87 Α' 2010

ΝΟΜΟΣ 3852/2010

Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης.

ΜΕΡΟΣ Γ΄ - ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ - ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
07 Ιουνίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 87
7 Ιουνίου 2010

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852
Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Άρθρο 159Αρμοδιότητες του ΠεριφερειάρχηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο περιφερειάρχης προασπίζει το δημόσιο συμφέ- ρον, κατευθύνει την υλοποίηση του σχεδίου περιφερεια- κής ανάπτυξης και ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Ο περιφερειάρχης έχει επίσης τις κατωτέρω αρμοδιό- τητες: α) εκδίδει όλες τις πράξεις μη κανονιστικού χαρακτή- ρα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, β) εκτελεί τις αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλί- ου, της εκτελεστικής επιτροπής και της οικονομικής επι- τροπής, γ) συγκαλεί και προεδρεύει της εκτελεστικής επιτρο- πής και συντονίζει την υλοποίηση των αποφάσεών της, δ) εκπροσωπεί την περιφέρεια δικαστικώς και εξωδί- κως, ε) είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών της περιφέρει- ας. Ως προϊστάμενος όλου του προσωπικού της περιφέ- ρειας εκδίδει τις πράξεις που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για το διορισμό, τις κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές και την άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου, στ) διατάσσει την είσπραξη των εσόδων της περιφέρει- ας και αποφασίζει για τη διάθεση των πιστώσεων του προϋπολογισμού, ι) υπογράφει τις συμβάσεις που συνάπτει η περιφέ- ρεια, ια) συνιστά ομάδες εργασίας και ομάδες διοίκησης έρ- γου από μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, υπαλλή- λους της περιφέρειας, υπάλληλους του δημόσιου τομέα ή ιδιώτες για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων της περιφέρειας, καθορίζοντας τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους. ιβ) συγκροτεί συλλογικά όργανα, εφόσον η συγκρότη- σή τους δεν ανατίθεται από το νόμο σε άλλα όργανα και ιγ) μπορεί να μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων του σε μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς και να παρέχει εξουσιοδότηση υπογραφής με εντολή του σε προϊσταμένους υπηρεσιών της περιφέρειας, με εξαίρε- ση χρηματικά εντάλματα πληρωμών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο περιφερειάρχης μπορεί, κατ’ εξαίρεση, να αποφα- σίσει για θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της οι- κονομικής επιτροπής όταν δημιουργείται άμεσος κίνδυ- νος βλάβης των συμφερόντων της περιφέρειας από την αναβολή λήψης απόφασης. Στην περίπτωση αυτή ο περι- φερειάρχης οφείλει να υποβάλει προς έγκριση τη σχετι- κή απόφασή του κατά την επόμενη συνεδρίαση της οικο- νομικής επιτροπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε περίπτωση όπου τα ιδιωτικά συμφέροντα του πε- ριφερειάρχη ή συγγενή του έως το δεύτερο βαθμό εξ αί- ματος ή εξ αγχιστείας συγκρούονται με τα συμφέροντα της περιφέρειας, ο περιφερειάρχης υποχρεούται να απέ- χει και τα αντίστοιχα καθήκοντα ασκεί αντιπεριφερειάρ- χης που ορίζεται από το περιφερειακό συμβούλιο. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής συνιστά σοβαρή πειθαρ- χική παράβαση καθήκοντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο περιφερειάρχης προσέρχεται μια φορά κατ’ έτος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σύμ- φωνα με τον Κανονισμό αυτής, όπου παρουσιάζει τον ε- τήσιο απολογισμό πεπραγμένων του περιφερειάρχη και της εκτελεστικής επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 185, συνοδευόμενο με τα πρακτικά της συνεδρίασης του πε- ριφερειακού συμβουλίου, την ετήσια έκθεση του περιφε- ρειακού συμπαραστάτη, καθώς και την ετήσια έκθεση του οικείου ελεγκτή νομιμότητας για την περιφέρειά του. Ο ανωτέρω ετήσιος απολογισμός κοινοποιείται και στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρο- νικής Διακυβέρνησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο περιφερειάρχης παρουσιάζει τον προϋπολογισμό της περιφέρειας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σύμφωνα με τα οριζόμενα σε σχετικές διατάξεις του Κα- νονισμού της.

Άρθρο 160ΑντιπεριφερειάρχεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τον περιφερειάρχη επικουρούν οι αντιπεριφερειάρ- χες που εκλέγονται άμεσα καθώς και τρεις (3) επιπλέον αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του περιφερειάρχη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με όμοια απόφαση ο περιφερειάρχης αναθέτει σε όλους τους αντιπεριφερειάρχες την άσκηση τομέων αρ- μοδιοτήτων της περιφέρειας και μπορεί, επίσης, να τους μεταβιβάζει την άσκηση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων του. Στις νησιωτικές περιφέρειες του άρθρου 205 παράγρα- φος 1 και για την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων σε ορισμένα νησιά, ο περιφερειάρχης μπορεί να αναθέτει την άσκηση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στους αντιπε- ριφερειάρχες που ορίζονται από αυτόν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι άμεσα εκλεγόμενοι αντιπεριφερειάρχες έχουν και τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α) συντονίζουν και εποπτεύουν τις υπηρεσίες της πε- ριφέρειας που λειτουργούν στα όρια της περιφερειακής ενότητας, β) εκτελούν τις αποφάσεις του περιφερειάρχη, του πε- ριφερειακού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής, που αφορούν την περιφερειακή ενότητα όπου είναι κατά τόπο αρμόδιοι, γ) ασκούν όλες τις αρμοδιότητες που τους μεταβιβά- ζει ο περιφερειάρχης, δ) διατυπώνουν εισήγηση προς το περιφερειακό συμ- βούλιο για το σχεδιασμό μέτρων πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας, ε) έχουν την ευθύνη της διάθεσης και του συντονι- σμού δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατά- σταση των φυσικών και άλλων καταστροφών στην περι- φερειακή ενότητά τους, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που τους παρέχει ο περιφερειάρχης, στ) προεδρεύουν του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτι- κής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η θητεία των αντιπεριφερειαρχών που ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 είναι ίση με το ήμισυ της θητείας των περιφερειακών αρχών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αντιπεριφε- ρειάρχη οι αρμοδιότητές του ασκούνται από τον περιφε- ρειάρχη ή άλλον αντιπεριφερειάρχη που ορίζει ο περιφε- ρειάρχης με την πράξη της παραγράφου 2.

Άρθρο 161Αναπλήρωση και αντικατάσταση Περιφερειάρχη ή αιρετού ΑντιπεριφερειάρχηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τον περιφερειάρχη όταν απουσιάζει ή κωλύεται ή έ- χει τεθεί σε αργία ή για οποιονδήποτε λόγο η θέση είναι κενή, στα καθήκοντά του τον αναπληρώνει ένας από τους αντιπεριφερειάρχες με τη σειρά αναπλήρωσης που αυτός έχει ορίσει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν ο περιφερειάρχης παραιτηθεί, εκπέσει, αποβιώ- σει ή ακυρωθεί η εκλογή του, τα καθήκοντά του ασκεί, ώ- σπου να εκλεγεί νέος περιφερειάρχης, ένας από τους α- ντιπεριφερειάρχες με τη σειρά αναπλήρωσης, που αυτός έχει ορίσει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν δεν έχει οριστεί αντιπεριφερειάρχης, η αναπλή- ρωση του περιφερειάρχη γίνεται από τον περιφερειακό σύμβουλο του επιτυχόντος συνδυασμού, που έχει εκλε- γεί με τις περισσότερες ψήφους στην πολυπληθέστερη περιφερειακή ενότητα και, σε περίπτωση ισοψηφίας, διε- νεργείται κλήρωση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν ο αιρετός αντιπεριφερειάρχης παραιτηθεί, εκπέ- σει, αποβιώσει ή ακυρωθεί η εκλογή του, τη θέση του κα- ταλαμβάνει περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας που έχει εκλεγεί στην ίδια περιφερειακή ενότητα. Η ε- κλογή του διενεργείται με ανάλογη εφαρμογή της διαδι- κασίας του επόμενου άρθρου.

Άρθρο 162Εκλογή νέου ΠεριφερειάρχηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στις περιπτώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 161, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου κενώθηκε η θέση, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συν- δυασμού συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα α- πό πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού αυτού, που έχει εκλεγεί με τους περισσότερες σταυρούς προτί- μησης στην πολυπληθέστερη περιφερειακή ενότητα και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος, κατά σειρά, στην απόφαση του δικαστηρίου και εκλέγουν, με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού, έναν από αυτούς, ως περιφερειάρχη. Στη συνεδρίαση προεδρεύει εκείνος που συγκάλεσε το συμβούλιο. Η πρόσκληση επιδίδεται με οποιοδήποτε δημόσιο όργανο ή όργανο της περιφέρειας, ακόμη και την παραμονή της συνεδρίασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες κανείς δε συγκεντρώνει την πλειοψηφία που απαιτεί η παρά- γραφος 1, γίνεται τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία ε- κλέγεται όποιος συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. Όλες οι ψηφοφορίες γίνονται στην ίδια συνεδρίαση. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι έλαβαν ίσο α- ριθμό ψήφων, γίνεται κλήρωση ανάμεσά τους. Για την ε- κλογή αυτή γίνεται λεπτομερής μνεία στα πρακτικά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή αν η συνεδρίαση ματαιωθεί, η διαδικασία επαναλαμβάνε- ται την επόμενη Κυριακή και εφαρμόζονται όσα ορίζο- νται στις παραγράφους 1 και 2.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν και στη συνεδρίαση αυτή δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν υπήρξε απαρτία, θεωρείται ότι εκλέγεται απευθείας ο σύμβουλος του επι- τυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τους περισ- σότερους σταυρούς προτίμησης και, σε περίπτωση ισο- ψηφίας, εκείνος που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η απόφαση για την εκλογή του περιφερειάρχη υπο- βάλλεται μέσα σε προθεσμία δύο (2) ημερών στον οικείο Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος αυτεπαγγέλτως ή ύστε- ρα από προσφυγή δημότη της περιοχής της περιφέρειας ελέγχει τη νομιμότητά της και εκδίδει απόφαση μέσα σε πέντε (5) ημέρες το αργότερο, αφότου την έλαβε. Αν ο Ελεγκτής Νομιμότητας ακυρώσει την εκλογή του περι- φερειάρχη, οι σύμβουλοι συνέρχονται πάλι για να εκλέ- ξουν περιφερειάρχη την πρώτη Κυριακή μετά πάροδο τριών (3) ημερών από την περιέλευση της ακυρωτικής α- πόφασης στην περιφέρεια και τηρείται η προβλεπόμενη κατά τα ανωτέρω διαδικασία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Αν αυτός που έχει εκλεγεί περιφερειάρχης αποποι- ηθεί την εκλογή του, αποβιώσει ή ακυρωθεί η εκλογή του ή η θέση του μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εγκατάσταση των αρ- χών της περιφέρειας, τα καθήκοντά του εκτελεί, μέχρι να εκλεγεί νέος περιφερειάρχης, σύμφωνα με τις διατά- ξεις των παραγράφων 1 έως 4, ο αιρετός αντιπεριφερει- άρχης της περιφερειακής ενότητας της έδρας της περι- φέρειας. Η προθεσμία της παραγράφου 1 για την εκλογή νέου περιφερειάρχη αρχίζει από την ημερομηνία εγκα- τάστασης των αρχών της περιφέρειας. Σε όλες τις περι- πτώσεις της παρούσας ο Ελεγκτής Νομιμότητας εκδίδει διαπιστωτική πράξη.

Άρθρο 163Αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου

Το περιφερειακό συμβούλιο ασκεί όλες τις αρμοδιότη- τες που ανήκουν στην περιφέρεια, εκτός από εκείνες που έχουν ανατεθεί με ρητή διάταξη σε άλλο όργανο της περιφέρειας ή έχουν μεταβιβαστεί από το ίδιο το συμβούλιο σε επιτροπή του. To περιφερειακό συμβούλιο είναι αρμόδιο ιδίως για: α) την έγκριση και παρακολούθηση του επιχειρησιακού προγράμματος της περιφέρειας, β) την έγκριση και παρακολούθηση αναπτυξιακών προ- γραμμάτων κατά την κείμενη νομοθεσία, γ) την έγκριση του προϋπολογισμού και του απολογι- σμού της περιφέρειας, δ) την επιβολή τελών, εισφορών και δικαιωμάτων, ε) την απαλλοτρίωση ακινήτων, στ) την εκποίηση, ανταλλαγή και δωρεά ακινήτων, κα- θώς και τη σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων, ζ) την αγορά, παραχώρηση χρήσης, μίσθωση και εκμί- σθωση κινητών και ακινήτων, η) τη σύναψη δανείων, θ) την έγκριση του κανονισμού των εργασιών του, του κανονισμού των εργασιών της οικονομικής επιτροπής και των επιτροπών του άρθρου 164, καθώς και του οργα- νισμού των υπηρεσιών της περιφέρειας, ι) την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων προσω- πικού της περιφέρειας, ια) το πρόγραμμα των εκτελεστέων έργων και προμη- θειών, ιβ) τη σύσταση επιτροπών στις οποίες μεταβιβάζει αρ- μοδιότητές του κατά τις διατάξεις του επόμενου άρ- θρου.

Άρθρο 164Επιτροπές Περιφερειακού ΣυμβουλίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί να συστήνονται μέχρι δύο (2) επιτροπές, στις οποίες το συμβούλιο μεταβιβάζει αρμοδιότητές του για συγκεκρι- μένους τομείς περιφερειακής πολιτικής που ορίζονται α- πό αυτό ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερό- τητες της οικείας περιφέρειας. Μέλη των επιτροπών αυ- τών ορίζονται περιφερειακοί σύμβουλοι ανάλογα της δύ- ναμης των περιφερειακών παρατάξεων. Δεν αποτελεί α- συμβίβαστο η ταυτόχρονη συμμετοχή των περιφερεια- κών συμβούλων στην οικονομική επιτροπή και στις επι- τροπές του άρθρου αυτού. Ο αριθμός των μελών της κά- θε επιτροπής καθορίζεται με απόφαση του περιφερεια- κού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Πρόεδρος της κάθε επιτροπής είναι ο αρμόδιος σχε- τικά με το αντικείμενο της επιτροπής αντιπεριφερειάρ- χης. Αντιπρόεδρος εκλέγεται στην πρώτη συνεδρίαση έ- να από τα μέλη της επιτροπής που προέρχεται από τη μειοψηφία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το περιφερειακό συμβούλιο μπορεί, για θέματα ιδι- αίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία, και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες που είχε μεταβιβά- σει στις περιφερειακές επιτροπές. Οι επιτροπές, με από- φαση, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών τους, μπορούν να παραπέμπουν συ- γκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς τους στο περιφερει- ακό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνουν ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για τη σύσταση των επιτροπών του περιφερειακού συμβουλίου, τη σύγκληση, την απαρτία, την πλειοψηφία, τη λήψη απόφασης και κάθε άλλο σχετικό θέμα ισχύουν αναλογικά οι διατάξεις για την οικονομική επιτροπή.

Άρθρο 165Συγκρότηση - Εκλογή προεδρείου του Περιφερειακού ΣυμβουλίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, της έναρξης της περιφερειακής περιόδου και την πρώτη Κυριακή του μηνός Μαρτίου του τρίτου έτους αυτής, το περιφερειακό συμβούλιο συνέρχεται για την εκλογή του προεδρείου του. Κατά το πρώτο έτος συνέρχεται ύστερα από πρό- σκληση του συμβούλου του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε πε- ρίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώ- τος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου, ενώ κα- τά το τρίτο έτος με πρόσκληση του προέδρου του. Αν για οποιονδήποτε λόγο το συμβούλιο δεν προσκληθεί σε συνεδρίαση, τότε συνέρχεται αυτεπαγγέλτως στις 11 το πρωί της ημέρας αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στην ανωτέρω συνεδρίαση προεδρεύει ο σύμβου- λος που συγκάλεσε το συμβούλιο και, αν αυτός απου- σιάζει, ένας σύμβουλος του ίδιου συνδυασμού, κατά τη σειρά της επιτυχίας που προκύπτει από την απόφαση του δικαστηρίου. Καθήκοντα ειδικού γραμματέα, κατά μεν τη συνεδρίαση του πρώτου χρόνου της περιφερεια- κής περιόδου ασκεί ο νεότερος περιφερειακός σύμβου- λος κατά δε τη συνεδρίαση του τρίτου έτους ο γραμμα- τέας του περιφερειακού συμβουλίου. Το συμβούλιο ε- κλέγει ανάμεσα στα μέλη του, χωριστά και με μυστική ψηφοφορία, τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα του. Ο πρόεδρος προέρχεται από την πλειο- ψηφία, ενώ ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Σε περίπτωση που η μειο- ψηφία δεν υποδείξει υποψήφιο αντιπρόεδρο ή γραμμα- τέα ή ο υποδειχθείς δεν αποδεχθεί την υποψηφιότητα, η εκλογή του γίνεται από τους συμβούλους της πλειοψη- φίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για την εκλογή του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου τηρείται η ακόλουθη διαδικασία: Κατά τη συνεδρίαση που έχει οριστεί για την εκλογή του προεδρείου, ο πλειοψηφήσας συνδυασμός εκλέγει μεταξύ των μελών του τον υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου. Υποψήφιος για το αξίωμα αυτό εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του πλειο- ψηφήσαντος συνδυασμού. Εάν κανείς από τους ενδια- φερομένους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψη- φία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυ- τη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του πλειοψηφή- σαντος συνδυασμού ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενερ- γείται και τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέ- στερων υποψηφίων. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγε- ται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των πα- ρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση από τον προεδρεύοντα σύμβουλο. Στην ίδια συνεδρίαση γίνεται η εκλογή για την ανάδει- ξη του υποψηφίου για το αξίωμα του αντιπροέδρου και του γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου. Οι υπο- ψήφιοι για τα αξιώματα αυτά αναδεικνύονται από το σύ- νολο των συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας κατά τον ίδιο τρόπο και με την ίδια διαδικασία που ακο- λουθείται για την ανάδειξη του προέδρου. Μετά την εκλογή των υποψηφίων για τα αξιώματα του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου διενεργείται η εκλογή, από το σύνολο των συμβούλων, για την ανά- δειξη του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμμα- τέα του οργάνου. Για να εκλεγεί ο προταθείς πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Εάν κατά την πρώτη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του προηγούμενου εδαφίου, διενεργείται δεύτερη ψηφοφορία. Εάν και κατά τη δεύτερη ψηφοφο- ρία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνό- λου των μελών, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία αρκεί η ύπαρξη πλειοψηφίας των παρό- ντων μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι λάβουν ίσο αριθμό ψήφων, ο σύμβουλος που προεδρεύει διενερ- γεί μεταξύ αυτών κλήρωση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν δεν επιτευχθεί εκλογή, για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίσθηκε α- παρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυ- ριακή και εφαρμόζονται, αναλόγως, οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου. Αν και στη δεύτερη συνε- δρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιω- θεί, επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, θεωρείται ότι ε- κλέγονται πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γραμματέας, α- νάλογα με την περίπτωση: α) αν πρόκειται για την πρώτη διετία της περιφερεια- κής περιόδου, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυα- σμού που έλαβαν κατά σειρά τους περισσότερους σταυ- ρούς προτίμησης, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε και β) αν πρόκειται για τη δεύτερη διετία, εκείνοι που εί- χαν τα αξιώματα αυτά την προηγούμενη διετία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τα πρακτικά της εκλογής αποστέλλονται, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών, στον Ελεγκτή Νομιμότητας ο οποίος αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από προσφυγή ενός δημότη της περιοχής της περιφέρειας κρίνει μέσα σε πέ- ντε (5) ημέρες από την ημέρα παραλαβής των πρακτι- κών, αν είναι νόμιμη η εκλογή. Αν ακυρωθεί η εκλογή, επαναλαμβάνεται τη μεθεπό- μενη Κυριακή μετά την περιέλευση της ακυρωτικής απο- φάσεως στην περιφέρεια.

Άρθρο 166ΠαραίτησηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παραίτηση από το αξίωμα του προέδρου, του αντι- προέδρου και του γραμματέα του περιφερειακού συμ- βουλίου υποβάλλεται στο συμβούλιο και οριστικοποιεί- ται, αφότου πληρωθεί η αντίστοιχη θέση. Ο παραιτούμε- νος παραμένει σύμβουλος και δεν μπορεί να επανεκλε- γεί στο ίδιο αξίωμα μέσα στην ίδια διετία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για την εκλογή νέου προέδρου ή αντιπροέδρου ή γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου εφαρμόζεται η διαδικασία του προηγούμενου άρθρου.

Άρθρο 167Σύγκληση Περιφερειακού ΣυμβουλίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το περιφερειακό συμβούλιο συνεδριάζει υποχρεωτι- κά, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, σε τακτι- κή συνεδρίαση τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Οι συνε- δριάσεις του συμβουλίου γίνονται πάντοτε στο κατάστη- μα της έδρας της περιφέρειας και είναι δημόσιες. Το συμβούλιο μπορεί να συνεδριάσει σε άλλον τόπο μετά α- πό απόφαση του συμβουλίου. Το συμβούλιο, με αιτιολο- γημένη απόφαση που λαμβάνεται με πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων (4/5) του συνολικού αριθμού των με- λών και απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, μπορεί να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών. Στις νησιωτι- κές περιφέρειες σε εξαιρετικές και επείγουσες περιπτώ- σεις το συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει μέσω τηλεδιά- σκεψης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο πρόεδρος καλεί το συμβούλιο σε συνεδρίαση με γραπτή πρόσκληση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και συνοδεύεται από γραπτή ει- σήγηση επί των θεμάτων που θα συζητηθούν. Η πρό- σκληση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της περιφέρειας και αποστέλλεται ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά μαζί με τις εισηγήσεις στους συμβούλους πέντε (5) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση. Ο περιφερειακός σύμβουλος οφείλει αμέ- σως μετά την εγκατάστασή του να δηλώσει στον πρόε- δρο τη διεύθυνση κατοικίας του και τα στοιχεία επικοι- νωνίας ή να ορίσει με την ίδια δήλωση αντίκλητο στην έ- δρα της περιφέρειας, στον οποίο θα επιδίδονται οι προ- σκλήσεις για τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμ- βουλίου, καθώς και να ορίσει με την ίδια δήλωση οποιο- δήποτε, κατά την επιλογή του, πρόσφορο μέσο για τη γνωστοποίηση. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις η πρό- σκληση αυτή μπορεί να επιδοθεί την ημέρα της συνε- δρίασης. Στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται για ποιο λόγο η συνεδρίαση είναι κατεπείγουσα. Πριν από τη συζήτηση το συμβούλιο αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο πρόεδρος καλεί επίσης το συμβούλιο, όποτε το ζητήσει ο περιφερειάρχης, η οικονομική επιτροπή ή το ένα τρίτο (1/3 ) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου με γραπτή αίτηση, στην οποία α- ναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν. Στην περί- πτωση αυτή τα θέματα αυτά προηγούνται, έναντι των λοιπών θεμάτων, στη συζήτηση κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Αν κατά τον υπολογισμό του ενός τρίτου (1/3) προκύπτει δεκαδικός αριθμός, τότε ο αριθμός αυτός στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγα- λύτερη μονάδα, εφόσον πρόκειται για υποδιαίρεση με- γαλύτερη ή ίση του ημίσεως (0,5). Οι συνεδριάσεις που συγκαλούνται στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη περίπτωση του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής δεν μπορεί να είναι περισσότερες από μία, αντίστοιχα, το μήνα. Αν το συμβούλιο δεν συγκληθεί το αργότερο μέχρι την έκτη ημέρα από την υποβολή της αίτησης, συνέρχεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2, ύστερα α- πό πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν την αίτηση και α- ποφασίζει για τα θέματα για τα οποία είχε ζητηθεί η σύ- γκλησή του. Αν ο πρόεδρος παραλείψει αδικαιολόγητα δύο συνεχείς φορές να καλέσει το συμβούλιο, μπορεί με απόφαση του οικείου Ελεγκτή Νομιμότητας, να τεθεί σε αργία και σε περίπτωση υποτροπής να κηρυχθεί έκπτω- τος από το αξίωμα, σύμφωνα με την πειθαρχική διαδικα- σία του άρθρου 234.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στις συνεδριάσεις του συμβουλίου καλείται ο περι- φερειάρχης και οι άμεσα εκλεγμένοι αντιπεριφερειάρ- χες, διαφορετικά η συνεδρίαση είναι άκυρη. Ο περιφε- ρειάρχης και οι άμεσοι εκλεγμένοι αντιπεριφερειάρχες μετέχουν στις συζητήσεις του συμβουλίου χωρίς ψήφο. Ο περιφερειάρχης έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις από- ψεις του κατά προτεραιότητα. Στις συνεδριάσεις του πε- ριφερειακού συμβουλίου μπορούν να λάβουν το λόγο, ε- κτός του περιφερειάρχη, οι αντιπεριφερειάρχες, οι επι- κεφαλής των παρατάξεων και οι ειδικοί αγορητές ανά θέμα, οι οποίοι ορίζονται από τις παρατάξεις με σχετική γραπτή δήλωσή τους στο προεδρείο πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να εγγραφούν ως ομιλητές και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που επιθυ- μούν να τοποθετηθούν ανά θέμα. Με τον κανονισμό λει- τουργίας του περιφερειακού συμβουλίου επιβάλλονται χρονικοί περιορισμοί για τις αγορεύσεις και τις συζητή- σεις στο περιφερειακό συμβούλιο, για τον περιφερειάρ- χη, τους αντιπεριφερειάρχες, τους επικεφαλής των πα- ρατάξεων, τους ειδικούς αγορητές και τους περιφερεια- κούς συμβούλους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέ- ντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μετά από πρόταση της Ένωσης Περιφερειών, μπορεί να εκδίδεται πρότυπος κανονισμός λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου, ο οποίος δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εάν δεν έχει θεσπισθεί κανονισμός λει- τουργίας από το περιφερειακό συμβούλιο, ισχύει ο πρό- τυπος κανονισμός.

Άρθρο 168Λειτουργία Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφερειακές παρατάξειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου καταρ- τίζει την ημερήσια διάταξη, στην οποία αναγράφει υπο- χρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο περιφερει- άρχης και η οικονομική επιτροπή. Θέματα που είναι κατε- πείγοντα συζητούνται πριν από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μόνο αν αποφασίσει το περιφερειακό συμβού- λιο με απόλυτη πλειοψηφία. Τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου που α- πουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνει ο αντιπρόεδρος. Αν απουσιάζει ή κωλύεται και ο αντιπρόεδρος, καθήκοντα προέδρου ασκεί όποιος από τους παρόντες συμβούλους του επιτυχόντος συνδυασμού έχει εκλεγεί με τις περισ- σότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, όποιος είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση του δικαστηρί- ου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί να ζητεί στοιχεία από τις υπηρεσίες της περιφέρειας και να καλεί στις συνεδριάσεις οποιονδήποτε για τη διατύ- πωση απόψεων ή παροχή στοιχείων και πληροφοριών για τις υποθέσεις της περιφέρειας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο πρόεδρος του συμβουλίου διευθύνει τη συζήτηση, λαμβάνει κάθε κατάλληλο μέτρο για την ομαλή διεξαγω- γή της συνεδρίασης και μπορεί να διατάξει την αποβολή από την αίθουσα κάθε προσώπου από το ακροατήριο, που διαταράσσει τη συνεδρίαση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για τη γραμματειακή υποστήριξη των συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου ορίζονται υπάλληλοι της περιφέρειας με απόφαση του περιφερειάρχη. Στους υ- παλλήλους αυτούς παρέχεται, για κάθε συνεδρίαση στην οποία λαμβάνουν μέρος, αποζημίωση ίση με τα δύο τρίτα (2/3) της αποζημίωσης που λαμβάνουν τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου ανήκουν σε περιφερειακές παρατάξεις ανάλογα με το συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί, ανεξαρτήτως αριθμού εκλεγέ- ντων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης είναι ο σύμβουλος που ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης και στην περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή αδυναμίας του, ο σύμβουλος που εκλέγεται από την πλειοψηφία των πε- ριφερειακών συμβούλων, που ανήκουν στην παράταξη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον περιφερει- άρχη οι επικεφαλής των παρατάξεων εκφράζουν τις α- πόψεις τους σύμφωνα με τη σειρά εκλογής τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Μέλος του περιφερειακού συμβουλίου μπορεί με γραπτή δήλωσή του προς το προεδρείο να ανεξαρτητο- ποιηθεί από τη περιφερειακή παράταξη, με την οποία έ- χει εκλεγεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Εάν η περιφερειακή παράταξη έχει τουλάχιστον τρία (3) μέλη, με αιτιολογημένη απόφαση και με πλειο- ψηφία των δύο τρίτων (2/3) αυτών, είναι δυνατόν να δια- γραφεί σύμβουλος, ο οποίος είναι μέλος της. Το μέλος του περιφερειακού συμβουλίου που ανεξαρ- τητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του προεδρείου, της οικο- νομικής επιτροπής ή των επιτροπών του περιφερειακού συμβουλίου όπου έχει εκλεγεί ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, κα- θώς και να ορισθεί ή να παραμείνει αντιπεριφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξη στην παράταξη από την οποία ανεξαρτητο- ποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα δύο τρίτα (2/3) των μελών, προκειμένου για παρατά- ξεις που έχουν τουλάχιστον τρία (3) μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμένου για παρατάξεις με λιγότερα από τρία (3) μέλη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Για την αποδοτικότερη λειτουργία των περιφερεια- κών παρατάξεων η περιφερειακή αρχή τους παραχωρεί κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο και γραμματειακή υπο- στήριξη.

Άρθρο 169Απαρτία και λήψη αποφάσεωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το συμβούλιο έχει απαρτία εφόσον τα παρόντα μέ- λη είναι περισσότερα από τα απόντα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το συμβούλιο αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψη- φία των παρόντων, αν δεν υπάρχει άλλη διάταξη που να ορίζει διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει ισο- ψηφία, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου, εκτός αν η ψηφοφορία είναι μυστική, οπότε αυτή επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά, η τυχόν δε νέα ισοψηφία ισοδυνα- μεί με απόρριψη. Αν μέλος του συμβουλίου αρνηθεί ψή- φο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συ- νεδρίαση και τόσο η άρνηση όσο και η λευκή ψήφος λο- γίζονται ως αρνητικές ψήφοι.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα μέλη του συμβουλίου που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και με την παρουσία τους υπήρξε απαρτία και αν ακόμα αποχωρήσουν μεταγενέ- στερα λογίζονται ως παρόντα μέχρι το τέλος της συνε- δρίασης, ως προς την ύπαρξη απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμ- βάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Στην περίπτωση αυτή, για τη λήψη απόφασης για κάθε συγκε- κριμένο θέμα η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπολογίζε- ται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφο- φορία, αλλά με βάση τον αριθμό των μελών που απαι- τούνται για την απαρτία.

Άρθρο 170Πρακτικά συνεδριάσεωςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τη- ρούνται πρακτικά με ευθύνη του γραμματέα του περιφε- ρειακού συμβουλίου. Τα πρακτικά καταρτίζονται με τη βοήθεια μαγνητοφωνικής ή μαγνητοσκοπικής συσκευής ή με κάθε άλλο πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο. Ο αρμό- διος περιφερειακός υπάλληλος κρατεί παράλληλα και πρόχειρα συνοπτικά πρακτικά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα απομαγνητοφωνημένα ή απομαγνητοσκοπημένα κείμενα αποτυπώνονται γραπτά και τα σχετικά φύλλα α- ριθμεί και μονογράφει ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου. Στο τέλος του έτους, τα πρακτικά αυτά βι- βλιοδετούνται, με ευθύνη του προέδρου και του γραμμα- τέα του περιφερειακού συμβουλίου. Αν σε κάποια συνε- δρίαση δεν είναι δυνατή η χρήση μαγνητοφωνικής ή μα- γνητοσκοπικής συσκευής, τηρούνται πρόχειρα πρακτικά, τα οποία αντιγράφονται και φέρουν τη μονογραφή του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου. Τα φύλλα αυ- τά παίρνουν αρίθμηση που αποτελεί συνέχεια της αριθ- μήσεως των απομαγνητοφωνημένων ή απομαγνητοσκο- πημένων κειμένων και βιβλιοδετούνται μαζί με τα κείμε- να αυτά. Η μη τήρηση των πρακτικών, σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνιστά πειθαρχικό αδίκημα για τον πρόεδρο και τον γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα πρακτικά, τα οποία ορίζουν οι προηγούμενες πα- ράγραφοι, υπογράφονται από τα μέλη του προεδρείου και τον γραμματέα και επικυρώνονται στην επόμενη συ- νεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα πρακτικά κάθε συνεδρίασης παίρνουν ιδιαίτερο αύξοντα αριθμό, με διακεκριμένη αρίθμηση κατ’ έτος. Πρακτικό συντάσσεται και όταν η συνεδρίαση ματαιώνε- ται για οποιονδήποτε λόγο. Κάθε απόφαση του συμβου- λίου παίρνει ιδιαίτερο αριθμό και στην αρχή κάθε χρόνου γίνεται νέα αρίθμηση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οποιοσδήποτε περιφερειακός σύμβουλος το ζητή- σει μπορεί να λάβει αντίγραφα των πρακτικών ή να λάβει πλήρη γνώση αυτών ή ηλεκτρονικό αντίγραφο στην πε- ρίπτωση που είναι δυσχερής η έκδοση αντιγράφων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τρεις (3) ημέρες μετά τη συνεδρίαση του περιφερει- ακού συμβουλίου, με ευθύνη του γραμματέα, δημοσιεύ- εται πίνακας στον οποίο σημειώνονται τα θέματα που συζητήθηκαν, ο αριθμός των αποφάσεων και το περιε- χόμενό τους. Ο πίνακας αυτός αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της περιφέρειας, παράλληλα με άλλες δια- τάξεις που προβλέπουν τυχόν ειδικό τρόπο για τη δημο- σίευση των αποφάσεων του περιφερειακού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Όποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον μπορεί να ζη- τήσει, εγγράφως, κυρωμένα αντίγραφα συγκεκριμένων πρακτικών και αποφάσεων ή να λάβει πλήρη γνώση αυ- τών στην περίπτωση που είναι δυσχερής η έκδοση αντι- γράφων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Η μη δημοσίευση των αποφάσεων στην ιστοσελίδα συνιστά λόγο ακυρότητας της απόφασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι ρυθμίσεις του άρθρου 71 του παρόντος νόμου για ΦΕΚ 1857 το κατάστημα, τα βιβλία, τα αρχεία και την ιστοσελίδα ε- φαρμόζονται αναλόγως στις περιφέρειες.

Άρθρο 171Υποχρεώσεις συμβούλωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι σύμβουλοι υποχρεούνται να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του συμβουλίου και όλων των επιτρο- πών, στις οποίες τους έχει εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε σύμβουλο που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του παρό- ντος, η πειθαρχική ποινή της αργίας και σε περίπτωση υ- ποτροπής μπορεί να επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης. Σύμβουλος που επιθυμεί να μην εκτελεί τις υ- ποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες, πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του συμ- βουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε σύμβουλο που δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχείς μή- νες, χωρίς την άδεια του συμβουλίου, μπορεί να επιβλη- θεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του πα- ρόντος, η πειθαρχική ποινή της αργίας ή η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης με απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότη- τας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου έχει το καθήκον να ενημερώνει γραπτώς τον Ελεγκτή Νομιμότητας για κάθε περίπτωση αδικαιο- λόγητης απουσίας συμβούλου από τρεις (3) ή περισσό- τερες συνεχείς συνεδριάσεις, καθώς και σε κάθε περί- πτωση μη εκτέλεσης των υποχρεώσεων συμβούλου για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις (3) συνεχείς μήνες. Η παράλειψη αυτής της υποχρέωσης από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου αποτελεί το πειθαρχικό πα- ράπτωμα της σοβαρής παράβασης καθήκοντος.

Άρθρο 172Κώλυμα συμμετοχής σε συνεδρίαση

Ο περιφερειακός σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση και λήψη απόφασης του συμβουλίου ή να συμμετέχει σε γνωμο- δοτικά συλλογικά όργανα τα οποία γνωμοδοτούν για θέμα που θα εισαχθεί στο συμβούλιο, εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του, έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον. Απόφαση που λαμβάνεται κατά παράβαση της διάταξης αυτής είναι ά- κυρη. Σε σύμβουλο που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση μπορεί να επιβληθεί, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρ- θρου 234 του παρόντος, η πειθαρχική ποινή της αργίας ή η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης με απόφαση του Ελε- γκτή Νομιμότητας.

Άρθρο 173Συγκρότηση Εκτελεστικής ΕπιτροπήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η εκτελεστική επιτροπή αποτελείται από τον περι- φερειάρχη, ως πρόεδρο, και τους αντιπεριφερειάρχες. Η εκτελεστική επιτροπή είναι συλλογικό συντονιστικό και εκτελεστικό όργανο της περιφέρειας και παρακολουθεί την εφαρμογή της περιφερειακής πολιτικής σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας της περιφέρειας, καθώς και την εφαρμογή του προγράμματος περιφερειακής ανά- πτυξης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στις συνεδριάσεις της εκτελεστικής επιτροπής κα- λείται υποχρεωτικά και συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψή- φου ο εκτελεστικός γραμματέας της περιφέρειας, ενώ καλούνται επίσης, όποτε κρίνεται αναγκαίο, οι προϊστά- μενοι των γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων και λοι- πών οργανικών μονάδων της περιφέρειας.

Άρθρο 174Αρμοδιότητες της Εκτελεστικής Επιτροπής

Η εκτελεστική επιτροπή ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιό- τητες: α) Συντονίζει την κατάρτιση και έχει την ευθύνη της υ- λοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος της περι- φέρειας, το οποίο και εισηγείται στο περιφερειακό συμ- βούλιο. β) Καταρτίζει και εισηγείται στο περιφερειακό συμβού- λιο τα τομεακά προγράμματα δράσης και έχει την ευθύ- νη της υλοποίησής τους. γ) Συγκεντρώνει και αξιολογεί τις προτάσεις των υπη- ρεσιών της περιφέρειας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και εισηγείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού προς την οικονομική ε- πιτροπή. δ) Συντάσσει και εισηγείται προς το περιφερειακό συμ- βούλιο τις προβλεπόμενες εκθέσεις πεπραγμένων. ε) Έχει την ευθύνη για την πιστή εκτέλεση του προϋ- πολογισμού. στ) Παρακολουθεί, αξιολογεί και συντονίζει τη δράση των υπηρεσιών της περιφέρειας. ζ) Εισηγείται στο περιφερειακό συμβούλιο το σχέδιο: i) οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, ii) κανονισμού λει- τουργίας υπηρεσιών, iii) κανονισμού μέτρησης και αξιο- λόγησης της απόδοσης των περιφερειακών υπηρεσιών. η) Εισηγείται στο περιφερειακό συμβούλιο σχέδιο χάρτας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών και μεριμνά για την έκδοση, ενημέρωση και διακίνηση οδη- γού του πολίτη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της περι- φέρειας σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. θ) Εισηγείται το σχέδιο του κανονισμού πληροφόρη- σης των πολιτών και του κανονισμού διαβούλευσης. ι) Εισηγείται τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων ανα- γκών και φυσικών καταστροφών, σε εναρμόνιση με τα α- ντίστοιχα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. ια) Παρακολουθεί, αξιολογεί και συντονίζει τη δράση των νομικών προσώπων που ανήκουν στην εποπτεία της περιφέρειας. ιβ) Καταρτίζει τον κανονισμό λειτουργίας της.

Άρθρο 175Οικονομική ΕπιτροπήΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η οικονομική επιτροπή αποτελείται από τον περιφε- ρειάρχη ή τον οριζόμενο από αυτόν αντιπεριφερειάρχη ως πρόεδρό της και έξι (6) μέλη στις περιφέρειες με πλη- θυσμό έως 300.000 κατοίκους, οκτώ (8) μέλη στις περι- φέρειες έως 800.000 κατοίκους και δέκα (10) μέλη στις περιφέρειες με πληθυσμό άνω των 800.000 κατοίκων. Τα μέλη της οικονομικής επιτροπής εκλέγονται από το περι- φερειακό συμβούλιο. Στις οικονομικές επιτροπές, συ- μπεριλαμβανομένου και του προέδρου, που έχουν επτά (7) μέλη, δύο (2) μέλη εκλέγονται από το σύνολο της μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, στις οικονο- μικές επιτροπές που εκλέγουν εννέα (9) μέλη, τρία (3) μέλη εκλέγονται από το σύνολο της μειοψηφίας, στις οικονομικές επιτροπές που έχουν ένδεκα (11) μέλη, τέσ- σερα (4) εκλέγονται από το σύνολο της μειοψηφίας. Αν σύμβουλοι της μειοψηφίας δεν δέχονται να εκλεγούν ως μέλη της οικονομικής επιτροπής, εκλέγονται στη θέση τους άλλα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η διάρκεια της θητεία της οικονομικής επιτροπής εί- ναι δυόμιση έτη. Το περιφερειακό συμβούλιο, μετά την εκλογή του προεδρείου κατά τις ημερομηνίες που ορίζο- νται στην παράγραφο 1 του άρθρου 165 του παρόντος και κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, εκλέγει με- ταξύ των μελών του με μυστική ψηφοφορία τα μέλη της οικονομικής επιτροπής. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί μέλος της οικονομικής επι- τροπής ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Κάθε σύμβουλος ψηφίζει υποψήφιους ισάριθμους με τα μέλη της οικονομικής επιτροπής. Εκλέγονται από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία, αντίστοιχα, όσοι λά- βουν την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. H ψηφο- φορία επαναλαμβάνεται για τις θέσεις για τις οποίες δεν επιτυγχάνεται απόλυτη πλειοψηφία. Αν δεν επιτυγχάνε- ται απόλυτη πλειοψηφία και στη δεύτερη ψηφοφορία, γί- νεται τρίτη ψηφοφορία οπότε εκλέγονται όσοι λάβουν τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Αν σε οποιαδήπο- τε ψηφοφορία υπάρχει ισοψηφία, ο πρόεδρος του συμ- βουλίου ενεργεί κλήρωση στην ίδια συνεδρίαση. Στην ί- δια συνεδρίαση και με τον ίδιο τρόπο εκλέγονται και, ι- σάριθμα με τα τακτικά, αναπληρωματικά μέλη κατά αντι- στοιχία προς τη σύνθεση της επιτροπής, τα οποία με τη σειρά της εκλογής τους παίρνουν τις θέσεις των τακτι- κών μελών που μένουν κενές κατά τη διάρκεια της θητεί- ας τους. Αναπληρώνουν, επίσης, τα τακτικά μέλη σε πε- ρίπτωση απουσίας ή κωλύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί επειδή δεν σχηματίστηκε απαρ- τία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυρια- κή και εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των παρα- γράφων 2 και 3. Αν και στη δεύτερη συνεδρίαση δεν επιτευχθεί εκλογή ή η συνεδρίαση ματαιωθεί, επειδή δεν σχηματίστηκε α- παρτία, θεωρείται ότι εκλέγονται για τις θέσεις της πλει- οψηφίας, οι σύμβουλοι που έλαβαν κατά σειρά τους πε- ρισσότερους σταυρούς προτίμησης στην παράταξη της πλειοψηφίας, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε και για τις θέσεις τις μειοψηφίας οι της πρώτης σε ψήφους παράταξης της μειοψηφίας που έλα- βαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφω- να με την ίδια δικαστική απόφαση. Αν από τις παρατά- ξεις της μειοψηφίας δεν υπάρξει υποψήφιος, τότε στη θέση τους εκλέγεται σύμβουλος της παράταξης της πλειοψηφίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 165 του παρόντος εφαρμόζονται και για την εκλογή των μελών της οικονομικής επιτροπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Αντιπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής εκλέγεται στην πρώτη συνεδρίαση αυτής, μετά την εκλογή της, έ- να από τα μέλη της με μυστική ψηφοφορία. Δικαίωμα ψήφου έχει και ο πρόεδρος της επιτροπής. Ο αντιπρόε- δρος της οικονομικής επιτροπής αναπληρώνει τον πρόε- δρο όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται.

Άρθρο 176Αρμοδιότητες της Οικονομικής ΕπιτροπήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η οικονομική επιτροπή είναι αρμόδια για: α) Την κατάρτιση σχεδίου του προϋπολογισμού της περιφέρειας και την εισήγηση στο περιφερειακό συμ- βούλιο για ψήφιση. β) Την κατάρτιση, επεξεργασία, προέλεγχο του απο- λογισμού και υποβολή σχετικής έκθεσης στο περιφερει- ακό συμβούλιο. γ) Την κατάρτιση των όρων, τη σύνταξη των διακηρύ- ξεων, τη διεξαγωγή και κατακύρωση κάθε μορφής δημο- πρασιών και διαγωνισμών, καθώς και τη συγκρότηση των ειδικών επιτροπών διεξαγωγής και αξιολόγησης από μέ- λη της ή ειδικούς επιστήμονες, υπαλλήλους της περιφέ- ρειας ή δημόσιους υπαλλήλους. δ) Τη μελέτη της ανάγκης σύναψης δανείων, τον καθο- ρισμό των όρων τους και την υποβολή της σχετικής εισή- γησης στο περιφερειακό συμβούλιο. ε) Την άσκηση όλων των ένδικων βοηθημάτων και των ένδικων μέσων, καθώς και την παραίτηση από αυτά. στ) Την υποβολή προσφυγών στις διοικητικές αρχές. ζ) Το συμβιβασμό ή την κατάργηση δίκης που έχει α- ντικείμενο μέχρι ποσού δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευ- ρώ. Δεν επιτρέπεται συμβιβασμός ή κατάργηση δίκης για απαιτήσεις μισθών, επιδομάτων, αποζημιώσεων, εξόδων παράστασης, εξόδων κίνησης και γενικά μισθολογικών παροχών οποιασδήποτε μορφής, εξαιρουμένων εκείνων για τις οποίες το νομικό ζήτημα έχει επιλυθεί με απόφα- ση ανωτάτου δικαστηρίου. η) Την πρόσληψη δικηγόρου και την ανάκληση της πληρεξουσιότητάς του, όταν δεν έχει προσληφθεί δικη- γόρος με πάγια αντιμισθία ή ο προσληφθείς δεν έχει δι- καίωμα παράστασης στο δικαστήριο που είναι διάδικος η περιφέρεια. Η αμοιβή του δικηγόρου στις περιπτώσεις αυτές ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Πε- ρί Δικηγόρων, όπως ισχύουν κάθε φορά, με βάση πίνακα αμοιβών, που ελέγχεται ως προς το κανονικό των αμοι- βών και θεωρείται από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της έδρας της περιφέρειας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το περιφερειακό συμβούλιο μπορεί, για θέματα ιδι- αίτερα σοβαρά, με ειδική αιτιολογία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, να αποφασίζει ότι θα ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες των προηγούμενων παραγράφων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η οικονομική επιτροπή με ειδική απόφαση, που λαμ- βάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιό- τητάς της στο περιφερειακό συμβούλιο για τη λήψη από- φασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδι- αίτερη σοβαρότητά του.

Άρθρο 177Λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής

Η οικονομική επιτροπή συνεδριάζει, κατόπιν προσκλή- σεως του προέδρου της, τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Οι συνεδριάσεις της επιτροπής γίνονται πάντοτε στο κα- τάστημα της περιφέρειας και είναι δημόσιες. Η επιτροπή μπορεί να συνεδριάσει σε άλλον τόπο μετά από απόφα- ση της απόλυτης πλειοψηφίας του συνολικού αριθμού των μελών της. Η επιτροπή, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται με πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων (4/5) του συνολικού αριθμού των μελών και απαγγέλλε- ται σε δημόσια συνεδρίαση, μπορεί να συνεδριάζει κε- κλεισμένων των θυρών. Η οικονομική επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία, εφόσον τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από αυτά που απου- σιάζουν. Η επιτροπή αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψή- φος του προέδρου. Αν μέλος της επιτροπής αρνηθεί ψή- φο ή δώσει λευκή ψήφο, λογίζεται ως παρόν κατά τη συ- νεδρίαση και, τόσο η άρνηση όσο και η λευκή ψήφος λο- γίζονται ως αρνητικές ψήφοι. Αν σε δυο συνεχείς συνεδριάσεις δεν επιτυγχάνεται απαρτία ή απόλυτη πλειοψηφία, το σχετικό θέμα παρα- πέμπεται στο περιφερειακό συμβούλιο για λήψη αποφά- σεως με ευθύνη του προέδρου της περιφερειακής επι- τροπής.

Άρθρο 178Περιφερειακή Επιτροπή ΔιαβούλευσηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε κάθε περιφέρεια συνιστάται, με απόφαση του πε- ριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των περιφερειακών αρχών, περιφερει- ακή επιτροπή διαβούλευσης ως γνωμοδοτικό όργανο. Η θητεία της επιτροπής διαβούλευσης ακολουθεί τη θητεία των περιφερειακών αρχών. Η περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης αποτελείται από τους δημάρχους της πε- ριφέρειας, καθώς και από εκπροσώπους: α) των οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, β) των επιμελητηρίων και των επιστημονικών οργανώ- σεων, συλλόγων και φορέων, γ) των συνεταιριστικών οργανώσεων, δ) της αποκεντρωμένης διοίκησης στην οποία υπάγε- ται η περιφέρεια, ε) των κρατικών υπηρεσιών που έχουν την έδρα τους στην περιφέρεια, στ) οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολι- τών στην περιφέρεια και ζ) πολίτες. Ο συνολικός αριθμός των μελών της περιφερειακής ε- πιτροπής διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, είναι τριάντα πέντε (35) έως εξήντα (60) μέ- λη. Σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών ορίζονται ως μέλη μετά από κλήρωση και δη- μότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στην περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης προεδρεύει ο περιφερειάρχης ή ο αντιπεριφερειάρχης που ορίζει ο περιφερειάρχης με απόφασή του. Στις συνεδριάσεις της περιφερειακής επιτροπής διαβούλευσης προσκαλούνται και συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομ- μάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, καθώς και οι ε- πικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων που εκπρο- σωπούνται στο περιφερειακό συμβούλιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης: α) Εισηγείται στο περιφερειακό συμβούλιο σχετικά με τις βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιφέ- ρειας. β) Γνωμοδοτεί ως προς θέματα γενικότερου περιφε- ρειακού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή α- πό το περιφερειακό συμβούλιο ή τον περιφερειάρχη. γ) Εξετάζει τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνα- τότητες της περιφέρειας και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνα- τοτήτων αυτών. Η διατύπωση γνώμης από την περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης δεν αποκλείει την παράλληλη ηλεκτρονι- κή διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω διαδικτύου. Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώ- νονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρε- σίες της περιφέρειας και παρουσιάζονται από τον πρόε- δρο της περιφερειακής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίασή της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης συνεδριά- ζει δημόσια τουλάχιστον μια φορά ανά τρίμηνο και δια- τυπώνει τη γνώμη της για τα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση. Η σύγκλησή της γίνεται με πρόσκληση του προέδρου της, η οποία κοινοποιείται στα μέλη με κά- θε πρόσφορο μέσο επτά (7) εργάσιμες ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Η πρόσκληση περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη, τον τόπο, την ημερομηνία και ώρα της συνε- δρίασης και συνοδεύεται από εισήγηση επί των υπό συ- ζήτηση θεμάτων. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη ερ- γάσιμη ημέρα, οπότε θεωρείται σε κάθε περίπτωση ότι υ- φίσταται απαρτία. Η γραμματειακή στήριξη της περιφε- ρειακής επιτροπής διαβούλευσης γίνεται από τις υπηρε- σίες της περιφέρειας και τηρούνται πρακτικά. Η περιφε- ρειακή επιτροπή διαβούλευσης διατυπώνει τη γνώμη της μετά από συζήτηση στην οποία αναγράφονται όλες οι γνώμες των μελών της.

Άρθρο 179Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της ΕπιχείρησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, η ο- ποία λαμβάνεται με μυστική ψηφοφορία και με πλειοψη- φία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του, ε- πιλέγεται πολίτης που αποτελεί προσωπικότητα εγνω- σμένου κύρους ως περιφερειακός συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης. Η σχετική διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των περιφερειακών αρχών. Υποψηφιότητες υποβάλλονται με δήλωση που κατατίθε- ται στο προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής. Αν δεν επιτευχθεί η επιλογή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά την ίδια ή μεταγενέστερη συνεδρίαση με την ίδια πλειοψηφία. Είναι επιτρεπτή με την ίδια πλειοψηφία και την αυτή δια- δικασία η ανάκληση του συμπαραστάτη για πλημμελή ε- κτέλεση των καθηκόντων του, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του περιφερειακού συμβούλιου. Ως περιφερει- ακός συμπαραστάτης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δή- μου ή περιφέρειας ή βουλευτής. Η θητεία του περιφερει- ακού συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των περιφερει- ακών αρχών. Ως προς την καταστατική θέση του περιφε- ρειακού συμπαραστάτη εφαρμόζονται αναλόγως τα ι- σχύοντα για τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλί- ου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο περιφερειακός συμπαραστάτης υποστηρίζεται δι- οικητικά από τις υπηρεσίες της περιφέρειας, δέχεται κα- ταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, των νομικών της προσώπων και επιχειρήσεων και διαμεσολα- βεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλε- κτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους διοικούμε- νους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς στον περιφε- ρειακό συμπαραστάτη δεν αναιρεί τη σχετική αρμοδιότη- τα του Συνηγόρου του Πολίτη ως ανεξάρτητης αρχής ούτε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτικών οργάνων και αρχών, καθώς και του Ελεγκτή Νομιμότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο περιφερειακός συμπαραστάτης συντάσσει ετήσια έκθεση. Η ετήσια έκθεση παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του περιφε- ρειακού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής κατά τις διατάξεις του άρθρου 185 του παρόντος. Ο περιφερειακός συμπαραστάτης μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της περιφερειακής διοίκησης και των σχέσε- ών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθε- σής του όσο και επ’ ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει. Στην τελευταία αυ- τή περίπτωση οι ειδικές προτάσεις του περιφερειακού συμπαραστάτη υποβάλλονται στον περιφερειάρχη και κοινοποιούνται στο περιφερειακό συμβούλιο και στον ε- κτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας. Τόσο η ετήσια έκθεση όσο και οι ειδικές προτάσεις του περιφερειακού συμπαραστάτη αναρτώνται στην ιστοσελίδα της περιφέ- ρειας με φροντίδα των περιφερειακών υπηρεσιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο περιφερειακός συμπαραστάτης λαμβάνει αντιμι- σθία ισόποση με την αντιμισθία του προέδρου του περι- φερειακού συμβουλίου.

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΥΚΙΑ − ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΑΡΙΑ − ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ