρύματα, καθώς και κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα οποία περι- λαμβάνονται και τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, μεταξύ τους ή και με φορείς του δημόσιου τομέα της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982, μεμο- νωμένα ή από κοινού. Στις προγραμματικές συμβάσεις, που μετέχει το Δημόσιο, μπορεί να εκπροσωπείται και α- πό τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκη- σης στην οποία εκτελείται η προγραμματική σύμβαση. Οι ανωτέρω συμβάσεις υπόκεινται στον προσυμβατικό έ- λεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. β. Στις προγραμματικές συμβάσεις επιτρέπεται και η συμμετοχή επιχειρήσεων των Ο.Τ.Α., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτι- σης (Κ.Ε.Κ.) με οποιαδήποτε νομική μορφή και αν λει- τουργούν, των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης, επι- μελητηρίων, επιστημονικών φορέων δημοσίου δικαίου, Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων (Ε.Π.Ι.), συ- νεταιρισμών, ενώσεων συνεταιρισμών και εργοδοτικών και εργατοϋπαλληλικών ενώσεων. Με απόφαση των Υ- πουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να επιτρέπεται και η συμμετοχή τραπεζών και πι- στωτικών ιδρυμάτων. γ. Είναι επιτρεπτή η σύναψη προγραμματικών συμβά- σεων μεταξύ των φορέων της περίπτωσης α΄ και κοινω- φελών ιδρυμάτων, καθώς και κληροδοτημάτων που επι- διώκουν κοινωφελείς σκοπούς. Κατά την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων που συνάπτουν, θεωρού- νται φορείς κατασκευής του έργου κατά την έννοια του άρθρου 3 του ν. 1418/1984 (ΦΕΚ 23 Α΄), όπως ισχύει, και εκτελούν τις συμβάσεις αυτές με τα προβλεπόμενα στις περιπτώσεις ε΄, στ΄ και ζ΄ του ίδιου άρθρου όργανα και υπηρεσίες που συνιστούν με αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α. Στις προγραμματικές συμβάσεις απαραίτητα ορί- ζονται το αντικείμενο της σύμβασης, ο σκοπός και το πε- ριεχόμενο των μελετών, των έργων, των προγραμμάτων ή των υπηρεσιών, ο προϋπολογισμός τους, τα δικαιώμα- τα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, το χρονο- διάγραμμα εκτέλεσης της σύμβασης, οι πόροι από τους οποίους θα καλυφθούν οι αναλαμβανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις και η διάρκεια της σύμβασης. Επίσης ορίζεται το όργανο παρακολούθησης της ε- φαρμογής της και οι αρμοδιότητές του, καθώς και ρή- τρες σε βάρος του συμβαλλομένου που παραβαίνει τους όρους της προγραμματικής σύμβασης. β. Με την προγραμματική σύμβαση επίσης ορίζεται ο συμβαλλόμενος, στον οποίο μπορεί να ανατεθεί η δια- χείριση, εκμετάλλευση και συντήρηση των έργων του προγράμματος μετά την ολοκλήρωσή του, εφόσον προ- βλέπεται αντίστοιχο στάδιο. γ. Αν ο συμβαλλόμενος σε προγραμματική σύμβαση α- ναθέσει σε τρίτον τη διαχείριση, εκμετάλλευση και συ- ντήρηση των έργων αυτών, η ανάθεση γίνεται σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τον κατά τη σύμβαση υπό- χρεο συμβαλλόμενο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι συμβαλλόμενοι φορείς για την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων μπορεί να χρηματοδοτού- νται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρω- παϊκή Ένωση ή προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους, τον Τακτικό Προϋπολογι- σμό ή άλλα εθνικά ή περιφερειακά προγράμματα, καθώς και από τους προϋπολογισμούς των συμβαλλόμενων φο- ρέων. Είναι δυνατή η χρηματοδότηση των συμβαλλομέ- νων και από φορείς του δημόσιου τομέα που δεν μετέ- χουν στην προγραμματική σύμβαση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων και στο πλαίσιο των συμφωνούμενων δικαιωμάτων και υ- ποχρεώσεων των συμβαλλόμενων οργανισμών και φο- ρέων, επιτρέπεται η απασχόληση προσωπικού του ενός συμβαλλομένου στον άλλον, καθώς και η παραχώρηση της χρήσης ακινήτων, εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και μέσων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Εφόσον τα προβλεπόμενα στην προγραμματική σύμβαση έργα, προγράμματα και υπηρεσίες είναι πολιτι- στικού χαρακτήρα, όπως η ανάδειξη, προστασία και συ- ντήρηση μνημείων, οι παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή πα- ραδοσιακά κτίρια και οικισμούς, η διάσωση και διάδοση στοιχείων του πολιτισμού, η ανέγερση και λειτουργία χώρων πολιτισμικών λειτουργιών, η υποστήριξη δραστη- ριοτήτων και εκδηλώσεων που αφορούν την επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες, συμμετέχει, ως συμβαλλό- μενος, το Υπουργείο Πολιτισμού. Η προγραμματική σύμ- βαση καλείται «προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής α- νάπτυξης». Το τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα που μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, για τη χρηματοδότηση έργων, εργασιών, προγραμμάτων και υπηρεσιών της προγραμματικής σύμβασης, καλείται «Πολιτιστικό Τέλος».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Δήμοι, σύνδεσμοι, περιφέρειες και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού μπορούν να συμβάλλονται μεταξύ τους για την παροχή υπηρεσιών με αντικείμενο τη βεβαί- ωση και είσπραξη τελών, δικαιωμάτων, εισφορών και προστίμων. Στις περιπτώσεις αυτές, οι αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων των συμβαλλόμενων φορέων για τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένη σύμβαση, λαμβάνο- νται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των με- λών τους. Οι συμβαλλόμενοι φορείς μπορεί να χρηματο- δοτούνται για την εκτέλεση των συμβάσεων της παρα- γράφου αυτής και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων ή τους προϋπολογι- σμούς άλλων φορέων του δημόσιου τομέα.

Άρθρο 101Δίκτυα δήμων και περιφερειώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δύο ή περισσότεροι δήμοι ή δήμοι και περιφέρειες, με κοινά χαρακτηριστικά, μπορούν να συνιστούν δίκτυα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 219 και 220 του Κ.Δ.Κ., με τη μορφή αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 741 του Α.Κ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα ανωτέρω δίκτυα συνιστώνται με αποφάσεις των οικείων συμβουλίων των συμμετεχόντων Ο.Τ.Α., και λει- τουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 267 του Κ.Δ.Κ., όπως ισχύει, και το άρθρο 741 του Α.Κ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών του δι- κτύου δύνανται να συμμετέχουν σε αυτό κοινωνικοί φο- ρείς με σκοπούς αντίστοιχους αυτών του δικτύου, καθώς και πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με το καταστατικό τους καθορίζονται οι πόροι, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μελών, η διοίκησή τους και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την οργάνωση και τη λειτουργία τους.

Άρθρο 102Ιδρύματα- νομικά πρόσωπα δήμων και κοινοτήτων που συνενώνονταιΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα ιδρύματα και τα δημοτικά και κοινοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που έχουν συσταθεί από δή- μο ή κοινότητα που συνενώνεται, περιέρχονται αυτοδι- καίως στο νέο δήμο από την έναρξη λειτουργίας του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι δήμοι που προκύπτουν από συνένωση υπεισέρχο- νται αυτοδικαίως από την έναρξη της λειτουργίας τους στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των συνενούμε- νων δήμων ή κοινοτήτων, ως προς τα ιδρύματα και τα δη- μοτικά και κοινοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Στα εν λόγω δικαιώματα και τις υποχρεώσεις περιλαμβά- νονται και όσα προκύπτουν από συμβάσεις μίσθωσης έρ- γου και εργασίας ορισμένου χρόνου, μέχρι τη λήξη τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των δημοτικών και κοινοτι- κών ιδρυμάτων και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που περιέρχονται αυτοδικαίως στο νέο δήμο, καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό των αυτών ιδρυμάτων και νομι- κών προσώπων δημοσίου δικαίου με την ίδια σχέση ερ- γασίας.

Άρθρο 103Σύσταση - Συγχώνευση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κάθε δήμος μπορεί να συνιστά ή να έχει: α) Έως δύο (2) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ένα για τους τομείς αρμοδιοτήτων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και παιδείας και ένα για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος, όπως αυτοί προβλέπονται στο άρθρο 75 του ν. 3463/2006, όπως ι- σχύει. Εάν ο δήμος διαθέτει κοινωφελή επιχείρηση τότε μπορεί να έχει έως ένα (1) νομικό πρόσωπο δημοσίου δι- καίου. Στους δήμους με πληθυσμό άνω των τριακοσίων χιλιά- δων (300.000) κατοίκων, μπορεί να λειτουργούν έως δύο (2) νομικά πρόσωπα για καθέναν από τους τομείς αρμο- διοτήτων που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο. β) Ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου για τη διοί- κηση και διαχείριση ζώνης λιμένα, σύμφωνα με την κεί- μενη νομοθεσία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που περιέρχο- νται στο νέο δήμο σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο, συγ- χωνεύονται υποχρεωτικά σε ένα νομικό πρόσωπο για καθέναν από τους τομείς αρμοδιότητας που προβλέπο- νται στην περίπτωση α΄ της προηγούμενης παραγρά- φου. Ειδικά για τις σχολικές επιτροπές, αυτές συγχωνεύο- νται σε δύο νομικά πρόσωπα, ένα για τις σχολικές μονά- δες της πρωτοβάθμιας και ένα για τις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στους δήμους με πλη- θυσμό άνω των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) κατοίκων μπορεί να συσταθούν αντίστοιχες σχολικές επιτροπές για καθεμία δημοτική κοινότητα. Με απόφαση του Υ- πουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη λει- τουργία των σχολικών επιτροπών, την κατανομή των πι- στώσεων, τον τρόπο και τη διαδικασία πραγματοποίη- σης, δικαιολόγησης και ελέγχου των πάσης φύσεως ε- σόδων και εξόδων, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέ- ρεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ύστερα από αίτηση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, επιτρέπεται να διατηρηθούν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου δήμων εκείνα των οποίων η δραστηριότητα από πλευράς ευρύτερης αναγνώρισης, εξειδικευμένου αντι- κειμένου, μακροχρόνιας απόδοσης έργου και γενικότε- ρης καταξίωσης της προσφοράς τους δικαιολογεί την α- νωτέρω διατήρηση. Για την υποβολή του αιτήματος απαιτείται απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των με- λών του, στην οποία αιτιολογείται ειδικά η συνδρομή των προϋποθέσεων του προηγούμενου εδαφίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την εγκα- τάσταση των νέων δημοτικών αρχών ορίζονται το όνο- μα, ο σκοπός, η διοίκηση, η περιουσία και οι πόροι του νομικού προσώπου που προκύπτει από τη συγχώνευση. Η πράξη αυτή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ε- λέγχου νομιμότητας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τον οικείο δήμο. Στην ίδια συνεδρία- ση του δημοτικού συμβουλίου ορίζεται το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου σύμφωνα με τις δια- τάξεις του άρθρου 240 του ν. 3463/2006, όπως ισχύει. Μέχρι τη δημοσίευση της ανωτέρω απόφασης του δημο- τικού συμβουλίου παρατείνεται αυτοδικαίως η θητεία των μελών των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων που περιέρχονται στο νέο δήμο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Από τη δημοσίευση της ανωτέρω απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το νέο νομικό πρόσωπο που δημιουργείται, υποκαθιστά αυτοδικαίως τα νομικά πρόσωπα που συγχωνεύθηκαν σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στα οποία περιλαμβάνονται και ό- σα προκύπτουν από συμβάσεις έργου ή εργασίας ορι- σμένου χρόνου μέχρι τη λήξη τους, εξομοιούμενο με κα- θολικό διάδοχο. Οι εκκρεμείς δίκες, στις οποίες διάδικα μέρη είναι νομικά πρόσωπα που συγχωνεύθηκαν, συνεχί- ζονται αυτοδικαίως από το νέο νομικό πρόσωπο, χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικαστική πράξη συνέχισης για καθένα από τα νομικά πρόσωπα που συγχωνεύθηκαν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στην περιφέρεια του νέου δήμου είναι δυνατόν να λειτουργούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες, υπό μορφή παραρτημάτων των ανωτέρω νομικών προσώπων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων. Στις υπηρεσίες αυτές, εφόσον οι παρεχόμενες λειτουργίες είναι κοινω- νικού χαρακτήρα, όπως φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων, αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες, συγκροτού- νται, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νομι- κού προσώπου, αντίστοιχες άμισθες επιτροπές, στις ο- ποίες συμμετέχουν τουλάχιστον δύο (2) εκπρόσωποι των χρηστών των παρεχόμενων υπηρεσιών και ο προϊ- στάμενος, και εάν δεν υπάρχει, ο οριζόμενος από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του νομικού προσώπου υπάλληλος της αποκεντρωμένης υπηρεσίας, ως πρόεδρος. Οι επιτροπές αυτές εισηγούνται για την καλύτερη λειτουργία, διαπι- στώνουν τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία της υπηρεσίας και διατυπώνουν σχετικές προτάσεις στο διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώ- που για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παρεχόμενων υ- πηρεσιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μπορεί να εκ- δίδεται πρότυπος κανονισμός λειτουργίας των ως άνω νομικών προσώπων και των αποκεντρωμένων υπηρεσιών τους, ανά κατηγορία παρεχόμενων υπηρεσιών, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Το μόνιμο προσωπικό, το προσωπικό με σχέση εργα- σίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι νομικοί σύμ- βουλοι, καθώς και οι δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντο- λής, των νομικών προσώπων που συγχωνεύονται, καθί- σταται αυτοδικαίως προσωπικό και παρέχει τις υπηρε- σίες του στο νέο νομικό πρόσωπο που προκύπτει από τη συγχώνευση, με την ίδια σχέση εργασίας και έμμισθης εντολής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται μέσα σε τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης συγχώνευσης, θεσπίζεται ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του νομικού προσώπου, σύμφω- να με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3584/2007, ό- πως ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Το μόνιμο προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες οργανικές θέσεις κατά κατηγορία και κλάδο, το δε προ- σωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότη- τας, οι οποίες συνιστώνται στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του νομικού προσώπου και καταργούνται κα- τά την αποχώρηση του υπαλλήλου. Η κατάταξη γίνεται με απόφαση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφη- μερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Το προσωπικό των νομικών προσώπων μπορεί να αποσπάται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώ- που, είτε σε άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του οικείου δήμου είτε σε υπηρεσία του δήμου, κατά παρέκ- κλιση των σχετικών διατάξεων, και χωρίς να απαιτείται υποβολή σχετικής αίτησης. Στο ανωτέρω προσωπικό μπορεί να ανατίθενται παράλληλα καθήκοντα. Η μισθο- δοσία του αποσπασμένου προσωπικού βαρύνει τον φο- ρέα υποδοχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Τα ιδρύματα δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις του πα- ρόντος άρθρου.

Άρθρο 104Σύνδεσμοι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνενώνονταιΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο σύνδεσμος στον οποίο συμμετέχουν δήμοι ή κοι- νότητες που συνενώνονται σε νέο δήμο, καταργείται αυ- τοδικαίως από την έναρξη λειτουργίας του νέου δήμου, αν η περιοχή της αρμοδιότητας του δήμου αυτού είναι η ίδια ή μεγαλύτερη από την εδαφική περιφέρεια του συν- δέσμου. Την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο είχε συσταθεί ο σύνδεσμος, αναλαμβάνει και συνεχίζει ο νέ- ος δήμος, ο οποίος καθίσταται καθολικός διάδοχος σε ό- λη την κινητή και ακίνητη περιουσία και υπεισέρχεται αυ- τοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του συνδέσμου, συμπεριλαμβανομένων και τυχόν συμβάσε- ων μίσθωσης έργου ή ορισμένου χρόνου μέχρι τη λήξη τους. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από το νέο δήμο χωρίς καμία ειδικότερη διατύπωση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το μόνιμο προσωπικό, το προσωπικό με σχέση εργα- σίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και οι δι- κηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής του συνδέσμου με- ταφέρεται αυτοδικαίως, με την ίδια σχέση εργασίας και παροχής υπηρεσιών στο νέο δήμο από την έναρξη της λειτουργίας του και κατατάσσεται σε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις κατά κατηγορία και κλάδο ή σε προσω- ποπαγείς θέσεις του δήμου. Η απόφαση κατάταξης του προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις ή σε συνιστώμε- νες προσωποπαγείς θέσεις εκδίδεται από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το προσωπικό που μεταφέρεται στο δήμο μπορεί να διατηρήσει το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθε- στώς, στο οποίο υπαγόταν πριν από την κατάταξή του στο νέο δήμο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 17 του άρθρου 4 του ν. 3513/2006, όπως ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Εντός των διοικητικών ορίων κάθε περιφέρειας και υπό την επιφύλαξη του άρθρου 206 παρ. 6 του παρόντος οι σύνδεσμοι και οι ανώνυμες εταιρείες που έχουν συ- σταθεί ως Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.), συγχωνεύονται σε ενιαίο σύνδεσμο, σύμ- φωνα με τη διαδικασία της παρ. 6, στον οποίο συμμετέ- χουν υποχρεωτικά οι δήμοι όλων των διαχειριστικών ε- νοτήτων της περιφέρειας σύμφωνα και με τη διάταξη του άρθρου 30 του ν. 3536/2007. Τα οικεία δημοτικά συμ- βούλια, εντός δύο (2) μηνών από την έκδοση του προε- δρικού διατάγματος της παρ. 6 του παρόντος και σύμφω- να με τις ρυθμίσεις αυτού ορίζουν τους εκπροσώπους τους στο διοικητικό συμβούλιο του νέου ΦΟ.Δ.Σ.Α., τη χρονική διάρκεια, την έδρα του, καθώς και τις ετήσιες ει- σφορές που πρέπει να καταβάλουν οι συμμετέχοντες δήμοι. Μετά τον έλεγχο νομιμότητας των σχετικών απο- φάσεων εκδίδεται πράξη από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η θητεία των διοικητικών συμβουλίων των υπό συγχώνευση ΦΟ.Δ.Σ.Α. παρατείνε- ται αυτοδικαίως μέχρι τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του νέου ΦΟ.Δ.Σ.Α..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Από τη δημοσίευση της ανωτέρω πράξης στην Εφη- μερίδα της Κυβερνήσεως, ο νέος σύνδεσμος που δημι- ουργείται καθίσταται καθολικός διάδοχος σε όλη την κι- νητή και ακίνητη περιουσία των συνδέσμων που συγχω- νεύονται και υπεισέρχεται, αυτοδικαίως, σε όλα τα δικαι- ώματα και τις υποχρεώσεις αυτών, στα εν λόγω δε δικαι- ώματα και υποχρεώσεις περιλαμβάνονται και όσα προκύ- πτουν από συμβάσεις έργου εξομοιούμενος με καθολικό διάδοχο. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται από το νέο σύνδεσμο, χωρίς να διακόπτονται και χωρίς να απαιτεί- ται ειδική διαδικαστική πράξη συνέχισης για καθεμία από αυτές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μέχρι την 30ή Ιουνίου 2011, μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ρυθμίζεται η διαδικασία συγχώνευσης ΦΟ.Δ.Σ.Α., η διοίκηση, η έδρα, η χρονική διάρκεια του νέου ΦΟ.Δ.Σ.Α., ο τρόπος καθορισμού του ύψους των ε- τήσιων εισφορών των δήμων, σε συνάρτηση με την απο- τίμηση των τυχόν περιουσιακών στοιχείων των συγχω- νευόμενων ΦΟ.Δ.Σ.Α., καθώς και η διαδικασία λύσης των ΦΟ.Δ.Σ.Α. που λειτουργούν με μορφή ανώνυμης εταιρεί- ας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Το μόνιμο προσωπικό καθώς και εκείνο με σχέση ερ- γασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ΦΟ.Δ.Σ.Α. που συγχωνεύονται, καθίσταται αυτοδικαίως με την ίδια σχέση εργασίας προσωπικό του νέου συνδέ- σμου που προκύπτει από τη συγχώνευση με την ίδια σχέση εργασίας. Συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που βρίσκονται σε ισχύ, συνεχίζονται από το νέο σύνδεσμο μέχρι τη λήξη τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται μέσα σε ένα (1) μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης συγχώνευσης, καθορίζεται το αναγκαίο προ- σωπικό για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών του συνδέσμου, προκειμένου να προβλεφθούν οι αντίστοι- χες θέσεις στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία λαμ- βάνεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της συγχώνευσης, ψηφίζεται ο οργανισμός εσωτερικής υπη- ρεσίας του συνδέσμου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3584/2007, όπως ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των ΦΟ.Δ.Σ.Α. που συγχω- νεύονται ή λύονται σύμφωνα τις διατάξεις της παρ. 6 του παρόντος άρθρου περιλαμβανομένων και όσων απα- σχολούνται με σχέση έμμισθης εντολής, κατατάσσεται σε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις κατά κατηγορία και κλάδο ή σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις του συνδέσμου, οι οποίες καταργούνται κατά την αποχώρη- ση του υπαλλήλου. Η πράξη κατάταξης του προσωπικού εκδίδεται από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο και δη- μοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο χρόνος προϋπηρεσίας του ανωτέρω προσωπικού αναγνωρίζεται για όλες τις συνέπειες.

Άρθρο 105Σύσταση διαβαθμιδικού συνδέσμου δήμων και περιφερειώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ένας ή περισσότεροι δήμοι και η περιφέρεια στην ο- ποία έχουν την έδρα τους οι δήμοι αυτοί, μπορούν, με α- πόφαση των δημοτικών τους συμβουλίων και του περι- φερειακού συμβουλίου, να συστήσουν σύνδεσμο με ειδι- κό σκοπό την εκτέλεση έργων ή την παροχή συγκεκριμέ- νων υπηρεσιών ή την άσκηση αρμοδιοτήτων τους, καθώς και για το σχεδιασμό και την κατάρτιση προγραμμάτων και μεθόδων για την ανάπτυξη του ευρύτερου χώρου τους. Οι σύνδεσμοι αυτοί αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η απόφαση των δημοτικών και περιφερειακών συμ- βουλίων, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψη- φία του συνόλου των μελών τους, περιέχει τον ειδικό σκοπό για τον οποίο ιδρύεται ο σύνδεσμος, τη χρονική διάρκεια και την έδρα του, καθώς και τις εισφορές που πρέπει να καταβάλλει κάθε χρόνο κάθε μέλος. Στην από- φαση σύστασης του Συνδέσμου αναφέρονται ρητά και οι υπηρεσίες για τις οποίες επιβάλλονται τέλη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκε- ντρωμένης Διοίκησης, που δημοσιεύεται στην Εφημερί- δα της Κυβερνήσεως, αφού ο Ελεγκτής Νομιμότητας ε- ξετάσει τη νομιμότητα των σχετικών αποφάσεων των συμβουλίων που αφορούν τη σύσταση του συνδέσμου, εγκρίνεται η απόφαση σύστασης. Με την ίδια πράξη, σε περίπτωση που υπάρχει διαφωνία των συμβουλίων, ορί- ζεται και η έδρα του συνδέσμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκε- ντρωμένης Διοίκησης μπορεί να γίνει υποχρεωτική για έ- να δήμο η συμμετοχή σε σύνδεσμο, που έχει συσταθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, εφό- σον συντρέχουν, αθροιστικά, οι ακόλουθες προϋποθέ- σεις: α) αν στο σύνδεσμο μετέχουν τα δύο τρίτα (2/3) του- λάχιστον των δήμων της οικείας περιφέρειας, β) αν αποφασίσει τη συμμετοχή το διοικητικό συμβού- λιο του συνδέσμου με την απόλυτη πλειοψηφία του συ- νολικού αριθμού των μελών του και γ) εφόσον εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η συμμετοχή νέου δήμου σε υφιστάμενο σύνδεσμο ή η αποχώρηση από αυτό μέλους του επιτρέπεται, αν το αποφασίσει το συμβούλιο του ενδιαφερόμενου δήμου και αποδεχθεί την απόφαση το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου με απόφασή του που λαμβάνεται με την από- λυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του. Αν το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου δεν αποδέ- χεται χωρίς ειδική αιτιολογία τη συμμετοχή στο σύνδε- σμο ενός δήμου, η συμμετοχή αποφασίζεται από τον Γε- νικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αν οι α- νάγκες των κατοίκων δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν διαφορετικά και δεν παρεμποδίζεται η εκπλήρωση του σκοπού του συνδέσμου. Το ίδιο ισχύει και για την απο- χώρηση από το σύνδεσμο ενός δήμου.

Άρθρο 106ΔιοίκησηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο διαβαθμιδικός σύνδεσμος διοικείται από το διοικη- τικό συμβούλιο, την εκτελεστική επιτροπή και τον πρόε- δρό του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το διοικητικό συμβούλιο συγκροτείται από αιρετούς αντιπροσώπους του κάθε μέλους, που συμμετέχει, οι ο- ποίοι εκλέγονται από τα δημοτικά και περιφερειακά συμ- βούλιά τους. Οι αντιπρόσωποι της περιφέρειας αποτε- λούν το 50% του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου. Το υπόλοιπο 50% αποτελεί- ται από αντιπροσώπους των δήμων μελών του συνδέ- σμου, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, με βάση τον πλη- θυσμό του μικρότερου δήμου, που εκπροσωπείται με έ- ναν αντιπρόσωπο. Για τον υπολογισμό του αριθμού των μελών του συν- δέσμου αυτής της μορφής, για τα θέματα διοίκησης, λει- τουργίας και για τα λοιπά σχετικά θέματα εφαρμόζονται αναλόγως οι οικείες διατάξεις για τους συνδέσμους του Κ.Δ.Κ., όπως ισχύει.

Άρθρο 107Επιχειρήσεις δήμωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι δήμοι μπορεί να έχουν μόνον: α) μία κοινωφελή επιχείρηση, β) μία δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), γ) μία επιχείρηση με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιο- φωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, εφόσον λειτουργού- σαν αντίστοιχες στους συνενούμενους δήμους, και δ) μία δημοτική ανώνυμη εταιρία του άρθρου 266 του Κ.Δ.Κ., εφόσον είχαν συσταθεί τέτοιες εταιρίες στους συνενούμενους δήμους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι δήμοι μπορούν να συνιστούν ή να συμμετέχουν σε ανώνυμες εταιρείες, σύμφωνα με τη διάταξη του άρ- θρου 265 του Κ.Δ.Κ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Υφιστάμενες αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα συνεχίζουν να λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 267 του Κ.Δ.Κ. και με την επιφύλα- ξη των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 111 του παρό- ντος.

Άρθρο 108Επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού που συνενώνονταιΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι δήμοι που προκύπτουν από συνένωση υπεισέρχο- νται αυτοδικαίως από την έναρξη λειτουργίας τους, στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των συνενούμενων δή- μων και κοινοτήτων, ως προς τις επιχειρήσεις αυτών, κα- θώς και στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις που απορ- ρέουν από συμβάσεις που έχουν υπογράψει, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι συμβάσεις εργασίας ή έργου μέ- χρι τη λήξη τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι ανώνυμες εταιρίες των συνενούμενων Ο.Τ.Α., πρώτου βαθμού, στις οποίες συμμετέχουν δύο (2) ή πε- ρισσότεροι νέοι δήμοι, περιέρχονται αυτοδικαίως σε αυ- τούς, κατά το ποσοστό συμμετοχής τους στις ανωτέρω εταιρίες.

Άρθρο 109Συγχώνευση κοινωφελών επιχειρήσεων των νέων δήμωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κοινωφελείς επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α., πρώτου βαθ- μού, που συνενώνονται σε ένα νέο δήμο, συγχωνεύο- νται υποχρεωτικά σε μία κοινωφελή επιχείρηση. Με από- φαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβά- νεται μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την εγκατά- σταση των δημοτικών αρχών, ορίζεται η επωνυμία, ο σκοπός, η διοίκηση, το κεφάλαιο, οι πόροι, η διάρκεια, η έδρα της κοινωφελούς επιχείρησης και κάθε άλλο στοι- χείο αναγκαίο κατά την κρίση του δημοτικού συμβουλί- ου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνή- σεως, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου νομιμότητας. Κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των συγχωνευόμενων επιχειρήσεων περιέρχονται αυτο- δικαίως στην επιχείρηση που προκύπτει, η οποία υπει- σέρχεται ως καθολικός διάδοχος σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συγχωνευόμενων επιχειρήσε- ων, συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων μίσθω- σης έργου και εργασίας ορισμένου χρόνου μέχρι τη λή- ξη τους. Οι εκκρεμείς δίκες, στις οποίες διάδικο μέρος είναι οι συγχωνευθείσες επιχειρήσεις, συνεχίζονται αυ- τοδικαίως από τη νέα κοινωφελή επιχείρηση χωρίς να α- παιτείται ειδική διαδικαστική πράξη συνέχισης για καθε- μία από αυτές. Μέχρι τη δημοσίευση της ανωτέρω από- φασης παρατείνεται αυτοδικαίως η θητεία των διοικήσε- ων των υφιστάμενων επιχειρήσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των επιχειρήσεων που συγχωνεύονται μεταφέρεται στη νέα επιχείρηση και κατατάσσεται σε α- ντίστοιχες θέσεις, με απόφαση του διοικητικού συμβου- λίου της. Ο χρόνος υπηρεσίας του προσωπικού στις επι- χειρήσεις που συγχωνεύονται λαμβάνεται υπόψη για ό- λες τις μισθολογικές και ασφαλιστικές συνέπειες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται μέσα σε τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 1 του δημοτικού συμ- βουλίου, συντάσσεται εσωτερικός κανονισμός προσωπι- κού, στον οποίο εντάσσονται οι θέσεις του αναγκαίου προσωπικού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβου- λίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, μεταφέρεται τυχόν πλεο- νάζον προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ανωτέρω επιχειρήσεων σε νομικά πρόσωπα του δήμου με την ίδια σχέση εργασίας. Το προ- σωπικό αυτό διέπεται ως προς τους όρους και το ύψος της αμοιβής της εργασίας του από τις συλλογικές συμ- βάσεις εργασίας που ισχύουν εκάστοτε για το προσωπι- κό των νομικών προσώπων στα οποία μεταφέρεται. Ο χρόνος της προϋπηρεσίας του προσωπικού που μεταφέ- ρεται λαμβάνεται υπόψη για όλες τις μισθολογικές και α- σφαλιστικές συνέπειες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το προσωπικό που μεταφέρεται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του δήμου κατατάσσεται σε προσωπο- παγείς θέσεις της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας και αντί- στοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας. Η πράξη κατάταξης του προσωπικού εκδίδεται από το αρμόδιο για το διορι- σμό όργανο και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυ- βερνήσεως. Το μεταφερόμενο προσωπικό σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δήμου κατατάσσεται σε αντίστοιχες θέσεις, με απόφαση του οικείου διοικητικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι διατάξεις των ανωτέρω παραγράφων εφαρμόζο- νται αναλόγως και στη συγχώνευση των Δημοτικών Επι- χειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.).

Άρθρο 110Συγχώνευση ανωνύμων εταιριών των νέων δήμωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε περίπτωση όπου σε ένα νέο δήμο λειτουργούν περισσότερες από μία ανώνυμες εταιρίες της ίδιας κατη- γορίας που το σύνολο των μετοχών ανήκει στο νέο δήμο που προκύπτει από τη συνένωση και στα νομικά του πρό- σωπα, συγχωνεύονται υποχρεωτικά σε μία ανώνυμη ε- ταιρία. Το δημοτικό συμβούλιο λαμβάνει σχετική απόφα- ση με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση της νέας δημοτικής αρχής. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπεται στο ν.δ. 1297/1972, στο ν. 2166/1993 και συμπληρωματικά στον κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πα- ρατείνεται η θητεία των διοικήσεων των επιχειρήσεων που συγχωνεύονται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου των εταιριών που συγχωνεύονται μεταφέρεται στη νέα εταιρεία και κατατάσσεται σε αντίστοιχες θέσεις, με α- πόφαση του διοικητικού συμβουλίου της. Ο χρόνος της προϋπηρεσίας του προσωπικού που μεταφέρεται λαμβά- νεται υπόψη για όλες τις μισθολογικές και ασφαλιστικές συνέπειες.

Άρθρο 111Προσαρμογή λοιπών επιχειρήσεωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. Οι δράσεις κοινωφελούς χαρακτήρα των αστικών εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 267 του ν. 3463/2006, στις οποίες συμμετέχει ένας δήμος και νομικά του πρόσωπα, περιέρχονται στην κοινωφελή επι- χείρηση του νέου δήμου, σε προθεσμία δύο (2) μηνών α- πό την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών. Το προσωπικό που απασχολείται στις δράσεις αυτές με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με- ταφέρεται με την ίδια σχέση εργασίας στην κοινωφελή επιχείρηση και κατατάσσεται σε αντίστοιχες θέσεις της επιχείρησης με απόφαση του οικείου διοικητικού συμ- βουλίου. Συμβάσεις μίσθωσης έργου και εργασίας ορι- σμένου χρόνου που τυχόν έχουν συναφθεί για τις δρά- σεις που περιέρχονται στην κοινωφελή επιχείρηση του νέου δήμου, συνεχίζονται από αυτή μέχρι τη λήξη τους. β. Οι αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 267 του Κ.Δ.Κ., στις οποίες συμμετέχουν πε- ρισσότεροι δήμοι ή και άλλοι φορείς, συνεχίζουν να λει- τουργούν ως έχουν, μέχρι τη λήξη του χρόνου που προ- βλέπεται στη συστατική τους πράξη. Κατ’ εξαίρεση, η διάρκεια των αστικών εταιριών Ο.Τ.Α. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παραγράφου αυτής, οι οποίες διαχειρίζο- νται Ευρωπαϊκά Προγράμματα, παρατείνεται σε κάθε πε- ρίπτωση μέχρι τη λήξη των προγραμμάτων αυτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Υφιστάμενες διαδημοτικές ή αμιγείς επιχειρήσεις του π.δ. 410/1995, στις οποίες είχε ανατεθεί σύμφωνα με το καταστατικό τους η παροχή υπηρεσιών για την κα- θαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και η αποκομιδή των απορριμμάτων, λύονται υποχρεωτικά μέσα σε προ- θεσμία δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών και τίθενται υπό εκκαθάριση. Οι δρα- στηριότητες που ασκούσαν περιέρχονται στον οικείο δή- μο. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ανωτέρω επιχειρήσεων μεταφέρε- ται στον οικείο δήμο με την ίδια σχέση εργασίας και κα- τατάσσεται σε προσωποπαγείς θέσεις της ίδιας εκπαι- δευτικής βαθμίδας και αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδι- κότητας. Από την κατάταξή του το μεταφερόμενο προ- σωπικό υπάγεται στο υπηρεσιακό και μισθολογικό καθε- στώς που ισχύει για το αντίστοιχο προσωπικό του δή- μου. Η πράξη κατάταξης του προσωπικού εκδίδεται από το αρμόδιο για το διορισμό όργανο και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο χρόνος υπηρεσίας του προσωπικού αυτού λαμβάνεται υπόψη για όλες τις μισθολογικές και κοινωνικοασφαλιστικές συνέπειες. Συμβάσεις μίσθωσης έργου και εργασίας ορισμένου χρό- νου που έχουν συναφθεί από τις ανωτέρω επιχειρήσεις συνεχίζονται από τον οικείο δήμο μέχρι τη λήξη τους. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και σε δημοτικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής κατά το μέρος που οι σκοποί τους περιλαμβάνουν και την παρο- χή υπηρεσιών καθαριότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τυχόν υφιστάμενες αμιγείς επιχειρήσεις τηλεθέρ- μανσης του άρθρου 277 του πδ. 410/1995 δύνανται είτε να συγχωνευθούν με υφιστάμενες Δημοτικές Επιχειρή- σεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α) είτε να συνεχί- σουν να λειτουργούν με ειδικό σκοπό την τηλεθέρμαν- ση, διεπόμενες από τις διατάξεις του ν.1069/1980. Η προσαρμογή του καταστατικού τους γίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, εφαρ- μοζομένων αναλογικά των διατάξεων του άρθρου 109 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου μπορεί υπάλληλοι του δήμου να αποσπώνται σε δημοτι- κή ανώνυμη εταιρεία του άρθρου 266 του Κ.Δ.Κ. του οι- κείου δήμου, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών, για έ- να (1) έτος, με δυνατότητα ετήσιας παράτασης.

Άρθρο 112Ειδικές ρυθμίσειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα, που υλοποιούνται από τα συγχωνευόμενα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, συνεχίζουν να υλο- ποιούνται από το νέο νομικό πρόσωπο ή την επιχείρηση που προκύπτει από τη συγχώνευση, τα οποία θεωρού- νται καθολικός διάδοχος ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τα προγράμματα αυ- τά. Στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα αυτά συμπερι- λαμβάνονται όσες απορρέουν από συμβάσεις έργου μέ- χρι τη λήξη τους. Οι συμβάσεις του προσωπικού ορισμέ- νου χρόνου που απασχολείται στο πλαίσιο των προγραμ- μάτων αυτών, ανανεώνονται από το νομικό πρόσωπο ή την επιχείρηση που προκύπτει, ως διάδοχο σχήμα, σύμ- φωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν επιτρέπε- ται η σύσταση επιχείρησης με ειδικό σκοπό τη λειτουρ- γία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, καθώς και μο- νομετοχικών ανωνύμων εταιριών του άρθρου 266 του Κ.Δ.Κ..

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΥΚΙΑ − ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΑΡΙΑ − ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ