87 Α' 2010

ΝΟΜΟΣ 3852/2010

Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης.

ΜΕΡΟΣ Γ΄ - ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
07 Ιουνίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 87
7 Ιουνίου 2010

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3852
Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Άρθρο 114Διάρκεια περιφερειακής περιόδουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και τα μέ- λη του περιφερειακού συμβουλίου εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι εκλογές γίνονται κάθε πέντε (5) χρόνια, ταυτό- χρονα με τις δημοτικές εκλογές, στα ίδια εκλογικά τμή- ματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και εφόρους αντι- προσώπων, αλλά η ψηφοφορία διενεργείται σε διαφορε- τικές κάλπες. Οι εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την επικράτεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η εγκατάσταση του περιφερειάρχη, των αντιπεριφε- ρειαρχών και των μελών του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται την 1η Σεπτεμβρίου του έτους διεξαγωγής των ε- κλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Αυγούστου του πέμπτου έτους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι Ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τα Νομαρ- χιακά Διαμερίσματα και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που καταργούνται κατά το άρθρο 283 εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι τη λήξη της διανυόμενης νομαρχια- κής περιόδου 2006 – 2010.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι περιφέρειες, που συνιστώνται με το άρθρο 3, αρ- χίζουν να λειτουργούν από την εγκατάσταση των αρχών τους, οι οποίες θα προκύψουν από τις περιφερειακές ε- κλογές του Νοεμβρίου 2010. Η εγκατάστασή τους γίνε- ται την 1η Ιανουαρίου 2011. Κατά τα λοιπά εφαρμόζο- νται οι διατάξεις του άρθρου αυτού.

Άρθρο 115Κανόνες διεξαγωγής των εκλογών

Η προεκλογική περίοδος αρχίζει τριάντα (30) ημέρες πριν τη διενέργειά τους. Κατά τη διάρκειά της εφαρμό- ζονται οι διατάξεις του πρώτου μέρους του ν. 3202/2003 (ΦΕΚ 284 Α΄), όπως ισχύει.

Άρθρο 116Εκλογικό δικαίωμα - Εκλογείς - ΕκλόγιμοιΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Εκλογικό δικαίωμα έχουν οι δημότες εκλογείς των δήμων της οικείας περιφέρειας. Οι δημότες εκλογείς, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλό- γους των δήμων και των κοινοτήτων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και Νομαρχιακών Διαμερισμάτων που συνενώνονται, σύμφωνα με το άρθρο 3, έχουν δικαίωμα να εκλέγουν τις αρχές της περιφέρειας που προκύπτει από τη συνένωση. Κατά τα λοιπά, για την απόκτηση, τη στέρηση, την ά- σκηση του εκλογικού δικαιώματος, τις κυρώσεις για τη μη άσκησή του, καθώς και για τους εκλογικούς καταλό- γους, ισχύουν οι διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλο- γή βουλευτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχης περιφερει- ακής ενότητας μπορεί να εκλεγεί δημότης δήμου της οι- κείας περιφέρειας, που έχει την ικανότητα του εκλέγειν και έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του, κατά την ημέρα διενέργειας των εκλογών. Μέλος του περιφε- ρειακού συμβουλίου μπορεί να εκλεγεί δημότης δήμου της οικείας περιφέρειας, που έχει την ικανότητα του ε- κλέγειν και έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, κατά την ημέρα διενέργειας των εκλογών. Ως προς το όριο ηλικίας, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώμα- τος εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας για την ε- κλογή βουλευτών, όπως κάθε φορά ισχύουν. Η 1η Ιανου- αρίου κάθε έτους θεωρείται ημερομηνία γέννησης εκεί- νων που έχουν γεννηθεί κατά το έτος αυτό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ειδικά, για την υποβολή υποψηφιότητας επιτρέπε- ται η μεταδημότευση σε δήμο της οικείας περιφέρειας, χωρίς τη συνδρομή της προϋπόθεσης της διετούς κατοι- κίας. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί από την 1η Α- πριλίου του έτους διενέργειας των εκλογών, μέχρι την προηγούμενη ημέρα της κατάθεσης στο αρμόδιο δικα- στήριο της δήλωσης κατάρτισης των συνδυασμών. Η α- πόφαση μεταδημότευσης εκδίδεται, υποχρεωτικά, μέσα στην ίδια προθεσμία και είναι αμέσως εκτελεστή. Η απόφαση μεταδημότευσης παύει να ισχύει μετά πα- ρέλευση τριών (3) μηνών από την ανακήρυξη των συν- δυασμών, εφόσον αυτός που μεταδημότευσε δεν ανακη- ρυχθεί υποψήφιος.

Άρθρο 117Κωλύματα και ασυμβίβασταΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι περιφερειάρ- χες, αντιπεριφερειάρχες ή περιφερειακοί σύμβουλοι: α) Δικαστικοί λειτουργοί, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας και θρησκευτικοί λειτουργοί των γνωστών θρησκειών. β) Εκτελεστικοί Γραμματείς Περιφερειών και περιφε- ρειακοί συμπαραστάτες, στις περιφέρειες όπου υπηρε- τούν. γ) Πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων νομικών προσώ- πων δημοσίου δικαίου με εξαίρεση τα ιδρύματα, οι οποί- οι δεν είναι αιρετοί, προϊστάμενοι υπηρεσιακών μονά- δων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας των ανωτέρω νομι- κών προσώπων δημοσίου δικαίου και ιδρυμάτων, καθώς και διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι και προϊ- στάμενοι υπηρεσιακών μονάδων νομικών προσώπων ι- διωτικού δικαίου, πλην αστικών εταιρειών μη κερδοσκο- πικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν συστήσει ή στα οποία συμμετέχουν οι περιφέρειες, στις οποίες υποβάλλουν υ- ποψηφιότητα. δ) Υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας του Δη- μοσίου, των δήμων και των περιφερειών, νομικών προ- σώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώ- πων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο, με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, στις περιφέρειες στα διοικητικά όρια των οποίων άσκη- σαν καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέ- δου Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης, μέσα στο δεκαο- κτάμηνο (18) πριν από τη διενέργεια των περιφερειακών εκλογών. ε) Διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμ- βουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νο- μικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επι- ΦΕΚ 1841 χειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, στις περιφέρειες, στις οποίες έχουν την έ- δρα τους τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, μέσα στο δεκαο- κτάμηνο πριν από τη διενέργεια των περιφερειακών ε- κλογών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κώλυμα εκλογιμότητας συντρέχει για όσους έχουν εκπέσει από το αιρετό αξίωμά τους, κατόπιν αμετάκλη- της δικαστικής απόφασης, ως αυτουργοί ή συμμέτοχοι σε κακούργημα ή σε οποιαδήποτε ποινή για παραχάρα- ξη, κιβδηλεία, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, δωροδο- κία, εκβίαση, κλοπή, υπεξαίρεση, απιστία, απάτη, κατα- πίεση, αιμομιξία, μαστροπεία, σωματεμπορία, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, παράβαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τη λαθρεμπορία, κα- θώς και για παράβαση καθήκοντος, σύμφωνα με τα ορι- ζόμενα στο εδάφιο γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 236 του παρόντος. Το κώλυμα αυτό ισχύει για την επόμενη της έκπτωσης περιφερειακή περίοδο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι περιφερειάρ- χες, αντιπεριφερειάρχες ή περιφερειακοί σύμβουλοι: α. Όποιοι συνδέονται με την περιφέρεια ή τα νομικά της πρόσωπα, με συμβάσεις προμήθειας, εκτέλεσης πε- ριφερειακού έργου, παροχής υπηρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης περιφερειακού έργου ή πε- ριφερειακής υπηρεσίας με αντικείμενο αξίας πάνω από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ετησίως. β. Γενικοί διευθυντές, πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι, διαχειριστές, μέτοχοι και εταίροι κεφαλαιουχικών εται- ρειών, που έχουν συμβληθεί με την περιφέρεια, εφόσον το ποσοστό συμμετοχής τους στις εταιρείες υπερβαίνει το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού κεφαλαίου της εταιρείας, καθώς και εταίροι προσωπικών εταιρειών και κοινοπρακτούντα πρόσωπα, που έχουν συμβληθεί με την περιφέρεια, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης. Αν περιφέρεια συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στην επιχείρηση που συμβάλλεται, δεν υπάρχει ασυμβί- βαστο για τους αιρετούς της περιφέρειας που μετέχουν στη διοίκηση δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και περιφε- ρειακών επιχειρήσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η ιδιότητα του περιφερειάρχη ή του αντιπεριφερει- άρχη ή οποιουδήποτε άλλου αιρετού αξιώματος σε όρ- γανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού δεν αποτελεί λόγο ασυμβίβαστου ή αναστολής άσκησης του λειτουργήματός τους, με την επιφύλαξη του άρθρου 119 για: α) τους δικηγόρους και συμβολαιογράφους, β) τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), τα μέλη Επιστημονικού Προσωπικού των Τεχνο- λογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και το ειδικό διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Δεν αποτελεί ασυμβίβαστο η σύναψη σύμβασης α- γοράς ακινήτων της περιφέρειας, εφόσον η εκποίηση έ- χει γίνει ύστερα από πλειοδοτική δημοπρασία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Δεν αποτελούν κώλυμα ή ασυμβίβαστο η ιδιότητα μέλους της διοίκησης και η ιδιότητα του υπαλλήλου δη- μοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, που συνδέονται με την περιφέρεια με σύμβαση, που εί- ναι σχετική με το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Το κώλυμα που προβλέπεται στις περιπτώσεις α΄ έ- ως και γ΄ της παραγράφου 1 παύει να υπάρχει, αν τα πρόσωπα στα οποία συντρέχει, παραιτηθούν από τη θέ- ση τους πριν από την ημέρα της ανακήρυξης των υποψη- φίων. Η παραίτηση επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον Πρόεδρο Εφετών, ο οποίος την υποβάλλει αμέσως στην αρχή που είναι αρμόδια να την αποδεχθεί. Η παραί- τηση θεωρείται ότι γίνεται δεκτή από την επίδοσή της και δεν ανακαλείται. Εξακολουθούν να ισχύουν ειδικές διατάξεις που απαγορεύουν την υποβολή ή την αποδοχή της παραίτησης των προσώπων, που προβλέπει η παρά- γραφος 1 ή που περιορίζουν το δικαίωμά τους να παραι- τηθούν ή την αρμοδιότητα της αρχής να αποδεχθεί την παραίτησή τους. Τα πρόσωπα της περίπτωσης α΄ της πα- ραγράφου 1 που παραιτήθηκαν πρέπει επιπροσθέτως να μην έχουν υπηρετήσει στην περιφέρεια, όπου θα υποβά- λουν υποψηφιότητα μέσα στους είκοσι τέσσερις (24) μή- νες, πριν από την ημερομηνία ανακήρυξης των υποψη- φίων. Το πρώτο εδάφιο της παρούσας δεν ισχύει για τους θρησκευτικούς λειτουργούς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες περιφερεια- κών ενοτήτων ή περιφερειακοί σύμβουλοι που αποδέχο- νται οποιοδήποτε από τα καθήκοντα ή τα έργα που συνι- στούν ασυμβίβαστο ή αποκτούν δημοτικότητα δήμου, ε- κτός της περιφέρειας στην οποία εξελέγησαν, εκπί- πτουν, αυτοδικαίως, από το αξίωμά τους. Το Διοικητικό Εφετείο, στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται η οικεία περιφέρεια, με απόφασή του διαπιστώνει την ύπαρξη του ασυμβιβάστου και την έκπτωση από το αξίωμα, εφό- σον υποβληθεί σχετική ένσταση από τα αναφερόμενα, στο άρθρο 147 του παρόντος, πρόσωπα. Κατά της από- φασης με την οποία διαπιστώνεται το ασυμβίβαστο χω- ρεί αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επι- κρατείας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 152 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Υποψηφιότητα και στους δύο βαθμούς Τοπικής Αυ- τοδιοίκησης δεν επιτρέπεται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Σύμπτωση στο ίδιο πρόσωπο της ιδιότητας αιρετού του πρώτου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του δεύ- τερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποκλείεται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Για τις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 και για τη διανυόμενη περιφερειακή περίοδο ισχύ- ουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα του άρθρου 21 του π.δ. 30/1996 (ΦΕΚ 21 Α΄), όπως ισχύει, κατ’ αντιστοιχία προς τις υφιστάμενες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα.

Άρθρο 118Ασυμβίβαστο εξαιτίας οφειλώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δεν μπορούν να είναι περιφερειάρχες, αντιπεριφε- ρειάρχες ή περιφερειακοί σύμβουλοι, όποιοι είναι, από οποιαδήποτε αιτία, οφειλέτες των περιφερειών, καθώς και των νομικών της προσώπων δημοσίου δικαίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν οφειλέτης της περιφέρειας και των νομικών τους προσώπων εκλεγεί περιφερειάρχης ή περιφερειακός σύμβουλος, οφείλει να εξοφλήσει την οφειλή του, έως την ημέρα της εγκατάστασης των περιφερειακών αρχών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνουν οφειλέτες της περιφέρειας ή των νομικών τους προσώπων μετά την εκλογή τους, οφείλουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών, αφότου κατέστη οριστική η βεβαίωση της οφειλής και έλαβαν γνώση αυ- τής ή σε περίπτωση άσκησης ενδίκων βοηθημάτων, αφό- του εκδόθηκε τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Αν η εξό- φληση των οφειλών του άρθρου αυτού δεν γίνει κατά τη διάρκεια των ανωτέρω προθεσμιών, εκτός από την περί- πτωση διακανονισμού της οφειλής, σύμφωνα με την κεί- μενη νομοθεσία, εκπίπτουν από το αξίωμά τους. Το Διοι- κητικό Εφετείο, στην περιφέρεια του οποίου υπάγεται ο οικείος δήμος, κατόπιν ενστάσεως, με απόφασή του δια- πιστώνει την ύπαρξη του ασυμβιβάστου και την έκπτωση από το αξίωμα. Κατά της απόφασης με την οποία διαπι- στώνεται το ασυμβίβαστο χωρεί αίτηση αναίρεσης ενώ- πιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τα ο- ριζόμενα στο άρθρο 152 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για τις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου του έ- τους 2010 και τις τυχόν επαναληπτικές αυτών, και μόνο, το ασυμβίβαστο των ανωτέρω παραγράφων ισχύει για ο- φειλές προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Νο- μαρχιακά Διαμερίσματα, καθώς και προς τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Άρθρο 119Επαγγελματική δραστηριότητα του ΠεριφερειάρχηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κατά τη διάρκεια της θητείας του αναστέλλεται η ά- σκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας του Περιφε- ρειάρχη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο χρόνος αναστολής άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας θεωρείται πραγματικός χρόνος για τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατά τη διάρκεια της αναστο- λής, το σύνολο των εισφορών στον οικείο ασφαλιστικό φορέα καταβάλλεται από την περιφέρεια και βαρύνει τον προϋπολογισμό αυτής. Με την απόφαση της παρα- γράφου 9 του άρθρου 182 του παρόντος καθορίζεται η διαδικασία καταβολής των εισφορών.

Άρθρο 120ΥποψηφιότητεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η εκλογή του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρ- χών περιφερειακών ενοτήτων και των μελών του περι- φερειακού συμβουλίου γίνεται κατά συνδυασμούς. Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει: α) Έναν υποψήφιο περιφερειάρχη. β) Τους υποψηφίους αντιπεριφερειάρχες σε αριθμό ί- σο με τον αριθμό των περιφερειακών ενοτήτων. Ειδικά για τις περιφέρειες Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων ο αριθμός των υποψήφιων αντιπερι- φερειαρχών είναι ίσος με τον αριθμό των νομών. γ) Υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους σε αριθ- μό ίσο, τουλάχιστον, με τον αριθμό των εδρών κάθε ε- κλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης του αριθμού αυτού μέχρι πενήντα τοις εκατό (50%). Το κλά- σμα που προκύπτει στρογγυλοποιείται στην αμέσως με- γαλύτερη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο αριθμός των υποψήφιων περιφερειακών συμβού- λων κάθε συνδυασμού από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχε- ται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιεί- ται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι τουλάχιστον ίσο με το μισό της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Υποψηφιότητα από το ίδιο πρόσωπο και για την ε- κλογή του ως περιφερειάρχη ή αντιπεριφερειάρχη ή μέ- λους περιφερειακού συμβουλίου δεν επιτρέπεται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Κανείς δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε περισσό- τερους συνδυασμούς.

Άρθρο 121Κατάρτιση συνδυασμώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο συνδυασμός καταρτίζεται με γραπτή δήλωση την οποία υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι που τον αποτε- λούν. Στη δήλωση του συνδυασμού αναγράφονται κατά σει- ρά: α) Το τυχόν όνομα και έμβλημα του συνδυασμού. β) Το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο του υποψήφιου περιφερειάρχη, με την αντίστοιχη ένδειξη, η οποία τίθεται είτε δίπλα είτε κάτω από το όνομα του υ- ποψήφιου περιφερειάρχη. Αν δεν αναγραφεί ένδειξη, ο πρώτος υποψήφιος του συνδυασμού θεωρείται υποψή- φιος περιφερειάρχης. γ) Το επώνυμο, το κύριο όνομα και το πατρώνυμο των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών ανά περιφερειακή ενό- τητα, με την αντίστοιχη ένδειξη, η οποία τίθεται είτε δί- πλα είτε κάτω από το όνομα του υποψήφιου αντιπεριφε- ρειάρχη. Αν δεν αναγραφεί ένδειξη, ο πρώτος υποψή- φιος του συνδυασμού σε κάθε περιφερειακή ενότητα θε- ωρείται υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. Ειδικά για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου τα ανωτέρω στοιχεία και οι οικείες ενδείξεις των υποψήφιων αντιπε- ριφερειαρχών αναγράφονται ανά νομό. Οι υποψήφιοι α- ντιπεριφερειάρχες είναι επικεφαλής του συνδυασμού στην εκλογική περιφέρεια που είναι υποψήφιοι. δ) Στη δήλωση ακολουθούν, κατά εκλογική περιφέ- ρεια, με αλφαβητική σειρά, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού, με αλφαβητική σειρά, με σημείωση παραπλεύρως και εντός παρενθέσεως της ε- κλογικής περιφέρειας, στην οποία είναι υποψήφιοι.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η δήλωση συντάσσεται σε απλό φύλλο χάρτου και επισυνάπτονται τα εξής δικαιολογητικά για καθέναν υ- ποψήφιο: α) Πιστοποιητικό εγγραφής του υποψηφίου στο δημο- τολόγιο δήμου της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εί- ναι υποψήφιος. β) Υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου ότι δεν έχει στε- ρηθεί κανένα πολιτικό του δικαίωμα ή ότι έληξε η πρό- σκαιρη αποστέρηση των δικαιωμάτων αυτών ή θα έχει λήξει την ημέρα της εκλογής. γ) Αποδεικτικό είσπραξης Δ.Ο.Υ., που να αποδεικνύει κατάθεση χρηματικού ποσού εκατόν πενήντα (150) ευ- ρώ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί πέραν του κυρίου ο- νόματος του υποψηφίου και υποκοριστικό αυτού, εφό- σον με αυτό είναι ευρύτερα γνωστός. Στην περίπτωση αυτή, το υποκοριστικό ακολουθεί το κύριο όνομα και τί- θεται σε παρένθεση. Για τις γυναίκες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτο ε- πώνυμο είτε το πατρικό είτε του συζύγου, ανεξαρτήτως με ποιο επώνυμο είναι εγγεγραμμένες στην οικογενεια- κή τους μερίδα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο συνδυασμός δηλώνεται νόμιμα, όταν περιλαμβά- νει αριθμό υποψηφίων τουλάχιστον ίσο με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στη δήλωση μπορεί να ορίζεται όνομα και έμβλημα του συνδυασμού. Απαγορεύεται να ορίζεται ή να χρησι- μοποιείται ως όνομα ή ως έμβλημα οποιοδήποτε σύμβο- λο θρησκευτικής λατρείας, η σημαία ή άλλο παρόμοιο σύμβολο κράτους ή σημείο ιδιαίτερης ευλάβειας, στέμ- μα, όνομα ή έμβλημα πολιτικής οργανώσεως, φωτογρα- φία προσώπου, κάθε έμβλημα που χρησιμοποιείται ή χρησιμοποιήθηκε από το κράτος, καθώς και συμβόλων ή εμβλημάτων του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Α- πριλίου 1967 ή φωτογραφιών προσώπων, που έχουν κα- ταδικαστεί για τη συμμετοχή τους σε αυτό. Αν γίνουν περισσότερες δηλώσεις, με το ίδιο όνομα ή έμβλημα, δικαίωμα χρήσεως έχει όποιος το έχει δηλώσει πρώτος. Αν γίνει παράβαση των διατάξεων της παρού- σας και η παράβαση βεβαιωθεί από το αρμόδιο δικαστή- ριο, η δήλωση είναι απαράδεκτη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Αν δεν έχει τηρηθεί κάποια από τις διατυπώσεις ή δεν υπάρχει κάποια από τις προϋποθέσεις ή κάποιο από τα στοιχεία που προβλέπει η παράγραφος 1 του παρό- ντος άρθρου και αυτό βεβαιωθεί από το δικαστήριο η δή- λωση είναι απαράδεκτη. Ειδικότερα, αν έχει συνταχθεί η δήλωση του συνδυα- σμού που προβλέπει η παράγραφος 1, με διαφορετικό τρόπο, δεν είναι απαράδεκτη, εφόσον περιλαμβάνει ρη- τή δήλωση που ορίζει τον υποψήφιο περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη. Απαράδεκτη είναι και η εκπρόθεσμη δήλωση, καθώς και η δήλωση που περιλαμβάνει λιγότε- ρους υποψηφίους από τα ελάχιστα όρια της παραγρά- φου 3 του παρόντος άρθρου και της παραγράφου 3 του προηγούμενου άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η δήλωση του συνδυασμού επιδίδεται από τον υπο- ψήφιο περιφερειάρχη ή με δικαστικό επιμελητή, ύστερα από παραγγελία του υποψήφιου περιφερειάρχη, είκοσι (20) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφο- φορίας, στον πρόεδρο του αρμόδιου πολυμελούς πρω- τοδικείου. Στη δήλωση αυτή επισυνάπτονται τα στοιχεία που προβλέπει η παράγραφος 1, καθώς και γραπτή απο- δοχή των προσώπων που προτείνονται. Μετά τη λήξη της εικοσαήμερης προθεσμίας, που απαιτείται για την ε- πίδοση στο αρμόδιο δικαστήριο, καμία μεταβολή της δη- λώσεως δεν επιτρέπεται, εκτός από την αντικατάσταση προσώπων που παραιτήθηκαν ή απεβίωσαν, σύμφωνα με το άρθρο 123 του παρόντος νόμου. Αρμόδιο δικαστήριο είναι το πολυμελές πρωτοδικείο της έδρας της περιφέρειας. Το Πρωτοδικείο Αθηνών είναι αρμόδιο για την περιφέ- ρεια Αττικής. Το πολυμελές πρωτοδικείο της έδρας της περιφέρειας και το Πρωτοδικείο Αθηνών στην περιφέρεια Αττικής εί- ναι αρμόδια και για τις ενέργειες που ορίζονται στα άρ- θρα 122, 123, 138, 141, 142, 143, 144, 145 και 146 του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Συμπλήρωση του συνδυασμού επιτρέπεται να γίνει μέχρι τη λήξη της εικοσαήμερης προθεσμίας, που απαι- τείται για την επίδοση της δήλωσης του συνδυασμού στο αρμόδιο δικαστήριο και μόνο προκειμένου να συ- μπληρωθεί ο συνδυασμός, έως τον επιτρεπόμενο αριθμό υποψήφιων συμβούλων. Προς τούτο υποβάλλεται συ- μπληρωματική δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη, στην οποία επισυνάπτονται τα στοιχεία που προβλέπο- νται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Στις περιπτώσεις αυτές απαραιτήτως επισυνάπτεται, πέραν των δικαιολογητικών που τον αφορούν, και γρα- πτή αποδοχή του προσώπου που προτείνεται.

Άρθρο 122Ανακήρυξη και κοινοποίηση συνδυασμώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τη δέκατη πέμπτη ημέρα πριν από την ψηφοφορία το αρμόδιο πρωτοδικείο ανακηρύσσει σε δημόσια συνε- δρίαση τους συνδυασμούς που έχουν δηλωθεί νόμιμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο πρόεδρος του πρωτοδικείου κοινοποιεί αμέσως τις σχετικές αποφάσεις στον περιφερειάρχη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο περιφερειάρχης θεωρεί και αποστέλλει αμέσως σε κάθε δήμο πίνακα των συνδυασμών, που έχουν ανα- κηρυχθεί.

Άρθρο 123Αντικατάσταση υποψηφίων πριν από την εκλογήΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης ή αντιπεριφερειάρ- χης περιφερειακής ενότητας ή περιφερειακός σύμβου- λος μπορεί να παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του. Η παραίτηση γίνεται με γραπτή δήλωσή του, η οποία επιδί- δεται με δικαστικό επιμελητή ή παραδίδεται με απόδειξη στον πρόεδρο του πρωτοδικείου την όγδοη ημέρα, το αργότερο, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου υποψήφιου πε- ριφερειάρχη ή αντιπεριφερειάρχη περιφερειακής ενότη- τας, τη θέση του στο συνδυασμό μπορεί να καταλάβει εί- τε νέος υποψήφιος είτε ένας από τους υποψήφιους συμ- βούλους του συνδυασμού, ύστερα από δήλωση της πλει- οψηφίας των υποψηφίων. Στη δήλωση επισυνάπτονται τα στοιχεία που ορίζονται στο άρθρο 121, καθώς και η γραπτή αποδοχή του προσώπου που προτείνεται. Το αρ- μόδιο δικαστήριο ανακηρύσσει αμέσως τον νέο υποψή- φιο. Τη θέση υποψήφιου περιφερειάρχη ή αντιπεριφερει- άρχη περιφερειακής ενότητας σε περίπτωση μη αντικα- τάστασής του καταλαμβάνει όποιος σύμβουλος του επι- τυχόντος συνδυασμού λάβει τους περισσότερους σταυ- ρούς προτίμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Υποψήφιος σύμβουλος που παραιτήθηκε ή απεβίω- σε επιτρέπεται να αντικατασταθεί με δήλωση του υπο- ψήφιου περιφερειάρχη ακόμη και αν έχει περάσει η προ- θεσμία της παραγράφου 5 του άρθρου 121. Στη δήλωση επισυνάπτονται τα στοιχεία που ορίζουν οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 121, καθώς και η γραπτή αποδοχή του προσώπου που προτείνεται. Το αρμόδιο δικαστήριο ανακηρύσσει αμέσως τον νέο υποψήφιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Συνδυασμός που περιέχει αριθμό υποψήφιων συμ- βούλων μικρότερο από το ελάχιστο όριο, περιλαμβανο- μένου και του ποσοστού από κάθε φύλο, εξαιτίας παραί- τησης ή θανάτου υποψηφίων του, μετέχει νόμιμα στην ε- κλογή.

Άρθρο 124Δικαιώματα συνδυασμών και υποψηφίωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κάθε συνδυασμός έχει δικαίωμα να ορίσει έναν α- ντιπρόσωπο και δύο αναπληρωτές του σε κάθε εκλογικό τμήμα, με γραπτή δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρ- χη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κάθε συνδυασμός έχει δικαίωμα να διορίζει πληρε- ξούσιο με συμβολαιογραφική δήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη. Ο πληρεξούσιος ενεργεί για λογαριασμό του συνδυασμού ο,τιδήποτε μπορεί, σύμφωνα με το νό- μο, να ενεργήσει ο υποψήφιος περιφερειάρχης, κατά τη διεξαγωγή της εκλογής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν υποψήφιος περιφερειάρχης παραιτηθεί ή απο- βιώσει και δεν αντικατασταθεί, σύμφωνα με την παρά- γραφο 2 του άρθρου 123, ο διορισμός των αντιπροσώ- πων και του πληρεξουσίου γίνεται με δήλωση της πλειο- ψηφίας των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι υποψήφιοι, οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών και οι αναπληρωτές τους έχουν δικαίωμα να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας της εκλογής και να υποβάλουν κάθε είδους παρατηρήσεις και ενστάσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Δεν μπορούν να διοριστούν ως αντιπρόσωποι, ανα- πληρωτές ή πληρεξούσιοι συνδυασμών, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες περιφερειακής ενότητας, μέλη περι- φερειακού συμβουλίου, όποιοι δεν έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν και όλοι όσοι δεν μπορούν να εκλεγούν, σύμ- φωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 117, εκτός αν πα- ραιτηθούν από τη θέση τους πριν από την ημέρα της α- νακήρυξης των συνδυασμών. Για την παραίτηση και την αποδοχή της εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγρά- φου 7 του άρθρου 117 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 δεν μπο- ρούν να διοριστούν αντιπρόσωποι, αναπληρωτές ή πλη- ρεξούσιοι συνδυασμών οι νομάρχες και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ή Νομαρ- χιακών Διαμερισμάτων που καταργήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 3 του παρόντος.

Άρθρο 125Πρόγραμμα της εκλογής

Ο περιφερειάρχης εκδίδει και δημοσιεύει, με τοιχο- κόλληση, σε όλες τις συνοικίες, σε όλα τα χωριά και τους οικισμούς του δήμου και αναρτά στην ιστοσελίδα του δήμου τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία, πρόγραμμα που αναφέρει ακριβώς την ημέ- ρα της ψηφοφορίας, τις ώρες που αρχίζει και περατώνε- ται, τον τόπο και το κατάστημα της ψηφοφορίας, τις έ- δρες για τις οποίες γίνεται η εκλογή και τους συνδυα- σμούς μαζί με τα ονόματα των υποψηφίων, που συγκρο- τούν κάθε συνδυασμό, όπως είναι γραμμένα στον πίνακα που έχει διαβιβάσει ο περιφερειάρχης.

Άρθρο 126Υπολογισμός προθεσμιώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στις προθεσμίες που ορίζονται κατά τη διαδικασία ε- κλογής των περιφερειακών αρχών, δεν υπολογίζεται η ημέρα της ψηφοφορίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η προθεσμία λήγει μόλις παρέλθει και η τελευταία ημέρα της, έστω και αν είναι ημέρα αργίας.

Άρθρο 127Μορφή των ψηφοδελτίωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα ψηφοδέλτια κατασκευάζονται από λευκό χαρτί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα ψηφοδέλτια για όλη την επικράτεια έχουν σχήμα ορθογώνιο. Οι διαστάσεις των ψηφοδελτίων ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η εκτύπωση των εντύπων ψηφοδελτίων πρέπει να είναι με μαύρη απόχρωση.

Άρθρο 128Εκτύπωση και διανομή ψηφοδελτίωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι συνδυασμοί οφείλουν να τυπώσουν τα ψηφοδέλ- τια και να τα παραδώσουν, με απόδειξη, στον οικείο δή- μαρχο, οκτώ (8) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφο- φορία, σε αριθμό επαρκή για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειας του δήμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο οικείος δήμαρχος οφείλει να εφοδιάσει τις εφο- ρευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων της περι- φέρειάς του με ψηφοδέλτια κάθε συνδυασμού, κατά εί- κοσι τοις εκατό (20%), τουλάχιστον, περισσότερα από τους εκλογείς του τμήματος.

Άρθρο 129Περιεχόμενο ψηφοδελτίωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε κάθε εκλογική περιφέρεια ο συνδυασμός εκτυ- πώνει ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο, στο επάνω μέρος του οποί- ου σημειώνεται το τυχόν έμβλημα και το όνομα του συν- δυασμού και ακολουθεί το επώνυμο, το όνομα και το πα- τρώνυμο του υποψήφιου περιφερειάρχη με την αντίστοι- χη ένδειξη, η οποία τίθεται είτε δίπλα είτε κάτω από το όνομα του υποψηφίου, ακολουθεί το όνομα του υποψή- φιου αντιπεριφερειάρχη της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας, στη συνέχεια το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο των υποψήφιων συμβούλων της εκλογικής περιφέρειας με αλφαβητική σειρά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Εγγραφές και διαγραφές δεν επιτρέπονται και αν γί- νουν έχουν ως αποτέλεσμα την ακυρότητα του ψηφο- δελτίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η προτίμηση του εκλογέα εκφράζεται με σταυρό, που σημειώνεται με στυλογράφο μαύρης ή κυανής από- χρωσης δίπλα στο ονοματεπώνυμο κάθε υποψηφίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με διαφορετι- κό τρόπο, θεωρείται ότι δεν είναι γραμμένος και η εγκυ- ρότητα του ψηφοδελτίου ερευνάται, σύμφωνα με τη διά- ταξη του άρθρου 130 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράζει την προτίμησή του προς έναν (1) υποψήφιο, στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες εκλέγονται έως τρεις (3) περιφερειακοί σύμ- βουλοι, προς έναν ή δύο υποψηφίους στις εκλογικές πε- ριφέρειες στις οποίες εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) περιφερειακοί σύμβουλοι, προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους στις εκλογικές περιφέρειες στις οποί- ες εκλέγονται από οκτώ (8) έως και δώδεκα (12) περιφε- ρειακοί σύμβουλοι και προς έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσε- ρις υποψηφίους στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα (12) περιφερεια- κοί σύμβουλοι. Ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότε- ρους σταυρούς προτίμησης από τους ανωτέρω κατά πε- ρίπτωση οριζόμενους είναι έγκυρο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Για τον υποψήφιο περιφερειάρχη ή αντιπεριφερει- άρχη περιφερειακής ενότητας, δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Αν σημειωθεί, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Άρθρο 130Άκυρα ψηφοδέλτια

Εκτός από την περίπτωση ακυρότητας, κατά την παρά- γραφο 2 του προηγούμενου άρθρου, το ψηφοδέλτιο εί- ναι άκυρο μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Αν έχει σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν, κατά τρόπο εμφανή από αυτά που ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 127 του παρόντος και η υπουργική απόφαση που προβλέπεται στην ίδια παράγραφο. β) Αν έχει τυπωθεί σε χαρτί ή με μελάνι που το χρώμα του διαφέρει, κατά τρόπο εμφανή από αυτό, που ορίζε- ται στις παράγραφους 1 και 3 του άρθρου 127 του παρό- ντος. γ) Αν έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέ- ξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία, εφόσον αποτελούν διακριτικά γνωρίσματα, που παρα- βιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφο- ρίας. δ) Αν βρεθεί στο φάκελο με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή διαφορετικού συνδυασμού ή με λευκά και ε) Αν βρεθεί μέσα σε φάκελο, που δεν είναι σύμφωνος με τις ρυθμίσεις του επόμενου άρθρου.

Άρθρο 131Εκλογικοί φάκελοιΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι φάκελοι, στους οποίους εσωκλείονται τα ψηφο- δέλτια, κατασκευάζονται για όλη την επικράτεια με φρο- ντίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από χαρτί αδιαφανές και έχουν στην εμπρός πλευρά έντυπο γνώρισμα. Με από- φαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Η- λεκτρονικής Διακυβέρνησης, που δημοσιεύεται στην Ε- φημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι διαστάσεις των φακέλων, το έντυπο γνώρισμά τους και η απόχρωσή τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλε- κτρονικής Διακυβέρνησης φροντίζει να αποστέλλεται, ε- γκαίρως, στους περιφερειάρχες επαρκής αριθμός φακέ- λων. Οι περιφερειάρχες φροντίζουν να διαβιβάζονται, ε- γκαίρως, οι φάκελοι αυτοί στις δημοτικές αρχές, που ε- φοδιάζουν τις εφορευτικές επιτροπές κάθε εκλογικού τμήματος της χωρικής αρμοδιότητάς τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν δεν υπάρχουν οι ανωτέρω φάκελοι, η εφορευτι- κή επιτροπή πιστοποιεί την έλλειψη και προμηθεύεται άλλους ομοιόμορφους φακέλους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Εκτός από το έντυπο γνώρισμα, τίποτε άλλο δεν α- ναγράφεται πάνω στο φάκελο. Αν σημειωθούν πάνω στο φάκελο στίγματα, σημεία ή λέξεις, μπορούν να θεωρη- θούν διακριτικά γνωρίσματα, που παραβιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας.

Άρθρο 132Έναρξη και λήξη της ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία αρχίζει την 07.00΄και λήγει την 19.00΄ ώρα της ίδιας ημέρας.

Άρθρο 133Ματαίωση της ψηφοφορίας

Αν κατά την ημέρα διενέργειας των περιφερειακών ε- κλογών σε ένα ή περισσότερα εκλογικά τμήματα δεν διεξήχθη ψηφοφορία, αυτή διεξάγεται την επόμενη Τε- τάρτη.

Άρθρο 134Εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευ- τών εφαρμόζονται αναλόγως και κατά τη διενέργεια των περιφερειακών εκλογών, για όσα θέματα δεν υφίσταται ειδική πρόβλεψη στις ρυθμίσεις του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και οι έφοροι αυτών ψηφίζουν στις περιφερειακές εκλογές, μόνο αν είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου της οι- κείας περιφέρειας, όπου ασκούν τα καθήκοντά τους αυ- τά. Αν δεν είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου που ανήκει το εκλογικό τμήμα, στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους και είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο άλλου δήμου της οικείας περιφέρειας, τότε υ- πογράφουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται ο δήμος στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι και ψηφίζουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Κατά την ψηφοφορία χρησιμοποιούνται ιδιαίτερες κάλπες που φέρουν κατάλληλο διακριτικό γνώρισμα. Το διακριτικό αυτό γνώρισμα και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά το μέγεθος, το σχήμα κ.λπ. των καλπών, κα- θώς και θέματα που ανακύπτουν από την ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών των δημοτικών αρχών και των αρχών της περιφέρειας και οι αναγκαίες λεπτομέρειες, καθορίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Όπου στις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών αναφέρεται ο νομάρχης, προκειμένου για τις περιφερειακές εκλογές νοείται ο περιφερειάρχης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Για τις περιφερειακές εκλογές του έτους 2010 όπου αναφέρεται στις διατάξεις του παρόντος νόμου ο περι- φερειάρχης νοείται ο νομάρχης στη διοικητική περιφέ- ρεια του οποίου ανήκει ο συγκεκριμένος δήμος και όπου αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης νοείται ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρει- ας στη διοικητική περιφέρεια του οποίου ανήκει, ο συ- γκεκριμένος δήμος.

Άρθρο 135Εκλογικές περιφέρειες

Κάθε περιφερειακή ενότητα κατά την έννοια του άρ- θρου 3 του παρόντος συνιστά αντίστοιχη εκλογική περι- φέρεια.

Άρθρο 136Αριθμός συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων κάθε ε- κλογικής περιφέρειας ορίζεται με απόφαση του Υπουρ- γού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Δια- κυβέρνησης με βάση τον πληθυσμό της, όπως προκύπτει από την τελευταία απογραφή και σύμφωνα με τη διαδι- κασία που προβλέπεται στις επόμενες παραγράφους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Μέτρο για τον υπολογισμό του αριθμού των περιφε- ρειακών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας αποτε- λεί το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης του συνολικού αριθ- μού των κατοίκων όλης της περιφέρειας δια του συνολι- κού αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Από το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού των κατοί- κων κάθε εκλογικής περιφέρειας δια του εκλογικού μέ- τρου προκύπτει ο αριθμός των περιφερειακών της συμ- βούλων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι θέσεις στο περιφερειακό συμβούλιο που παραμέ- νουν αδιάθετες προστίθενται ανά μία στις εκλογικές πε- ριφέρειες με τα μεγαλύτερα, κατά σειρά, υπόλοιπα και ώσπου να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός τους, όπως ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 113 του παρό- ντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Εάν από την παραπάνω διαδικασία προκύψουν ε- κλογικές περιφέρειες με αριθμό εδρών μικρότερο των τριών (3), οι ελλείπουσες συμπληρώνονται με την αφαί- ρεση μίας από κάθε εκλογική περιφέρεια με το μεγαλύ- τερο αριθμό εδρών και κατά αύξουσα σειρά. Σε περίπτω- ση εκλογικών περιφερειών με τον ίδιο αριθμό εδρών, στις οποίες περιλαμβάνονται όσες έχουν ήδη αφαιρεθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου, η έδρα αφαιρείται από εκείνη με το μικρότερο πληθυσμό. Η παρούσα παράγραφος δεν εφαρμόζεται για τις περι- φέρειες Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Αττικής.

Άρθρο 137Επιτυχών συνδυασμός - Επιλαχόντες συνδυασμοί Εκλογή περιφερειάρχηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στις εκλογές των περιφερειαρχών και περιφερεια- κών συμβούλων θεωρείται επιτυχών συνδυασμός αυτός που πλειοψήφησε με ποσοστό τουλάχιστον μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50% +1 ψήφο) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων και επιλαχόντες συνδυασμοί, ό- σοι συνδυασμοί έλαβαν έστω και μία έδρα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 138, 139 και 143 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Περιφερειάρχης εκλέγεται ο επικεφαλής του επιτυ- χόντος συνδυασμού.

Άρθρο 138Κατανομή των εδρών του περιφερειακού συμβουλίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα τρία πέμπτα (3/5) των εδρών του περιφερειακού συμβουλίου καταλαμβάνει ο επιτυχών συνδυασμός και τα δύο πέμπτα (2/5) οι επιλαχόντες, ανάλογα με τον α- ριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 4.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν ο επιτυχών συνδυασμός συγκεντρώνει ποσοστό έγκυρων ψηφοδελτίων μεγαλύτερο από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου τους, οι έδρες του περιφερει- ακού συμβουλίου κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 5.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν κατά τον υπολογισμό των τριών πέμπτων (3/5) και των δύο πέμπτων (2/5) του αριθμού των εδρών προ- κύπτει κλάσμα μικρότερο του ημίσεως της μονάδας δεν υπολογίζεται, ενώ στην περίπτωση που προκύπτει κλά- σμα μεγαλύτερο του ημίσεως στρογγυλοποιείται στην ε- πόμενη μονάδα. Με βάση τα παραπάνω, οι έδρες του περιφερειακού συμβουλίου που αναλογούν στα τρία πέμπτα (3/5) και στα δύο πέμπτα (2/5) έχουν, αντίστοιχα, ως εξής: στα 41 μελήσυμβούλια 25 και 16, στα 51 μελήσυμβούλια 31 και 20, στα 71 μελήσυμβούλια 43 και 28, στα 101 μελή συμβούλια 61 και 40.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η αναλογική κατανομή των εδρών μεταξύ των επι- λαχόντων συνδυασμών στην περίπτωση της παραγρά- φου 1 του παρόντος γίνεται ως εξής: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στο σύνολο της περιφέρειας όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, εκτός από τον επιτυχόντα, διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχεί στα δύο πέμπτα (2/5) και το πηλίκο τους, αυξημένο κατά μία μονάδα, αποτελεί το εκλογικό μέτρο με παράλειψη τυ- χόν κλάσματος. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογι- κό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες ό- σο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης. Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι επιλαχόντες συν- δυασμοί, σύμφωνα με την προηγούμενη διαδικασία, εί- ναι λιγότερες από τις προς διάθεση, οι έδρες που απομέ- νουν διανέμονται ανά μία μεταξύ των επιλαχόντων συν- δυασμών, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους. Εάν συνδυασμοί έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, διενεργείται κλήρωση από το αρμόδιο δικα- στήριο. Εάν και μετά την κατανομή εδρών με βάση τα αχρησι- μοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατα- νέμονται ανά μία κατά σειρά, ανάλογα με το συνολικό α- ριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε επιλαχόντος συν- δυασμού. Εάν έχει απομείνει για κατανομή μία μόνο έδρα, την καταλαμβάνει ο επιλαχών συνδυασμός που έχει καταλά- βει τουλάχιστον μία έδρα και παρουσιάζει το μεγαλύτε- ρο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο. Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, ενεργείται μεταξύ τους κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η αναλογική κατανομή των εδρών στην περίπτωση της παραγράφου 2 του παρόντος γίνεται ως εξής: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στο σύνολο της περιφέρειας όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε περιφερειακό συμβού- λιο και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπο- μένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο α- ριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού δι- αιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πη- λίκο της διαίρεσης. Στην περίπτωση αυτή, ο επιτυχών συνδυασμός μπορεί να λάβει αριθμό εδρών που ξεπερνά το ποσοστό των τριών πέμπτων (3/5). Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδι- κασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες απο- μένουν κατανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των συνδυα- σμών ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους. Εάν οι συνδυασμοί αυτοί ή μερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, γίνεται κλήρω- ση. Εάν μετά την κατανομή των εδρών με βάση τα αχρησι- μοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, αυτές κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού. Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, ενεργείται μεταξύ τους κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Αν έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο συνδυασμός υποψη- φίων, ο περιφερειάρχης εκλέγεται από το μοναδικό συν- δυασμό. Οι πρώτοι κατά σειρά σε σταυρούς προτίμησης, και έως ότου συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του πε- ριφερειακού συμβουλίου, εκλέγονται τακτικοί και οι υπό- λοιποι αναπληρωματικοί σύμβουλοι.

Άρθρο 139Επανάληψη της ψηφοφορίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Εάν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την α- πόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επό- μενη Κυριακή ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους περιφε- ρειάρχες των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσό- τερες ψήφους. Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος περιφερειάρχης και ο συνδυασμός του που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του α- ριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων. Εάν στην επαναληπτική ψηφοφορία οι δύο συνδυα- σμοί ισοψηφήσουν, το οικείο πρωτοδικείο ενεργεί κλή- ρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι έδρες των περιφερειακών συμβουλίων κατανέμο- νται, σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας, στους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογές, σε δύο φάσεις, που ονομάζονται κατανομές. Στην πρώτη (Α΄) κατανομή κατανέμονται οι μισές έ- δρες του περιφερειακού συμβουλίου. Το κλάσμα που προκύπτει στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα. Στη δεύτερη (Β΄) κατανομή κατανέμονται οι υπόλοι- πες. Με βάση τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών συμβουλίων οι έδρες που αναλογούν σε καθεμία από τις δύο αυτές κατανομές έχουν ως εξής: - για τα 41 μελή συμβούλια οι έδρες της Α΄ κατανομής είναι 21 και της Β΄ κατανομής 20, - για τα 51 μελή συμβούλια 26 και 25 αντίστοιχα, - για τα 71 μελή συμβούλια 36 και 35 αντίστοιχα, - για τα 101 μελή συμβούλια 51 και 50 αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι έδρες της Α΄ κατανομής κατανέμονται αναλογι- κά στους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογές σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στο σύνολο της περιφέρειας όλοι οι συνδυασμοί που συμμε- τείχαν στις εκλογές στην αρχική ψηφοφορία διαιρείται με τον αριθμό των εδρών της Α΄ κατανομής. Το πηλίκο της διαίρεσης, αυξημένο κατά μία μονάδα παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο της Α΄ κατανομής. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφο- δελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έ- δρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης. Εάν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση της Α΄ κατανομής, οι έδρες που απομέ- νουν διανέμονται ανά μία μεταξύ των επιλαχόντων συν- δυασμών, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους. Εάν συνδυασμοί έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, διενεργείται κλήρωση από το αρμόδιο δικα- στήριο. Εάν και μετά τη διανομή εδρών με βάση τα αχρησιμο- ποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέ- μονται ανά μία κατά σειρά, ανάλογα με το συνολικό α- ριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε επιλαχόντος συν- δυασμού. Εάν έχει απομείνει προς διάθεση μία μόνο έδρα, την καταλαμβάνει ο επιλαχών συνδυασμός που έχει καταλά- βει τουλάχιστον μία έδρα και παρουσιάζει το μεγαλύτε- ρο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για την κατανομή των εδρών της Β΄ κατανομής, υ- πολογίζεται, αρχικά, πόσες από τις έδρες αυτές πρέπει να προσκυρωθούν στον επιτυχόντα συνδυασμό, ώστε να συγκεντρώσει συνολικά, συνυπολογιζομένων και των ε- δρών που του απονεμήθηκαν από την Α΄ κατανομή, τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών. Οι έδρες της Β΄ κατανομής που θα απομείνουν προς κατανομή, μετά την παραχώρηση των εδρών στον επιτυ- χόντα συνδυασμό, διατίθενται στον άλλο συνδυασμό που πήρε μέρος στην επαναληπτική ψηφοφορία. Στην περίπτωση, όπου λόγω του μικρού αριθμού ε- δρών που τους έχουν απονεμηθεί από την Α΄ κατανομή, ο επιτυχών συνδυασμός δεν μπορεί να συμπληρώσει τον αριθμό των τριών πέμπτων (3/5) του συνόλου των εδρών, προσκυρώνονται σε αυτόν όλες οι έδρες της Β΄ κατανο- μής και δεν γίνεται καμία μεταβολή στην κατανομή των εδρών της Α΄ κατανομής, ανάμεσα στους υπόλοιπους συνδυασμούς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Σε περίπτωση ισοψηφίας στην πρώτη θέση κατά την πρώτη ψηφοφορία, δύο ή περισσότερων συνδυασμών, στην επαναληπτική ψηφοφορία μετέχουν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες όλων των συνδυασμών που ισοψήφη- σαν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Σε περίπτωση ισοψηφίας στη δεύτερη θέση, κατά την αρχική ψηφοφορία δύο ή περισσότερων συνδυα- σμών, στην επαναληπτική μετέχουν ο υποψήφιος περι- φερειάρχης του πρώτου σε αριθμό έγκυρων ψηφοδελ- τίων συνδυασμού και οι υποψήφιοι περιφερειάρχες των συνδυασμών που ισοψήφησαν στη δεύτερη θέση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στις περιπτώσεις των παραγράφων 5 και 6, επιτυ- χών θεωρείται ο υποψήφιος περιφερειάρχης και ο συν- δυασμός του που έλαβε στην επαναληπτική ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία. Εάν στην ψηφοφορία αυτή ισοψηφήσουν δύο υποψή- φιοι περιφερειάρχες, το Πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος περιφερειάρχη και του συνδυασμού του. Εάν ισοψηφήσουν περισσότεροι από δύο συνδυασμοί, το Πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος περιφερειάρχη και του συνδυασμού του και εκείνου που θα συμμετάσχει στη Β΄ κατανομή σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 4.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Εάν κανένας από τους συνδυασμούς που συμμετέ- χουν στις εκλογές στην αρχική ψηφοφορία δεν συγκε- ντρώσει το εκλογικό μέτρο ή αν μόνο ένας συνδυασμός το έχει συγκεντρώσει, τότε στην Α΄ κατανομή συμμετέ- χουν οπωσδήποτε οι δύο συνδυασμοί που έχουν λάβει το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες των δύο συνδυασμών συμμετέχουν και στην επαναληπτική ψηφοφορία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι τακτικοί και αναπληρωματικοί σύμβουλοι εκλέγο- νται με βάση την πρώτη ψηφοφορία σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που έλαβε καθένας στην ψηφο- φορία αυτή, όπως ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρ- θρου 138 και του άρθρου 142 του παρόντος.

Άρθρο 140Κατανομή των εδρών του περιφερειακού συμβουλίου ανά εκλογική περιφέρεια Οι έδρες του περιφερειακού συμβουλίου ανά εκλογική περιφέρεια κατανέμονται μεταξύ του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών, όπως καθορίζονται στο άρθρο 138 του παρόντος, ως εξής:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιτυχών συνδυασμός λαμβάνει καταρχήν μία (1) έδρα σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η κατανομή συνεχίζεται αρχίζοντας από το μικρότε- ρο σε εκλογική δύναμη συνδυασμό, ο οποίος εξασφάλι- σε, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 138 του παρό- ντος, συμμετοχή στο περιφερειακό συμβούλιο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυα- σμού αυτού στην περιφέρεια διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που δικαιούται και το ακέραιο πηλίκο της δι- αίρεσης, προσαυξημένο κατά μία μονάδα, αποτελεί το ε- κλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυα- σμού αυτού διαιρείται σε κάθε εκλογική περιφέρεια με το εκλογικό του μέτρο και ο συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες σε κάθε περιφέρεια όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης. Εάν ο συνδυασμός εξακολουθεί να δικαιούται έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο, ο αριθμός τους συμπληρώ- νεται με τη διάθεση ανά μίας από κάθε εκλογική περιφέ- ρεια, όπου διατηρεί το μεγαλύτερο, κατά φθίνουσα σει- ρά, αδιάθετο υπόλοιπο ψηφοδελτίων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Εάν στην πρώτη κατά σειρά εκλογική περιφέρεια υ- πάρχουν τόσες διαθέσιμες έδρες όσες δικαιούται ο συν- δυασμός εκεί, τις καταλαμβάνει όλες και ο αριθμός τους αφαιρείται από τις διαθέσιμες της περιφέρειας. Εάν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός, στο συνδυασμό κα- τακυρώνονται μόνο οι διαθέσιμες. Εάν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής πα- ραμένουν αδιάθετες για το συνδυασμό έδρες, κατανέ- μονται ανά μία κατά σειρά στις εκλογικές περιφέρειες, όπου ο συνδυασμός διατηρεί το μεγαλύτερο, κατά φθί- νουσα σειρά, αδιάθετο υπόλοιπο ψηφοδελτίων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι έδρες που κατανέμονται σύμφωνα με τις παρα- γράφους 1 και 2 αφαιρούνται από τις διαθέσιμες της ε- κλογικής περιφέρειας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με την ίδια διαδικασία κατανέμονται οι έδρες σε κά- θε εκλογική περιφέρεια για καθέναν από τους άλλους ε- πιλαχόντες συνδυασμούς κατά αύξουσα σειρά εκλογής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι έδρες που παραμένουν αδιάθετες σε κάθε εκλο- γική περιφέρεια μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας και για όλους τους επιλαχόντες συνδυα- σμούς καταλαμβάνονται από τον επιτυχόντα συνδυα- σμό.

Άρθρο 141Παραίτηση ή θάνατος υποψήφιου περιφερειάρχη σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Πριν από την επαναληπτική ψηφοφορία ο υποψή- φιος περιφερειάρχης μπορεί να παραιτηθεί από την υπο- ψηφιότητά του. Η παραίτηση γίνεται με γραπτή δήλωσή του που επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή ή παραδίδε- ται με απόδειξη στον πρόεδρο του πρωτοδικείου την τρί- τη ημέρα, το αργότερο, πριν από την επαναληπτική ψη- φοφορία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν ένας υποψήφιος περιφερειάρχης παραιτηθεί ή α- ποβιώσει, τότε η πλειοψηφία των υποψηφίων του συν- δυασμού του επιλέγει άλλον υποψήφιο περιφερειάρχη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν εκείνος που έχει επιλεγεί ως υποψήφιος περιφε- ρειάρχης είναι υποψήφιος σύμβουλος του συνδυασμού, η θέση του ως συμβούλου μένει κενή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η δήλωση της επιλογής του νέου υποψήφιου περι- φερειάρχη επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή ή παραδί- δεται με απόδειξη στον πρόεδρο του πρωτοδικείου το αργότερο τη δεύτερη ημέρα πριν από την ψηφοφορία. Το αρμόδιο δικαστήριο ανακηρύσσει το νέο υποψήφιο σε δημόσια συνεδρίαση ακόμη και την παραμονή της ψη- φοφορίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Αν δεν υποβληθεί δήλωση επιλογής, δεν ανακηρύσ- σεται κανένας υποψήφιος και εκλέγεται περιφερειάρχης ο σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που έχει λά- βει κατά την πρώτη εκλογή τους περισσότερους σταυ- ρούς προτίμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η επαναληπτική ψηφοφορία γίνεται από τις ίδιες ε- φορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντι- προσώπους.

Άρθρο 142Τακτικοί και αναπληρωματικοί περιφερειακοί σύμβουλοι - ΙσοψηφίαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τακτικοί περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται, από τους υποψηφίους καθενός από τους συνδυασμούς του άρθρου 137, κατά σειρά, αυτοί που έλαβαν τους περισ- σότερους σταυρούς προτίμησης, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 141 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες των επιλαχόντων συνδυασμών θεωρούνται πρώτοι επιτυχόντες σύμβουλοι των συνδυασμών τους. Αν ο συνδυασμός καταλαμβάνει έδρες σε περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ο υπο- ψήφιος περιφερειάρχης λαμβάνει την έδρα της εκλογι- κής περιφέρειας, όπου ο συνδυασμός έλαβε τις περισ- σότερες έδρες. Σε περίπτωση ίσου αριθμού εδρών σε περισσότερες περιφέρειες, τότε λαμβάνει την έδρα αυ- τής στην οποία ο συνδυασμός έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Σε περίπτωση όπου σε περισσότερες περιφέ- ρειες ο συνδυασμός έλαβε ίσο αριθμό ψήφων, διενεργεί- ται κλήρωση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες των επιλαχόντων συνδυασμών θεωρούνται επιτυχόντες σύμβουλοι του συνδυασμού τους στην εκλογική περιφέρεια στην οποία ήταν υποψήφιοι, εφόσον ο συνδυασμός τους έλαβε έ- δρα. Ειδικά για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αι- γαίου, οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες των επιλαχό- ντων συνδυασμών καταλαμβάνουν θέση περιφερειακού συμβούλου στην εκλογική περιφέρεια που ήταν υποψή- φιοι και ο συνδυασμός τους έλαβε τις περισσότερες έ- δρες. Σε περίπτωση ίσου αριθμού εδρών σε περισσότε- ρες εκλογικές περιφέρειες, τότε λαμβάνει την έδρα αυ- τής στην οποία ο συνδυασμός έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι λοιποί υποψήφιοι του επιτυχόντος και των επιλα- χόντων συνδυασμών είναι αναπληρωματικοί των τακτι- κών συμβούλων της εκλογικής τους περιφέρειας, με τη σειρά των σταυρών προτίμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Εάν οι υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού ισοψηφή- σουν το αρμόδιο πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση.

Άρθρο 143Περιπτώσεις ισοψηφίας συνδυασμώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αν έχουν ανακηρυχθεί δύο μόνο συνδυασμοί και ι- σοψηφήσουν το πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για α- νάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού. Στην περίπτωση αυτή οι έδρες των συμβούλων κατα- νέμονται κατά τα τρία πέμπτα (3/5) στον επιτυχόντα συνδυασμό και κατά τα δύο πέμπτα (2/5) στον επιλαχό- ντα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρα- γράφου 3 του άρθρου 138 και του άρθρου 142 του παρό- ντος.

Άρθρο 144Εξαγωγή και δημοσίευση των αποτελεσμάτων της εκλογήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής στέλνουν με ασφαλή τρόπο τα εκλογικά στοιχεία στον πρόεδρο του πρωτοδικείου και στην περιφέρεια. Αφού συγκεντρω- θούν τα στοιχεία όλων των εκλογικών τμημάτων της πε- ριφέρειας, ο πρόεδρος του πρωτοδικείου εξάγει το γενι- κό αποτέλεσμα, το οποίο δημοσιεύει αμέσως με τοιχο- κόλληση στο πρωτοδικείο και γνωστοποιεί στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Υ- πουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο πίνακας των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, ο οποίος καταρτίζεται από τον πρόεδρο του πρωτοδικείου, περιέχει: α) τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων, β) το συνολικό αριθμό ψηφισάντων, γ) τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων, δ) τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων, ε) τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων και στ) την εκλογική δύναμη κάθε συνδυασμού, δηλαδή το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων τα οποία έλαβε κάθε συνδυασμός. Στον πίνακα προτάσσονται οι συνδυασμοί, σύμφωνα με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης. Κάτω από τον πίνακα συντάσσεται πράξη, στην οποία αναγράφονται ο- λογράφως τα πιο πάνω στοιχεία για κάθε περίπτωση και υπογράφεται από τον πρόεδρο. Κατά την κατάρτιση του πίνακα μπορεί να παρίσταται ένας αντιπρόσωπος από κάθε συνδυασμό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι εφορευτικές επιτροπές και ο πρόεδρος του πρω- τοδικείου γνωστοποιούν αμέσως το αποτέλεσμα της ψη- φοφορίας στον περιφερειάρχη.

Άρθρο 145Έκθεση πρακτικών

Ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου εκθέτει τα πρακτικά της εκλογής και τον πίνακα των αποτελεσμάτων στο κατά- στημα του πρωτοδικείου επί πέντε (5) ημέρες και συ- ντάσσει για την έκθεση αυτή πρακτικό, που τοιχοκολλεί- ται επίσης έξω από το δικαστικό κατάστημα.

Άρθρο 146Επικύρωση εκλογήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. Το πολυμελές πρωτοδικείο μετά τη λήξη του πεν- θημέρου του προηγούμενου άρθρου ανακηρύσσει, με α- πόφασή του, τον επιτυχόντα και τους επιλαχόντες συν- δυασμούς, τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους τακτικούς και αναπληρωματικούς περιφερεια- κούς συμβούλους κάθε συνδυασμού που εκλέγονται. Αν ο υποψήφιος περιφερειάρχης του επιτυχόντος συνδυα- σμού απεβίωσε ή παραιτήθηκε πριν από την εκλογή και δεν έγινε αντικατάστασή του σύμφωνα με το άρθρο 141 παράγραφος 4, περιφερειάρχης ανακηρύσσεται ο πλειο- ψηφήσας σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού. β. Με την ανωτέρω απόφαση του Πολυμελούς Πρωτο- δικείου ανακηρύσσονται οι τακτικοί και αναπληρωματικοί σύμβουλοι της κάθε εκλογικής περιφέρειας κάθε συν- δυασμού, σύμφωνα με τον αριθμό των σταυρών προτιμή- σεως που έχουν λάβει. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενερ- γείται κλήρωση. γ. Στην ίδια απόφαση ανακηρύσσονται οι τακτικοί σύμ- βουλοι μόνο κάθε συνδυασμού σύμφωνα με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που έχουν λάβει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο πρόεδρος του πρωτοδικείου αναρτά αντίγραφο των πράξεων στο κατάστημα του δικαστηρίου επί τρεις (3) συνεχείς ημέρες και αποστέλλει αντίγραφό τους στον περιφερειάρχη και στον Γενικό Γραμματέα της Α- ποκεντρωμένης Διοίκησης.

Άρθρο 147Δικαίωμα ένστασης

Ένσταση μπορεί να ασκήσει: α) κάθε εκλογέας εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους της οικείας περιφέρειας, καθώς και β) όποιος υπήρξε υποψήφιος κατά τις εκλογές στην οι- κεία περιφέρεια.

Άρθρο 148Άσκηση - Αρμόδιο δικαστήριοΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η ένσταση ασκείται με δικόγραφο, το οποίο κατατί- θεται, μαζί με τρία αντίγραφα, στο πρωτοδικείο που εξέ- δωσε την προσβαλλόμενη πράξη. Η προθεσμία για την άσκηση της ένστασης ή η άσκησή της δεν αναστέλλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το δικόγραφο της ένστασης απαιτείται να περιέχει τα στοιχεία που προβλέπονται στο άρθρο 251 του Κώδι- κα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, ΦΕΚ 97 Α΄), ό- πως εκάστοτε ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι ενστάσεις εκδικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Διοικητικό Εφετείο, στο οποίο υπάγεται η έδρα της οικείας περιφέρειας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η διαβίβαση της ένστασης στο αρμόδιο για την εκδί- κασή της δικαστήριο γίνεται σύμφωνα με τα όσα ορίζο- νται στο άρθρο 252 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Άρθρο 149Περιεχόμενο της ένστασηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η ένσταση στρέφεται κατά της απόφασης με την ο- ποία ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες συνδυασμοί και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που ε- κλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί, βάσει του σχετικού πίνακα των αποτελεσμάτων ο οποίος ενσωμα- τώνεται σε αυτή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Λόγους ένστασης μπορούν να θεμελιώσουν: α) η έλλειψη νόμιμων προσόντων και η συνδρομή κω- λυμάτων σε υποψηφίους που έχουν εκλεγεί, ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη, β) η παράβαση νόμου κατά τη διεξαγωγή της εκλογής ή κατά την εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσματος ή κα- τά την ανακήρυξη των υποψηφίων συνδυασμών ή κατά την ανακήρυξη των επιτυχόντων και επιλαχόντων συν- δυασμών και των προσώπων που ανήκουν σε αυτούς, γ) η ακυρότητα ή η εσφαλμένη αρίθμηση των ψηφο- δελτίων.

Άρθρο 150Προθεσμία για την άσκηση ένστασηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η ένσταση ασκείται μέσα σε προθεσμία επτά (7) η- μερών από τη λήξη του χρόνου έκθεσης της πράξης με την οποία ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες και οι επιλα- χόντες συνδυασμοί, καθώς και οι υποψήφιοι κάθε συν- δυασμού που εκλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματι- κοί, σύμφωνα με το άρθρο 146 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου δεν παρεκτείνεται σε καμία περίπτωση.

Άρθρο 151Διαδικασία εκδίκασης της ένστασηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για τα θέματα της προδικασίας, της κύριας διαδικα- σίας, της παρέμβασης, της αντένστασης, της αποδεικτι- κής διαδικασίας, του παρεμπίπτοντος ελέγχου, της από- φασης του δικαστηρίου, καθώς και της γνωστοποίησής της εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 253 έως και 260 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, όπως κάθε φο- ρά ισχύει, ο οποίος και εφαρμόζεται για κάθε σχετικό θέ- μα, που δεν ρυθμίζεται, ειδικώς, από τις διατάξεις του παρόντος. Κάθε άλλη διάταξη που ρυθμίζει τα ίδια θέμα- τα διαφορετικά, καταργείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο κατά το άρθρο 258 του Κώδικα Διοικητικής Δικο- νομίας παρεμπίπτων έλεγχος της εγγραφής, μετεγγρα- φής ή διαγραφής εκλογέα στους ή από τους εκλογικούς καταλόγους του οικείου δήμου, χωρεί κατά των πράξεων αυτών μόνο αν αυτές έγιναν κατά τη σύνταξη ή αναθεώ- ρηση των εκλογικών καταλόγων κατά τη διάρκεια του έ- τους, που προηγείται της ημερομηνίας διενέργειας των περιφερειακών εκλογών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αίτηση αναθεώρησης, τριτανακοπή και αίτηση ερμη- νείας ή διόρθωσης ασκούνται κατά τις διατάξεις του άρ- θρου 261 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

Άρθρο 152Αίτηση αναιρέσεωςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κατά των αποφάσεων που εκδόθηκαν από τα διοικη- τικά εφετεία χωρεί αίτηση αναιρέσεως ενώπιον του Συμ- βουλίου της Επικρατείας μέσα σε προθεσμία δέκα (10) η- μερών από την παρέλευση του πενθημέρου που ορίζεται στο άρθρο 260 παράγραφος1 του Κώδικα Διοικητικής Δι- κονομίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Όταν ασκείται αίτηση αναιρέσεως δεν χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της αναιρεσιβαλλόμενης αποφά- σεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδίδε- ται εντός δύο (2) μηνών, το βραδύτερο, από την περιέ- λευση της αιτήσεως αναιρέσεως σε αυτό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν η τελεσίδικη απόφαση, βάσει της οποίας μετα- βλήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο η αρχική εγκατάσταση των περιφερειακών αρχών, αναιρεθεί και κριθεί κατ’ ου- σίαν η διαφορά από το αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο, ε- κείνοι που ανακηρύσσονται ως επιτυχόντες μετά την α- πόφαση θεωρούνται ότι εγκαταστάθηκαν αναδρομικά, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 114. Η αναδρομι- κή αυτή εγκατάσταση δεν θίγει το κύρος των πράξεων που εκδόθηκαν ή δημοσιεύτηκαν από τις αρχές των ο- ποίων η εκλογή ακυρώθηκε από το αρμόδιο διοικητικό δι- καστήριο.

Άρθρο 153Επανάληψη της εκλογής σε περίπτωση ακύρωσηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αν ακυρωθεί η εκλογή για παράβαση νόμου ή για ο- ποιαδήποτε πλημμέλεια, επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία ανάμεσα στους ίδιους υποψηφίους, που είχαν ανακηρυ- χθεί νόμιμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο δήμαρχος εκδίδει χωρίς καθυστέρηση πρόγραμ- μα, με το οποίο καλεί τους δημότες εκλογείς για την ε- πανάληψη της εκλογής για τον υπολειπόμενο χρόνο της περιόδου. Το πρόγραμμα δημοσιεύεται με τοιχοκόλληση δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα που έχει οριστεί για την ψηφοφορία και αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου και της περιφέρειας.

Άρθρο 154Ορκωμοσία των περιφερειακών αρχώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Μετά την επικύρωση της εκλογής και ανακήρυξη του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών και πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των κα- θηκόντων τους, ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρ- χες περιφερειακών ενοτήτων και οι περιφερειακοί σύμ- βουλοι δίνουν τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα της περιφέρει- ας σε δημόσια συνεδρίαση, που ορίζεται από τον νεοε- κλεγέντα περιφερειάρχη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για την ορκωμοσία συντάσσεται πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από τον περιφερειάρχη και όλους τους συμβούλους που ορκίστηκαν. Το πρακτικό αυτό συντάσσεται σε δύο αντίτυπα, από τα οποία το ένα αντίτυπο παραμένει στην περιφέρεια και το άλλο αποστέλλεται στον οικείο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τα προαναφερόμενα πρό- σωπα αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους από την ημέρα της εγκατάστασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε όσες περιπτώσεις η ορκωμοσία δεν πραγματο- ποιήθηκε για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, ο περι- φερειάρχης καλεί τον επιτυχόντα προς ορκωμοσία ε- ντός πέντε (5) ημερών, αφότου του γνωστοποιήθηκε η άρση των λόγων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Αν γίνει δεκτή η ένσταση που ασκήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 149 και ακυρωθεί από το αρμόδιο δικαστή- ριο η απόφαση του άρθρου 146, η διαδικασία των προη- γούμενων παραγράφων επαναλαμβάνεται με πρωτοβου- λία του περιφερειάρχη που εκλέγεται με βάση τη δικα- στική αυτή απόφαση.

Άρθρο 155Αποποίηση εκλογήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο ανακηρυχθείς περιφερειάρχης ή αντιπεριφερειάρ- χης περιφερειακής ενότητας ή περιφερειακός σύμβου- λος που δεν αποποιείται την εκλογή του με γραπτή δή- λωσή του προς τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκε- ντρωμένης Διοίκησης έως την παραμονή εγκατάστασής τους θεωρείται ότι την έχει αποδεχθεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο μη προσερχόμενος να δώσει όρκο, εκπίπτει αυτο- δικαίως από το αξίωμά του. Η σχετική διαπιστωτική πρά- ξη εκδίδεται από τον Ελεγκτή Νομιμότητας.

Άρθρο 156Παραίτηση αιρετώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παραίτηση περιφερειάρχη υποβάλλεται εγγρά- φως στον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμέ- νης Διοίκησης. Η παραίτηση γίνεται οριστική, αφότου ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοί- κησης την αποδεχθεί, άλλως από την παρέλευση μηνός από την κατάθεσή της στο οικείο πρωτόκολλο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η παραίτηση των αιρετών αντιπεριφερειαρχών υπο- βάλλεται εγγράφως στον οικείο περιφερειάρχη, η οποία γίνεται οριστική, αφότου ο περιφερειάρχης την αποδε- χθεί, άλλως από την παρέλευση μηνός από την κατάθε- σή της στο οικείο πρωτόκολλο. Η πλήρωση της θέσης που κενώνεται διενεργείται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 162 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η παραίτηση των περιφερειακών συμβούλων υπο- βάλλεται εγγράφως στον οικείο περιφερειάρχη. Γίνεται οριστική, αφότου ο περιφερειάρχης την αποδεχθεί, άλ- λως από την παρέλευση μηνός από την κατάθεσή της στο οικείο πρωτόκολλο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε κάθε άλλη περίπτωση η παραίτηση των αιρετών των περιφερειών από τις θέσεις που κατέχουν, ως εκ της ιδιότητάς τους, υποβάλλεται γραπτώς στα όργανα, τα ο- ποία τα εξέλεξαν ή τα διόρισαν. Γίνεται οριστική αφότου τα όργανα αυτά την αποδεχθούν, άλλως από την παρέ- λευση μηνός από την κατάθεσή της στο πρωτόκολλο της οικείας υπηρεσίας. Η εκλογή ή ο ορισμός αντικαταστατών τους γίνεται για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της περιόδου, για το οποίο θα ασκούσαν καθήκοντα οι παραιτηθέντες. Εξακολουθούν να ισχύουν διατάξεις που ρυθμίζουν διαφορετικά τον τρόπο υποβολής και αποδοχής παραίτη- σης, καθώς και αντικατάστασης των παραιτουμένων.

Άρθρο 157Αντικατάσταση και αναπλήρωση συμβούλωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τις θέσεις περιφερειακών συμβούλων που για οποι- ονδήποτε λόγο μένουν κενές, καταλαμβάνουν οι ανα- πληρωματικοί του ίδιου συνδυασμού. Ο περιφερειάρχης καλεί αμέσως τους αναπληρωματι- κούς συμβούλους, με τη σειρά της εκλογής τους. Αυτοί οφείλουν να παρουσιαστούν για ορκωμοσία μέσα σε πέ- ντε (5) μέρες από την επίδοση της πρόσκλησης. Η ορκω- μοσία γίνεται ενώπιον του περιφερειάρχη. Αν δεν πα- ρουσιαστούν μέσα στην προθεσμία αυτή, αποβάλλουν, αυτοδικαίως, την ιδιότητα του αναπληρωματικού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν εξαντληθεί ο αριθμός των αναπληρωματικών του συνδυασμού αυτού, καλούνται να καταλάβουν τις θέ- σεις, που έμειναν κενές, για οποιονδήποτε λόγο, ανα- πληρωματικοί από άλλους συνδυασμούς, με τη σειρά της εκλογικής δύναμης των συνδυασμών και με τη σειρά που έχουν ανακηρυχθεί οι αναπληρωματικοί του κάθε συνδυασμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στην περίπτωση θέσης σε αργία μελών περιφερεια- κών συμβουλίων, εάν ο αριθμός των μελών που απομέ- νουν είναι μικρότερος από τον αριθμό των μελών που α- παιτείται για την απαρτία, ο περιφερειάρχης για το μέχρι λήξης της αργίας χρόνο, καλεί αναπληρωματικούς συμ- βούλους από το συνδυασμό στον οποίο ανήκουν αυτοί που έχουν τεθεί σε αργία, με τη σειρά της εκλογής τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί κανενός συν- δυασμού, που να συμπληρώσουν κενές θέσεις συμβού- λων, ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκηρύσσει, σε δύο (2) μήνες το αργότερο, την εκλογή τόσων συμβούλων όσες είναι οι κενές θέσεις και ισάριθμων αναπληρωματικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στην αναπληρωματική εκλογή εφαρμόζονται, ανα- λόγως, οι διατάξεις του παρόντος, που αφορούν την υ- ποβολή υποψηφιότητας και την κατάρτιση συνδυασμών. Οι κενές θέσεις κατανέμονται ανάμεσα στους συνδυα- σμούς που συγκέντρωσαν ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) τουλάχιστον του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελ- τίων, αναλόγως με την εκλογική δύναμη του καθενός α- πό αυτούς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στο τελευταίο έτος της περιφερειακής περιόδου, ε- κλογή γίνεται μόνο αν οι σύμβουλοι που έχουν απομεί- νει δεν αρκούν για την ύπαρξη απαρτίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Τα περιφερειακά συμβούλια λειτουργούν νόμιμα, έ- στω και με ελλιπή σύνθεση, που δεν μπορεί πάντως να είναι κατώτερη από τον αριθμό των μελών που απαιτεί- ται για την απαρτία, σε όλες τις περιπτώσεις, που μέλη περιφερειακού συμβουλίου αποποιηθούν την εκλογή τους, παραιτηθούν, αποβιώσουν, εκπέσουν ή τεθούν σε αργία ή αν οι έδρες μείνουν κενές για οποιονδήποτε άλ- λο λόγο και μέχρι οι κενές θέσεις να συμπληρωθούν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Η απαρτία και οι πλειοψηφίες υπολογίζονται με βά- ση τον αριθμό των περιφερειακών συμβούλων, που έ- χουν ορκισθεί και εγκατασταθεί, σύμφωνα με τις διατά- ξεις των άρθρων 154 και 113 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Όταν το περιφερειακό συμβούλιο δεν μπορεί να λει- τουργήσει νόμιμα, επειδή υπάρχει έλλειψη μελών του, αναστέλλονται κάθε είδους προθεσμίες, των οποίων η τήρηση εξαρτάται από απόφαση του συμβουλίου, μέχρι να καταστεί δυνατή η νόμιμη λειτουργία του.

Άρθρο 158Εκλογή εξαιτίας διάλυσης συμβουλίωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αν ένα περιφερειακό συμβούλιο διαλυθεί σύμφωνα με το άρθρο 237, ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Απο- κεντρωμένης Διοίκησης προκηρύσσει εκλογές ένα (1) μήνα το αργότερο από τη διάλυση. Κατά την εκλογή αυ- τή εκλέγονται και αναπληρωματικοί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναθέτει σε υψηλόβαθμο δημόσιο υπάλληλο τα καθήκοντα του περιφερειάρχη, τα σχετικά με τη διε- ξαγωγή της εκλογής, καθώς και τη διεκπεραίωση των ε- πειγουσών υπηρεσιακών υποθέσεων.

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΥΚΙΑ − ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΑΡΙΑ − ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 4 Ιουνίου 2010
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ